Welke scheerapparaten zijn er en wat zijn de verschillen?

Welke scheerapparaten zijn er en wat zijn de verschillen?

Scheren & ontharen

Geplaatst: 28 september 2022 - 09:56

Aangepast: 30 december 2022 - 13:15

Daan Doedens

Scheren is voor een flink deel van de bevolking een klusje dat nu eenmaal af en toe moet gebeuren. Er zijn verschillende soorten scheerapparaten op de markt, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen de modellen en leggen we uit wat de beste keuze is voor jou.

Roterend scheerapparaat met scheerkoppen

Het bekendste type scheerapparaat is een apparaat met roterende scheerkoppen. Aan het uiteinde van het apparaat vind je enkele (meestal drie) cirkelvormige ringen. Daaronder draaien scheermesjes razendsnel in het rond. Maak draaiende bewegingen op de huid om tot het beste scheerresultaat te komen. Scheerapparaten met scheerkoppen zijn erg populair, omdat ze glad scheren en goed werken op een gevoelige huid. Tegenwoordig zijn de meeste roterende scheerapparaten draadloos, al zijn ze ook nog wel met snoer te verkrijgen.

Vibrerend scheerapparaat met scheerblad

Wil je een ervaring die het meest lijkt op scheren met een mesje? Dan is een vibrerend scheerapparaat de beste keuze. Aan het uiteinde van zo’n apparaat zit een scheerblad dat bestaat uit een metalen plaatje met kleine gaatjes. Dat plaatje wordt folie genoemd. Onder de folie bevinden zich de mesjes, die niet ronddraaien maar snel trillen. Elk haartje dat door een van de gaatjes in de folie prikt, wordt afgeschoren. Vooral voor grof en lastig haar is een vibrerende scheerkop een ideale oplossing.

Trimmer

Met bovenstaande apparaten kun je bijna net zo glad scheren als met een mesje, maar misschien wil je dat wel helemaal niet. Als je graag een baard laat staan, wil je die natuurlijk wel netjes houden. Dat kan goed met een trimmer. Er zijn speciale baardtrimmers op de markt. Het grote verschil met een gewoon scheerapparaat is dat een trimmer niet volledig op de huid scheert, maar er iets boven blijft hangen. Vaak worden opzetstukken van verschillende groottes meegeleverd, of heeft het apparaat een verstelbare kop, zodat je altijd de ideale lengte kunt aanhouden. Tegenwoordig kunnen veel trimmers ook relatief glad scheren, dus zelfs als je je baard er even af wilt halen, kom je met een trimmer een heel eind.

Een baardtrimmer wordt ook wel bodygroom of multigroom genoemd, en niet zonder reden. Je kunt er namelijk ook prima andere plekken mee scheren - denk aan je borsthaar of het haar rond de edele delen. Let er wel op dat je daarvoor een ander mesje gebruikt.

Tondeuse

Een tondeuse is in eerste instantie gemaakt om je hoofdhaar bij te werken, maar ze zijn ook prima geschikt voor je baard. Vooral langere, ruigere baarden zijn perfect bij te houden met een tondeuse. Door de verstelbare lengte of opzetstukken kun je zelf bepalen hoe lang of hoe kort je je baard wilt scheren. Tondeuses zijn doorgaans ook wat krachtiger dan baardtrimmers, omdat ze normaal gesproken met hoofdhaar te maken krijgen. Zonder opzetstuk kun je ook redelijk glad scheren, al wordt het resultaat nooit zo strak als bij een gewoon scheerapparaat.

Welk scheerapparaat is het best voor jou?

Welk scheerapparaat het best geschikt is voor jou, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur, maar er zijn een paar dingen die je in het achterhoofd kunt houden. Voor lichte baardgroei is een roterend of vibrerend scheerapparaat doorgaans de beste keuze. Ook voor de gevoelige huid is een typisch scheerapparaat erg fijn. Heb je wat steviger haren en houd je wel van een baardje? Dan is een trimmer uitermate geschikt. Voor dikke, ruige baarden is een tondeuse vaak de beste oplossing, omdat die een wat krachtiger motor hebben.

Niet iedereen heeft een stopcontact in de badkamer, dus een draadloos scheerapparaat met een ingebouwde accu is vaak een handige optie. Sommige scheerapparaten hebben zelfs slimme functies, zodat je ze kunt koppelen aan een app.

Bekijk het aanbod scheerapparaten op Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000