Waarom raadt Microsoft Internet Explorer af?

© CIDimport

Waarom raadt Microsoft Internet Explorer af?

Geplaatst: 1 maart 2019 - 16:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Justin Doornekamp

Volgens Microsoft is het onverstandig om nog langer gebruik te maken van Internet Explorer, maar waarom eigenlijk?

In een blogpost op Microsofts Tech Community legt medewerker Chris Jackson uit waarom het gebruiken van Internet Explorer als standaardbrowser geen goed idee is en richt zich daarbij in de eerste instantie op bedrijven, maar uiteindelijk treft het probleem alle gebruikers van de browser.

Jackson wijst op de ‘technical debt’ die bedrijven op zich nemen door nog gebruik te maken van Internet Explorer. Dit ontstaat als er niet goed wordt gekeken naar de technische staat van de software die ondernemingen gebruiken. Door te kiezen voor Internet Explorer als browser wordt er volgens Jackson voor een oplossing gekozen die op de korte termijn voordelig is (of lijkt), maar tegelijkertijd op de langere termijn voor problemen (en daarmee extra kosten) zullen zorgen.

Jackson noemt IE eerder een ‘compatibility solution' voor specifieke websites binnen het bedrijfsnetwerk in plaats van een volwaardige browser. En zo behandelt Microsoft zijn browser al jaren, sinds de lancering van Windows 10. Toch lijken veel (zakelijke) gebruikers IE nog dagelijks te gebruiken en dat gaat voor problemen zorgen op de lange termijn. Maar de gevolgen zijn nu al merkbaar: vele moderne websites worden gewoonweg niet optimaal weergeven in de browser van Microsoft, omdat het merendeel van de websitebouwers IE gewoonweg negeren.

Opmerkelijk genoeg gaat Jackson niet in op Edge, waarschijnlijk omdat deze browser ook niet de knallende opvolger werd van Internet Explorer. Edge wordt van het begin af aan geplaagd door een reeks van serieuze bugs die soms zelfs tot een instabiel systeem leiden. De browser werd dan ook al heel snel genegeerd door het overgrote deel van de Windows 10-gebruikers.

Microsoft kreeg Internet Explorer nooit écht veilig.

© PXimport

Nieuwe browser

Microsoft werkt nu aan een nieuwe Edge-browser die gaat draaien op Chromium: de open source kern, die ook als basis dient voor onder andere Google's Chrome-browser. Hierdoor worden moderne websites beter bereikbaar, maar critici wijzen wel op de steeds dominanter wordende positie van Google op het web.

Veel internetgebruikers adviseren al jaren om Internet Explorer niet meer te gebruiken, maar deze boodschap van Microsoft laat zien dat het bedrijf eindelijk zelf bereid is om de stekker eruit te trekken. Bereid je dus voor op het einde van een tijdperk… En ga eindelijk een goede browser gebruiken, aldus Jackson.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten