ID.nl logo
Review Panasonic TX-55LZW984 - Wat mag kwaliteit kosten?
Huis

Review Panasonic TX-55LZW984 - Wat mag kwaliteit kosten?

Deze Panasonic is het goedkoopste 55 inch-model in de OLED-line-up van de Japanse fabrikant. Het voornaamste verschil met de duurdere modellen is het type OLED-paneel, deze moet het zonder Master OLED stellen. Maar verder krijg je wel alle beeldkwaliteit die je ook bij de hogere modellen vindt. Maakt hem dat een goede keuze?

Uitstekend
Conclusie

Deze OLED-tv van Panasonic erft flink wat kwaliteiten van het topmodel. De processor levert top beeldverwerking, en er is maar een misser die we echt jammer vinden, hij kan geen kleurstroken verwijderen uit zachte gradiënten. Het OLED-paneel is niet van hetzelfde niveau als in het topmodel, en dus geeft hij op vlak van helderheid wat terrein prijs. Hij ondersteunt wel alle HDR-formaten, en de kalibratie in Filmmaker Mode is uitmuntend, zelfs van referentieniveau. Zo kan je op uitstekende beeldkwaliteit rekenen. Enkel in zeer heldere HDR10-beelden merken we dat kleuren wat aan intensiteit verliezen. De audio komt niet boven het gemiddelde uit. De prijs lijkt ons ook iets te hoog om goed te kunnen concurreren.

Plus- en minpunten
  • Uitmuntende kalibratie uit de doos
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Uitgebreide werking van de lichtsensor
  • Ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ
  • Dubbele tv-tuner, twee CI Plus-slots
  • Geen efficiënte oplossing voor kleurstroken
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Iets beperkter app-aanbod, vooral voor lokale content

Panasonic-designs zijn van zichzelf al erg eenvoudig, dus op dat gebied doe je geen concessies wanneer je voor een goedkoper model kiest. De LZW984 is dan ook de eenvoud zelve, al krijg je wel dezelfde uitstekende bouwkwaliteit. Het opvallendste verschil is dat het slanke scherm niet op een draaivoet staat. De voetplaat is wat dikker, en daardoor wat minder elegant. Het scherm staat net hoog genoeg om nog een soundbar te kunnenplaatsen zonder dat ze het beeld hindert.

De selectie aansluitingen bevat twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen (40 Gbps bandbreedte). Die laatste zijn geschikt voor 4K120 en ondersteunen ALLM en VRR. Naast HDMI VRR kennen ze AMD Freesync, en al staat het niet in de specificaties, in de menu’s vinden we een NVIDIA Auto Game Mode instelling, dus is er vermoedelijk ook compatibiliteit met NVIDIA Gsync. Enkel de combinatie van 4K120 en Dolby Vision is uitgesloten, in 4K60 kan je wel in Dolby Vision gamen. Er is met andere woorden flink wat ondersteuning voor gamers. De input-lag is dan ook nog eens erg laag, 6,4 ms in 2K120 en 10,4 ms in 4K60 en via het Game Control Board kan je een aantal instellingen eenvoudig aanpassen.

De resterende aansluitingen zijn drie USB-slots, een composiet video met stereo cinch audio ingang (via verloopstekker) en een optische digitale audio-uitgang. De minijack hoofdtelefoonaansluiting dubbelt als subwoofer uitgang. Omschakelen tussen beide functies doe je via de menu’s. Voor de smart tv-functies is er ethernet en WiFi. En via Bluetooth sluit je een draadloze hoofdtelefoon aan of stuur je audio van je smartphone naar de tv.

My Home Screen 7.0

Het smart-gedeelte wordt ingevuld door My Home Screen 7, de Panasonic spin-off van het ter ziele gegane Firefox TV. Als dat een ding geërfd heeft van zijn illustere voorganger is het wel snelheid. De interface navigeert erg vlot, vermoedelijk ook omdat hij erg eenvoudig is. Maar dat is geen minpunt, alle andere smart tv-systemen overstelpen je met aanbevelingen, niet zo bij Panasonic. Een balk iconen onderaan het scherm bevat niet alleen apps, maar ook externe bronnen of zelfs tv-kanalen. Wat er verschijnt en in welke volgorde bepaal je volledig zelf. Je ziet alleen aanbevelingen als je een van de iconen selecteert, uiteraard alleen als die dienst dat ook ondersteunt. Het app-aanbod is goed, maar loopt toch wat achter op de concurrenten. HBO Max ontbreekt bijvoorbeeld, en ook wat lokale content betreft is de lijst niet volledig. Maar de meest populaire diensten zijn er. YouTube en Netflix kan je casten, en de tv ondersteunt het spiegelen van je smartphone scherm. De dubbele tv-tuner is een mooi extraatje, dat laten sommige andere merken achterwege, maar vooral de twee CI Plus-slots springen in het oog. Wie geen settopbox meer wilt voor live tv kan met externe USB-opslag live tv pauzeren, en kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.

De afstandsbediening heeft dezelfde vorm en layout als die van de topmodellen, alleen is ze uitgevoerd in zwart in plaats van zilver. Het is een erg grote afstandsbediening, met aangename toetsen, maar een moderner design zou toch op zijn plaats zijn. Goede punten zijn er voor de ‘My App’ toets, die je koppelt aan jouw favoriete app, en de ‘Picture’ toets waarmee je snel van beeldmode verandert.

Beeldkwaliteit met topambities

De LZW984 moet het stellen zonder het Master OLED-paneel dat we op hogere modellen vinden. Geen extra koelingslaag dus, en vrijwel zeker minder helder. Het paneel vertoonde een heel vage lichtroze rand onderaan het beeld, maar dat was zelden of nooit zichtbaar. De uniformiteit is verder uitstekend, zowel in donkere als heldere beelden. De piekhelderheid op een 10% venster is 724 nits, dat is prima, en op het volledig witte testscherm daalt dat naar 130 nits. Dat is niet slecht, maar met die prestaties zit hij op het niveau van de Hisense 55A85H, en toch duidelijk onder de LG C2 en Philips OLED807. Het kleurbereik, 98% P3, is wel uitstekend. Maar de Panasonic kan wel degelijk een verschil maken, en dat is te danken aan de bijna referentieniveau kalibratie. De Filmmaker Mode scoort in HDR én SDR topresultaten. De kleurweergave is zeer nauwkeurig, wat voor erg natuurlijke beelden zorgt. In HDR10 respecteert hij de metadata, waardoor er veel, maar weliswaar niet alle lichtnuances zichtbaar blijven. De tonemapping geeft een klein beetje kleurintensiteit prijs in zeer heldere beelden. En in sommige donkere HDR-content ontbreekt een minimum aan zwartdetail. Maar geen van die opmerkingen was van die aard dat ze het kijkplezier aantastten. De tv ondersteunt Dolby Vision en HDR10+, een garantie voor de best mogelijke HDR-beeldkwaliteit.

Beeldverwerking

Op dit vlak hoef je absoluut niets te vrezen. De HCX Pro AI processor is identiek aan die van het topmodel, dus je geniet van dezelfde uitstekende deinterlacing, ruisonderdrukking en upscaling. De lichtsensor is in staat om de helderheid en kleurtemperatuur aan te passen.  Een van de zaken die we echt appreciëren is dat Panasonic subtiel te werk gaat met beeldverwerking. Dat maakt het interessant om eens naar andere beeldmodes te kijken dan de Filmmaker Mode. Wil je de processor gewoon zijn ding laten doen, kies dan de ‘Auto AI’ beeldmode, waarbij de processor volledig zelfstandig beslist wat te doen op basis van wat je aan het kijken bent. Je kan zelfs de sterkte van het effect nog bijstellen. Voor sport of games krijg je bovendien uitstekende bewegingsscherpte. De beeldverwerking is dus erg goed, maar er zijn wel nog twee minpunten die we willen aanstippen. Kleurstroken die zichtbaar zijn in zachte gradiënten, daar heeft de processor geen antwoord op. Dat kan in sommige gevallen erg zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in erg donkere scènes. En wie voor motion interpolation opteert om panbeelden vloeiend te maken, zal zien dat in snelle pans de processor soms nog een steek laat vallen.

