Sneller, zuiniger, kleiner: drie voordelen van de nieuwe Intel processors

© PXimport

Sneller, zuiniger, kleiner: drie voordelen van de nieuwe Intel processors

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 juli 2013 - 11:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie

We zien op het moment steeds meer laptops uitkomen die beschikken over een Intel Core processor van de vierde generatie. Deze processors, ook wel bekend onder de naam Haswell, Zijn niet alleen sneller, maar weten zich ook op andere punten duidelijk te onderscheiden van de vorige generatie. Hieronder de drie grootste voordelen van de nieuwe Intel processors.

Accuduur

Toen Intel vorig jaar de derde generatie Intel Core processors aankondigde waren deze slechts 20% zuiniger dan de vorige generatie. Met Haswell wordt het energieverbruik van de processors echter een stuk radicaler aangepakt. Zo beweert Intel dat de zuinigste processors in de serie tot 20 keer efficiënter om zullen gaan met energie. In de praktijk zorgt dit ervoor dat je veel langer kan werken, films kan kijken, of kan internetten voor je de accu van je laptop opnieuw moet opladen.

Intel zelf beweert dat de zuinigste processors het nu mogelijk maken om tot bijna 12 uur lang video te kijken op een acculading van een laptop. Dit is al te zien bij de nieuwste generaties van de MacBook Air. Het 13-inch model van deze laptop gaat volgens Apple 12 uur mee, terwijl het 11-inch model het 9 uur moet volhouden.

Gaming

Laptops die geen losse grafische kaart aan boord hebben, lenen zich over het algemeen niet erg goed voor het spelen van grafisch veeleisende games. Zo hebben Intel processors wel een ingebouwde grafische chip, maar deze ingebouwde modellen kunnen zich nog niet meten bij de losse varianten. De Haswell processors krijgen echter een vernieuwde ingebouwde grafische chip mee die gamers toch net iets meer mogelijkheden moet geven.

Deze grafische chips, die ook wel bekend staan als de Intel HD 5000 serie, bieden in de praktijk duidelijk merkbare verschillen met de vorige generatie. Zo loopt de game Bioshock 2 volgens website Anandtech 24,4% soepeler met een Intel Haswell processor, terwijl dit voor GRID 2 en Minecraft respectievelijk 16,2% en 16,9% is.

dunnere apparaten

Het kleinere formaat van de Intel Haswell processors en het lagere stroomverbruik zorgen ervoor dat de processors beter kunnen worden gebruikt in kleine tablets. Zo kunnen tablets dunner worden gemaakt, terwijl het wel mogelijk is om ze als volwaardige laptop te gebruiken. Hiermee maken de nieuwe processors het bijvoorbeeld nog beter mogelijk om alle hardware van een laptop te verwerken in een dun scherm waar je vervolgens een los toetsenbord aan kan klikken.

Zelf kopen

Ben je zelf in de markt voor een nieuwe laptop of tablet en wil je er zeker van zijn dat deze is voorzien van een Haswell processor? Door naar het typenummer van de processor te vragen ben je hier snel genoeg achter. Begint het vier-cijferige nummer in het typenummer met een vier dan heb je te maken met een 4e generatie Intel processor, ofwel een Haswell processor.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000