ID.nl logo
Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight
Huis

Review Philips 55OLED807/12 – Alle OLED-genot plus Ambilight

Voor wie een OLED-tv zoekt, is er absoluut geen gebrek aan keuze. Philips zet al enkele jaren de 800-reeks in als de beste combinatie van beeldkwaliteit en prijs. Deze 55OLED807/12 pakt uit met een nieuw OLED-paneel, een verbeterde processor, prima geluid, Android TV en vernieuwde Philips Ambilight, dat lijkt ons in elk geval een knappe combinatie.

Fantastisch
Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden.  Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd.  Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

Plus- en minpunten
  • Mooie beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Zeer goede HDR-beelden, universele HDR-ondersteuning
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • Uitstekend geluid, Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Draaivoet
  • Rijke Android TV-omgeving en DTS Play-Fi
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

PHILIPS 55OLED807/12

  • Adviesprijs: 1.999 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI Plus-slot, 6th Gen P5 AI Perfect Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.225 x 771 x 236 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 84 (G) / HDR 77 watt (G)

Philips stapte dit jaar af van de keuze voor twee slanke voeten onder het scherm. De 807 staat op een centrale voet, met een brede maar fijne, chromen steunbalk aan de voorzijde. Dat ziet er heel wat eleganter uit dan de typische voetplaat, maar is een even stevige opstelling. En wat meer is, dit is een draaivoet, dat is altijd een leuk pluspunt. Het scherm staat hiermee ook hoger boven het tv-meubel, waardoor een soundbar plaatsen nu wel een optie is.

Ambilight is als een exclusieve handtekening die Philips op elke tv aanbiedt. De 807 is uitgerust met een vierzijdige versie, die bovendien vernieuwd is. In vroegere versies werden de LEDs aangestuurd in groep. Nu heeft elke LED zijn eigen aansturing. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed die nauwkeuriger aansluit bij wat er op het scherm te zien is.

Ambilight geeft niet alleen extra sfeer tijdens het tv-kijken, er zijn ook tal van andere functies. Wil je gewoon een neutrale warmwitte gloed rond het scherm, dat kan ook. Ambilight functioneert dan als bias-lighting net zoals in professionele grading studios. Of laat Ambilight reageren op muziek, gebruik AmbiWakeup en AmbiSleep, of zet het in als loungelicht. 

Dit jaar kan je met Ambilight Aurora ook ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Zo wordt je tv een decoratiestuk als je geen tv kijkt.

Voor gamers en streaming is alles aan boord 

De tv beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee geschikt zijn voor next-gen gaming-plezier. Op HDMI 1 en 2 beschik je over de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte, ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag is uitstekend, 15,7 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120.

Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Smart features worden geleverd door Android TV, dat dankzij een krachtige chipset een vlotte en snelle werking levert. Philips stapt voorlopig nog niet over naar de Google TV interface (al is dat later wel mogelijk), en behoudt de iets meer te personaliseren Android TV-interface. 

In de huidige versie biedt die wel al een extra tab ‘Ontdekken’ die de meest interessante functie van Google TV biedt. Je vindt er namelijk aanbevelingen gerangschikt per genre en over verschillende streamingdiensten heen. Een extra functie die Philips biedt is DTS Play-Fi, waarmee je de tv een onderdeel kunt maken van een multiroom audio-systeem.

De afstandsbediening met de Muirhead leder rug geeft een premium gevoel zodra je hem vastpakt. De toetsen zijn verlicht. Je activeert ze wanneer je de remote van de tafel neemt en naar je toe kantelt, of wanneer je een toets indrukt. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan en zijn volledig vlak afwerkt, waardoor je helaas gemakkelijk een foute toets aanslaat.

©Dean Wu 吳柏增

Overtuigende OLED beeldkwaliteit

Philips rustte de 807-reeks uit met de nieuwste OLED-panelen (de zogenaamde EX-panelen), die een verbeterde efficiëntie hebben. Er is echter nog een betere versie van die panelen, die bewaart Philips voor het OLED+937 topmodel. De OLED807 haalt een piekhelderheid van 715 nits op een 10% venster (en 790 nits op een 2% venster), en een indrukwekkende 180 nits op een volledig wit veld. Daarmee levert het geen verbetering over de volledige lijn.

De kleinere vensters leveren 5-10% in tegenover vorig jaar, maar de grotere vensters krijgen een 15-20% boost. Dat betekent dat de Average Brightness Limiter duidelijk minder agressief moet ingrijpen en je dat dus minder gemakkelijk opmerkt. Het kleurbereik van bijna 97% P3 is zeer goed. De Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave. Philips heeft in zijn kalibratie wat voorrang gegeven aan kleursaturatie en offert daarvoor een tikje helderheid op, maar dat vonden we een goede keuze. 

De tonemapping houdt rekening met de HDR10-metadata, zodat je zelden witdetail verliest. Er is ook ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision, je zit voor HDR echt wel gebeiteld.

Ook in SDR kies je voor de Filmmaker Mode voor de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave. De grijsschaal had een heel lichte gele tint, maar de die zette zich niet of nauwelijks door in de kleurweergave. Ook hier zagen we veel zwartdetail, en waren de beelden erg overtuigend. Wie het onderste uit de kan wil, kan kiezen voor een professionele kalibratie, de 807 is bovendien ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie met de software van Portrait Displays.

Knappe beeldverwerking en slimme lichtsensor

De Philips P5 AI Perfect Picture Engine is al aan de zesde generatie toe. De processor gaat uitstekend om met al je verschillende content zodat je maximaal geniet van het 4K-OLED-schem. Mooie upscaling, goede ruisonderdrukking en accurate kleurverwerking zijn een prima basis. Wie SDR-beelden een klein zetje wil geven kan Perfect Natural Reality activeren, daarmee geef je het beeld een lichte HDR-stijl. Dat is niets voor de puristen maar zeker de moeite om eens te proberen. 

Het OLED-paneel levert samen met de processor ook zeer goede bewegingsscherpte. Helaas, Black Frame Insertion is niet meer beschikbaar, we zagen dat overigens ook al op de LG modellen die geen 120 Hz BFI meer aanbieden, maar enkel 60Hz. Vermits die oplossing zichtbaar flikkert, vinden we het niet zo erg dat Philips het volledig geschrapt heeft. 

De upgrades ten opzichte van vorig jaar zijn tweeledig. De processor is, net als vorig jaar, in staat om te detecteren dat je film kijkt, en kan zelf overschakelen naar een van zeven beschikbare beeldmodes. Vorig jaar kon je slechts kiezen uit twee beeldmodes. 

Maar de beste upgrade is een sterke uitbreiding van de lichtsensor. Ambient Intelligence is onderverdeeld in drie domeinen, die je elk zelf kunt aan- of uitzetten. “Eye Care” past de maximale helderheid aan. Zo vermijd je dat je bij weinig licht naar een te intens helder beeld kijkt, of omgekeerd. “Dark Detail Optimisation” past de gamma-curve aan. Zo maakt de processor zwartdetail beter zichtbaar bij veel licht. Hij houdt daarbij zelfs rekening met Ambilight. 

“Color Temperature Optimisation” past de kleurtemperatuur aan. Bij veel omgevingslicht kiest hij een koele kleurtemperatuur die een helderdere indruk geeft. Ambient Intelligence werkt uitstekend. We vonden de ingrepen erg goed, ze stoorden de kijkervaring niet, al houden we kleurtemperatuur liever zelf onder controle. Belangrijkste troef van Ambient Intelligence is dat het op alle soorten content werkt, dus ook HDR, zelfs op HDR10+ En Dolby Vision.

Uitpakken met prima audio

Voor de absolute audiofielen is er natuurlijk de OLED+937 reeks, maar de OLED807 laat zich niet onbetuigd. Hij is voorzien van een 4.1 70 Watt audio-oplossing met een flinke woofer in de rug, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS-HD. Daar haalden we erg krachtige audio uit die ook bij flink wat volume geen duidelijke problemen had. 

De klank is warm en rijk, met voldoende bas en gaf aan onze filmfragmenten een goede surroundervaring. Ook voor muziek konden we de 807 wel smaken. Na een korte testprocedure houdt de tv ook rekening met de kamer-akoestiek. 

Conclusie

Er is flink wat concurrentie in het OLED-tv segment, maar deze Philips kan zich nog onderscheiden. We houden bijvoorbeeld van die slanke, centrale voet waarop het toestel kan draaien. En er is natuurlijk het vernieuwde, vierzijdige Ambilight Plus. Maar ook op vlak van beeld en geluid scoort hij uitstekend. De combinatie van de P5 AI Perfect Picture Engine met de Ambient Intelligence oplossing en het nieuwe OLED-paneel zorgt voor heel knappe beelden. 

Dat de Philips ook nog eens alle HDR-standaarden ondersteunt, én dat Ambient Intelligence ook voor die HDR-beelden werkt, is een knappe troef. Kortom, kijkplezier gegarandeerd. 

Gamers vinden ook wat ze nodig hebben op de 55OLED807 en met Android tv heb je en heel volledig smart tv-platform. Een stevig audiosysteem dat Dolby Atmos ondersteunt zorgt voor prima audiokwaliteit die echt je film-, sport- of gamebeleving kan onderlijnen.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!