Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation

© Wesley Akkerman

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation

Geplaatst: 2 mei 2024 - 17:19

Wesley Akkerman

Het Anker Solix F3800-powerstation is een flink apparaat. Er zit een oplaadbare accu in van 3,84 kWh, die tot drieduizend keer op te laden is voordat die echt in kracht afneemt. Je betaalt hier flink voor: de adviesverkoopprijs bedraagt 3699 euro.

9,0

Anker Solix F3800

Pluspunten

Veel energiecapaciteit

Uitbreidbaar

Veel (soorten) aansluitingen

Geschikt voor campings en werkplaatsen

Compleet back-upsysteem

Verplaatsbaar met soepele wieltjes

Horizontaal en verticaal te gebruiken

Minpunten

Ontzettend zwaar

Behoorlijk duur

Uitbreidingen kosten veel geld

Conclusie

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit....
Lees meer

Deze Anker Solix F3800 is bedoeld voor een specifieke doelgroep waarvoor prijs minder belangrijk is dan wat een powerstation allemaal kan. De doelgroep is daardoor beperkter vergeleken met de Anker Solix C1000 en River 2 Max, die voor een derde van de prijs (of minder) verkrijgbaar zijn. Gezien de hoge adviesprijs gaan we er voor deze review van uit dat je dit model op het oog hebt en gewoon even zeker wilt weten wat je precies in huis haalt. Je bent waarschijnlijk geen consument die toevallig op deze review stuit tijdens een rondje onderzoek of interesse. Wat heeft de F3800 precies te bieden?

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-MMeln6n_RditM9HMpNrlaQ

© Wesley Akkerman

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-RFd0LmkHTMKiIw7tZ4G2Xg

© Wesley Akkerman

De hendel is uitschuifbaar.

Flink gevaarte

Het verkoopverhaal achter menig powerstation is dat je ‘off-grid’ kunt leven of altijd een energieback-upsysteem hebt, en dat geldt dubbel en dwars voor dit gevaarte. De Solix F3800 weegt zo’n zestig kilo en je verplaatst hem door middel van de vier wieltjes. Dat is prima als je nergens trappen of tredes hebt, maar als je hem moet optillen, dan kan dat eigenlijk niet zonder tweede persoon. Neem je hem dus mee de wildernis of de tuin in, bereid je dan voor op een stevige doch kortstondige work-out.

Je kunt nog extra accu’s aansluiten op de Anker Solix F3800. Daarmee breid je het vermogen uit (dat al drie keer hoger is dan de Solix C1000) naar maximaal 26,9 kWh. Dat kost wel wat: per extra accu ben je 2699 euro kwijt. Mocht je het maximale uit dit systeem willen halen en je sluit zes extra accu’s aan, dan ben je in totaal op een haar na 20.000 euro kwijt. Maar dan belooft de fabrikant dat je ‘over voldoende energie beschikt om je huishouden een volledige week draaiende te houden’. Het uitgangsvermogen bedraagt 6000 watt en het piekvermogen 9000 watt.

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-HcoMW3-oT6miMvFT6eTQ5Q

© Wesley Akkerman

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-Fa2NBH1xQ3OlLcpKhkW68w

© Wesley Akkerman

De aansluiting voor extra accu’s.

Genoeg vermogen en aansluitingen

Je kunt de Anker Solix F3800 op twee manieren opladen. Bijvoorbeeld op het moment dat de stroomkosten van het vaste net het laagst zijn of middels zonne-energie. Dan moet je nog wel even investeren in zonnepanelen en de juiste kabels, maar wellicht heb je die al. Naast een compleet back-upsysteem kun je het powerstation ook in andere scenario’s gebruiken. Je kunt hem erbij pakken wanneer je buiten (op je werk) veel met groot gereedschap werkt of wanneer je op plekken bent waar geen stroom beschikbaar is. Er is genoeg vermogen voor veeleisende apparaten.

Voorop zit een goed afleesbaar doch basaal informatiescherm. Er direct onder zitten drie usb-c-poorten van 100 watt en twee usb-a-poorten van 12 watt. Links van het scherm zit een auto-adapter van 120 watt. Aan de rechterkant van de unit zitten vijf gewone stopcontacten van 230 volt, plus een aansluiting voor een CEE-stekker (16A 2P+RA). Dat CEE-stopcontact is handig voor mensen op een werkplaats of camping. De oplaadtijd bedraagt van de Solix F3800 is zo’n anderhalf uur (via de normale stekker). Je kunt hem bedienen via bluetooth en wifi.

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-eR5d1onARnK5Z1jV70YLTg

© Wesley Akkerman

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-BxyF1gs0SVCqscwyz4KLcQ

© Wesley Akkerman

Met of zonder app?

Naast de verschillende aansluitingen zitten kleine knopjes. Daarmee zet je een module aan of uit. Werkt er dus iets niet, check dan even of de stroomvoorziening wel ingeschakeld is. Op dit model toont het schermpje niet precies aan welke poorten gebruikt worden, maar wel om hoeveel watt het gaat. Je ziet staan dat een bepaalde module in gebruik is, hoelang de accu nog meegaat en of de wifi-verbinding actief is. Naast een accupercentage krijg je ook een maximaal aantal dagen te zien. Zo heb je ook zonder app wat basale informatie.

In vergelijking met de kleinere Solix C1000 is bediening via de app echt wel aan te bevelen, en krijg je veel beter inzicht over het verbruik. Je ziet de in- en uitvoer, de temperatuur van de accu en je krijgt een veel betere voorspelling van de accuduur. Ook zie je welke usb-poorten in gebruik zijn en is het zelfs mogelijk de helderheid van de ledstrip aan te passen. Met die ledstrip kun je eventueel wat licht creëren als je in het donker kampeert, maar verwacht er niet te veel van. Desondanks kan dat onderdeel uitkomst bieden als je niets anders ter beschikking hebt.

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-Il4wm-jkTVicF4PhJHzLKw
Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-Uizc3fU0Qq6LL708mksTpw

© Wesley Akkerman

Een extra handvat aan de onderkant voor het dragen.

De Anker Solix F3800 in gebruik

Wat vooral opvalt aan het gebruik in de praktijk, is dat de Anker Solix F3800 relatief stil is. Het geluid van 45 decibel is vergelijkbaar met een gemiddelde spelcomputer die tot het uiterste gedreven wordt. Maar de kans is groot dat je dit ding buiten gebruikt, waardoor al dat geluid al snel opgaat in de achtergrondgeluiden.

Het is heel fijn dat je het powerstation zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken. Verticaal voor het verrijden via de wielen met behulp van de uitschuifbare hendel en horizontaal voor wanneer je nog meer stabiliteit wenst en de stopcontacten wat lager bij de grond probeert te brengen. Twee van de vier wielen kunnen meesturen en beschikken tevens over kleine remmen. Daardoor kun je de Anker Solix F3800 ook in de verticale stand stevig neerzetten en hoef je eigenlijk niet bang te zijn dat hij uit zichzelf wegrijdt.

Of je als gebruiker genoeg hebt aan de beschikbare aansluitingen en de maximale wattage, hangt ook af van jouw situatie. Maar gezien de specificaties kunnen we ons haast niet voorstellen dat dit enorme powerstation niet toereikend is. Dit model is veelzijdig, verplaatsbaar en betrouwbaar.

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-ZCDJN20fQOKh-kEiNfY3SA

© Wesley Akkerman

De oven (die al wat ouder is ...) werkt prima met het powerstation.

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation-Y_WEmJ_pTWm9ZU1PQVRhWw

© Wesley Akkerman

Het energieverbruik gaat uiteraard wel hard omhoog als je er een oven aanhangt.

Anker Solix F3800 kopen?

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten