Wat is een slim slot en welke opties heb je?

Wat is een slim slot en welke opties heb je?

Alarmsystemen

Geplaatst: 13 september 2022 - 11:47

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Wesley Akkerman

Als je in de markt bent voor een slim slot, dan doe je er goed aan jezelf even goed in te lezen. In dit artikel leggen we alles uit wat je over een slim slot wil weten. Welke er zijn en hoe het zit met de (slimme) verbinding. En je vindt hier onze meest recente reviews en achtergronden.

In de tweehonderd jaar tijd dat we gebruikmaken van sloten in de voordeur, is er een hoop veranderd. Het slot is constant opnieuw uitgevonden tot het punt dat je niet echt meer nieuwe functies ten behoeve van de veiligheid kunt toevoegen. Maar op het gebied van gemak valt er nog wat winst te behalen. Want wat moet je doen als je je handen vol boodschappen hebt en niet bij je sleutel kunt? Of als de buurvrouw voor de deur staat om een pakketje op te halen, maar je niet thuis bent? Of als je vergeten bent sleutels bij te laten maken voor je moeder, die tijdens je vakantie de planten wat wil geven? Dan is een slim slot wellicht de uitkomst.

Wat is een slim slot?

Een slim slot is een gewoon deurslot, maar dan met ondersteuning voor bluetooth of wifi (of allebei). Soms is zo’n slot te koppelen aan het internet, waardoor je hem op afstand kunt openen. Wellicht heb je al eens een slim slot gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je ergens verblijft in een hotel. Het is namelijk een elektronisch aangestuurd slot dat draadloos de deur van het slot afhaalt of juist op slot doet. Dit kan op verschillende manieren. In een hotel gebruik je vaak een pasje of een fob, maar voor je eigen huis gebruik je waarschijnlijk een smartphone of een andere accessoire.

Een slim slot is op verschillende manieren te openen. Zoals gezegd dus met een nfc-tag (zoals een kaartje of een fob), een accessoire waarmee je een pincode invoert, een app, een vingerafdruklezer (die dan op het apparaat zit of draadloos verbinding maakt via een accessoire), een stemassistent of een combinatie van de genoemde mogelijkheden. Heel vaak gebruiken mensen dergelijke sloten voor de voordeur, maar je kunt ze ook op andere deuren in of rondom je huis gebruiken. Per slot verschilt het aantal mogelijkheden, dus let goed op wat het apparaat ondersteunt.

Zo’n slim slot werkt op een accu. Die accu zit soms verwerkt in het design en anders kun je er onderop eentje aan vastklikken. Hoe lang zo’n accu meegaat, is afhankelijk van de grootte en het gebruik. Meestal gaan ze tien tot twaalf maanden mee, tenzij je ze gewoonweg heel vaak gebruikt. Waar gaat die energie dan precies aan op? Het motortje dat in het slot zit: dat draait voor jou de deur op slot of haalt hem juist van het slot af. Mocht de accu leeg zijn van het apparaat, dan heb je in veel gevallen nog een back-up-optie, maar ook dat aanbod verschilt per device.

Voor sommige slimme sloten geldt dat je een voordeursleutel kunt blijven gebruiken. Dat zijn sloten met een eigen kliksysteem en cilinder, die dus je huidige cilinder vervangen. De leverancier van het slot levert het slot, de cilinder, het kliksysteem en de nieuwe sleutel allemaal in één pakket, waardoor je daar dus geen omkijken naar hebt. Er zijn ook sloten die simpelweg jouw sleutel voor je omdraaien. Je klikt het slot dan als het ware gewoon op de huidige cilinder. Maar dat betekent dat je sleutel altijd in het slot zit en je mogelijk de sleutel niet kunt omdraaien van buiten af.

Is een slim slot per definitie veiliger?

Dat is nog maar de vraag. Maar het wordt criminelen wel een stuk lastiger gemaakt. De motor in een slim slot is vrij krachtig en geeft niet zomaar mee. In veel gevallen kom je dus niet weg met een simpele workshop sloten opmaken met een paperclip. Om dan binnen te kunnen komen via een deur, moet iemand mogelijk je wifi-netwerk hacken. En als het slot geen wifi heeft, moet je het bluetoothsignaal zien te ontfutselen. Slimme sloten maken doorgaans gebruik van een AES-256-verbinding; een veilige verbindingsstandaard waar banken ook gebruik van maken.

