Tibber Pulse - Lees je eigen slimme meter uit

Tibber Pulse - Lees je eigen slimme meter uit

Energiezuinigheid

Geplaatst: 17 december 2022 - 13:02

Aangepast: 24 december 2022 - 14:36

Joris Peterse

De Tibber Pulse is een klein apparaatje waarmee je je energieverbruik en -opwekking meet en inzichtelijk weergeeft in een app. In real-time! Handig bijvoorbeeld om je opwekking of sluipverbruik in te zien.

7,0

ONS OORDEEL

Tibber Pulse

Pluspunten

Real-time inzicht in opwekking en verbruik

Overzichtelijke app

Eenvoudige installatie

Minpunten

Prijs (zonder abonnement)

Slechts 24 uur aan data (zonder abonnement)

Conclusie

De Tibber Pulse is best handig: waar je ook bent, je kunt real-time je verbruik en opwekking zien en zo bijvoorbeeld sluipverbruik opsporen. De grafiek is beperkt tot de opwekkings- en verbruiksdata van afgelopen 24 uur....
Lees meer

De slimme meter is vooral negatief in het nieuws in het nieuws geweest vanwege privacyzorgen en mogelijk onnauwkeurige metingen. Het overstemt de voordelen die de meter biedt. Natuurlijk, het op afstand laten uitlezen van de meterstanden is prettig. Maar je kunt zelf ook op een handige manier gebruikmaken van de slimme meter dankzij de P1-poort. Deze ethernet-achtige aansluiting maakt het mogelijk om apparatuur aan te sluiten die je verbruik meet of je meter koppelt aan je smart home. De Tibber Pulse is zo’n apparaatje dat je kunt gebruiken om in te zien hoeveel energie je verbruikt en opwekt. In real-time. Bovendien kun je met uitbreidingen (power-ups) genaamd je Tibber Pulse nog wat handiger inzetten.

 

Lees ook: Sluipverbruik opsporen met een P1-meter.

 

Wat is Tibber?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is Tibber? Tibber is een energieleverancier die probeert aan te moedigen minder energie te verbruiken. Om dat te bewerkstelligen verkoopt Tibber naast energie ook allerlei producten die je helpen bewuster met energie om te gaan. Van smarthome-apparatuur tot autoladers. De Tibber Pulse is één van de apparaatjes in het assortiment van Tibber. Je hebt voor de Tibber Pulse geen energiecontract bij Tibber nodig. Wel vereist de energieleverancier een account voordat de Pulse werkt, dus wees ervan bewust dat je sowieso in de database van de energieleverancier terechtkomt en marketingmails gaat krijgen om klant te worden.

Installatie Tibber Pulse

Laat de installatie je er niet van weerhouden om een Tibber Pulse aan te sluiten. Als je een telefoon kunt opladen, kun je ook een Tibber Pulse installeren. In de doos vind je een kabeltje dat lijkt op een ethernetkabel, een RJ12-kabel. Deze sluit je aan op de P1-poort van je slimme meter. Iedere slimme meter beschikt over deze aansluiting. Bij mij zat ‘ie aan de rechterbovenzijde van de meter. De andere stekker van de kabel steek je in de Pulse en je bent klaar. Naast data haalt het apparaatje zijn energie uit de meter zelf.

De Tibber Pulse is een klein apparaatje van 3,3 x 8,1 x 2,5 centimeter. Over de verbruikte ruimte in de meterkast hoef je je dus geen zorgen te maken. Je kunt de Pulse makkelijk op de slimme meter zetten of eraan vast hangen met een magneetje.

Vervolgens begeleidt de app je om de Tibber Pulse te koppelen aan de wifi-netwerk (de Pulse beschikt over 2,4 GHz-wifichipje). Na de koppeling werkt alles en kunnen de data uitgelezen worden uit de slimme meter. Het kan even duren voordat de gegevens zichtbaar zijn in de app. Bij mij duurde dat een dagje.

Eén kabel aansluiten: klaar!

De Tibber Pulse plakt magnetisch aan je slimme meter.

P1-meter uitlezen met Tibber Pulse

Vervolgens kun je in de overzichtelijke app zien wat je real-time energieverbruik en -opwekking is. Je kunt de grafiek inzoomen tot op vijf minuten, maar ook uitzoomen tot maximaal 24 uur. Meer dan dagstatistieken kun je echter niet inzien, dat is jammer. Tevens is het mogelijk om de real-time fasebelasting in je huis te zien.

En dat is best verhelderend. Je ziet precies wat je verbruikt en hoe hoog de constante piek ligt als je bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger of vaatwasser aan hebt staan. Handig om inzicht te krijgen hoeveel een apparaat nu daadwerkelijk gebruikt wanneer je deze inschakelt. Maar vergeet ook de sluipverbruikers niet. Veel apparaten, zoals televisies, slimme speakers en consoles blijven altijd standby staan, wat energie kost. Zo kon ik in mijn gegevens heel duidelijk zien in de grafiek wanneer de koelkast ’s nachts aan sprong.

De Tibber-app geeft overzichtelijk weer hoeveel energie je verbruikt en opwekt.

Power-ups

Op de overzichtspagina van de Tibber-app zie je informatie over de Pulse, wat de buitentemperatuur is, je power-ups en de mogelijkheid om deze uitbreidingen toe te voegen. Veel van deze zijn gekoppeld aan producten die Tibber verkoopt. Zo valt er bijvoorbeeld met de slimme verlichting-koppeling de verlichting te bedienen vanuit de Tibber-app.

Het tabblaadje Analyse probeert je over te laten stappen naar Tibber voor de levering van energie. Ook kun je desgewenst je elektrische auto toevoegen, zodat je deze optimaal oplaadt. Bijvoorbeeld op tijden dat je zelf energie opwekt.

Conclusie: Tibber Pulse kopen?

De Tibber Pulse kost je zo’n vijftig euro als je klant bent, zo niet dan betaal je twee keer zoveel. Dat is wel heel erg veel geld voor een simpel apparaatje. Desondanks is de Tibber Pulse best handig: waar je ook bent, je kunt real-time je verbruik en opwekking zien en zo bijvoorbeeld sluipverbruik opsporen. De grafiek is beperkt tot de opwekkings- en verbruiksdata van afgelopen 24 uur.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000