Totale controle op jouw online veiligheid

Totale controle op jouw online veiligheid

Over ons

Geplaatst: 6 december 2021 - 14:58

Aangepast: 17 november 2022 - 10:00

Partnerredactie

Als het gaat om online beveiliging en bescherming van je privacy, is het prettig om controle te hebben. Uiteraard zorg je altijd voor een goede basisbeveiliging, maar in sommige gevallen heb je behoefte aan meer overzicht en aanvullende bescherming. Gelukkig bestaan hiervoor de nodige oplossingen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ESET.

Bescherming tegen virussen, ransomware en phishingaanvallen? Je bent goed op weg, maar voor een totale beveiliging van al je apparaten (zoals laptops en telefoons) is het ook verstandig om te kijken naar de manier waarop je omgaat met wachtwoorden. In de praktijk blijken wachtwoorden helaas ook een zwakke beveiligingsplek, waar criminelen dankbaar gebruik van maken.

Goed wachtwoordbeheer

Grote kans dat je verzameling wachtwoorden de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Niet zo vreemd: het aantal online diensten neemt dagelijks toe en elke dienst verlangt inmiddels een sterk wachtwoord. Tegelijkertijd worden we helaas ook geconfronteerd met beveiligingslekken, waarbij criminelen ook wachtwoorden afhandig weten te maken. Neem je beveiliging serieus, dan past hierbij ook goed wachtwoordbeheer. Met een wachtwoordmanager, die bijvoorbeeld deel uitmaakt van ESET Smart Security Premium, hoef je maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Dat hoofdwachtwoord geeft je vervolgens toegang tot de volledige verzameling wachtwoorden, die door de wachtwoordmanager ook netjes wordt gestructureerd.

Aanvullende extra’s

Een goede wachtwoordmanager vult ook automatisch formulieren in, bijvoorbeeld wanneer je een online aankoop doet en je je bij de winkel aanmeldt. Het kopiëren en plakken van gevoelige gegevens – met alle risico’s van dien – behoort daarmee tot het verleden. Minstens even belangrijk is het genereren van nieuwe wachtwoorden, bijvoorbeeld als je een nieuw account maakt bij een online winkel. De wachtwoordmanager die deel uit maakt van ESET Smart Security Premium, kan dit werk voor je uit handen nemen. Je weet dan zeker dat er een sterk wachtwoord wordt gemaakt (dat ook voldoet aan eventuele specifieke eisen van de online partij) en je kunt de instellingen zo aanpassen dat je wachtwoord nog sterker wordt gemaakt. Ook prettig: de ondersteuning van tweefactorauthenticatie. Hierbij gebruik je een tweede identificatiemiddel – zoals een telefoon – tijdens het aanmelden. Die manier van aanmelden maakt het voor criminelen een stuk lastiger om gestolen aanmeldingsgegevens te misbruiken.

Gegevensversleuting

Je denkt er liever niet aan, maar toch is het belangrijk: bescherming in geval van verlies of diefstal van je apparaat (zoals laptop) of gegevensdrager (zoals usb-stick). In zulke gevallen is het van belang dat de kwaadwillenden geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. Met een moderne beveiligingsoplossing, zoals ESET Smart Security Premium, kun je bestandsmappen versleutelen. Met die functie – ESET Secure Data – wordt een virtuele schijf aangemaakt. Alles wat je op die schijf bewaart, wordt versleuteld. Zonder het juiste wachtwoord heeft niemand toegang tot het afgeschermde gedeelte op de laptop of op de externe schijf. Het verliezen van het fysieke apparaat is al vervelend genoeg, maar met een functie zoals ESET Secure Data, draag je in elk geval bij aan het veilig houden van je persoonlijke gegevens.

Rapportage

Als het gaat om beveiliging, is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te blijven van de beschermingsmaatregelen die je hebt genomen, maar is het ook prettig om ongestoord te kunnen doorwerken. Het is dan handig om maandelijks een rapport te krijgen waarin je in één keer op de hoogte wordt gebracht van de beveiligingsmaatregelen. Zo zie je in een duidelijk overzicht welke bedreigingen zijn gedetecteerd, welke websites zijn geblokkeerd en welke spam is tegengehouden. Een moderne beveiligingsoplossing, zoals ESET Smart Security Premium, houdt je ook op de hoogte van aanvullende beveiligingsmaatregelen. Bijvoorbeeld wanneer toegang tot een webcam is geblokkeerd. 

Tip: Alles over online veiligheid

Je ziet het: over online bescherming en privacy valt genoeg te vertellen. En dan zijn cybercriminelen ook nog eens altijd op zoek naar nieuwe zwakke plekken. Om je te voorzien van een betrouwbare en uitgebreide bron van informatie op dit gebied, kun je altijd de website van Online Veilig raadplegen. Daar vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op één locatie ondergebracht, met onderwerpen als digitale opvoeding, digitale samenleving en digitale hygiëne. Online Veilig wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe berichten en vormt dan ook een goed startpunt om te raadplegen als je meer wilt weten over dit onderwerp.

Beveilig je apparaten met ESETBekijken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000