Wearables worden veelzijdiger en houden het langer vol

© PXimport

Wearables worden veelzijdiger en houden het langer vol

Geplaatst: 18 maart 2020 - 09:34

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Dat bandje om je arm dat je stappen telt, dat kan beter, toch? Er zijn natuurlijk smartwatches die meer kunnen dan vastleggen dan wat je aantal stappen is, maar over het algemeen is er de laatste jaren niet veel innovatie in wearables. Dat gaat waarschijnlijk de komende tijd wel flink veranderen.

Mede door het coronavirus kan het zijn dat de productie van wearables achterblijft, maar even los daarvan zien we wel degelijk innovatie op dit gebied. Wat we sowieso verwachten in dit jaar, is dat er een steeds grotere markt voor wearables is. In 2019 zijn er volgens de IDC Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker maar liefst 305 miljoen stuks verscheept. Dat belooft alleen maar meer te worden. Enerzijds omdat we het in de afgelopen jaren alleen hebben zien stijgen. Anderzijds kunnen deze slimme apparaten steeds meer en zijn ze steeds beter bestand tegen water, stoten en zand, waardoor je ze altijd om kunt houden.

Tenminste, als de apparaatjes voldoende batterijduur hebben. Er zijn wearables van slechts 25 euro die je hartslag en stappen bijhouden, plus je appjes voor je kunnen uitlezen, die wel een week meekunnen. Toch zijn de iets uitgebreidere varianten, de smartwatches, vaak aanzienlijk minder sterk in batterijkracht. Die moet je elke twee/drie dagen wel opladen. Nu gaat dat ook gepaard met het feit dat de functionaliteit veel uitgebreider is. Er wordt echter verwacht dat er binnenkort betere batterijen komen waardoor de draagbare gadgets iets langer gedragen kunnen worden.

Vorm en functies

Een andere trend die we zien in wearables is dat deze steeds specifieker op een bepaald probleem kunnen inzoomen. Zo is er Moodbeam (zie bovenstaande afbeelding), een wearable waarmee je kunt bijhouden hoe je je voelt door de dag heen door een knop met ‘negatief’ en eentje met ‘positief’ in te kunnen drukken. Waarschijnlijk zullen wearables in de toekomst nog meer zijn toegespitst op zowel het lichamelijk welzijn als het geestelijk welzijn. Zo zijn bijvoorbeeld de Oura Ring (onder) en Motiv Ring er niet alleen om je lichamelijke activiteit in de gaten te houden, maar ook in hoeverre je voldoende ontspant. Juist omdat deze wearables veel meer lichamelijke zaken bijhouden waaronder je temperatuur, kunnen ze steeds meer zeggen over je mentale weerbaarheid.

Bovendien zien we wearables ook steeds minder vaak als armbandjes. Oura is een voorbeeld van een wearable die je om je vinger schuift als een ring en die onder andere je bloedvolume, hartslag, slaap en ademhaling meet. Er zijn ook al wearables gespot die je alleen om je nek hangt of die bijvoorbeeld geïntegreerd worden in kleding of schoenen. Zo zijn er riemen die je kunt dragen, die detecteren of je valt. Er kan dan automatisch een signaal naar een familielid gaan of zelfs naar de hulpdiensten.

© PXimport

Medische toepassingen

Er zijn ook medische toepassingen te bedenken, zoals wearables die diabetici kunnen helpen hun bloedsuikerspiegel in te gaten te houden en waar nodig zelfs te beïnvloeden. Sowieso heeft de medische wereld veel toepassingen voor wearables. Zo kan de polsband Aktiia je bloeddruk meten. Juist in welvarende landen is een hoge bloeddruk een veelvoorkomend probleem, dat vaak zijn invloed heeft op hartproblemen. De druk in de gaten houden en daardoor een levensstijl aanpassen kan levens redden en biedt de dokter bijna realtime inzicht in iemands bloeddruk. Ava is een band die de ovulatie en vruchtbaarheidscyclus van vrouwen bijhoudt, wat bijvoorbeeld belangrijk is bij IVF-behandelingen om zwanger te raken. Zo kan een vrouw zo spoedig mogelijk contact opnemen met haar behandelaar.

Kortom, er is een uitbreiding van het aantal functies van de wearable, maar die zullen zeker in eerste instantie nog vooral voor specifieke typen wearables beschikbaar zijn. Het heeft immers niet veel zin om een Apple Watch standaard te voorzien van een bloedsuikerspiegelmeter, en een man hoeft op zijn beurt geen menstruatie vast te leggen. Zeker in de medische wereld zal het aantal wearables naar verwachting aanzienlijk groeien. Daarnaast zullen wearables steeds vaker een minder traditionele vorm hebben. De grootste verbetering waarnaar reikhalzend wordt uitgekeken, dat is echter die batterijduur die aanzienlijk beter moet kunnen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000