Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Geplaatst: 30 augustus 2022 - 09:14

Aangepast: 15 september 2023 - 16:39

Eric Beeckmans

Voor wie een OLED-tv zoekt, is er absoluut geen gebrek aan keuze. Philips zet al enkele jaren de 800-reeks in als de beste combinatie van beeldkwaliteit en prijs. Deze 55OLED807/12 pakt uit met een nieuw OLED-paneel, een verbeterde processor, prima geluid, Android TV en vernieuwde Philips Ambilight, dat lijkt ons in elk geval een knappe combinatie.

9,0

ONS OORDEEL

Philips 55OLED807/12 (2022)

Pluspunten

Mooie beeldverwerking, met slimme lichtsensor

Zeer goede HDR-beelden, universele HDR-ondersteuning

Vierzijdige Ambilight Plus

Uitstekend geluid, Dolby Atmos

HDMI 2.1 met alle gamefeatures

Draaivoet

Rijke Android TV-omgeving en DTS Play-Fi

Minpunten

Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden.  Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd.  Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen. ...
Lees meer

Philips stapte dit jaar af van de keuze voor twee slanke voeten onder het scherm. De 807 staat op een centrale voet, met een brede maar fijne, chromen steunbalk aan de voorzijde. Dat ziet er heel wat eleganter uit dan de typische voetplaat, maar is een even stevige opstelling. En wat meer is, dit is een draaivoet, dat is altijd een leuk pluspunt. Het scherm staat hiermee ook hoger boven het tv-meubel, waardoor een soundbar plaatsen nu wel een optie is.

Ambilight is als een exclusieve handtekening die Philips op elke tv aanbiedt. De 807 is uitgerust met een vierzijdige versie, die bovendien vernieuwd is. In vroegere versies werden de LEDs aangestuurd in groep. Nu heeft elke LED zijn eigen aansturing. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed die nauwkeuriger aansluit bij wat er op het scherm te zien is.

Ambilight geeft niet alleen extra sfeer tijdens het tv-kijken, er zijn ook tal van andere functies. Wil je gewoon een neutrale warmwitte gloed rond het scherm, dat kan ook. Ambilight functioneert dan als bias-lighting net zoals in professionele grading studios. Of laat Ambilight reageren op muziek, gebruik AmbiWakeup en AmbiSleep, of zet het in als loungelicht. 

Dit jaar kan je met Ambilight Aurora ook ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Zo wordt je tv een decoratiestuk als je geen tv kijkt.

Voor gamers en streaming is alles aan boord 

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee geschikt zijn voor next-gen gaming-plezier. Op HDMI 1 en 2 beschik je over de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte, ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag is uitstekend, 15,7 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120.

Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Smart features worden geleverd door Android TV, dat dankzij een krachtige chipset een vlotte en snelle werking levert. Philips stapt voorlopig nog niet over naar de Google TV interface (al is dat later wel mogelijk), en behoudt de iets meer te personaliseren Android TV-interface. 

In de huidige versie biedt die wel al een extra tab ‘Ontdekken’ die de meest interessante functie van Google TV biedt. Je vindt er namelijk aanbevelingen gerangschikt per genre en over verschillende streamingdiensten heen. Een extra functie die Philips biedt is DTS Play-Fi, waarmee je de tv een onderdeel kunt maken van een multiroom audio-systeem.

De afstandsbediening met de Muirhead leder rug geeft een premium gevoel zodra je hem vastpakt. De toetsen zijn verlicht. Je activeert ze wanneer je de remote van de tafel neemt en naar je toe kantelt, of wanneer je een toets indrukt. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan en zijn volledig vlak afwerkt, waardoor je helaas gemakkelijk een foute toets aanslaat.

© Dean Wu 吳柏增

Overtuigende OLED beeldkwaliteit

Philips rustte de 807-reeks uit met de nieuwste OLED-panelen (de zogenaamde EX-panelen), die een verbeterde efficiëntie hebben. Er is echter nog een betere versie van die panelen, die bewaart Philips voor het OLED+937 topmodel. De OLED807 haalt een piekhelderheid van 715 nits op een 10% venster (en 790 nits op een 2% venster), en een indrukwekkende 180 nits op een volledig wit veld. Daarmee levert het geen verbetering over de volledige lijn.

