Je scheerapparaat onderhouden, zo doe je dat

© Ronstik

Je scheerapparaat onderhouden, zo doe je dat

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 16:32

Aangepast: 6 oktober 2022 - 10:57

Remmelt Mastebroek

Elektrisch scheren biedt allerlei voordelen, maar helaas moet je wel met enige regelmaat je scheerapparaat schoonmaken. De mesjes van het scheerblad of de scheerkop blijven zo langer intact. Bovendien zorgt het voor meer hygiëne. Het dagelijkse onderhoud kost gelukkig nauwelijks moeite, want je spoelt het scheerhoofd van de meeste modellen probleemloos af onder de kraan. Hiermee verwijder je het merendeel van de achtergebleven haren en vuilresten. Af en toe ontkom je niet aan een grondige schoonmaakbeurt. Voor dit doeleinde leveren veel fabrikanten een klein borsteltje mee. Heb je een hekel aan een scheerapparaat reinigen, dan kun je deze taak ook aan een automatisch reinigingsstation uitbesteden. Lees in dit artikel hoe je een scheerapparaat optimaal onderhoudt.

Je scheerapparaat schoonmaken

Na het scheren kun je het beste direct je scheerapparaat schoonmaken. Heb je een waterdicht scheerapparaat, spoel dan de scheerkop of het scheerblad met lauw water af onder de kraan. Fabrikanten adviseren meestal om het apparaat tijdens het afspoelen ingeschakeld te laten. Daarna laat je het scheerhoofd opdrogen. Om beschadigingen te voorkomen, gebruik je hiervoor liever geen handdoek. Los meegeleverde opzetstukken kun je vaak net zo goed met warm water afspoelen, zoals een baardtrimmer, neushaartrimmer en tondeuse. Lees zekerheidshalve wel eerst even de schoonmaakinstructies in de handleiding. 

Voor grondige reiniging haal je het scheerhoofd uit elkaar, zodat je overige vuilresten kunt verwijderen. Het zorgt ervoor dat de mesjes minder snel slijten. Het motorische scheersysteem blijft bovendien ook soepeler werken. Schakel het apparaat uit en maak het scheerhoofd los. Zowel bij een bladsysteem als kopsysteem kun je de bovenkant afkoppelen, waarna je met een onderhoudsborsteltje haartjes en overig vuil wegveegt. Bij een kopsysteem haal je de scheerringen één voor één los. De mesjes borstel je nu voorzichtig schoon of spoel je af onder de kraan. Om beschadigingen te voorkomen, raak je bij een bladsysteem de folie liever niet aan met een onderhoudsborstel. Laat na de schoonmaakbeurt alle onderdelen volledig opdrogen. Vervolgens zet je het scheerapparaat weer in elkaar.

Een scheerapparaat reinigen is een behoorlijk secuur werkje. Heb je ’s ochtends weinig tijd, dan kun je deze taak uitbesteden. Producten in het hogere prijssegment – zoals bepaalde scheerapparaten van Philips en Braun – bevatten namelijk veelal een apart reinigingsstation. Je hoeft het scheerapparaat alleen maar in een houder te zetten, waarna een speciale reinigingsvloeistof alle onderdelen nauwkeurig schoonmaakt. Dat gebeurt met slechts één druk op de knop! Vaak betreft het een vloeistof op alcoholbasis, dus je kunt met een reinigingsstation meteen het scheerapparaat ontsmetten. Tot slot werkt ook het smeren van de mesjes volautomatisch, waardoor je zelf niet met smeermiddelen aan de gang hoeft.

Je scheerapparaat smeren met olie

Voor een optimale werking is een scheerapparaat smeren af en toe noodzakelijk. Dat kan met een geschikte reinigingsspray of willekeurige smeerolie. Sproei de spray voorzichtig op het scheerblad of de scheerkoppen. Een voordeel van een goede scheerapparaatreiniger is dat je ook talgsporen en overige vetten verwijdert. Bij gebruik van scheermachine-olie smeer je het scheerhoofd behoedzaam in. Ook bij aanwezigheid van een geïntegreerde (precisie)trimmer is goed onderhoud belangrijk. Doe af en toe een druppeltje naaimachineolie op de tandjes zodat ze minder snel slijten.

Vervang de folies en messen

Na verloop van tijd verliezen de scheerapparaat mesjes hun werking. Afhankelijk van je gebruik en de kwaliteit van het product wordt het messensysteem ergens tussen de één en twee jaar bot. Je merkt dat wanneer het scheerapparaat baardhaartjes overslaat, waardoor je het scheerhoofd vaker over je gezicht moet bewegen. Verder ontstaan er mogelijk eerder irritaties en wondjes. Veel scheerapparaten hebben als vervangingsherinnering een opvallende indicator.

Je kunt bij bekende merken altijd de scheerapparaat-mesjes vervangen. Buiten een gladder resultaat voorkom je daarmee ook nog eens vervelende huidirritaties. In de handleiding staat welk type scheerringen of scheerkop je nodig hebt. Gebruik je een scheerapparaat met foliesysteem? In dat geval vervang je het volledige messenblok inclusief folie door een compleet nieuw scheerhoofd. Afhankelijk van het benodigde product ben je voor vervangende onderdelen grofweg tussen de dertig en zeventig euro kwijt.

Milieubewuste personen kunnen als alternatief ook scheerkoppen slijpen. Diverse gespecialiseerde bedrijven verlenen deze dienst. Ben je handig, dan ga je eventueel zelf met een setje slijpstenen aan de slag. Op deze manier kun je de oorspronkelijke scheerkoppen verrassend vaak hergebruiken. Gunstig, want dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Vervanging voor de kop van een scheerapparaat met folie

© Popova Olga

Toe aan een nieuw scheerapparaat? Bekijk het aanbod op Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten