ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Pc-behuizingen met usb-c: Tien cases vergeleken

De usb-c-specificatie werd al in 2014 vastgelegd. Vijf jaar na dato zien we echter nog maar weinig pc-behuizingen met usb-c. Wij zochten uit waarom en gingen tevens op zoek naar de beste cases die wél usb-c bieden.

Heel ver hoefden we niet te zoeken voor de reden achter de afwezigheid van type-c op de meeste moderne behuizingen. Als een nieuwe geaccepteerde standaard langzaam aan wordt geïmplementeerd en alleen in luxere behuizingen te vinden is, is het argument eigenlijk wel te raden: hoge kosten. Toch voelt het vreemd, de meeste fabrikanten weten prachtige constructies van staal, aluminium en/of glas naar Nederland te verschepen voor minder dan 100 euro. Kunnen de kosten van één usb-kabeltje nu echt zo’n significante rol spelen op dat geheel?

Ja, luidde het antwoord van Cooler Master, die ons inzage gaven in de kosten van de benodigde bekabeling en hoe de kostprijs doorwerkt in de straatprijs. Een volwaardige usb-c-kabel bestaat namelijk uit 24 aders die een fabriekswerker grotendeels handmatig naar specificaties moet maken. De meeste moderne bekabeling wordt praktisch volledig automatisch gemaakt, maar usb-c-headers zijn nog grotendeels handwerk en een fabriekswerker kan er slechts enkele kabels per uur van produceren. Het resultaat? Een kostprijs van 5 à 10 euro voor een A-kwaliteit kabel, wat grofweg verdubbelt tegen de tijd dat het product in de winkel ligt.

Op onze vraag of we volgend jaar wellicht volautomatisch gemaakte, en dus betaalbare, usb-c-headers op cases zouden zien werd terughoudend beantwoord. De meeste fabrikanten kopen bij dezelfde kabelfabrieken in en de totale vraag is simpelweg nog niet groot genoeg voor grote investeringen in de automatisering van die headers.

Is het mogelijk? Absoluut, maar momenteel zijn het primair externe ssd-eigenaren die echt profiteren van type-c op cases en dat zijn onvoldoende aantallen. Daarbij kan je voor dezelfde paar euro verschil enorme stappen maken in bouwkwaliteit en andere eigenschappen waar iedereen zichtbaar van profiteert. Liefhebbers van usb-c zullen hun heil voorlopig dus bij luxe cases moeten zoeken. Maar geen zorgen, we hebben een aantal uitstekende opties gevonden.

De type-c-header moet uiteraard wel op je moederbord aangesloten kunnen worden, let bij aanschaf dus op of het bord de interne type-c-header biedt die deze cases vereisen. Let ook op of het bord wel de maximale 10Gbit/s-usb-snelheid biedt voor maximale prestaties, veelal aangeduid als USB 3.1 Gen 2 of USB 3.2 Gen 2.

©PXimport

InWin 303C

©PXimport

Eén van de goedkoopste opties op de markt voorzien van een usb-c-connector is de circa 129 euro kostende InWin 303C. De usb-c-loze maar verder identieke InWin 303 heb je voor drie tientjes minder en dat illustreert duidelijk de meerprijs van die usb-c-aansluiting.

Kwalitatief is de 303C prima, maar met de type-c meerprijs belandt deze case in een segment waar betere kwaliteit de standaard is. We snappen dan ook goed dat menig concurrent voor dit bedrag liever geld in extra materialen of mogelijkheden stopt dan in die enkele aansluiting. Ook qua mogelijkheden loopt de 303C niet over. Wel krijg je gedempte harde schijven en een stoffilter, maar verwacht niet veel extra’s.

Het design van de 303C is redelijk ingetogen, al weet hij ook wel blikken te vangen met onder andere de verlichting in de aansluitingen en het logo voorop. Ook fraai is de hendel waarmee hij vlot te openen is en de honingraatstructuur aan de binnen- en buitenkant. De redelijk grote zeshoeken daarvan laten echter wel aardig wat van de kabels doorschemeren, waardoor je wel wat meer tijd aan kabelmanagement kwijt bent als je hem mooi wilt afwerken.

De enkele ventilator houdt niet over, maar voldoet wel door de ademruimte onderop de case. Het is echter aan te raden een extra ventilator of twee bij te plaatsen bij een echt high-end systeem. De 303C is leuk als dit design aanspreekt, maar met de kosten van een extra fan of twee zien we concurrentie die simpelweg meer biedt.

InWin 303C

7Score70

  • Pluspunten

  • Betaalbaar voor een behuizing met usb-c

  • Makkelijk openen en onderhouden

  • Eigenzinnig interieur

  • Minpunten

  • Extra koeling wenselijk

  • Interne kabels deels zichtbaar

Gigabyte Aorus C300 Glass

©PXimport

Gigabyte is vooral bekend om de moederborden en videokaarten, maar tegenwoordig maakt het bedrijf ook ssd’s, randapparatuur en behuizingen. Met de C300 Glass leveren ze zelfs de goedkoopste behuizing in onze test, en gezien zelfs 120 euro voor menig pc bouwer al een serieuze investering zal zijn vinden we een scherpe prijs ook geen slecht uitgangspunt.

De C300 doet het best leuk. Kwalitatief zijn de iets duurdere modellen een stuk beter, maar onaardig is het model zeker niet. Je krijgt twee fans, er zitten aangenaam makkelijk te verwijderen stoffilters bij en de voeding is netjes afgedekt. Ook zit er aardig wat rgb-verlichting op. Dat laatste maakt de C300 Glass wel vooral iets voor Aorus-fans, want ingetogen kunnen we hem niet noemen. Zij zullen dit echter een makkelijk te bouwen, makkelijk te onderhouden case vinden die hun bankrekening niet zal plunderen.

Waarom dan toch geen hogere score? Helaas is de koeling niet denderend, vermoedelijk door de beperkte inlaatmogelijkheden. Iets wat enkele concurrenten zoals de Define S2 en P600S beter doen, terwijl ze ook kwalitatief een flinke stap maken voor een (te) bescheiden meerprijs. De C300 Glass is er dus vooral voor fans van het merk en mensen die geen extreem high-endsysteem bouwen, maar wel usb-c zoeken voor een zo laag mogelijke prijs.

Gigabyte Aorus C300 Glass

7Score70

  • Pluspunten

  • Goedkoop voor een behuizing met usb-c

  • Flink rgb-verlicht

  • Redelijke mogelijkheden

  • Minpunten

  • Kwaliteit houdt niet over

  • Koeling niet geweldig

be quiet! Dark Base 700

©PXimport

Het merk be quiet! zet met zijn circa 158 euro kostende Dark Base 700 wat hoger in, maar je zie er dan ook wel direct aan af dat dit een luxere behuizing is. Ze is een stuk zwaarder, voelt degelijker, en is prachtig afgewerkt met aluminium. Ook qua mogelijkheden is de kast beter aangekleed, met kwalitatief aanzienlijk betere ventilatoren, een nette fancontroller met schakelaar op de voorzijde en een strak afgewerkt interieur.

De focus op stilte met onder andere geluidsdempende lagen intern werkt wel door op de koeling; die is redelijk maar duidelijk een stap minder dan de beter geventileerde designs. Bouwen, afwerken en onderhouden is weliswaar eenvoudig, maar het gebruikte aluminium is wel enorm besmettelijk waardoor je de bespaarde tijd vrijwel direct inlevert bij het poetsen. Vingerafdrukken op aluminium wil je namelijk niet laten zitten.

Wellicht subjectief, maar in een dergelijk strak en chic design als be quiet! neerzet voelt de meegeleverde rgb-strip eerder als een overbodige kostenpost dan een echte toevoeging. Objectief is de meerprijs ten opzichte van de zeer vergelijkbare Define S2 en de P600S een beetje aftrek waard, maar we willen het geen halszaak noemen als dit design je voorkeur heeft.

be quiet! Dark Base 700

9Score90

  • Pluspunten

  • Kwalitatief prachtig

  • Demping op alle panelen en hd’s

  • Kwaliteitsfans en controller meegeleverd

  • Minpunten

  • Aluminium enorm gevoelig voor vingerafdrukken

  • Ietwat prijzig tov P600S/Define S2

Phanteks Eclipse P600S

©PXimport

Phanteks heeft de afgelopen jaren een frisse wind door de behuizingenmarkt geblazen, veelal met kwalitatief uitstekende behuizingen voor een bescheiden prijs. In hun beginjaren ging dat af en toe gepaard met een ontbrekend puntje op de i, iets wat een nieuwkomer wel te vergeven viel. Inmiddels zijn ze onderdeel van de gevestigde orde en dat zie je ook duidelijk aan de P600S af. Kwalitatief behoort deze behuizing tot de beste in de test. De behuizing laat zich eenvoudig inbouwen, afwerken en onderhouden.

Phanteks weet extra indruk te maken door net een stapje verder te gaan dan de prijs laat verwachten. Zo hangen de deuren bijvoorbeeld in nette scharnieren, zit er een fan-hub in, krijg je drie nette ventilatoren en gaan de kabelmanagementopties wat verder dan menig alternatief. Ook kun je zelf kiezen of je de voor- en bovenzijde gesloten laat met stevige geluidsdempende metalen panelen, of dat je die verwijdert ten faveure van keurig afgewerkt mesh. Zo kun je kiezen tussen één van de beter koelende cases in deze test, of juist praktisch stilte.

Objectieve nadelen kleven er eigenlijk niet aan de Phanteks P600S, zeker niet gezien de prijs. Hooguit dat het ietwat industriële design vermoedelijk niet voor iedereen zal zijn. Objectief kan je echter geen betere case wensen, zelfs als je budget een stuk hoger zou liggen.

Phanteks Eclipse P600S

10Score100

  • Pluspunten

  • Uitstekende bouwkwaliteit

  • Goede all-round mogelijkheden

  • Keuze tussen goede koeling of stilte

Fractal Design Define S2 (Blackout)

©PXimport

Jarenlang was de Fractal Define R4 één van de, zo niet dé populairste behuizing op de Nederlandse markt. De jongere S-serie bouwt deels verder op dat succes, onder andere door het strakke design aan te houden en onverminderd de focus te leggen op kwaliteit. Intern zijn er wel de nodige veranderingen om in 2019 mee te doen. Zo heeft de S2 een stevige psu-shroud om alle kabels achter te verbergen, en de ouderwetse rij met hdd- en (externe) drive-opties hebben plaatsgemaakt voor vrije ruimte voor extra lange videokaarten of uitgebreide waterkoeling. Systemen met meer dan drie harde schijven waar de S2 ruimte voor heeft zijn tegenwoordig tenslotte zeldzaam.

Ook de S2 is eenvoudig om mee te werken, biedt een fan-hub, drie degelijke ventilatoren en stoffilters, en laat zo eigenlijk weinig punten liggen. De plastic afwerking van het I/O-gedeelte waar de powerknop zich bevindt is een minuscuul smetje op een verder prima behuizing die een goede balans vindt tussen stilte en toch afdoende koeling. De Phanteks P600S wint het op een paar details en de mogelijkheid om te kiezen tussen een gesloten of open voorzijde, de S2 biedt die optie overigens wel bovenop, maar in elk opzicht is de Define S2 een zeer aantrekkelijke alleskunner voor een bescheiden prijs. Helemaal als je de meer ingetogen uitstraling aantrekkelijker vindt.

Fractal Design Define S2 (Blackout)

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekende bouwkwaliteit

  • Uitgebalanceerde mogelijkheden

  • Goede prijs-prestatieverhouding

  • Minpunten

  • Plastic afwerking I/O

Lian Li PC-O11 Dynamic

©PXimport

Een behuizing waar wij enorm naar uitkeken was de Lian Li O11 Dynamic, het resultaat van een samenwerking met de Duitse overclocker en pc-fanaat der8auer. Lian Li is de fabrikant van enkele van de meest bijzondere pc-behuizingen van de afgelopen decennia. Het imago dat Duitsers goed zijn in engineering wordt hier bevestigd, want wanneer gecombineerd met een goede set ventilatoren is de O11 Dynamic uitstekend te koelen. En hoewel de behuizing zelf niet enorm groot is, heb je wel veel ruimte voor videokaarten en waterkoeling. Als gevolg verdiende de O11 Dynamic veel positieve aandacht bij YouTubers en andere pc-fanaten.

Vergeleken met de andere behuizingen vinden we de prijs voor koeling en waterkoeling echter wel hoog, op andere zaken als bouwkwaliteit en features loopt de concurrentie echt een stap voor. De paneelkwaliteit is veel dunner dan bij de Define S2, P600S, of de Corsair 680X die wat kwaliteit en afwerking betreft een paar treden hoger staat. In vergelijking lijkt de Lian Li wel goedkoop, maar je dient er minimaal de kosten van enkele extra fans bij te rekenen. Die krijg je er namelijk niet bij en dan ontloopt Lian Li de duurdere in de tests maar weinig.

Wij hebben hem met drie 1200rpm-ventilatoren getest. Voor de echte waterkoelingfanaten of zij die sowieso eigen fans willen uitzoeken is dit een aantrekkelijke optie, maar de concurrentie biedt voor vergelijkbare prijzen een beter totaalplaatje qua kwaliteit, koeling en mogelijkheden.

Lian Li PC-O11 Dynamic

  • Pluspunten

  • Uitstekend koelpotentieel (met extra ventilatoren)

  • Tweecompartiment-design eenvoudig mee te werken

  • Bescheiden afmetingen

  • Minpunten

  • Geen ventilatoren meegeleverd

  • Paneelkwaliteit en mogelijkheden minder dan de rest

Corsair 680X

©PXimport

Om een hogere prijs dan de Phanteks P600S te verantwoorden moet je iets bijzonders brengen, en dat is wat Corsair met de 680X zeker doet. Deze 199 euro kostende eyecatcher is voorzien van een drietal prachtige rgb-fans die je via de prima software tal van effecten kan laten uitvoeren. Bouwkwaliteit en afwerking zijn ook uitstekend, en het kubusontwerp met een grote ruimte voor opslag en kabels uit het zicht zijn heerlijk om mee te werken; weinig cases zijn zo makkelijk om mee te bouwen en te onderhouden als deze tweecompartiment-designs.

De meerprijs leidt niet per se tot betere prestaties, menig alternatief is koeler of stiller gezien Corsair vooral de nadruk legt op de uitstraling met glas aan alle kanten. De vraag is uiteraard in hoeverre dat een probleem is gezien we ook een high-endsysteem prima koel kunnen houden. Objectief kunnen we echter geen hoofdprijs uitreiken voor frivoliteiten zoals luxe rgb-ventilatoren en hadden we eigenlijk voor dit bedrag minimaal een fancontroller verwacht. Maar voor de liefhebber van flink wat rgb-actie is de 680X zeker het overwegen waard.

Corsair 680X

9Score90

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit en afwerking uitstekend

  • Drie luxe argb-ventilatoren meegeleverd

  • Kinderlijk eenvoudig bouwen en afwerken

  • Minpunten

  • Balans koeling-geluidsproductie niet uitzonderlijk

Cooler Master H500M

©PXimport

Ook Cooler Master gooit zijn luxe-middenklasse H500M op de (adressable) rgb-trein door twee gigantische argb-ventilatoren van 200 mm voorin te plaatsen. Het resultaat is één van de beter presterende behuizingen als het op koeling aankomt. Liefhebbers van glas kunnen de mesh-voorzijde overigens vervangen door het meegeleverde glazen voorpaneel, al lever je dan uiteraard wel wat prestaties in.

Eigenlijk had de derde ventilator achterin ook rgb moeten zijn en had een fancontroller moeten kunnen voor dit geld. Het is het vermelden waard dat het opvallende design van Cooler Master enkel mogelijk is door meer (degelijk) plastic te gebruiken aan de voorzijde. De extra’s die Cooler Master wel biedt, zoals goede stoffiltering, een simpele bracket om het hangen van je videokaart tegen te gaan, en een argb-controller om je rgb-feestje af te maken worden echter gewaardeerd en gaan wat verder dan de concurrentie.

Ook voor de Cooler Master H500M gaat dus op: je kunt het prima af met iets voordeligere, ingetogen alleskunners zoals de Define S2, Dark Base 700 of P600S, maar voor de liefhebber van rgb is dit een uitstekend presterende optie.

Cooler Master H500M

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekende koelprestaties

  • Keuze tussen voorzijde van glas of mesh

  • Praktisch interieur

  • Minpunten

  • Veel plastic

Riotoro Morpheus

©PXimport

Net als de O11 Dynamic en de 680X gaat Riotoro voor een behuizing in kubusstijl met twee compartimenten. Wel met een twist, want je kunt hem in twee formaten opbouwen afhankelijk van de hoeveelheid opslag of koeling die je wilt. Hij wordt echter in losse panelen geleverd, wat betekent dat je een paar uur mag bouwen voordat je kunt beginnen. Eenmaal af vroegen we ons hardop af wat de echte meerwaarde van dit concept is, en of we niet meer flexibiliteit verwachten voor de hoeveelheid werk.

De case kant en klaar leveren, met dan achteraf de optie tot vergroten of verkleinen, was wat ons betreft een betere keuze geweest, al is de positieve keerzijde wel dat echte knutselaars alle onderdelen los kunnen halen.

