NIeuwe site laat burgers no-fly-zone voor drones instellen

Er wordt nog steeds veel geworsteld met de regulering rondom drones. De onbemande helikopters worden in toenemende mate gebruikt door filmmakers, journalisten én hobbyisten, maar de regels voor het vliegen verschillen nog erg. Wie bepaalt bijvoorbeeld of een drone over jouw huis mag vliegen? Een nieuwe website neemt het heft in eigen handen en laat gebruikers een 'no-fly-zone' over hun eigen huis instellen. Drones mogen én kunnen je zo niet meer bespieden terwijl je in de tuin ligt te zonnen.

Op NoFlyZone.org is het mogelijk om een bepaalde zone op te zoeken, bijvoorbeeld die rondom jouw huis. De website geeft vervolgens aan deen aantal fabrikanten aan dat de bewoner op een dergelijke lijst wil komen. De fabrikanten kunnen de software van hun drones updaten, zodat de zones worden opgenomen.

Gratie van fabrikanten

De website is een particulier initiatief, en voorlopig eentje die het moet hebben van de gratie van de fabrikanten. Die helpen volgens de oprichter graag mee aan de regulering rondom drones, onder andere door dergelijke initiatieven te steunen. Overigens ontbreken voorlopig nog écht grote namen als Parrot en AR. Wel werken bedrijven als DroneDeploy, Ehang (van de Ghost-drone), HEXO+ en YUNEEC mee aan het register.

Haken en ogen

Er zitten nog een hoop haken en ogen aan het project. Zo kun je wel leuk een no-fly-zone boven je huis aanvragen, maar dat betekent wel dat je zelf ook niet meer kunt vliegen als je dat wilt. Ook voor flat-bewoners, of voor mensen in een drukbevolkt gebied, is het register nog lang niet perfect. Als je buurman bijvoorbeeld niet in het register wil omdat hij zelf een drone wil vliegen, dan moet de complexbeheerder een beslissing maken. Later moet er wel een optie komen voor betalende leden om een no-fly-zone af te dwingen of juist toe te laten, maar volgens de maker is dat toekomstmuziek.

NoFlyZone.org is geen waterdicht systeem, maar het toont wel aan dat het tijd is voor meer regulering rondom drones. Op dit moment zijn er weinig duidelijke regels die de privacy van burgers beschermen. De overheid is daar wel mee bezig.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000