ID.nl logo
Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight
Huis

Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Voor wie een OLED-tv zoekt, is er absoluut geen gebrek aan keuze. Philips zet al enkele jaren de 800-reeks in als de beste combinatie van beeldkwaliteit en prijs. Deze 55OLED807/12 pakt uit met een nieuw OLED-paneel, een verbeterde processor, prima geluid, Android TV en vernieuwde Philips Ambilight, dat lijkt ons in elk geval een knappe combinatie.

Fantastisch
Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden.  Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd.  Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

Plus- en minpunten
  • Mooie beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Zeer goede HDR-beelden, universele HDR-ondersteuning
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • Uitstekend geluid, Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Draaivoet
  • Rijke Android TV-omgeving en DTS Play-Fi
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

PHILIPS 55OLED807/12

  • Adviesprijs: 1.999 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI Plus-slot, 6th Gen P5 AI Perfect Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.225 x 771 x 236 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 84 (G) / HDR 77 watt (G)

Philips stapte dit jaar af van de keuze voor twee slanke voeten onder het scherm. De 807 staat op een centrale voet, met een brede maar fijne, chromen steunbalk aan de voorzijde. Dat ziet er heel wat eleganter uit dan de typische voetplaat, maar is een even stevige opstelling. En wat meer is, dit is een draaivoet, dat is altijd een leuk pluspunt. Het scherm staat hiermee ook hoger boven het tv-meubel, waardoor een soundbar plaatsen nu wel een optie is.

Ambilight is als een exclusieve handtekening die Philips op elke tv aanbiedt. De 807 is uitgerust met een vierzijdige versie, die bovendien vernieuwd is. In vroegere versies werden de LEDs aangestuurd in groep. Nu heeft elke LED zijn eigen aansturing. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed die nauwkeuriger aansluit bij wat er op het scherm te zien is.

Ambilight geeft niet alleen extra sfeer tijdens het tv-kijken, er zijn ook tal van andere functies. Wil je gewoon een neutrale warmwitte gloed rond het scherm, dat kan ook. Ambilight functioneert dan als bias-lighting net zoals in professionele grading studios. Of laat Ambilight reageren op muziek, gebruik AmbiWakeup en AmbiSleep, of zet het in als loungelicht. 

Dit jaar kan je met Ambilight Aurora ook ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Zo wordt je tv een decoratiestuk als je geen tv kijkt.

Voor gamers en streaming is alles aan boord 

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee geschikt zijn voor next-gen gaming-plezier. Op HDMI 1 en 2 beschik je over de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte, ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag is uitstekend, 15,7 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120.

Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Smart features worden geleverd door Android TV, dat dankzij een krachtige chipset een vlotte en snelle werking levert. Philips stapt voorlopig nog niet over naar de Google TV interface (al is dat later wel mogelijk), en behoudt de iets meer te personaliseren Android TV-interface. 

In de huidige versie biedt die wel al een extra tab ‘Ontdekken’ die de meest interessante functie van Google TV biedt. Je vindt er namelijk aanbevelingen gerangschikt per genre en over verschillende streamingdiensten heen. Een extra functie die Philips biedt is DTS Play-Fi, waarmee je de tv een onderdeel kunt maken van een multiroom audio-systeem.

De afstandsbediening met de Muirhead leder rug geeft een premium gevoel zodra je hem vastpakt. De toetsen zijn verlicht. Je activeert ze wanneer je de remote van de tafel neemt en naar je toe kantelt, of wanneer je een toets indrukt. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan en zijn volledig vlak afwerkt, waardoor je helaas gemakkelijk een foute toets aanslaat.

©Dean Wu 吳柏增

Overtuigende OLED beeldkwaliteit

Philips rustte de 807-reeks uit met de nieuwste OLED-panelen (de zogenaamde EX-panelen), die een verbeterde efficiëntie hebben. Er is echter nog een betere versie van die panelen, die bewaart Philips voor het OLED+937 topmodel. De OLED807 haalt een piekhelderheid van 715 nits op een 10% venster (en 790 nits op een 2% venster), en een indrukwekkende 180 nits op een volledig wit veld. Daarmee levert het geen verbetering over de volledige lijn.

De kleinere vensters leveren 5-10% in tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters krijgen een 15-20% boost. Dat betekent dat de Average Brightness Limiter duidelijk minder agressief moet ingrijpen en je dat dus minder gemakkelijk opmerkt. Het kleurbereik van bijna 97% P3 is zeer goed. De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave. Philips heeft in zijn kalibratie wat voorrang gegeven aan kleursaturatie en offert daarvoor een tikje helderheid op, maar dat vonden we een goede keuze. 

De tonemapping houdt rekening met de HDR10-metadata, zodat je zelden witdetail verliest. Er is ook ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision, je zit voor HDR echt wel gebeiteld.

Ook in SDR kies je voor de Filmmaker Mode voor de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave. De grijsschaal had een heel lichte gele tint, maar de die zette zich niet of nauwelijks door in de kleurweergave. Ook hier zagen we veel zwartdetail, en waren de beelden erg overtuigend. Wie het onderste uit de kan wil, kan kiezen voor een professionele kalibratie, de 807 is bovendien ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie met de software van Portrait Displays.

Knappe beeldverwerking en slimme lichtsensor

De Philips P5 AI Perfect Picture Engine is al aan de zesde generatie toe. De processor gaat uitstekend om met al je verschillende content zodat je maximaal geniet van het 4K-OLED-schem. Mooie upscaling, goede ruisonderdrukking en accurate kleurverwerking zijn een prima basis. Wie SDR-beelden een klein zetje wil geven kan Perfect Natural Reality activeren, daarmee geef je het beeld een lichte HDR-stijl. Dat is niets voor de puristen maar zeker de moeite om eens te proberen. 

Het OLED-paneel levert samen met de processor ook zeer goede bewegingsscherpte. Helaas, Black Frame Insertion is niet meer beschikbaar, we zagen dat overigens ook al op de LG modellen die geen 120 Hz BFI meer aanbieden, maar enkel 60Hz. Vermits die oplossing zichtbaar flikkert, vinden we het niet zo erg dat Philips het volledig geschrapt heeft. 

De upgrades ten opzichte van vorig jaar zijn tweeledig. De processor is, net als vorig jaar, in staat om te detecteren dat je film kijkt, en kan zelf overschakelen naar een van zeven beschikbare beeldmodes. Vorig jaar kon je slechts kiezen uit twee beeldmodes. 

Maar de beste upgrade is een sterke uitbreiding van de lichtsensor. Ambient Intelligence is onderverdeeld in drie domeinen, die je elk zelf kunt aan- of uitzetten. “Eye Care” past de maximale helderheid aan. Zo vermijd je dat je bij weinig licht naar een te intens helder beeld kijkt, of omgekeerd. “Dark Detail Optimisation” past de gamma-curve aan. Zo maakt de processor zwartdetail beter zichtbaar bij veel licht. Hij houdt daarbij zelfs rekening met Ambilight. 

“Color Temperature Optimisation” past de kleurtemperatuur aan. Bij veel omgevingslicht kiest hij een koele kleurtemperatuur die een helderdere indruk geeft. Ambient Intelligence werkt uitstekend. We vonden de ingrepen erg goed, ze stoorden de kijkervaring niet, al houden we kleurtemperatuur liever zelf onder controle. Belangrijkste troef van Ambient Intelligence is dat het op alle soorten content werkt, dus ook HDR, zelfs op HDR10+ En Dolby Vision.

Uitpakken met prima audio

Voor de absolute audiofielen is er natuurlijk de OLED+937 reeks, maar de OLED807 laat zich niet onbetuigd. Hij is voorzien van een 4.1 70 Watt audio-oplossing met een flinke woofer in de rug, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Daar haalden we erg krachtige audio uit die ook bij flink wat volume geen duidelijke problemen had. 

De klank is warm en rijk, met voldoende bas en gaf aan onze filmfragmenten een goede surroundervaring. Ook voor muziek konden we de 807 wel smaken. Na een korte testprocedure houdt de tv ook rekening met de kamer-akoestiek. 

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden. 

Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd. 

Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.