Dankzij zijn volledig mesh-ontwerp (ook de zijkanten), is de Morpheus nadat hij eenmaal staat wel één van de best koelende kasten. Al gaat dat uiteraard ten koste van geluidsdemping. Ook het inbouwen en afwerken zelf is kinderspel, en hoewel de ventilatoren – waarvan twee met rode leds – fysiek niet al te indrukwekkend overkomen krijg je er standaard wel drie.

Echt uniek zijn de twee usb-c-headers voorop, reken die kosten maar eens door. Maar we vragen af of die keuze wel goed is doordacht. Enkel een zeer select aantal prijzige moederborden ondersteunt dubbele headers, en dat is een domper. Zo creëert de Morpheus zijn eigen niche voor liefhebbers, maar de flinke hoeveelheid werk en lastige kanttekeningen weerhouden ons ervan hem aan te raden.

Riotoro Morpheus

7Score70

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit uitstekend

  • Koeling uitstekend

  • Uitgebreide mogelijkheden

  • Minpunten

  • Enkele uren opbouwtijd

  • Alleen prijzige moederborden ondersteunen twee usb-c-headers

  • Meerwaarde convertible design discutabel

ASUS ROG Strix Helios

©PXimport

Zodra ASUS de ROG-vlag uithangt weten we hoe laat het is: premium producten voor een dito prijs. De ROG Strix Helios, ASUS hun eerste case, past ook goed daarbinnen. De gekozen tactiek lijkt om simpelweg zo veel mogelijk mogelijkheden op een case te stoppen. We zien dan ook glas aan beide zijden en de voorkant, standaard vier ventilatoren, fancontroller, rgb-controller en uitgebreide rgb-optie voorop, een bracket om hangende gpu’s te ondersteunen, een psu-shroud met kleine uitsnede om je voeding toch deels te showen, en een opvallend handvat bovenop om de case mee op te tillen – als je dit 18 kg wegende beest (en dat is in lege staat) nog draagbaar kunt noemen.

Op de insteek ‘meer is beter’ valt wel wat op aan te merken als we de prijs bekijken, want met een prijs richting de 260 euro belanden we echt op het punt waarop we hardop moeten vragen welke features nu echt zin hebben, en echt het geld waard zijn. Kijken we naar de materialen, van het dikke staal tot het afwerken van de aluminium panelen moeten we zeggen dat ASUS echt een prachtige case neerzet, maar de daadwerkelijke meerwaarde boven de vele modellen die net onder 200 euro blijven is objectief simpelweg niet aan te tonen.

De ROG Strix Helios lijkt dan ook vooral te bestaan voor ASUS-fans die (flink) willen investeren in een volledige ASUS ROG-build, iets wat dankzij hun nieuwe productlijnen als voedingen en koelers ook prima mogelijk is en gecombineerd ook goede indrukken achterlaat. Pc-liefhebbers die wat minder merk-loyaal zijn zullen in de Helios echter onvoldoende argumenten zien om van betaalbare en degelijke middenklassers af te stappen.

ASUS ROG Strix Helios

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekende bouwkwaliteit en afwerking

  • Zeer complete mogelijkheden

  • Opvallende rgb-verschijning

  • Minpunten

  • Extreme prijs

  • Enorm zwaar

Conclusie

Objectief gezien dient een behuizing vooral aan jouw eisen te voldoen, denk aan het bieden van usb-c als je frequent usb-c-apparaten aansluit. Gezien de prijsklasse eisen wij echter dat ze een luxe systeem comfortabel kunnen koelen. Gelukkig bleek geen enkele behuizing op dat vlak echt wat tekort te komen.

Vervolgens kun je volgende aspecten in overweging nemen. Denk bijvoorbeeld aan de behuizing die jij zelf aantrekkelijk vindt. Subjectieve voorkeuren mogen absoluut de doorslag geven in een testveld waarin eerlijk gezegd geen enkele behuizing echt door de mand valt.

Desondanks willen we een paar objectief positieve uitschieters belonen. Zo vallen de be quiet! Dark Base 700, Fractal Design Define S2, en Phanteks Eclipse P600S op door hun hoge kwaliteit, vele mogelijkheden en toch bescheiden prijsstelling. Phanteks pakt echter de winst met all-round-topprestaties met hier en daar een extra puntje op de i, met als resultaat onze waardering Best Getest.

