Gitaar stemmen? Probeer deze apps

© M-SUR - stock.adobe.com

Gitaar stemmen? Probeer deze apps

Geplaatst: 29 december 2022 - 09:04

Justin Doornekamp

Een gitaar stemmen op gehoor is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn tegenwoordig veel apps en tools die daarbij helpen. Een stemapparaat is dus niet nodig! Wij zetten enkele handige tools op een rijtje.

GuitarTuna

Een van de bekendste apps om muziekinstrumenten mee te stemmen is GuitarTuna. Je kunt niet alleen je gitaar snel en nauwkeurig afstellen, maar ook veertien andere instrumenten, denk aan een ukelele of bas. De dienst biedt ook een database met liedjes die je kunt spelen. Zoek je favoriete nummer op en je ziet alle akkoorden die je moet weten om het liedje zelf te spelen. Ben je een beginnend gitarist, dan vind je in GuitarTuna ook een bibliotheek met je allerlei akkoorden die je kunt afspelen Je hoort direct hoe ze moeten klinken. Ook zijn er meerdere spelletjes om akkoorden te leren.

guitar tuna

Fender

Elke gitaarliefhebber heeft vermoedelijk van Fender gehoord. De bekende gitaarmaker heeft sinds enkele jaren een eigen app om je elektrische of akoestische gitaar, of een basgitaar, af te stemmen. Fender biedt maar liefst 22 verschillende manieren om je gitaar te stemmen, maar de makkelijkste manier is de automodus. Sla een snaar aan en de app hoort welke snaar je aanraakt en hoe deze beter gestemd moet worden.

Karang

Karang beweert dat het de eerste gratis ‘multi-snaren stemmer’ is voor je telefoon. In de app kun je in slechts één beweging je gitaar afstellen: je hoeft dus niet snaar voor snaar aan te slaan en je weet in één keer welke snaren wel en welke niet goed klinken. Vervolgens kun je snaren afzonderlijk stemmen. Deze app is vooral handig als je veel speelt en snel wilt weten of je gitaar nog zuiver klinkt. Karang werkt ook goed in rumoerige ruimtes en dat is handig tijdens repetities of liveoptredens.

Gitaar stemmen? Probeer deze apps-24695055

Zonder app

Wil je liever niet weer een nieuwe app op je telefoon downloaden, dan kan het ook zonder. Open je browser en ga naar de zoekmachine van Google. Zoek naar google guitar tuner en je ziet dat er een stemapparaat in de zoekmachine is verwerkt. Geef Google toestemming om je microfoon te mogen gebruiken en druk op het microfoonicoontje om te starten met het stemmen van je gitaar. Sla een snaar aan en Google geeft aan welke noot het hoort en of deze iets hoger of lager moet klinken.

Gitaar stemmen? Probeer deze apps-24695056

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten