Breng het Start-menu terug naar Windows 8

Breng het Start-menu terug naar Windows 8

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 17 mei 2013 - 08:53

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Martin Gijzemijter

Het is een gewaagde stap van Microsoft, de geliefde startknop waar we sinds Windows 95 zo gewend aan zijn geraakt, zonder pardon verwijderen en er een heel ander startscherm voor in de plaats zetten. Microsoft wil innoveren, dat begrijpen we, maar het wil niet zeggen dat je daarin mee hoeft te gaan. Kun je echt niet zonder het menu Start? Dan zijn er manieren om het terug te halen.

Toetsencombinatie

Een redelijk onbekend weetje, is dat er nog een soort van menu Start in Windows 8 verborgen zit. Het lijkt in niets op het oorspronkelijke menu Start, maar het geeft je wel snel toegang tot mappen, bestanden en programma’s.

Je roept dit menu op door de Windows-toets in te drukken in combinatie met de letter X. Er verschijnt dan linksonder in het scherm een menu met opties zoals Programma’s, Energiebeheer, Configuratiescherm, Verkenner, kortom allerlei onderdelen die je ook in het menu Start zou hebben aangetroffen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar wellicht helpt het je bij het overbruggen van de overstap van Windows 7 naar Windows 8.

Een toetsencombinatie haalt een handig nepmenu naar voren.

Startmenu X

De enige manier om echt weer een Start-menu toe te voegen aan Windows 8, is met behulp van software van derden. Een voorbeeld van een fijn programma hiervoor is Startmenu X, gratis te downloaden via www.startmenux.com.

Dit programma brengt niet alleen grotendeels het menu Start (inclusief de knop Start) terug in iets aangepaste vorm, maar stelt je ook nog eens in staat om het Startscherm van Windows 8 met alle tegels, standaard over te slaan, zodat je rechtstreeks opstart op het bureaublad.

Met Startmenu X kun je zelfs het startscherm van Windows 8 overslaan.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd en gestart, verschijnt er direct een knop Start linksonder in beeld. Wanneer je hierop klikt opent het menu Start, zoals gezegd in aangepaste vorm, waarmee je op oude vertrouwde wijze door je programma’s en bestanden kunt navigeren.

Leuk is dat je ook heel eenvoudig het uiterlijk van de knop Start kunt aanpassen, zodat je, bijvoorbeeld, ineens een Apple logo hebt in plaats van een Windows-logo. Daarnaast zijn er ook voor het menu zelf een aantal fraaie skins beschikbaar, waarmee je het uiterlijk van het menu wat meer naar je hand kunt zetten.

Het menu Start is weer terug, en je kunt zelfs de startknop aanpassen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000