Middelmatige audio

De 2x 15 Watt configuratie laat al uitschijnen dat je de verwachtingen best niet te hoog legt. Na een uitgebreide luistersessie stellen we vast dat dat een goede inschatting was. De klank is degelijk, maar echt onder de indruk zijn we niet. Er is voldoende volume voor doorsnee gebruik, dan is de geluidskwaliteit ok met een relatief warme klank. Maar als we wat muziek opzetten en de volumeknop nog wat extra opendraaien, horen we de processor hard ingrijpen en zitten de luidsprekers echt aan de rand van vervorming. De Panasonic ondersteunt Dolby Atmos, maar de beperkte configuratie kan daar niet veel extra uit halen. Met de indrukwekkende prestaties van de TX-55LZW2004 in gedachte lijkt deze ons wat te zuinig uitgerust. Ook een concurrent zoals de Philips 55OLED807 doet het beduidend beter.

Conclusie

Deze OLED-tv van Panasonic erft flink wat kwaliteiten van het topmodel. De processor levert top beeldverwerking, en er is maar een misser die we echt jammer vinden, hij kan geen kleurstroken verwijderen uit zachte gradiënten. Het OLED-paneel is niet van hetzelfde niveau als in het topmodel, en dus geeft hij op vlak van helderheid wat terrein prijs. Hij ondersteunt wel alle HDR-formaten, en de kalibratie in Filmmaker Mode is uitmuntend, zelfs van  referentieniveau. Zo kan je op uitstekende beeldkwaliteit rekenen. Enkel in zeer heldere HDR10-beelden merken we dat kleuren wat aan intensiteit verliezen. De audio komt niet boven het gemiddelde uit. De prijs lijkt ons ook iets te hoog om echt concurrentieel te zijn.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit
© Acer
Huis

Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare Chromebook? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven hebben de besproken Chromebooks de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo IP Slim 3 Chrome 14M868 (82XJ002YMH)

Met deze prijsvriendelijke Chromebook voer je probleemloos alledaagse taken uit, zoals internetbankieren, e-mailen, webwinkelen en eenvoudige spelletjes spelen. Verder leent het anti-reflecterende Full-HD-scherm van 14 inch zich goed voor videostreaming. Open de Play Store en installeer apps als Disney+, Videoland, Netflix en NPO Start. Dankzij de rappe wifi6-adapter verschijnen de beelden zonder haperingen in beeld. Zoals we inmiddels van veel Lenovo-laptops gewend zijn, kan niemand je ongevraagd bespieden. Je schermt de webcam namelijk af met een schuifje.

De acht kernen van de MediaTek Kompanio 520-processor nemen het rekenwerk voor hun rekening. Met een maximale kloksnelheid van 2,05 GHz en 4 GB werkgeheugen is deze Chromebook voor vrijwel alle veelgebruikte apps geschikt. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem op een opslagdrager van slechts 64 GB is voorgeïnstalleerd. Gelukkig breid je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart eenvoudig uit, waardoor je alsnog veel documenten, foto's en video's lokaal kunt opslaan. Daarnaast heeft de zijkant twee usb-poorten en een koptelefoonuitgang. Dankzij het gewicht van maar 1,3 kilo neem je deze blauwe Chromebook makkelijk mee.

HP Chromebook Plus 14a-nf0085nd

Als je een betaalbare Chromebook met veel power zoekt, zit je bij dit Plus-model van HP wel goed. De acht rekenkernen van de Intel Core i3-N305-processor halen in turbomodus een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz. Kortom, je kunt pijlsnel in ChromeOS navigeren. Je gebruikt bovendien met gemak meerdere apps tegelijkertijd, want het systeem bevat 8 GB RAM. In tegenstelling tot veel andere Chromebooks kun je redelijk wat eigen bestanden opslaan. Er is een opslagdrager met een capaciteit van 256 GB ingebouwd. Wie dat niet genoeg vindt, sluit op een van de drie aanwezige usb-poorten een externe ssd of schijf aan.

Voor Chromebook-begrippen is de Plus 14a-nf0085nd behoorlijk krachtig, maar gelukkig resulteert dat niet in een hoog gewicht: 1,45 kilo. Het 14inch-scherm heeft een matte coating. Dit heeft als voordeel dat je ook in een sterk verlichte ruimte nog prima kunt werken. Door de ips-schermtechniek biedt het Full-HD-paneel natuurgetrouwe kleuren en goede kijkhoeken. Voor videovergaderingen komt de scherpe 1080p-webcam goed van pas. Tot slot belooft de fabrikant een accuduur tot zo'n elf uur.

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5601FBA-MC0193)

Met deze grote 2-in-1-laptop van ASUS kun je alle kanten op. Allereerst springt het ruime 16inch-scherm met 1920 × 1200 pixels in het oog. Nuttig voor wie graag video's streamt, spelletjes speelt en/of foto's bewerkt. Met behulp van de flexibele scharnieren klap je het scherm eventueel volledig om. Bedien je favoriete apps vervolgens met je vingers! Switch je weer terug naar de laptopmodus, dan staan er een touchpad en uitgebreid toetsenbord met een numeriek deel voor je klaar. Dankzij de toetsenbordverlichting werk je 's avonds laat gerust nog even door.

Deze Chromebook is perfect voor fervente multitaskers! Met 16 GB werkgeheugen hop je soepel van de ene naar de andere app. Ook op rekengebied staat de ASUS-telg zijn mannetje. De twee snelste rekenkernen van de Intel Core i3-1215U-processor zijn goed voor een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz, terwijl de resterende vier kernen op een snelheid van maximaal 3,3 GHz zijn afgeregeld. Verder heeft dit systeem 128 GB interne opslagruimte. Wil je efficiënter werken? Sluit dan via de HDMI- of usb-c-aansluiting een extra monitor aan.

Lees ook: Aha! Deze functies in ChromeOS moet je kennen

Acer Chromebook Spin 314 (CP314-1HN-C79G)

Dit Acer-product is een goedkope Chromebook met een touchscreen. Wanneer je het Full-HD-scherm volledig omklapt, heb je een tablet van 14 inch in handen. Navigeer in ChromeOS naar de Play Store om je favoriete apps te downloaden. Houd wel rekening met de relatief beperkte opslagcapaciteit van 64 GB. Gelukkig breid je de opslagruimte optioneel uit met een eigen microSD-kaart. Je kunt de Chromebook Spin 314 desgewenst in een 'tent-opstelling' neerzetten en vervolgens video's streamen. Het kwalitatieve ips-paneel is daar met zijn realistische kleurenweergave en goede kijkhoeken prima voor geschikt.

Uiteraard fungeert deze hybride Chromebook ook als reguliere laptop. Het ruime touchpad en verlichte toetsenbord staan voor je klaar. Een dualcore-processor van Intel en 4 GB RAM zorgen ervoor dat je eenvoudige pc-taken soepel kunt uitvoeren. Denk onder meer aan e-mailen, internetten en bankieren. Werk je regelmatig op een vaste plek? Sluit dan via HDMI een extra pc-monitor aan. De zijkanten hebben ook nog drie usb-aansluitingen.