Je zou dus kunnen stellen dat een slim slot gebruiken veiliger is dan een ‘dom’ slot. Maar dan nog heb je andere plekken waar criminelen binnen kunnen komen, zoals een raam. Een ruit is zo ingegooid, natuurlijk. Dat geeft nogal wat herrie en rommel, waardoor die niet altijd de beste optie is voor sluwe inbrekers. Dus in dat opzicht kan een slim slot uitkomst bieden. Bovendien kun je sommige slimme sloten koppelen aan een alarmsysteem, waardoor een inbraakpoging snel opgepikt wordt en het alarm kan afgaan. Binnen no-time kun je dan de hulpdiensten inschakelen.

Dat zijn al flinke voordelen. Maar wanneer je een slim slot combineert met een slimme deurbelcamera, dan krijg je een mooie, onverslaanbare combinatie. Wanneer iemand aanbelt en je ziet wie er voor de deur staan, dan kun je diegene gewoon binnenlaten wanneer je niet thuis bent of even op de wc zit. Bovendien kun je ook de deur weer op slot doen wanneer je moeder klaar is met de plantjes water geven of wanneer de buurvrouw haalt pakketje ophaalde. Heb je daar geen tijd voor? Dan kun je een slim slot soms ook zo instellen dat-ie zichzelf op slot draait.

Niet elk slim slot is overal verkrijgbaar, overigens. Verderop in dit artikel behandelen we enkele fabrikanten. Maar oplettende lezers zien dat enkele spelers missen. In de Verenigde Staten maken ze gebruik van een andere type slot: de deadlock. Dergelijke sloten worden in Europa minder veilig geacht in vergelijking met onze SKG-sloten. Daardoor vind je hier dus het aanbod van August en Schlage niet, om maar twee voorbeelden te geven. Het aanbod dat je hier wel aantreft, ondersteunen verder allerlei soorten sloten; dus check goed zo’n slot in jouw deur past.

Koppeling met smarthome en apps

We hebben ze al even genoemd: slimme sloten met wifi aan boord. Dergelijke sloten kun je via wifi (soms met een extra kastje in huis) koppelen aan een smarthomenetwerk. Je krijgt dan toegang tot allerlei opties. Zo kun je bijvoorbeeld de voordeur openen met een stemcommando (en een pincode) of hem juist op slot draaien. Via de app is het veelal mogelijk een logboek bij te houden (van wanneer een slot gebruikt wordt) en gebruikers toe te voegen. Die gebruikers beschikken dan over virtuele sleutels. Sommige sleutels zijn beperkt houdbaar en verdwijnen na een ingestelde tijd.

En wanneer zo’n sleutel uit de app verdwijnt, dan heeft de toegevoegde persoon geen toegang meer tot dat slot. Ze kunnen dus ook niet meer zomaar naar binnen. Daarnaast zie je vaak binnen de app wat het batterijniveau is en kun je een notificatie instellen wanneer dat slot gebruikt wordt. Handig voor wanneer je kinderen hebt die naar school gaan. Zo weet je zeker dat ze na schooltijd meteen naar huis zijn gegaan en ook daadwerkelijk veilig thuiszijn. De apps bieden tot slot de opties aan om updates uit te voeren en eventuele (eerdergenoemde) accessoires toe te voegen.

Slimme sloten: het aanbod

In Nederland en België kun je verschillende slimme sloten aanschaffen. Zoals gezegd verschillen de opties per slot. Ook kan het zijn dat een bepaald slot niet op jouw deur past. Op de website van een fabrikant vind je vaak een faq of installatiegids die vertelt of zo’n slot op jouw deur past of niet. Pak je meetlint er maar bij, want je moet bijvoorbeeld de afstand van het centrum van het slot tot aan de rand van de deur opmeten. Ook moet je weten over wat voor soort mogelijkheden je deur beschikt, welke kant je de klink op duwt en of je aan de buitenkant een hendel hebt of niet.

Hoe dan ook, hieronder volgt een actueel aanbod met linkjes naar interessante artikel op ID.nl. We behandelen de meest interessant sloten kort en als er een review beschikbaar is, plaatsen we die erbij. Ook zie je nog interessante achtergrondartikelen staan. Vergeet ook niet het meest recente aanbod te blijven checken.

Nuki

Het meest recente slot van Nuki is de Smart Lock 3.0. Het slot biedt allerlei slimme opties aan, waardoor je bijvoorbeeld de deur op afstand kunt openen. Ten opzichte van versie 2.0 is de Nuki Smart Lock 3.0 ietwat gemakkelijker te installeren. Wanneer we een slim slot testen, dan hebben we vaak de meeste kritiek op de installatie. Die kan nog wel eens onduidelijk of lastig zijn, namelijk. De Nuki Smart Lock 3.0 stelt je in staat een eigen cilinder te gebruiken, maar je kunt er ook eentje aanschaffen bij de fabrikant. Bovendien ondersteunt het slot verschillende accessoires. Eén van de accessoires is een bridge die voor een internetverbinding zorgt.

Yale

Ook de Yale Linus sluit je gemakkelijk aan op je huidige cilinder. Dat zorgt voor een vlotte installatie, aangezien je de cilinder niet hoeft te vervangen. De Yale Lines heeft verschillende slimme functies en kan bijvoorbeeld de deur voor je op slot draaien. Ook kan die automatisch van het slot af gaan wanneer je binnen een straal van 25 meter bij de voordeur aan komt lopen. Bediening via wifi is mogelijk, maar alleen wanneer je daar een aparte bridge voor koopt. Een uniek onderdeel van dit slot is DoorSense: het slimme slot weet wanneer je de deur opent hebt laten staan en stuurt daar actuele meldingen over naar je smartphone. Verder is er HomeKit-ondersteuning en kun je een keypad aanschaffen, waardoor je de deur opent met een pincode.

Tedee

Tedee is een recente speler op de smarthomemarkt. Het is één van de meest compacte sloten van dit moment en tevens één van de meest toegankelijke. Het installeren vergt even wat aandacht, omdat je de cilinder moet vervangen. Maar wanneer alles eenmaal werkt, dan werkt dit slot uitstekend. Het grote voordeel is dat je met dit slot altijd een sleutel kunt gebruiken om binnen te komen. Ben je dus een keer het slot vergeten op te laden of werkt de wifi-verbinding niet meer (en bluetooth geeft je ook even het nakijken), dan heb je dus altijd een fysieke sleutel bij de hand als back-up. Wanneer je de bridge aanschaft, dan kun je het slot bedienen met de Google Assistent. Ook is er ondersteuning voor HomeKit.

Netatmo

Op moment van schrijven heeft Netatmo nog geen eigen slim slot op de markt uitgebracht. Maar het bedrijf werkt daar al wel jaren aan. Tijdens IFA 2022 toonde het merk de meest recente ontwikkelingen, waardoor de verwachtingen wederom hooggespannen zijn. Dit slot gaat onder meer HomeKit en near field communication (nfc) ondersteunen.

Overige merken (Bold, Loqed en Aqara)

Tot slot behandelen we kort nog wat overige, interessante merken van dit moment, zoals Bold, Loqed en Aqara. Aqara is een Chinees merk dat veel toegankelijke en betaalbare smarthomeproducten op de markt uitbrengt. Veel van de apparaten zijn gemaakt volgens het principe van retrofitting, waardoor je bestaande producten in huis slim kunt maken. Loqed is een slim slot van eigen bodem dat allerlei basisfuncties van zo’n product aanbiedt, overal goed beoordeeld wordt en ondersteuning aanbiedt voor zowel Google Assistent als Amazon Alexa. En dan hebben we nog Bold: voor dit slot moet je je eigen cilinder vervangen, waardoor installeren wat meer tijd kost. Dit slot ondersteunt veel soorten accessoires, die het gebruik van het apparaat daardoor heel toegankelijk maken.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de verschillende mogelijkheden op het gebied van smarthome? Bekijk dan eens de onderstaande artikelen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000