Find My iPhone niet interessant voor OM

Find My iPhone (en de iPad-versie Find My iPad) zijn geweldige tools om te achterhalen waar je jouw iDevice hebt laten slingeren. De tool kan ook prima gebruikt worden om dieven op te sporen. Als justitie mee wil werken, uiteraard. Het Openbaar Ministerie lijkt hier echter weinig zin in te hebben.

Met Apple's eigen Find My iPhone-applicatie kun je via internet (of andere iDevices) zien waar je iPhone of iPad zich bevindt. De applicatie gebruikt hiervoor locatiegegevens op basis van wifi, 3G en gps. Handig, als je niet meer weet of je je iPhone wel mee naar huis genomen hebt na een feestje. En handig als je iPhone of iPad gestolen wordt. In Amerika zijn er inmiddels meerdere verhalen naar buiten gekomen van mensen die hun gestolen iPhone of iPad via deze tool weer terug hebben kunnen krijgen.

Gelukkig voor het Nederlandse dievengilde zal het hier niet zo hard lopen. Het Openbaar Ministerie staat namelijk geen huiszoeking toe op basis van locatiegegevens die via Find My iPhone verkregen zijn. Vervelend voor een man uit Hengelo, bij wie ingebroken werd. Zijn iPad werd ontvreemd en via de Find My iPhone-applicatie wist hij twee adressen te achterhalen. De politie van Hengelo gaf aan bekend te zijn met één van de twee adressen in Deventer, maar het Openbaar Ministerie weigert nu in te stemmen met een huiszoeking. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor de locatie.

Het Openbaar Ministerie verklaart tegenover Webwereld: "Huiszoeking is een zwaar middel, dat de privacy van mensen aantast. Daar gaan we niet lichtvaardig mee om. Als de iPad nu in de vensterbank ligt, duidelijk herkenbaar en met bijvoorbeeld het roze hoesje erom heen dat eerder door de aangever al is aangegeven als kenmerk, dan zou een huiszoeking wellicht worden overwogen."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000