ID.nl logo
Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight
Huis

Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Voor wie een OLED-tv zoekt, is er absoluut geen gebrek aan keuze. Philips zet al enkele jaren de 800-reeks in als de beste combinatie van beeldkwaliteit en prijs. Deze 55OLED807/12 pakt uit met een nieuw OLED-paneel, een verbeterde processor, prima geluid, Android TV en vernieuwde Philips Ambilight, dat lijkt ons in elk geval een knappe combinatie.

Fantastisch
Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden.  Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd.  Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

Plus- en minpunten
  • Mooie beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Zeer goede HDR-beelden, universele HDR-ondersteuning
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • Uitstekend geluid, Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Draaivoet
  • Rijke Android TV-omgeving en DTS Play-Fi
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

PHILIPS 55OLED807/12

  • Adviesprijs: 1.999 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI Plus-slot, 6th Gen P5 AI Perfect Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.225 x 771 x 236 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 84 (G) / HDR 77 watt (G)

Philips stapte dit jaar af van de keuze voor twee slanke voeten onder het scherm. De 807 staat op een centrale voet, met een brede maar fijne, chromen steunbalk aan de voorzijde. Dat ziet er heel wat eleganter uit dan de typische voetplaat, maar is een even stevige opstelling. En wat meer is, dit is een draaivoet, dat is altijd een leuk pluspunt. Het scherm staat hiermee ook hoger boven het tv-meubel, waardoor een soundbar plaatsen nu wel een optie is.

Ambilight is als een exclusieve handtekening die Philips op elke tv aanbiedt. De 807 is uitgerust met een vierzijdige versie, die bovendien vernieuwd is. In vroegere versies werden de LEDs aangestuurd in groep. Nu heeft elke LED zijn eigen aansturing. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed die nauwkeuriger aansluit bij wat er op het scherm te zien is.

Ambilight geeft niet alleen extra sfeer tijdens het tv-kijken, er zijn ook tal van andere functies. Wil je gewoon een neutrale warmwitte gloed rond het scherm, dat kan ook. Ambilight functioneert dan als bias-lighting net zoals in professionele grading studios. Of laat Ambilight reageren op muziek, gebruik AmbiWakeup en AmbiSleep, of zet het in als loungelicht. 

Dit jaar kan je met Ambilight Aurora ook ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Zo wordt je tv een decoratiestuk als je geen tv kijkt.

Voor gamers en streaming is alles aan boord 

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee geschikt zijn voor next-gen gaming-plezier. Op HDMI 1 en 2 beschik je over de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte, ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag is uitstekend, 15,7 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120.

Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Smart features worden geleverd door Android TV, dat dankzij een krachtige chipset een vlotte en snelle werking levert. Philips stapt voorlopig nog niet over naar de Google TV interface (al is dat later wel mogelijk), en behoudt de iets meer te personaliseren Android TV-interface. 

In de huidige versie biedt die wel al een extra tab ‘Ontdekken’ die de meest interessante functie van Google TV biedt. Je vindt er namelijk aanbevelingen gerangschikt per genre en over verschillende streamingdiensten heen. Een extra functie die Philips biedt is DTS Play-Fi, waarmee je de tv een onderdeel kunt maken van een multiroom audio-systeem.

De afstandsbediening met de Muirhead leder rug geeft een premium gevoel zodra je hem vastpakt. De toetsen zijn verlicht. Je activeert ze wanneer je de remote van de tafel neemt en naar je toe kantelt, of wanneer je een toets indrukt. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan en zijn volledig vlak afwerkt, waardoor je helaas gemakkelijk een foute toets aanslaat.

©Dean Wu 吳柏增

Overtuigende OLED beeldkwaliteit

Philips rustte de 807-reeks uit met de nieuwste OLED-panelen (de zogenaamde EX-panelen), die een verbeterde efficiëntie hebben. Er is echter nog een betere versie van die panelen, die bewaart Philips voor het OLED+937 topmodel. De OLED807 haalt een piekhelderheid van 715 nits op een 10% venster (en 790 nits op een 2% venster), en een indrukwekkende 180 nits op een volledig wit veld. Daarmee levert het geen verbetering over de volledige lijn.

De kleinere vensters leveren 5-10% in tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters krijgen een 15-20% boost. Dat betekent dat de Average Brightness Limiter duidelijk minder agressief moet ingrijpen en je dat dus minder gemakkelijk opmerkt. Het kleurbereik van bijna 97% P3 is zeer goed. De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave. Philips heeft in zijn kalibratie wat voorrang gegeven aan kleursaturatie en offert daarvoor een tikje helderheid op, maar dat vonden we een goede keuze. 

De tonemapping houdt rekening met de HDR10-metadata, zodat je zelden witdetail verliest. Er is ook ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision, je zit voor HDR echt wel gebeiteld.

Ook in SDR kies je voor de Filmmaker Mode voor de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave. De grijsschaal had een heel lichte gele tint, maar de die zette zich niet of nauwelijks door in de kleurweergave. Ook hier zagen we veel zwartdetail, en waren de beelden erg overtuigend. Wie het onderste uit de kan wil, kan kiezen voor een professionele kalibratie, de 807 is bovendien ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie met de software van Portrait Displays.

Knappe beeldverwerking en slimme lichtsensor

De Philips P5 AI Perfect Picture Engine is al aan de zesde generatie toe. De processor gaat uitstekend om met al je verschillende content zodat je maximaal geniet van het 4K-OLED-schem. Mooie upscaling, goede ruisonderdrukking en accurate kleurverwerking zijn een prima basis. Wie SDR-beelden een klein zetje wil geven kan Perfect Natural Reality activeren, daarmee geef je het beeld een lichte HDR-stijl. Dat is niets voor de puristen maar zeker de moeite om eens te proberen. 

Het OLED-paneel levert samen met de processor ook zeer goede bewegingsscherpte. Helaas, Black Frame Insertion is niet meer beschikbaar, we zagen dat overigens ook al op de LG modellen die geen 120 Hz BFI meer aanbieden, maar enkel 60Hz. Vermits die oplossing zichtbaar flikkert, vinden we het niet zo erg dat Philips het volledig geschrapt heeft. 

De upgrades ten opzichte van vorig jaar zijn tweeledig. De processor is, net als vorig jaar, in staat om te detecteren dat je film kijkt, en kan zelf overschakelen naar een van zeven beschikbare beeldmodes. Vorig jaar kon je slechts kiezen uit twee beeldmodes. 

Maar de beste upgrade is een sterke uitbreiding van de lichtsensor. Ambient Intelligence is onderverdeeld in drie domeinen, die je elk zelf kunt aan- of uitzetten. “Eye Care” past de maximale helderheid aan. Zo vermijd je dat je bij weinig licht naar een te intens helder beeld kijkt, of omgekeerd. “Dark Detail Optimisation” past de gamma-curve aan. Zo maakt de processor zwartdetail beter zichtbaar bij veel licht. Hij houdt daarbij zelfs rekening met Ambilight. 

“Color Temperature Optimisation” past de kleurtemperatuur aan. Bij veel omgevingslicht kiest hij een koele kleurtemperatuur die een helderdere indruk geeft. Ambient Intelligence werkt uitstekend. We vonden de ingrepen erg goed, ze stoorden de kijkervaring niet, al houden we kleurtemperatuur liever zelf onder controle. Belangrijkste troef van Ambient Intelligence is dat het op alle soorten content werkt, dus ook HDR, zelfs op HDR10+ En Dolby Vision.

Uitpakken met prima audio

Voor de absolute audiofielen is er natuurlijk de OLED+937 reeks, maar de OLED807 laat zich niet onbetuigd. Hij is voorzien van een 4.1 70 Watt audio-oplossing met een flinke woofer in de rug, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Daar haalden we erg krachtige audio uit die ook bij flink wat volume geen duidelijke problemen had. 

De klank is warm en rijk, met voldoende bas en gaf aan onze filmfragmenten een goede surroundervaring. Ook voor muziek konden we de 807 wel smaken. Na een korte testprocedure houdt de tv ook rekening met de kamer-akoestiek. 

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden. 

Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd. 

Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.