De drie duurdere opties van Cooler Master, Corsair en ASUS zijn enerzijds objectief uitstekend en anderzijds lastig goed te praten gezien de kwaliteit die de eerder genoemden bieden. Maar de geboden rgb-frivoliteiten waar deze drie van overlopen zijn wel populair, dus je kunt het de fabrikanten niet kwalijk nemen dat ze dergelijke kasten op de markt brengen.

In onze optiek hoef jij je niet te schamen als je toch liever wat meer uit geeft voor die extra’s, zelfs als ze functioneel overbodig zijn. De ASUS maakt het wat prijs betreft wel heel gortig, maar de H500M als 680X verdienen de waardering Slimme Koop voor de liefhebbers van een echte showcase.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
      © Lightfield Studios - stock.adobe.com
      Huis

      Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

      Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

      In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

      Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

      'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

      Bruiningsstanden 

      Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

      Ontdooifunctie

      Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

      ©Goffkein - stock.adobe.com

      Hoeveelheid sleuven

      Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

      Extra functies

      Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

      Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

      ©morkovkapiy - stock.adobe.com

      Design

      Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

      ▼ Volgende artikel
      Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
      © encierro - stock.adobe.com
      Huis

      Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

      Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

      * Of van je eigen balkon natuurlijk

      In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

      Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

      Waarom zelf kweken loont

      In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

      Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

      Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

      Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

      1. Courgette

      Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

      • Zaaien: april binnen, mei buiten

      • Zon: veel zon

      • Grond: luchtige, voedzame grond

      • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

      • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

      2. Cherrytomaten

      Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

      • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

      • Zon: volle zon, uit de wind

      • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

      • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

      • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

      3. Prei

      Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

      • Zaaien: februari tot juni

      • Zon: zon of halfschaduw

      • Grond: losse, voedzame grond

      • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

      • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

      4. Paprika

      Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

      • Zaaien: februari binnen

      • Zon: veel zon, liefst beschut

      • Grond: voedselrijke potgrond

      • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

      • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

      5. Rucola

      Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

      • Zaaien: maart tot september

      • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

      • Grond: normale tuingrond, niet te droog

      • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

      • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

      ©Brent Hofacker

      Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

      Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

      1. Blauwe bes

      Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

      • Planten: november tot maart

      • Zon: volle zon

      • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

      • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

      • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

      2. Framboos

      Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

      • Planten: najaar of vroeg voorjaar

      • Zon: liefst veel zon

      • Grond: goed doorlatend, voedzaam

      • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

      • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

      3. Aardbeien

      Makkelijk, ook in hangpotten.

      • Planten: maart of augustus

      • Zon: volle zon

      • Grond: luchtige aarde, niet te nat

      • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

      • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

      4. Vijg (in pot)

      Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

      • Planten: voorjaar

      • Zon: volle zon, beschut plekje

      • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

      • Let op: bescherm bij strenge vorst

      • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

      ©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

      Kruiden: kopen of zaaien?


      Kopen: sneller en makkelijker

      Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

      • Je hebt direct een oogstbare plant

      • Je ziet meteen of de plant gezond is

      • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

      • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

      Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

      Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

      Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

      • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

      • Leuk om te doen in de lente

      • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

      Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

      Kruiden: altijd vers binnen handbereik

      Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

      1. Rozemarijn

      • Zon: volle zon

      • Grond: droge, arme grond

      • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

      • Oogsten: het hele jaar

      2. Tijm

      • Zon: veel zon

      • Grond: doorlatend, kalkrijk

      • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

      • Oogsten: hele jaar door

      3. Munt

      • Zon: halfschaduw of zon

      • Grond: vochtig, niet te droog

      • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

      • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

      4. Bieslook

      • Zon: halfschaduw tot zon

      • Grond: voedzaam, vochtig

      • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

      • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

      ©stockcreations

      Wanneer zaaien of planten?

      GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
      Courgetteaprilmeimeijuli–sept
      Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
      Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
      Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
      Rucola-maart–sept-april–okt
      Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
      Framboos--okt–mrtjuni–aug
      Aardbei--maart/augjuni–juli
      Vijg--voorjaaraug–okt
      Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
      Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
      Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
      Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
      Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
      Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
      Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
      Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

      Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

      Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

      Slakken:

      • Leg koperen munten rond potten of bedden

      • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

      • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

      • Zet een schoteltje met bier neer

      Rupsen:

      • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

      • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

      • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

      Vogels:

      • Span vogelnetten over bessenstruiken

      • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

      • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

      ©APISIT Wilaijit

      Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

      Begin klein, groei vanzelf

      Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

       

      Moestuinzaden?

      Heel veel keus