Gigabyte BRIX - Duur alternatief op de Intel NUC

© PXimport

Gigabyte BRIX - Duur alternatief op de Intel NUC

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juli 2014 - 11:44

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Jeroen Boer

Gigabyte gelooft duidelijk in het concept van Intels NUC en biedt meer variatie dan Intel zelf. Wij hebben de Haswell-serie van de BRIX getest die net als Intels NUC verkrijgbaar is in twee behuizingen: een normale behuizing en een S-variant waarin een 2,5inch-schijf past.

De behuizingen zijn gemaakt van zwart aluminium met een kunststof bovenkant. Het apparaat is 10,8 x 11,4 centimeter breed en diep. De hoogte is 3 of 4,3 centimeter. Lees ook: Review Intel Nuc - Een compacte mini-computer.

Aan de voorkant bevat de BRIX twee usb 3.0-poorten en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting die ook dienstdoet als optische S/PDIF-uitgang. Dat laatste is wat onhandig en we hadden liever een S/PDIF-aansluiting op de achterkant gezien. Deze aansluiting gebruik je immers doorgaans in combinatie met een surroundset in de huiskamer en dan is het niet zo fraai als er constant een stekker op de voorkant is aangesloten.

Op de achterkant heeft Gigabyte nog twee usb 3.0-poorten geplaatst. Verder zien we een hdmi-aansluiting, een Mini-DisplayPort-aansluiting en een gigabit-netwerkaansluiting.

Barebone

De BRIX wordt als barebone verkocht en je moet zelf RAM-geheugen en opslag toevoegen. De BRIX heeft twee SODIMM-geheugensloten die DDR3L-geheugen accepteren. Als opslag moet je een mSATA-SSD plaatsen. Wanneer je een S-variant hebt met plaats voor een extra 2,5 inch-schijf, dan bevat het moederbordje een aansluitkabel voor een 2,5 inch-schijf en een schijfpositie op de bodemplaat. Hierin kun je een schijf met een maximale dikte van 9,5 mm schroeven.

Verder bevat het moederbordje nog een mini-PCI-E-slot waar Gigabyte al een wifi/bluetooth-kaartje in heeft gestopt. Dit kaartje is niet heel indrukwekkend en ondersteunt 802.11b/g/n enkel op de 2,4GH-band met één datastroom. Ben je van plan om draadloos veel bestanden uit te wisselen, dan is een beter kaartje gewenst.

Verschillen

Er is dus een aantal opvallende verschillen ten opzichte van Intels NUC. Zo heeft de BRIX in tegenstelling tot de NUC een S/PDIF-aansluiting en een wifi/bluetooth-kaartje. Wat je moet missen is de voor een afstandsbediening bedoelde infraroodsensor. Doordat een wifi-kaartje standaard wordt meegeleverd, is de BRIX wat duurder dan Intels NUC en dat is zonde als je geen wifi nodig hebt. De Haswell-variant van de BRIX is verkrijgbaar met vier verschillende processors.

De systemen verbruiken zo'n 9 tot 14 watt bij minder intensieve taken inclusief het afspelen van video. Bij zwaardere taken loopt het energieverbruik op tot zo'n 40 watt. Net als bij de NUC is de koeling dan hoorbaar, maar blijft het volume acceptabel.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

S/PDIF-aansluiting

Wifi/bluetooth-kaartje

Ook 2,5 inch

Genoeg aansluitingen

Minpunten

Matig wifi-kaartje

Conclusie

Gigabyte BRIX ------------- **Prijs:** Vanaf € 170,- **Website:** [www.gigabyte.co.nl](http://www.gigabyte.co.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000