De kleinere vensters leveren 5-10% in tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters krijgen een 15-20% boost. Dat betekent dat de Average Brightness Limiter duidelijk minder agressief moet ingrijpen en je dat dus minder gemakkelijk opmerkt. Het kleurbereik van bijna 97% P3 is zeer goed. De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave. Philips heeft in zijn kalibratie wat voorrang gegeven aan kleursaturatie en offert daarvoor een tikje helderheid op, maar dat vonden we een goede keuze. 

De tonemapping houdt rekening met de HDR10-metadata, zodat je zelden witdetail verliest. Er is ook ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision, je zit voor HDR echt wel gebeiteld.

Ook in SDR kies je voor de Filmmaker Mode voor de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave. De grijsschaal had een heel lichte gele tint, maar de die zette zich niet of nauwelijks door in de kleurweergave. Ook hier zagen we veel zwartdetail, en waren de beelden erg overtuigend. Wie het onderste uit de kan wil, kan kiezen voor een professionele kalibratie, de 807 is bovendien ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie met de software van Portrait Displays.

Knappe beeldverwerking en slimme lichtsensor

De Philips P5 AI Perfect Picture Engine is al aan de zesde generatie toe. De processor gaat uitstekend om met al je verschillende content zodat je maximaal geniet van het 4K-OLED-schem. Mooie upscaling, goede ruisonderdrukking en accurate kleurverwerking zijn een prima basis. Wie SDR-beelden een klein zetje wil geven kan Perfect Natural Reality activeren, daarmee geef je het beeld een lichte HDR-stijl. Dat is niets voor de puristen maar zeker de moeite om eens te proberen. 

Het OLED-paneel levert samen met de processor ook zeer goede bewegingsscherpte. Helaas, Black Frame Insertion is niet meer beschikbaar, we zagen dat overigens ook al op de LG modellen die geen 120 Hz BFI meer aanbieden, maar enkel 60Hz. Vermits die oplossing zichtbaar flikkert, vinden we het niet zo erg dat Philips het volledig geschrapt heeft. 

De upgrades ten opzichte van vorig jaar zijn tweeledig. De processor is, net als vorig jaar, in staat om te detecteren dat je film kijkt, en kan zelf overschakelen naar een van zeven beschikbare beeldmodes. Vorig jaar kon je slechts kiezen uit twee beeldmodes. 

Maar de beste upgrade is een sterke uitbreiding van de lichtsensor. Ambient Intelligence is onderverdeeld in drie domeinen, die je elk zelf kunt aan- of uitzetten. “Eye Care” past de maximale helderheid aan. Zo vermijd je dat je bij weinig licht naar een te intens helder beeld kijkt, of omgekeerd. “Dark Detail Optimisation” past de gamma-curve aan. Zo maakt de processor zwartdetail beter zichtbaar bij veel licht. Hij houdt daarbij zelfs rekening met Ambilight. 

“Color Temperature Optimisation” past de kleurtemperatuur aan. Bij veel omgevingslicht kiest hij een koele kleurtemperatuur die een helderdere indruk geeft. Ambient Intelligence werkt uitstekend. We vonden de ingrepen erg goed, ze stoorden de kijkervaring niet, al houden we kleurtemperatuur liever zelf onder controle. Belangrijkste troef van Ambient Intelligence is dat het op alle soorten content werkt, dus ook HDR, zelfs op HDR10+ En Dolby Vision.

Uitpakken met prima audio

Voor de absolute audiofielen is er natuurlijk de OLED+937 reeks, maar de OLED807 laat zich niet onbetuigd. Hij is voorzien van een 4.1 70 Watt audio-oplossing met een flinke woofer in de rug, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Daar haalden we erg krachtige audio uit die ook bij flink wat volume geen duidelijke problemen had. 

De klank is warm en rijk, met voldoende bas en gaf aan onze filmfragmenten een goede surroundervaring. Ook voor muziek konden we de 807 wel smaken. Na een korte testprocedure houdt de tv ook rekening met de kamer-akoestiek. 

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden. 

Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd. 

Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000