ID.nl logo
Review Anker Solix F3800 - Reusachtig powerstation
© Wesley Akkerman
Energie

Review Anker Solix F3800 - Reusachtig powerstation

Het Anker Solix F3800-powerstation is een flink apparaat. Er zit een oplaadbare accu in van 3,84 kWh, die tot drieduizend keer op te laden is voordat die echt in kracht afneemt. Je betaalt hier flink voor: de adviesverkoopprijs bedraagt 3699 euro.

Fantastisch
Conclusie

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit.

Plus- en minpunten
  • Veel energiecapaciteit
  • Uitbreidbaar
  • Veel (soorten) aansluitingen
  • Geschikt voor campings en werkplaatsen
  • Compleet back-upsysteem
  • Verplaatsbaar met soepele wieltjes
  • Horizontaal en verticaal te gebruiken
  • Ontzettend zwaar
  • Behoorlijk duur
  • Uitbreidingen kosten veel geld

Deze Anker Solix F3800 is bedoeld voor een specifieke doelgroep waarvoor prijs minder belangrijk is dan wat een powerstation allemaal kan. De doelgroep is daardoor beperkter vergeleken met de Anker Solix C1000 en River 2 Max, die voor een derde van de prijs (of minder) verkrijgbaar zijn. Gezien de hoge adviesprijs gaan we er voor deze review van uit dat je dit model op het oog hebt en gewoon even zeker wilt weten wat je precies in huis haalt. Je bent waarschijnlijk geen consument die toevallig op deze review stuit tijdens een rondje onderzoek of interesse. Wat heeft de F3800 precies te bieden?

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De hendel is uitschuifbaar.

Flink gevaarte

Het verkoopverhaal achter menig powerstation is dat je ‘off-grid’ kunt leven of altijd een energieback-upsysteem hebt, en dat geldt dubbel en dwars voor dit gevaarte. De Solix F3800 weegt zo’n zestig kilo en je verplaatst hem door middel van de vier wieltjes. Dat is prima als je nergens trappen of tredes hebt, maar als je hem moet optillen, dan kan dat eigenlijk niet zonder tweede persoon. Neem je hem dus mee de wildernis of de tuin in, bereid je dan voor op een stevige doch kortstondige work-out.

Je kunt nog extra accu’s aansluiten op de Anker Solix F3800. Daarmee breid je het vermogen uit (dat al drie keer hoger is dan de Solix C1000) naar maximaal 26,9 kWh. Dat kost wel wat: per extra accu ben je 2699 euro kwijt. Mocht je het maximale uit dit systeem willen halen en je sluit zes extra accu’s aan, dan ben je in totaal op een haar na 20.000 euro kwijt. Maar dan belooft de fabrikant dat je ‘over voldoende energie beschikt om je huishouden een volledige week draaiende te houden’. Het uitgangsvermogen bedraagt 6000 watt en het piekvermogen 9000 watt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De aansluiting voor extra accu’s.

Genoeg vermogen en aansluitingen

Je kunt de Anker Solix F3800 op twee manieren opladen. Bijvoorbeeld op het moment dat de stroomkosten van het vaste net het laagst zijn of middels zonne-energie. Dan moet je nog wel even investeren in zonnepanelen en de juiste kabels, maar wellicht heb je die al. Naast een compleet back-upsysteem kun je het powerstation ook in andere scenario’s gebruiken. Je kunt hem erbij pakken wanneer je buiten (op je werk) veel met groot gereedschap werkt of wanneer je op plekken bent waar geen stroom beschikbaar is. Er is genoeg vermogen voor veeleisende apparaten.

Voorop zit een goed afleesbaar doch basaal informatiescherm. Er direct onder zitten drie usb-c-poorten van 100 watt en twee usb-a-poorten van 12 watt. Links van het scherm zit een auto-adapter van 120 watt. Aan de rechterkant van de unit zitten vijf gewone stopcontacten van 230 volt, plus een aansluiting voor een CEE-stekker (16A 2P+RA). Dat CEE-stopcontact is handig voor mensen op een werkplaats of camping. De oplaadtijd bedraagt van de Solix F3800 is zo’n anderhalf uur (via de normale stekker). Je kunt hem bedienen via bluetooth en wifi.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Met of zonder app?

Naast de verschillende aansluitingen zitten kleine knopjes. Daarmee zet je een module aan of uit. Werkt er dus iets niet, check dan even of de stroomvoorziening wel ingeschakeld is. Op dit model toont het schermpje niet precies aan welke poorten gebruikt worden, maar wel om hoeveel watt het gaat. Je ziet staan dat een bepaalde module in gebruik is, hoelang de accu nog meegaat en of de wifi-verbinding actief is. Naast een accupercentage krijg je ook een maximaal aantal dagen te zien. Zo heb je ook zonder app wat basale informatie.

In vergelijking met de kleinere Solix C1000 is bediening via de app echt wel aan te bevelen, en krijg je veel beter inzicht over het verbruik. Je ziet de in- en uitvoer, de temperatuur van de accu en je krijgt een veel betere voorspelling van de accuduur. Ook zie je welke usb-poorten in gebruik zijn en is het zelfs mogelijk de helderheid van de ledstrip aan te passen. Met die ledstrip kun je eventueel wat licht creëren als je in het donker kampeert, maar verwacht er niet te veel van. Desondanks kan dat onderdeel uitkomst bieden als je niets anders ter beschikking hebt.

©Wesley Akkerman

Een extra handvat aan de onderkant voor het dragen.

De Anker Solix F3800 in gebruik

Wat vooral opvalt aan het gebruik in de praktijk, is dat de Anker Solix F3800 relatief stil is. Het geluid van 45 decibel is vergelijkbaar met een gemiddelde spelcomputer die tot het uiterste gedreven wordt. Maar de kans is groot dat je dit ding buiten gebruikt, waardoor al dat geluid al snel opgaat in de achtergrondgeluiden.

Het is heel fijn dat je het powerstation zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken. Verticaal voor het verrijden via de wielen met behulp van de uitschuifbare hendel en horizontaal voor wanneer je nog meer stabiliteit wenst en de stopcontacten wat lager bij de grond probeert te brengen. Twee van de vier wielen kunnen meesturen en beschikken tevens over kleine remmen. Daardoor kun je de Anker Solix F3800 ook in de verticale stand stevig neerzetten en hoef je eigenlijk niet bang te zijn dat hij uit zichzelf wegrijdt.

Of je als gebruiker genoeg hebt aan de beschikbare aansluitingen en de maximale wattage, hangt ook af van jouw situatie. Maar gezien de specificaties kunnen we ons haast niet voorstellen dat dit enorme powerstation niet toereikend is. Dit model is veelzijdig, verplaatsbaar en betrouwbaar.

©Wesley Akkerman

De oven (die al wat ouder is ...) werkt prima met het powerstation.

©Wesley Akkerman

Het energieverbruik gaat uiteraard wel hard omhoog als je er een oven aanhangt.

Anker Solix F3800 kopen?

Als het gaat om verplaatsbare powerstations die veel in hun mars hebben, dan wordt het op dit moment niet veel beter dan deze Anker Solix F3800 (voor een consumentenproduct). In geval van stroomuitval kan dit apparaat alles in huis van stroom voorzien. En ook op een camping of op als mobiele werkplaats is het systeem ruim toereikend. Het powerstation is wel zwaar, maar ook dat kan haast niet anders gezien de capaciteit. Als je nog meer stroom nodig hebt en écht alles uit dit systeem wil halen, dan dien je nog enkele duizenden euro’s extra te investeren. Maar dat is nu eenmaal wat het is als je echt behoefte hebt aan zo’n enorm hoge capaciteit. Qua opties wordt het niet snel beter dan dit.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube