Wachtwoorden veilig bewaren in Dropbox Password

© PXimport

Wachtwoorden veilig bewaren in Dropbox Password

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 20 april 2022 - 05:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:34

Dirk Schoofs

Dropbox is in de eerste plaats een clouddienst waarmee je op ieder apparaat toegang hebt tot al je bestanden, maar van dezelfde makers is nu ook een wachtwoordmanager uit. Hoe Dropbox Passwords werkt en hoe je ermee wachtwoorden veilig bewaren kunt, lees je hier.

Als we dit schrijven bestaat de wachtwoordmanager Dropbox Password als desktop-app nog steeds, maar de functionaliteit van dit standalone programma wordt wel afgebouwd en de ondersteuning verdwijnt zelfs dit jaar. In plaats daarvan is er de gelijknamige nieuwe browserextensie voor Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Safari. Er is ook een mobiele versie voor Android, iPhone en iPad. 

Met het gratis Basic-account kun je tot vijftig aanmeldgegevens en betaalkaarten opslaan op maximaal drie apparaten. Eigenaars van een betaalde Dropbox-account mogen een onbeperkt aantal wachtwoorden en codes opslaan op een onbeperkt aantal apparaten.

© CIDimport

Zero knowledge

Voor Android haal je de mobiele Passwords-app uit de Google Play Store, voor de iPhone en iPad uit de Apple App Store en de browserextensie download je in de respectievelijke webstores. De extensie stelt zelf veilige wachtwoorden voor, slaat je wachtwoorden veilig op en synchroniseert ze met al je apparaten. De wachtwoordmanager vult de inloggegevens automatisch in bij websites en apps. 

De toepassing beveiligt die gegevens met zero-knowledge versleuteling. Dat betekent dat alleen de eindgebruiker bij zijn wachtwoorden kan. Zelfs medewerkers van Dropbox hebben geen toegang tot deze gegevens.

© CIDimport

Wachtwoordzin

Wanneer je de extensie hebt geïnstalleerd, moet je eerst inloggen met je Dropbox-gegevens. Daarna vraagt Passwords of het de wachtwoorden al over kan nemen die je gebruikt op je favoriete websites. Op die manier neemt de manager de wachtwoorden over van diensten als Google, Facebook, Apple, Linkedin, Netflix, Twitter, et cetera. 

In de mobiele app kun je via het tandwielpictogram instellen dat Dropbox Passwords de gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch moet invullen. En in de voorkeuren van de browserextensie bij het tab Beveiliging kun je een wachtwoordzin opgeven om de functie automatisch te vergrendelen. Dat is dus een dubbele beveiliging voor het geval iemand toch je Dropbox-wachtwoord achterhaalt.

© CIDimport

Ontkoppelen op afstand

Nog enkele handige security-tips voor Dropbox dan. Op een avond kom je thuis en je realiseert je dat je je smartphone in een café hebt achtergelaten. In paniek herinner je je zelfs dat je telefoon was aangemeld bij Dropbox, waar behalve enkele gênante selfies ook nog gevoelige informatie op staat. Wie een betaald Dropbox-account heeft, kan op afstand het toestel ontkoppelen als het toestel online is. 

In de online accountinstellingen ga je naar het tabblad Beveiliging en dan krijg je een lijst van alle apparaten die op dat ogenblik zijn aangemeld op je account. Door op het prullenmandje te klikken, kun je ieder apparaat ontkoppelen van Dropbox. Met een betaald account kun je zelfs de Dropbox-gegevens op afstand verwijderen. De bestanden worden alleen gewist van je verloren of gestolen apparaat of harde schijf en niet van Dropbox.com.

© CIDimport

5 Vault

In de online en mobiele versie van Dropbox heb je een kluis tot je beschikking, Vault, waarmee je een extra beveiligingslaag maakt voor je gevoeligste bestanden. Je Dropbox-ruimte wordt sowieso beveiligd, je kunt zelfs tweestapsverificatie activeren, maar om toegang te krijgen tot de kluis moet je ook nog een pincode ingeven. 

Bovendien is er een extra maatregel die warhoofden beschermt tegen hun eigen slordigheid. Wanneer je de kluis vergeet te sluiten, 20 minuten op Dropbox.com en 3 minuten op de mobiele Dropbox-app, dan zal deze automatisch vergrendeld worden. 

Wanneer 10 keer een foute code invoert, moet je contact opnemen met de helpdesk. Deze functie is alleen beschikbaar voor Dropbox-gebruikers met een Plus- of Family-abonnement.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000