ID.nl logo
Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight
Huis

Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Voor wie een OLED-tv zoekt, is er absoluut geen gebrek aan keuze. Philips zet al enkele jaren de 800-reeks in als de beste combinatie van beeldkwaliteit en prijs. Deze 55OLED807/12 pakt uit met een nieuw OLED-paneel, een verbeterde processor, prima geluid, Android TV en vernieuwde Philips Ambilight, dat lijkt ons in elk geval een knappe combinatie.

Fantastisch
Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden.  Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd.  Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

Plus- en minpunten
  • Mooie beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Zeer goede HDR-beelden, universele HDR-ondersteuning
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • Uitstekend geluid, Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Draaivoet
  • Rijke Android TV-omgeving en DTS Play-Fi
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

PHILIPS 55OLED807/12

  • Adviesprijs: 1.999 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI Plus-slot, 6th Gen P5 AI Perfect Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.225 x 771 x 236 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 84 (G) / HDR 77 watt (G)

Philips stapte dit jaar af van de keuze voor twee slanke voeten onder het scherm. De 807 staat op een centrale voet, met een brede maar fijne, chromen steunbalk aan de voorzijde. Dat ziet er heel wat eleganter uit dan de typische voetplaat, maar is een even stevige opstelling. En wat meer is, dit is een draaivoet, dat is altijd een leuk pluspunt. Het scherm staat hiermee ook hoger boven het tv-meubel, waardoor een soundbar plaatsen nu wel een optie is.

Ambilight is als een exclusieve handtekening die Philips op elke tv aanbiedt. De 807 is uitgerust met een vierzijdige versie, die bovendien vernieuwd is. In vroegere versies werden de LEDs aangestuurd in groep. Nu heeft elke LED zijn eigen aansturing. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed die nauwkeuriger aansluit bij wat er op het scherm te zien is.

Ambilight geeft niet alleen extra sfeer tijdens het tv-kijken, er zijn ook tal van andere functies. Wil je gewoon een neutrale warmwitte gloed rond het scherm, dat kan ook. Ambilight functioneert dan als bias-lighting net zoals in professionele grading studios. Of laat Ambilight reageren op muziek, gebruik AmbiWakeup en AmbiSleep, of zet het in als loungelicht. 

Dit jaar kan je met Ambilight Aurora ook ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Zo wordt je tv een decoratiestuk als je geen tv kijkt.

Voor gamers en streaming is alles aan boord 

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee geschikt zijn voor next-gen gaming-plezier. Op HDMI 1 en 2 beschik je over de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte, ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag is uitstekend, 15,7 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120.

Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Smart features worden geleverd door Android TV, dat dankzij een krachtige chipset een vlotte en snelle werking levert. Philips stapt voorlopig nog niet over naar de Google TV interface (al is dat later wel mogelijk), en behoudt de iets meer te personaliseren Android TV-interface. 

In de huidige versie biedt die wel al een extra tab ‘Ontdekken’ die de meest interessante functie van Google TV biedt. Je vindt er namelijk aanbevelingen gerangschikt per genre en over verschillende streamingdiensten heen. Een extra functie die Philips biedt is DTS Play-Fi, waarmee je de tv een onderdeel kunt maken van een multiroom audio-systeem.

De afstandsbediening met de Muirhead leder rug geeft een premium gevoel zodra je hem vastpakt. De toetsen zijn verlicht. Je activeert ze wanneer je de remote van de tafel neemt en naar je toe kantelt, of wanneer je een toets indrukt. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan en zijn volledig vlak afwerkt, waardoor je helaas gemakkelijk een foute toets aanslaat.

©Dean Wu 吳柏增

Overtuigende OLED beeldkwaliteit

Philips rustte de 807-reeks uit met de nieuwste OLED-panelen (de zogenaamde EX-panelen), die een verbeterde efficiëntie hebben. Er is echter nog een betere versie van die panelen, die bewaart Philips voor het OLED+937 topmodel. De OLED807 haalt een piekhelderheid van 715 nits op een 10% venster (en 790 nits op een 2% venster), en een indrukwekkende 180 nits op een volledig wit veld. Daarmee levert het geen verbetering over de volledige lijn.