HP Chromebook 15A-NB0831ND

Deze Chromebook van HP onderscheidt zich met een groot scherm van 15,6 inch. In combinatie met een lange verwachte accuduur tot zo'n tien uur kun je op elke plek films, series en tv-programma's streamen. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen details over het hoofd. Het scherm heeft een anti-reflecterende coating, zodat je overdags geen last hebt van vervelende spiegelingen. Werk je veel met cijfers, dan is het numerieke deel aan de rechterkant van het toetsenbord een uitkomst.

Voor het besturingssysteem, apps en persoonlijke bestanden heeft de HP Chromebook 15A-NB0831ND 128 GB interne opslag. Met behulp van een eigen microSD-kaart voeg je naar behoefte extra opslagcapaciteit toe. Verder heeft deze Chromebook twee usb-c-aansluitingen en een reguliere usb-poort. Het rekenwerk wordt verzorgd door een rappe Intel Core i3-processor met acht rekenkernen. Dankzij een behoorlijke klokfrequentie van maximaal 3,8 GHz zul je niet zo gauw vertraging merken. Ten slotte is er 8 GB werkgeheugen geïntegreerd.

▼ Volgende artikel
Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op
© Barbara Helgason
Gezond leven

Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op

Of je de boom direct na Kerst opruimt of pas eind januari, vroeg of laat moet alles weer de doos in. Maar hoe zat het ook alweer met die wirwar aan lichtjes? Maak het jezelf volgend jaar makkelijker met deze handige opruimtips.

Dit artikel in het kort:

  • Wanneer ruim je de kerstboom op?
  • Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
  • Maak het jezelf makkelijk met een haspel
  • Kerstverlichting recyclen een tweede leven

Lees ook: Alles aan kant als je haast hebt: de beste tips voor een opgeruimd huis

Wanneer 'moet' de kerstboom weer weg?

Er is geen vaste regel, maar tradities geven houvast. Volgens de Bijbel eindigt de kerstperiode met Driekoningen op 6 januari. Sommigen geloven zelfs dat het ongeluk brengt als je de boom daarna nog laat staan.

Toch halen veel mensen de boom rond Oud & Nieuw weg, vaak op 2 januari. De boom en versiering verdwijnen naar de tuin, de milieustraat of terug de doos in. Tijd voor een frisse start!

©Michelle Hebel

Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen

Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes.

Volgend jaar geen frustratie? Kerstverlichting opbergen doe je zo:

  1. Gebruik een stevige basis: Wikkel het snoer om een stuk karton, een kledinghanger of een keukenrol. Gebruik voor elk snoer een eigen basis.

  2. Maak inkepingen: Bij karton kun je een inkeping maken om de stekker vast te zetten.

  3. Zet het vast: Gebruik ducttape om het begin en einde van het snoer op zijn plek te houden.

  4. Label elk snoer: Noteer waar het snoer hing, zoals buiten of in de boom. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw uit te puzzelen wat waar moet.

  5. Laat snoeren drogen: Heeft de verlichting buiten gehangen? Zorg dan dat de snoeren droog zijn voordat je ze opbergt om schade door condens te voorkomen.

  6. Bescherm bij opbergen: Gaan de snoeren in een doos bij de andere kerstspullen? Verpak ze dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.

Watch on YouTube

Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen

Makkelijk: gebruik een haspel

Geen zin in DIY? Gebruik dan een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Hiermee wikkel je snoeren eenvoudig op zonder geknoei. Voor een paar euro koop je al een kunststof haspel met slimme klemmetjes. Ze zijn er in verschillende formaten, van platte modellen tot ronde uitvoeringen die je kunt koppelen.

Kerstverlichting nodig?

Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!

Haspel en lichtsnoer in één

Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.

Kerstverlichting recyclen of weggooien

Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.

Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten. Je kunt ze natuurlijk ook naar de milieustraat brengen.