© CIDimport

Review: Samsung Galaxy Tab

Geplaatst: 3 november 2010 - 12:27

Aangepast: 19 september 2022 - 13:37

Redactie

 

Review: Samsung Galaxy Tab

© CIDimport

 

Nu, daar is-ie dan! De langverwachte Samsung Galaxy Tab is bij ons op het bureau beland. En wat is hij mooi! Handzaam, toch dunner dan we eerst dachten en bovenal heel snel. Volgende week ligt de tablet dan echt in de winkels. Hij is vrij duur, maar met bijbehorend abonnement kan er heel wat op worden afgedongen. En dan hebt u toch echt een heel mooie tablet. Goed, het is geen iPad, zeker niet qua formaat, maar qua functies werden wij er heel blij van.

 

Blokkerig bellen

Het is een 7inch tablet, net klein genoeg om in een grote binnenzak te kunnen steken. Met bijbehorende headset kunt u dan vanuit de jaszak hele gesprekken voeren (mits simkaart aanwezig). Uit de jaszak genomen kunt u er zelfs mee videobellen (met camera aan de voorkant van 1.3megapixels). Met de dataverbinding moet u zorgen dat u goed bereik hebt, want het beeld komt al snel blokkerig door en ook het geluid laat dan te wensen over. Sms'en kan natuurlijk ook. Eigenlijk een uitvergrootte telefoon dus. Maar als u meer wilt, dan kan dat ook. Het scherm is groot genoeg om een beetje website lekker makkelijk te kunnen lezen. Ook de resolutie is helemaal niet verkeerd met 1024x600 pixels. Het apparaat speelt full hd video's soepel af (wel geschaald). Overigens zit er ook een camera aan de achterkant op, van 3 megapixels, mét led-flits. Video opnemen kan in 720x480 pixels. Al dat materiaal opslaan doet u op de interne sd-kaart van minstens 16GB of op uw eigen micro sd-kaart, want natuurlijk is de Tab voorzien van micro sd-slot.

Razendsnel toepassing installeren

Het besturingssysteem is Android 2.2 (Froyo) en dat draait heerlijk snel. De ingebouwde toepassingenmonitor zorgt ervoor dat u toepassingen makkelijk kunt sluiten als het niet de bedoeling is dat ze nog op de achtergrond draaien. Ook het RAM-geheugen helemaal legen waardoor alle programma's opnieuw opstarten is mogelijk. Dat kan bij langdurig gebruik voorkomen dat het apparaat trager wordt. Maar we denken dat u dat voorlopig niet hoeft te doen, want zelfs installeren van toepassingen is razendsnel gedaan. Zo snel zagen we het niet eerder op telefoons met Android. Verder hebt u de beschikking over 5 virtuele schermen waarin u widgets kunt plaatsen en natuurlijk alle toepassingen die u kunt downloaden via de Market. Niet alle toepassingen zullen al lekker draaien op de Tab, vanwege het afwijkende schermformaat, maar de toepassingen die wij installeerden werken stuk voor stuk prima. Sommige toepassingen, zoals het populaire spelletje Angry Birds werken zelfs beter met dit grote scherm. Ook Tweetdeck, om Twitter en Facebook te updaten en e-mailprogramma's werken heerlijk, omdat alles er net wat overzichtelijker uitziet.

Allshare gebruiken

Wat leuk is, omdat we hier ook de Samsung Galaxy S (telefoon) hebben: we kunnen nu Allshare testen. Dit is de manier van Samsung om te zorgen dat u content kunt delen over diverse apparaten. Zo zou u direct op een Samsung televisie met internetverbinding uw foto's kunnen bekijken. In dit geval konden we foto's en video's van de telefoon bekijken op de Tab. Omgekeerd kon dan weer niet. Voorwaarde is dat de apparaten aangesloten zijn op hetzelfde wifi-netwerk. Best een leuke optie, maar u moet dan wel meerdere apparaten van Samsung (met internetverbinding) hebben. En wie heeft dat nou?

Geen micro-usb

Verder niets negatiefs dan? Toch wel, ook al zijn we net als met de Samsung Galaxy S, behorend tot dezelfde familie, heel blij met dit apparaat. De batterij is hier weer lichtelijk problematisch. Wat dat betreft moeten we toegeven dat de iPad een stuk langer meegaat. Maar toch, met wat energiebesparende instellingen kunt u al snel wat batterijtijd besparen waardoor u de dag toch nipt doorkomt met de Tab. Wat ook opvalt is dat Samsung ervoor gekozen heeft om geen micro-usb te ondersteunen, maar een eigen plug te leveren. Wel met losse adapter, zodat u geen aparte usb-kabel nodig hebt om hem aan de pc te hangen. Eventueel zou u hem dus ook nog in een andere usb-adapter kunnen steken als u de bijbehorende adapter vergeten of kwijt bent. Behalve deze twee minpunten: niets aan de hand, prima apparaat!

  

Plus Supersnel, handzaam (past écht in jaszak)

Min Batterijtijd wat matig, geen micro-usb

Conclusie Alles bij elkaar vinden we dit een goede concurrent voor de iPad, in tegenstelling tot de Dell Streak die we in nummer 24 (komt komende week uit, koopt dat nummer!) bespreken.

Sterren ****

Adviesprijs € 749,- (16GB)

Info galaxytab.samsungmobile.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000