'Gebruiksvoorwaarden smart-tv te ingewikkeld'

Volgens de Consumentenbond zijn de gebruiksvoorwaarden van smart-televisies nog steeds te ingewikkeld. Bij Android-tv's kunnen deze bovendien niet geweigerd worden.

Sony en Philips bieden smart-tv's aan die op Android TV draaien. Als de gebruiksvoorwaarden van Google niet geaccepteerd worden, werkt de televisie in z'n geheel niet. Bij tv's van LG, Panasonic en Samsung doen dan alleen de smart-functies het niet, maar kan er wel nog naar de reguliere tv-zenders worden gekeken.

Privacy

Volgens de Consumentenbond is er sinds 2014 wel verbetering te zien op het gebied van privacy. Het volgen van het kijkgedrag staat standaard uit op de tv's van Philips, Samsung en LG. Je krijgt dan alleen geen kijkadviezen meer, maar alle smart-features blijven verder werken.

Wel blijft het kwalijk dat de tv's een hoop informatie verzamelen, waarvan de concument vaak niet op de hoogte is. Ook wat er precies met die verzamelde data gedaan wordt, is niet duidelijk genoeg. Het betreft dan zaken als welke apps er gebruikt worden en op welke menu's er zoal wordt geklikt.

Verdwijnende apps

De Consumentenbond deed eerder ook onderzoek naar het verdwijnen van apps op smart-televisies. Bezitters ervan storen zich er aan dat fabrikanten ondersteuning voor applicaties zomaar terug kunnen trekken. Onlangs gebeurde dat bijvoorbeeld met Skype.

Kortgeleden nog verloren enkele Philips-tv's hun volledige smart-functionaliteit, omdat deze niet overweg konden met het vernieuwde SHA-certificaat. Om klanten tegemoet te komen, voorzag Philips hen van een Amazon Fire Stick.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000