Motor Chrome-browser vervangen door Google

De oude vertrouwde Webkit-engine zwaait af. Google gaat op eigen houtje verder met de afsplitsing Blink als nieuwe motor voor Chrome. De Fragmentatie wordt groter in browserland.

De zoekmachine maakte eind vorige week op zijn Chromium-blog bekend dat het binnen tien weken zijn Chrome-browser zal uitrusten met Blink, een rendering engine die het huidige Webkitzal vervangen. Dit vitale onderdeel van een browser is verantwoordelijk voor het verwerken van instructies van webpagina’s en die weer te geven op een computerscherm.

De nieuwkomer is gebaseerd op Webkit-code, ook wel een fork genoemd, en zal voorlopig weinig verschillen van het moederproject. Maar de verschillen zullen weldra duidelijk worden, zodra de Google-techneuten functies zullen toevoegen waar andere deelnemers aan het Webkit-project niet van kunnen profiteren.

De stap maakt een einde aan een verstandshuwelijk tussen Google en andere grote fabrikanten, die allen code leverden aan het opensourceproject. Van al die partijen is Apple de belangrijkste naam, dat al in 2001 de overstap maakte naar Webkit voor zijn Safari-browser.

Volgens Google zal de splitsing juist zorgen voor meer innovatie. “Dit was geen eenvoudige beslissing. We weten dat de introductie van een nieuwe rendering engine aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het web”, zegt Google-medewerker Adam Barth.

“Desondanks geloven we dat met meerdere rendering engines, vergelijkbaar met het hebben van meedere browsers, innovatie zal stimuleren en na verloop van tijd de gezondheid van het gehele open ecosysteem van het web zal verbeteren”, aldus Barth.

Google schrapte voor Blink ruim 4,5 miljoen regels uit de Webkitcode, wat volgens de zoekmachine moet leiden tot meer stabiliteit en minder bugs. Volgens het Amerikaanse bedrijf was de manier waarop Chrome met meerdere systeemprocessen omgaat zodanig anders dan bij andere Webkit-browsers (BlackBerry OS, Safari) dat Webkit steeds logger en complexer werd.

De Noorse browsermaker Opera, die onlangs de overstap maakte naar Webkit, had niet lang nodig om Googles zijde te kiezen. Het bedrijf maakte vrijwel meteen na Googles aankondiging bekend dat het ook zou overstappen naar Blink.

Via ZDNet

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000