ID.nl logo
Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation
Energie

Review: Anker Solix F3800 – Reusachtig powerstation

Het Anker Solix F3800-powerstation is een flink apparaat. Er zit een oplaadbare accu in van 3,84 kWh, die tot drieduizend keer op te laden is voordat die echt in kracht afneemt. Je betaalt hier flink voor: de adviesverkoopprijs bedraagt 3699 euro.

Fantastisch
Conclusie

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit.

Plus- en minpunten
  • Veel energiecapaciteit
  • Uitbreidbaar
  • Veel (soorten) aansluitingen
  • Geschikt voor campings en werkplaatsen
  • Compleet back-upsysteem
  • Verplaatsbaar met soepele wieltjes
  • Horizontaal en verticaal te gebruiken
  • Ontzettend zwaar
  • Behoorlijk duur
  • Uitbreidingen kosten veel geld

Deze Anker Solix F3800 is bedoeld voor een specifieke doelgroep waarvoor prijs minder belangrijk is dan wat een powerstation allemaal kan. De doelgroep is daardoor beperkter vergeleken met de Anker Solix C1000 en River 2 Max, die voor een derde van de prijs (of minder) verkrijgbaar zijn. Gezien de hoge adviesprijs gaan we er voor deze review van uit dat je dit model op het oog hebt en gewoon even zeker wilt weten wat je precies in huis haalt. Je bent waarschijnlijk geen consument die toevallig op deze review stuit tijdens een rondje onderzoek of interesse. Wat heeft de F3800 precies te bieden?

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Flink gevaarte

Het verkoopverhaal achter menig powerstation is dat je ‘off-grid’ kunt leven of altijd een energieback-upsysteem hebt, en dat geldt dubbel en dwars voor dit gevaarte. De Solix F3800 weegt zo’n zestig kilo en je verplaatst hem door middel van de vier wieltjes. Dat is prima als je nergens trappen of tredes hebt, maar als je hem moet optillen, dan kan dat eigenlijk niet zonder tweede persoon. Neem je hem dus mee de wildernis of de tuin in, bereid je dan voor op een stevige doch kortstondige work-out.

Je kunt nog extra accu’s aansluiten op de Anker Solix F3800. Daarmee breid je het vermogen uit (dat al drie keer hoger is dan de Solix C1000) naar maximaal 26,9 kWh. Dat kost wel wat: per extra accu ben je 2699 euro kwijt. Mocht je het maximale uit dit systeem willen halen en je sluit zes extra accu’s aan, dan ben je in totaal op een haar na 20.000 euro kwijt. Maar dan belooft de fabrikant dat je ‘over voldoende energie beschikt om je huishouden een volledige week draaiende te houden’. Het uitgangsvermogen bedraagt 6000 watt en het piekvermogen 9000 watt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Genoeg vermogen en aansluitingen

Je kunt de Anker Solix F3800 op twee manieren opladen. Bijvoorbeeld op het moment dat de stroomkosten van het vaste net het laagst zijn of middels zonne-energie. Dan moet je nog wel even investeren in zonnepanelen en de juiste kabels, maar wellicht heb je die al. Naast een compleet back-upsysteem kun je het powerstation ook in andere scenario’s gebruiken. Je kunt hem erbij pakken wanneer je buiten (op je werk) veel met groot gereedschap werkt of wanneer je op plekken bent waar geen stroom beschikbaar is. Er is genoeg vermogen voor veeleisende apparaten.

Voorop zit een goed afleesbaar doch basaal informatiescherm. Er direct onder zitten drie usb-c-poorten van 100 watt en twee usb-a-poorten van 12 watt. Links van het scherm zit een auto-adapter van 120 watt. Aan de rechterkant van de unit zitten vijf gewone stopcontacten van 230 volt, plus een aansluiting voor een CEE-stekker (16A 2P+RA). Dat CEE-stopcontact is handig voor mensen op een werkplaats of camping. De oplaadtijd bedraagt van de Solix F3800 is zo’n anderhalf uur (via de normale stekker). Je kunt hem bedienen via bluetooth en wifi.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Met of zonder app?

Naast de verschillende aansluitingen zitten kleine knopjes. Daarmee zet je een module aan of uit. Werkt er dus iets niet, check dan even of de stroomvoorziening wel ingeschakeld is. Op dit model toont het schermpje niet precies aan welke poorten gebruikt worden, maar wel om hoeveel watt het gaat. Je ziet staan dat een bepaalde module in gebruik is, hoelang de accu nog meegaat en of de wifi-verbinding actief is. Naast een accupercentage krijg je ook een maximaal aantal dagen te zien. Zo heb je ook zonder app wat basale informatie.

In vergelijking met de kleinere Solix C1000 is bediening via de app echt wel aan te bevelen, en krijg je veel beter inzicht over het verbruik. Je ziet de in- en uitvoer, de temperatuur van de accu en je krijgt een veel betere voorspelling van de accuduur. Ook zie je welke usb-poorten in gebruik zijn en is het zelfs mogelijk de helderheid van de ledstrip aan te passen. Met die ledstrip kun je eventueel wat licht creëren als je in het donker kampeert, maar verwacht er niet te veel van. Desondanks kan dat onderdeel uitkomst bieden als je niets anders ter beschikking hebt.

©Wesley Akkerman

De Anker Solix F3800 in gebruik

Wat vooral opvalt aan het gebruik in de praktijk, is dat de Anker Solix F3800 relatief stil is. Het geluid van 45 decibel is vergelijkbaar met een gemiddelde spelcomputer die tot het uiterste gedreven wordt. Maar de kans is groot dat je dit ding buiten gebruikt, waardoor al dat geluid al snel opgaat in de achtergrondgeluiden.

Het is heel fijn dat je het powerstation zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken. Verticaal voor het verrijden via de wielen met behulp van de uitschuifbare hendel en horizontaal voor wanneer je nog meer stabiliteit wenst en de stopcontacten wat lager bij de grond probeert te brengen. Twee van de vier wielen kunnen meesturen en beschikken tevens over kleine remmen. Daardoor kun je de Anker Solix F3800 ook in de verticale stand stevig neerzetten en hoef je eigenlijk niet bang te zijn dat hij uit zichzelf wegrijdt.

Of je als gebruiker genoeg hebt aan de beschikbare aansluitingen en de maximale wattage, hangt ook af van jouw situatie. Maar gezien de specificaties kunnen we ons haast niet voorstellen dat dit enorme powerstation niet toereikend is. Dit model is veelzijdig, verplaatsbaar en betrouwbaar.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Anker Solix F3800 kopen?

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit.

▼ Volgende artikel
Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld
Mobiliteit

Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Er is een handjevol Amerikaanse start-ups dat net als Tesla onze wereld met hightech elektrische voertuigen een stukje mooier en schoner wil maken. Denk aan Fisker, Canoo of Rivian. Soms met succes, maar gezien het recente faillissement van Fisker niet zonder risico. Een kanshebber is echter Lucid. Mede dankzij de nodige liquiditeit uit Saoedi-Arabië, een partnership met Aston Martin en een top-engineer die aan de wieg van de Tesla Model S stond. Irwin van InstaAutoVlog reed dan ook met de Lucid Air en vertelt er in dit artikel en video meer over.

Extreem lage CW-waarde

Met een lengte van 4,97 meter en een breedte van 1,93 meter concurreert de Air met auto’s als de Tesla Model S of de BMW i5. Opvallend is echter het hoogteverschil. De Air is met 1,41 meter zo’n tien centimeter lager dan de BMW, iets wat ongetwijfeld met de zeer lage CW-waarde van de Air heeft te maken. Deze bedraagt slechts 0,21 en dat moet een gunstig effect op het energieverbruik en dus ook de maximale range hebben. 

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Op de bok 

Die lage CW-waarde staat een enigszins comfortabele instap in de weg, zeker gezien de hedendaagse tendens van auto's met een hogere instap. Het zitcomfort is daarentegen goed. De stoelen zijn fors en goed gevormd en het enige wat opvalt is de wat 'op de bok'-zitpositie. Dit is het gevolg van de batterij die in de bodem is verwerkt, waardoor de stoel niet lager gezet kan worden. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Toonbeeld van fraaie materialen

In het interieur is de Lucid Air, zelfs bij het instapmodel, een toonbeeld van fraaie materialen als velours, echt leder en fraaie stiksels. De afwerking staat op een hoog niveau, maar teleurstellend (qua kwaliteitsbeleving) zijn de enigszins gammele schakelaars ten behoeve van de climate control en die op het stuurwiel. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Scherm swipen 

Kijken we naar de drie displays, dan zien we dat de Air in de basis al wat ouder is. De menustructuur is prima, de werking ook. Met name de matige snelheid ervan valt tegen en de opstartprocedure van bijvoorbeeld het navigatiesysteem mag vlotter. Fraai is wel het digitale instrumentarium en het verticale scherm wat lager op de middenconsole. Hier kun je de auto naar smaak finetunen. Een leuke gadget is de mogelijkheid om dit scherm omhoog te swipen, waarna je er extra opbergruimte achter aantreft. 

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ruim en riant

Achterin is de Air comfortabel. Voor wat betreft de zit-, been- en ook zeker de hoofdruimte overklast 'ie de BMW én Tesla. Ook de kofferruimte is met 480 of maximaal 1835 liter fors en er voorin ook nog opslagruimte, ook wel bekend als frunk. De inhoud hiervan is met 285 liter uiterst riant. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

1251pk 

De Air is in vier smaken leverbaar. Als geteste RWD Pro met 442 pk en 747km range, als AWD Touring met 629 pk en 725 km range, AWD Grand Touring met 812 pk en 839 km range en als topper de AWD Sapphire met een duizelingwekkende 1251 pk. De eerste twee versies hebben een 92kWh batterij, een 22kW boordlader en een DC-pieksnelheid van 200kW, mede dankzij 800volt-technologie. Vanaf de Grand Touring zien we echter een immense 112kWh-accu en ligt ook de DC-snelheid hoger met een maximum van 253kW.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Premium rijdynamiek

Voor de test is gereden met een oud model Pro. In tegenstelling tot de nu leverbare Pro is deze auto van een extra elektromotor op de vooras voorzien. Net als met het interieur heeft Lucid zich met de Air gefocust op sportieve en premium rijeigenschappen, iets waarin ze zeker zijn geslaagd.

De auto rijdt prettig, is aangenaam stabiel en ook de rijdynamiek, het stuurgevoel en balans zijn op niveau. Toch is het niet een auto die uitnodigt. Zo betrekt een BMW i5 je meer bij het rijden, terwijl de Model S dankzij luchtvering rondom (de Lucid Air heeft een normaal onderstel) een iets betere allrounder is. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Minder zuinig dan verwacht

Waar 'ie wel excelleert is de rechtuit-stabiliteit en het rijcomfort op hogere snelheid. Iets wat je, dankzij de ingenieuze techniek, die in eigen huis is ontwikkeld en waardoor het merk als hofleverancier voor toekomstige elektrische Aston Martins mag worden gezien, zelfs lang moet vol kunnen houden.

De praktijk? Iets minder gunstig dan gedacht. De Lucid Air Pro AWD verbruikte gedurende de test gemiddeld 17kWh/100km. Vergelijkbaar met de BMW i5 die ik eerder heb getest en zelfs iets onzuiniger dan de Tesla Model S Long Range. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Meer weten en zien over de Lucid Air? Bekijk dan de video:

Watch on YouTube

  

▼ Volgende artikel
Zo zet je reclame op je LG televisie uit
Huis

Zo zet je reclame op je LG televisie uit

Sinds dit jaar toont LG op het Home-scherm van webOS en de screensaver niet alleen content-gerelateerde aanbevelingen, maar ook commerciële reclames, bijvoorbeeld voor sportwinkels en automerken. Vind je die advertenties storend? Gelukkig kun je ze met een paar instellingen uitschakelen!

In dit artikel lees je:

  • Hoe je reclame op het Home-scherm van je LG-tv uitschakelt
  • Hoe je inhoudsaanbevelingen en promoties uitschakelt
  • Hoe je advertenties op de screensaver verwijdert
  • Hoe je de tracking van je kijkgedrag beperkt

Lees ook: Zo optimaliseer je de beeldkwaliteit van een LG-televisie

Reclame op het Home-scherm van smart tv’s is niets nieuws, maar tot nu toe bleef dit beperkt tot content-gerelateerde aanbevelingen, zoals een nieuwe Disney+ of Prime Video-serie. Dit soort aanbevelingen kunnen we nog accepteren – tot op zekere hoogte. Want de manier waarop LG tijdens de meest recente Streaming Week bijna het complete Home-scherm vulde met reclame hiervoor, daar was ook niet iedereen blij mee. En LG is dit jaar nog verder gegaan door ook commerciële advertenties te tonen, zoals voor een sportwinkel en een automerk. Voor veel mensen is dat echt een stap te ver.

Deze reclames kun je gelukkig uitschakelen via de instellingen. Voor de duidelijkheid, reclames die verschijnen op live tv-zenders, YouTube of in FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming Television) schakel je hiermee niet uit. Het gaat enkel om de reclames die LG zelf toont binnen webOS.

De belangrijkste advertenties uitschakelen

Ga naar de instellingen, Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen. Schakel in elk geval Home-promotie uit. Daarmee verdwijnt alle reclame bovenaan het Home-scherm. In plaats daarvan krijg je een eenvoudig sfeerscherm te zien met een link Ga naar Apps.

©Eric Beeckmans

Inhoudsaanbevelingen uitschakelen

Wie nog een stap verder wil gaan, dan kun je ook de inhoudsaanbevelingen uitschakelen. Dat doe je door in Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen de instelling Inhoudsaanbeveling uit te vinken. Daarmee wordt de onderste rij aanbevelingen op het Home-scherm vervangen door een rij tips. De meest linkse tegel blijft verwijzen naar de laatst gebruikte bron (Recente Invoer). Ook de aanbevelingen die webOS toont als je verder naar onder scrolt worden dan verborgen. Het Home-scherm beslaat zo nog maar één pagina. Als je de aanbevelingen zelden gebruikt is dat zeker een aanrader.

©Eric Beeckmans

Promoties in Ouderlijk toezicht uitschakelen

Voor de volledigheid ga je ook even langs Algemeen, Systeem, Veiligheid (Ouderlijk toezicht). Onderaan in die instellingen vink je Aanbevelingen en promotie startscherm uit.

©Eric Beeckmans

Screensaver-promoties uitschakelen

Ook op de screensaver kan LG reclame tonen. Vooral voor oled-schermen is dat irritant, want die springen vrij snel naar de screensaver. Gelukkig kun je ook deze reclame uitschakelen, zodat de screensaver een neutraal uiterlijk krijgt. Daarvoor ga je naar Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen en vink je Schermbeveiliging promotie uit.

©Eric Beeckmans

Tracking beperken

Wie alle instellingen hierboven heeft uitgeschakeld, wordt al niet meer lastiggevallen door reclame op het Home-scherm. Wil je echt nog een stap verder gaan, dan zijn er nog een aantal opties. Dat tv’s ons kijkgedrag volgen is bekend, dat is uiteraard nodig als je persoonlijke aanbevelingen wil krijgen. Wil je dat soort zaken echt maximaal beperken, dan kan dat.

Ga naar de instellingen Privacy en voorwaarden, Advertentie. Daar kun je de AD ID van de tv resetten, en vervolgens Ad-tracking beperken aanvinken.

©Eric Beeckmans

Extra privacy-opties

Tot slot kun je in Privacy en voorwaarden, Gebruikersovereenkomsten een aantal zaken uitschakelen. Nadat je dat gedaan hebt, zal de tv herstarten. Wat mag je uitschakelen? Alles behalve het eerste item, de Gebruiksvoorwaarden.

Wat zeker uit mag:

Overeenkomst voor op interesses gebaseerde advertenties

Overeenkomst voor marketingcommunicatie

Wat uit mag als je je kijkgedrag niet wilt laten tracken, en/of als je geen spraakgegevens wilt delen (in dat geval kun je geen spraakcommando’s meer geven of zoekopdrachten inspreken).

Overeenkomst inzake Gegevens over het kijkgedrag

Spraakgegevens

©Eric Beeckmans

Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je de meeste reclames op je LG-tv uitschakelen en het Home-scherm weer overzichtelijk maken. Hoewel het uitschakelen van deze advertenties de ervaring een stuk rustiger maakt, blijft het belangrijk om te weten dat je kijkgedrag nog steeds gevolgd kan worden voor persoonlijke aanbevelingen. Als je dat wilt beperken, kun je ook de trackinginstellingen aanpassen. Zo heb je meer controle over wat je ziet en deelt, en maak je jouw kijkervaring precies zoals jij het wilt.