ID.nl logo
Review Panasonic TX-55LXW944 - Fraai afgewerkte familie-tv
Huis

Review Panasonic TX-55LXW944 - Fraai afgewerkte familie-tv

Panasonic heeft een stevige reputatie als merk dat knappe en rijk uitgeruste tv’s met een prima beeldkwaliteit maakt. Voor zijn topmodellen gebruikt het exclusief OLED-technologie, in de middenklasse voert deze TX-55LXW944 LCD-tv de line-up aan.

Uitstekend
Conclusie

De TX-55LXW944 is op zijn best in een wat verlichtte woonkamer en met heldere kleurrijke beelden. Dan kan hij zijn prima helderheid en natuurlijke kleurweergave het beste uitspelen. Games en sport profiteren van de uitstekende bewegingsscherpte. De top beeldprocessor en de uitgebreide HDR-ondersteuning maken ook van HDR-content een fijne ervaring. Enkel voor donkere filmbeelden, of kijken bij verduistering is hij wat minder geschikt. Hij levert een goede uitrusting, zeker de dubbele tv-tuner met twee CI Plus-slots valt op voor een model in deze categorie. De prijs toont echter de benarde situatie voor LCD-middenklassers. Met de hete adem van de OLED-modellen van vorig jaar in zijn nek lijkt hij ons iets te duur. 

Plus- en minpunten
  • Goede en verfijnde beeldverwerking
  • Uitgebreide werking van de lichtsensor
  • 120 Hz-scherm met en bewegingsscherpte
  • Support voor HDR10+ en Dolby Vision IQ
  • Dubbele tv-tuner, twee CI Plus-slots
  • 2x HDMI 2.1-aansluitingen geschikt voor next gen-gaming
  • Matige contrastweergave
  • Geen efficiënte anti-banding oplossing
  • My Home Screen biedt minder standaardapps dan concurrenten

Panasonic TX-55LXW944

  • Prijs: 1.199 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv (local dimming)
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.0 (18 Gbps), 2x v2.1 (40 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR 4K120), 1x composiet video + stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 7.0, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, dubbel CI+-slot, HCX Pro AI-processor
  • Afmetingen: 1.231 x 778 x 270 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 18,5 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 79 (G) / HDR 167 watt (G)

Slank scherm, subtiel kader, dat zijn de ordewoorden voor elke tv die een luxueuze uitstraling ambieert. Een missie die Panasonic alvast succesvol afrondt. Alhoewel de behuizing achteraan een wat dieper profiel heeft, accentueert het bovenste derde van het toestel toch dat slanke scherm. Een donkerzilveren kader zorgt voor een subtiele afboording. 

De voeten klik je eenvoudig onderaan in het toestel, schroeven zijn niet nodig. Panasonic geeft je overigens twee opties. Met de voeten in het midden staat het scherm net boven je tv-meubel. Met de voeten aan de uiteindes til je het scherm iets meer dan zes centimeter boven het meubel, bijvoorbeeld voor een soundbar.

De tv is rijkelijk voorzien van aansluitingen. De connectoren wijzen allemaal naar opzij of naar onder, dus een strakke wandmontage is gemakkelijk te realiseren. Van de vier HDMI-aansluitingen zijn er twee die een HDMI 2.1-bandbreedte leveren (40 Gbps). Ze ondersteunen ARC/eARC, ALLM, 4K120 en VRR. Verder vinden we drie USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch ingang, en optisch digitale audio-uitgang. 

De hoofdtelefoonaansluiting kun je in de menu’s omschakelen zodat je er een subwoofer op kunt aansluiten. Voor smart functies is er ethernet, wifi en bluetooth. De tv is tot slot uitgerust met een dubbele tv-tuner én twee CI Plus-slots, een opmerkelijk ruim aanbod dat je toelaat om tv te kijken en tegelijk een ander kanaal op te nemen naar externe USB harde schijf.

Beeldkwaliteit

Panasonic koos voor de LXW944 een 120 Hz IPS-type paneel. Die keuze wijst duidelijk in de richting van een familie-tv. Het IPS-scherm levert immers maar een zeer bescheiden contrast, maar geeft in ruil wel een vrij ruime kijkhoek zodat ook wie niet recht voor de televisie zit nog geniet van correcte kleuren. De schermuniformiteit was goed, en er was geen dirty-screen-effect zichtbaar. Met zijn hoge refreshrate kan het scherm erg goede bewegingsscherpte leveren, handig voor sport en games. Daarvoor activeer je ‘Intelligent Frame Creation’ in de laagste stand.

Om het contrast toch wat bij te spijkeren kan de achtergrondverlichting in acht kolommen gedimd worden. Dat is uiteraard in veel scènes te beperkt om een sterke impact te hebben, vooral omdat Panasonic de zones zeer voorzichtig aanstuurt, kwestie van zichtbare zonegrenzen zo veel mogelijk te vermijden. 

Wanneer we onze testfragmenten bekijken, wordt dat erg duidelijk. Ja, in heel wat beelden merk je een mooie verbetering, maar voor echt donkere scènes is er geen ontsnappen aan die ietwat grijzige look, zeker als je de kamer wat verduistert. De Filmmaker mode is erg goed gekalibreerd. We activeerden de ‘Dark Visibility Enhancer’ om iets meer schaduwnuances zichtbaar te maken. Zet die weliswaar niet te hoog, anders accentueer je het matige contrast nog meer.

Ook in HDR kiezen we voor de Filmmaker Mode voor de meest natuurlijke beelden. De tv combineert een goede piekhelderheid van 590 nits (zowel op 10% venster als op een volledig wit scherm) met een bescheiden P3-kleurbereik van 80%. Zeker in HDR10+ en Dolby Vision content kan hij daar erg mooie beelden mee produceren. Maar ook in HDR10 staat de LXW944 zijn mannetje, de tonemapping clipt enkel een minimum aan witdetail weg. 

Veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave zijn sterke punten, maar door het beperkt aantal dimmingzones zien we wel dat lichtaccenten in donkere achtergrond veel van hun impact verliezen. Dat berooft sommige HDR-scènes van hun typische sprankeling.

Topniveau beeldbewerking

Wat beeldverwerking betreft kan deze tv bogen op de Panasonic HCX Pro AI processor die je overigens ook vindt in de OLED-topmodellen. Je hoeft dus zeker niet te vrezen voor mindere prestaties. Sterker nog, de tv scoort in dit opzicht uitmuntende resultaten. Met behulp van AI detecteert de processor wat je bekijkt en past het beeld aan voor sport, films of games. De lichtsensor past het beeld aan op basis van het omgevingslicht. Beide functies kan je natuurlijk ook uitschakelen. 

Upscaling, ruisonderdrukking of deinterlacing, de processor gaat steeds met een relatief zachte hand te werk, zodat het beeld er nooit te bewerkt uitziet. De processor heeft het enkel moeilijk met kleurstroken die soms zichtbaar zijn in heel zachte gradiënten. Die blijven, zelfs met flink wat ruisonderdrukking toch zichtbaar. Panasonic biedt zeer uitgebreide menu’s, dus de beeldfanaat kan zelf ook heel veel sleutelen. 

Doorsnee audio

Aan de audiokant kan de Panasonic enkel matige prestaties voorleggen. De 2x 15 Watt lijken iets meer dan de doorsnee middenklasser, maar het levert in praktijk niet echt meer op. Zolang je het volume niet te hoog zet, blijven de resultaten goed al ontbreekt er wat basweergave. Daardoor mist hij wat pit. Dat is wel op te lossen met een externe subwoofer. 

Dolby Atmos zorgt voor een mooie surroundervaring. Maar zodra je de volumeknop wat te ver open draait, of wat agressievere soundtracks uitprobeert, grijpt de processor nogal hardhandig in om vervorming te vermijden. Erg contraproductief, want je hoort dat heel duidelijk. Voor een stevige game- of filmsoundtrack kun je dus beter een soundbar nemen.

My Home Screen 7.0

Panasonic hanteert nog steeds zijn eigen smart tv-systeem, My Home Screen. Dat heeft zowel voor-als nadelen. De belangrijkste beperking zit hem in het app-aanbod. Dat is vorig jaar weliswaar uitgebreid met Disney+ en Apple TV zodat het nu de belangrijkste internationale streamingdiensten kan bieden. Maar bij de lokale apps zien we dat bijna alle concurrenten toch wat meer te bieden hebben. 

Zo missen we het Belgische VTM Go, VRT Nu en Streamz en het Nederlandse RTL XL. Het grote voordeel van My Home Screen is dan weer dat het niet op trend gesprongen is om de kijker te overladen met aanbevelingen. De interface blijft relatief eenvoudig, en biedt onderaan het scherm een reeks tegels die je zelf kunt personaliseren en waarmee je snel en eenvoudig een andere bron kiest. Het systeem reageert ook erg prompt. 

Voor gamers is het ‘Game Control Board’ voorzien, een compact menu onderaan het beeld waar je informatie vindt over frame rate en VRR-toestand, en sommige instellingen kunt aanpassen, zoals de ‘Dark Visibility Enhancer’. De tv ondersteunt HDMI VRR en AMD Freesync (48 tot 120 Hz) en heeft een uitstekende input-lag van 8ms in 2K120 en 17ms in 4K60.

Afstandsbediening

Panasonic is geen baanbreker als het over de remote gaat. De layout en toetsen zijn degelijk en vertoonden geen lastige gebreken, maar behalve een geïntegreerde microfoon voor de Google Assistant of Amazon Alexa heeft hij geen moderne trekjes. Wel handig is de ‘My App’ toets die je zelf kunt koppelen aan je favoriete smart tv-app.

Conclusie

De TX-55LXW944 is op zijn best in een wat verlichtte woonkamer en met heldere kleurrijke beelden. Dan kan hij zijn prima helderheid en natuurlijke kleurweergave het beste uitspelen. Games en sport profiteren van de uitstekende bewegingsscherpte. De top beeldprocessor en de uitgebreide HDR-ondersteuning maken ook van HDR-content een fijne ervaring. Enkel voor donkere filmbeelden, of kijken bij verduistering is hij wat minder geschikt.

Hij levert een goede uitrusting, zeker de dubbele tv-tuner met twee CI Plus-slots valt op voor een model in deze categorie. De prijs toont echter de benarde situatie voor LCD-middenklassers. Met de hete adem van de OLED-modellen van vorig jaar in zijn nek lijkt hij ons iets te duur. 

▼ Volgende artikel
Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien
© nevodka.com - stock.adobe.com
Energie

Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien

Als de temperaturen dalen, grijpen veel mensen instinctief naar de thermostaat om het huis te verwarmen. Maar comfortabel wonen hoeft niet te betekenen dat je de gaskraan vol open draait. Met een paar slimme aanpassingen en gewoontes kun je de warmte in huis beter vasthouden en je gasverbruik verminderen, zonder in te leveren op comfort.

In dit artikel lees je onder meer: • Hoe je kieren en spleten dicht om warmteverlies te voorkomen • Dat je warmte kunt vasthouden door gordijnen op het juiste moment te openen of te sluiten • Dat je alleen de ruimtes moet verwarmen die je gebruikt en deuren moet sluiten • Hoe je de vloer warmer en comfortabeler maakt zonder extra energieverbruik • Hoe je frisse lucht binnenhaalt zonder onnodig warmteverlies • Over alternatieven zoals elektrische dekens en warmtekussens om comfortabel te blijven Ook lezen: Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen

Voorkom warmteverlies met tochtstrips en kit

Warmteverlies via kieren en spleten is een van de grootste energieverspillers in huis. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om dat aan te pakken. Tochtstrips zijn een snelle en betaalbare manier om openingen rond ramen en deuren af te dichten. Ze zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat koude lucht niet binnenkomt en warme lucht niet ontsnapt. Voor grotere openingen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van kozijnen op muren, is het gebruik van siliconenkit of schuimrubber ideaal. Deze materialen vullen de naden op en voorkomen effectief warmteverlies.

©Marina Gordejeva

Naast ramen en deuren is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan brievenbussen en ventilatieroosters. Een tochtborstel op de brievenbus en een ventilatierooster met klep kunnen voorkomen dat koude lucht naar binnen stroomt zonder dat je de ventilatie volledig blokkeert. Controleer bovendien de aansluitingen rond leidingen en buizen die door muren of vloeren lopen. Hier kunnen vaak ongeziene tochtgaten zitten die gemakkelijk afgedicht kunnen worden.

Een handige tip is om je huis te controleren op tochtplekken op een koude en winderige dag. Loop met een brandende kaars langs ramen, deuren en andere mogelijke tochtbronnen. Beweegt de vlam? Dan ontsnapt er warmte en kun je direct actie ondernemen. Door deze kleine aanpassingen blijft je huis warmer en verbruik je minder gas, wat niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook goed is voor het milieu.

©Olga Yastremska

Gebruik gordijnen slim

Gordijnen kunnen een grote rol spelen in het vasthouden van warmte in huis. Overdag kun je ze openen om zonnewarmte binnen te laten, vooral bij ramen op het zuiden. Deze gratis warmtebron helpt om je huis op een natuurlijke manier te verwarmen. Zodra de zon ondergaat, is het belangrijk om de gordijnen dicht te trekken. Dan fungeren ze als een extra isolatielaag, waardoor minder warmte via de ramen ontsnapt. Kies bij voorkeur voor dikke of thermische gordijnen, die speciaal zijn ontworpen om warmteverlies te minimaliseren.

Let er echter op dat gordijnen geen radiatoren bedekken. Als ze de warmte van een radiator blokkeren, verwarm je de ruimte minder efficiënt. Zorg er ook voor dat gordijnen goed aansluiten op de muur of vensterbank om tocht te verminderen. Heb je open ruimtes onder je gordijnen? Overweeg dan tochtrollen of gordijnen die tot de vloer reiken.

Heb je rolluiken of jaloezieën? Combineer deze met gordijnen voor nog betere isolatie. Overdag houd je de rolluiken open om zonlicht binnen te laten en 's avonds sluit je ze om warmteverlies verder te beperken. Op deze manier benut je gordijnen niet alleen als decoratie, maar ook als een slimme manier om energie te besparen en je huis comfortabel warm te houden.

©andrey sinenkiy

Verwarm gericht, niet je hele huis

Het verwarmen van je hele huis kan een flinke kostenpost zijn, vooral als je ruimtes verwarmt die je nauwelijks gebruikt. Door selectief te verwarmen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook efficiënter omgaan met de warmte die je al hebt. Begin met het identificeren van de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, slaapkamer of werkkamer. Zorg ervoor dat je de deuren naar deze ruimtes gesloten houdt om te voorkomen dat de warmte ontsnapt naar minder gebruikte kamers. Dit creëert een zogenoemde 'warmtezone,' waarin de temperatuur comfortabel blijft.

Voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt, zoals de badkamer, kun je overwegen om elektrische alternatieven in te zetten. Een infraroodpaneel of elektrische kachel verwarmt snel en plaatselijk, waardoor je geen onnodige energie verspilt aan het verwarmen van de hele woning. Deze apparaten zijn vooral nuttig voor korte periodes, zoals tijdens het douchen of werken aan een bureau.

©PhotoSG

Daarnaast kun je het gebruik van je verwarming optimaliseren door een slimme thermostaat te installeren. Hiermee kun je precies instellen wanneer en waar je warmte nodig hebt. Veel slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om zones in huis apart te regelen, zodat je alleen energie gebruikt voor de ruimtes die op dat moment in gebruik zijn.

Tot slot is het handig om te experimenteren met lagere temperaturen in minder gebruikte kamers. Een graad of twee lager in bijvoorbeeld de gang of logeerkamer kan al een aanzienlijke besparing opleveren zonder dat dit je wooncomfort aantast. Door gericht te verwarmen, haal je meer uit je energieverbruik en bespaar je tegelijkertijd op je gasrekening.

Maak optimaal gebruik van tapijten en vloerkleden

Een koude vloer kan een flinke invloed hebben op hoe comfortabel je huis aanvoelt, vooral in kamers met tegels of laminaat. Tapijten en vloerkleden zijn niet alleen een decoratieve toevoeging, maar ook een praktische oplossing om warmte vast te houden. Ze fungeren als een extra isolatielaag, waardoor de kou van de vloer minder snel in de ruimte trekt. Dit kan vooral nuttig zijn in slecht geïsoleerde woningen of op de begane grond.

©leonid iastremskyi

Voor maximaal effect kies je een dik, dicht geweven tapijt of kleed. Wol of hoogpolig materiaal werkt extra isolerend en voelt ook zachter en warmer aan onder je voeten. Leg het kleed in veelgebruikte ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, waar het comfort direct merkbaar is. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor een kleed dat geschikt is voor dit type verwarming, zodat de warmte er nog steeds goed doorheen kan.

Naast thermisch comfort helpt een tapijt ook om de algemene sfeer in huis te verbeteren. Een warm kleed nodigt uit om op te zitten of te spelen, wat vooral prettig is als je kinderen hebt. Bovendien kan een vloerkleed helpen om geluiden te dempen, wat een extra voordeel is in drukke huishoudens of appartementen.

Ventileer op de juiste manier

Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar verkeerd ventileren kan leiden tot onnodig warmteverlies. Je moet daarom slim ventileren, zodat je frisse lucht binnenhaalt zonder de warmte uit je huis te laten ontsnappen. De meest effectieve manier is om kort en krachtig te ventileren. Zet bijvoorbeeld twee ramen tegenover elkaar een paar minuten wijd open om een luchtstroom te creëren. Dit ververst de lucht snel zonder dat de muren, vloeren en meubels afkoelen, waardoor je woning zijn warmte behoudt.

©Roman Möbius

Voorkom langdurig ventileren via een raam op een kier, vooral in de winter. Dat zorgt er namelijk voor dat je continu warmte verliest, terwijl de luchtuitwisseling traag verloopt. Maak in plaats daarvan gebruik van ventilatieroosters die je gedeeltelijk kunt openen. Deze bieden een constante toevoer van frisse lucht zonder grote warmteverliezen.

Let ook op ruimtes zoals de keuken en badkamer, waar vocht snel ophoopt. Gebruik de afzuigkap of mechanische ventilatie alleen wanneer nodig en zorg dat je deze systemen niet onnodig lang laat draaien. Vochtige lucht voelt kouder aan, dus het goed afvoeren van vocht helpt je huis niet alleen frisser, maar ook warmer aan te laten voelen.

Combineer met duurzame warmtebronnen

Naast het verminderen van warmteverlies kun je ook denken aan het combineren van deze tips met een duurzame warmtebron. Een elektrische deken, een warmtekussen of zelfs het dragen van meerdere lagen kleding kunnen helpen om comfortabel te blijven zonder extra gas te verbruiken.

Met deze praktische tips kun je je huis comfortabel warm houden en tegelijkertijd je gasverbruik minimaliseren. Het resultaat? Een lagere energierekening, een kleinere ecologische voetafdruk en een heerlijk comfortabel huis!

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.