Windows heeft een grote hoeveelheid lettertypen (fonts) aan boord, en het is eenvoudig om zelf nieuwe fonts toe te voegen. In deze 123 leest u waar u lettertypen vindt, hoe u ze installeert en hoe u overzicht houdt.

1. Wat heb ik?

De lettertypen die al op uw computer zijn geïnstalleerd, vindt u terug in de map C:\Windows\Fonts. Deze lijst kunt u doorbladeren, maar het is eenvoudiger om gebruik te maken van een programma als FastFontPreview. Hiermee kunt u zelf een stukje tekst typen en eventueel de kleur instellen. Vervolgens toont FastFontPreview uw tekst in alle lettertypen die op uw computer zijn geïnstalleerd. Standaard doorzoekt FastFontPreview de fontmap van Windows waarin alle geïnstalleerde lettertypen staan. U kunt eenvoudig naar een andere map bladeren, om een voorbeeldweergave te krijgen van fonts die u misschien wilt installeren.

© PXimport

FastFontPreview toont een voorbeeldweergave van alle geïnstalleerde lettertypen.

2. Nieuwe lettertypen

Sommige lettertypen zijn ‘beschermd’ en alleen tegen betaling verkrijgbaar. De meeste fonts, of afgeleiden ervan, zijn echter gratis op internet te vinden. Als u de naam van een gewenst lettertype weet, kunt u een zoekopdracht in Google gebruiken om het lettertype te vinden. Goede steekwoorden daarbij zijn TTF (TrueType-font), free font, of free fonts. Ook kunt u font-bibliotheken bezoeken, zoals Myfont. Hebt u geen zin om lang te grasduinen, bekijk dan de top 100 van de genoemde site, voor een snel overzicht met de populairste lettertypen. Het downloaden en installeren van fonts is eenvoudig. Meestal is een fontbestand ingepakt in een zip-archief. Download dit archief en pak de inhoud uit. Klik met rechts op het font-bestand, bijvoorbeeld journal.ttf, en kies Installeren. Het lettertype is vervolgens direct bruikbaar in alle Windows-programma’s.

© PXimport

Nieuwe lettertypen vindt u in online font-archieven, zoals www.myfont.de.

3. Fonts verwijderen

Er zijn verschillende theorieën over de mogelijke gevolgen als u teveel fonts op uw computer hebt geïnstalleerd. Er wordt wel beweerd dat uw computer er trager van wordt, maar op een doorsnee-computer hebben wij daar nooit wat van gemerkt. Wel is het zo dat een lange fontlijst het overzicht niet ten goede komt, en hij bemoeilijkt het vinden van een geschikt lettertype. U kunt lettertypen handmatig verwijderen, door de map C:\Windows\Fonts te openen. Selecteer het lettertype dat u uit uw collectie wilt wissen en druk op de Del-toets. Als uw fontcollectie echt uit de hand is gelopen, biedt Font Frenzy een drastische oplossing. Met de knop Defrenzy verplaatst u alle lettertypen die niet standaard in Windows aanwezig zijn. Ze komen terecht in een aparte map en de inhoud daarvan kunt u vervolgens doorzoeken met bijvoorbeeld FastFontPreview, waarna u de gewenste lettertypen opnieuw kunt installeren. Font Frenzy is een goed middel om de orde mee te herstellen, maar het is niet geschikt voor beginners. Verwijder nooit lettertypen waarvan u niet weet door welk programma of voor welk doel ze mogelijk worden gebruikt. Font Frenzy werkt volgens de maker van deze software alleen onder Vista en XP.

© PXimport

Font Frenzy verwijdert alle door uzelf geïnstalleerde lettertypen uit uw fontcollectie en plaatst ze in een aparte map.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000