Samsung: iPad afgekeken van 2001: A Space Odyssey

© PXimport

Samsung: iPad afgekeken van 2001: A Space Odyssey

Geplaatst: 24 augustus 2011 - 09:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Jasper Bakker

Samsung haalt de sf-film 2001: A Space Odyssey aan als bewijs van prior art voor de iPad van Apple. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een felle patentenstrijd.

De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent haalt de klassieke science fiction-film van Stanley Kubrick aan in nieuwe rechtbankdocumenten. Die zijn ingediend bij het Amerikaanse hof in weerwoord op Apple's verzoek voor een voorlopig importverbod op de Galaxy Tab. In Nederland loopt een aparte zaak waarmee Apple effectief een Europees importverbod op Samsung-smartphones en -tablets kan verkrijgen.

'Al in 1968'

Apple bestrijdt Samsung met patenten, merkenrecht en ontwerp (inclusief zelfs de productverpakking). De Galaxy S-smartphone en de Galaxy Tab-tablet zijn volgens ceo Steve Jobs gewoon nageaapt van de iPhone en de iPad. Samsung wil de claims van Apple onderuit halen en verwijst daarvoor nu ook naar 2001: A Space Oddysey. In die sf-film uit 1968 zijn namelijk iPad-achtige tablets te zien. Dat waren weliswaar geen echte, werkende tabletcomputers, maar het ontwerp is toen al wel gemaakt. Samsung heeft in zijn juridische weerwoord een screenshot opgenomen van de bewuste scene en verwijst ook naar een YouTube-clip van de sf-film. Webwereld heeft Apple om een reactie gevraagd.

© PXimport

Rechthoekig scherm, plat

Samsung stelt dat dit prior art is voor Apple's patent D'889. Daarin heeft de iPad-maker een tabletontwerp vastgelegd: een rechthoekige vorm overheerst door een beeldscherm, met nauwe randen, een grotendeels platte voorkant, een platte achterkant en een dunne 'form factor'. Het Apple-patent bestaat in wezen alleen uit een verzameling tekeningen van een tabletcomputer.

Het aanhalen van 2001: A Space Odyssey in officiële rechtbankstukken is opgemerkt door patentexpert Florian Mueller. Hij blogt over de paperassen, waarvan het hoofddeel nog niet openbaar is gemaakt. Naast dat besloten deel heeft Samsung ook uitgebreide verklaringen ingediend met voorbeelden van prior art voor Apple's patenten.

'Én Britse tv-serie'

In die wel openbare documenten worden de tablets in 2001: A Space Odyssey genoemd. De Amerikaanse ict-nieuwssite Cnet meldt nog dat Samsung ook een Britse sf-serie uit de jaren '70 noemt als ander voorbeeld. Dat is de tv-serie Tomorrow People, waarin naast pen en papier ook een tablet wordt gebruikt. Webwereld heeft hierover in februari dit jaar al geblogd.

Het fragment uit 2001: A Space Odyssey waarin twee persoonlijke tabletcomputers worden gebruikt:

[youtube]JQ8pQVDyaLo[/youtube]

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000