De kleinere vensters leveren 5-10% in tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters krijgen een 15-20% boost. Dat betekent dat de Average Brightness Limiter duidelijk minder agressief moet ingrijpen en je dat dus minder gemakkelijk opmerkt. Het kleurbereik van bijna 97% P3 is zeer goed. De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave. Philips heeft in zijn kalibratie wat voorrang gegeven aan kleursaturatie en offert daarvoor een tikje helderheid op, maar dat vonden we een goede keuze. 

De tonemapping houdt rekening met de HDR10-metadata, zodat je zelden witdetail verliest. Er is ook ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision, je zit voor HDR echt wel gebeiteld.

Ook in SDR kies je voor de Filmmaker Mode voor de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave. De grijsschaal had een heel lichte gele tint, maar de die zette zich niet of nauwelijks door in de kleurweergave. Ook hier zagen we veel zwartdetail, en waren de beelden erg overtuigend. Wie het onderste uit de kan wil, kan kiezen voor een professionele kalibratie, de 807 is bovendien ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie met de software van Portrait Displays.

Knappe beeldverwerking en slimme lichtsensor

De Philips P5 AI Perfect Picture Engine is al aan de zesde generatie toe. De processor gaat uitstekend om met al je verschillende content zodat je maximaal geniet van het 4K-OLED-schem. Mooie upscaling, goede ruisonderdrukking en accurate kleurverwerking zijn een prima basis. Wie SDR-beelden een klein zetje wil geven kan Perfect Natural Reality activeren, daarmee geef je het beeld een lichte HDR-stijl. Dat is niets voor de puristen maar zeker de moeite om eens te proberen. 

Het OLED-paneel levert samen met de processor ook zeer goede bewegingsscherpte. Helaas, Black Frame Insertion is niet meer beschikbaar, we zagen dat overigens ook al op de LG modellen die geen 120 Hz BFI meer aanbieden, maar enkel 60Hz. Vermits die oplossing zichtbaar flikkert, vinden we het niet zo erg dat Philips het volledig geschrapt heeft. 

De upgrades ten opzichte van vorig jaar zijn tweeledig. De processor is, net als vorig jaar, in staat om te detecteren dat je film kijkt, en kan zelf overschakelen naar een van zeven beschikbare beeldmodes. Vorig jaar kon je slechts kiezen uit twee beeldmodes. 

Maar de beste upgrade is een sterke uitbreiding van de lichtsensor. Ambient Intelligence is onderverdeeld in drie domeinen, die je elk zelf kunt aan- of uitzetten. “Eye Care” past de maximale helderheid aan. Zo vermijd je dat je bij weinig licht naar een te intens helder beeld kijkt, of omgekeerd. “Dark Detail Optimisation” past de gamma-curve aan. Zo maakt de processor zwartdetail beter zichtbaar bij veel licht. Hij houdt daarbij zelfs rekening met Ambilight. 

“Color Temperature Optimisation” past de kleurtemperatuur aan. Bij veel omgevingslicht kiest hij een koele kleurtemperatuur die een helderdere indruk geeft. Ambient Intelligence werkt uitstekend. We vonden de ingrepen erg goed, ze stoorden de kijkervaring niet, al houden we kleurtemperatuur liever zelf onder controle. Belangrijkste troef van Ambient Intelligence is dat het op alle soorten content werkt, dus ook HDR, zelfs op HDR10+ En Dolby Vision.

Uitpakken met prima audio

Voor de absolute audiofielen is er natuurlijk de OLED+937 reeks, maar de OLED807 laat zich niet onbetuigd. Hij is voorzien van een 4.1 70 Watt audio-oplossing met een flinke woofer in de rug, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Daar haalden we erg krachtige audio uit die ook bij flink wat volume geen duidelijke problemen had. 

De klank is warm en rijk, met voldoende bas en gaf aan onze filmfragmenten een goede surroundervaring. Ook voor muziek konden we de 807 wel smaken. Na een korte testprocedure houdt de tv ook rekening met de kamer-akoestiek. 

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden. 

Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd. 

Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.