Dit kun je allemaal met slimme stekkers in huis

© PXimport

Dit kun je allemaal met slimme stekkers in huis

Alarmsystemen

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Wesley Akkerman

Slimme stekkers, smart plugs of slimme stekkerdozen: hoe je ze ook noemt, het zijn accessoires voor in het slimme en domme huis waarmee je op afstand veel soorten apparaten kunt bedienen.

Slimme stekkerdozen of smart plugs zijn voornamelijk handig in combinatie met producten die zelf niet over een internetverbinding beschikken (ook wel een gekscherend ‘domme producten’ genoemd). Met de accessoire is het mogelijk apparaten in- en uit te schakelen vanaf een afstand. In sommige gevallen kun je ook zien hoeveel energie een product gebruikt. Het verschil tussen beide slimme stekkers zit hem in de woorden één- en tweewegcommunicatie.

© PXimport

Wel of geen hub?

Verder is het zo dat dergelijke producten soms een hub meeleveren. Met zo’n hub koppel je de slimme stekkers aan de router, waardoor ze dus toegang krijgen tot het internet. Sommige stekkerdozen, bijvoorbeeld die van TP-Link, werken zonder hub en zijn dus direct te koppelen. Je regelt dan alles via de applicatie die beschikbaar is voor Android en iOS. Daarmee schakel je apparaten in en uit, zie je of iets aanstaat en kun je soms een tijdschema instellen.

Naast een app kun je soms ook een fysieke afstandsbediening verwachten, waardoor je de slimme stekkerdozen dus op twee manieren kunt gebruiken. Naast ondersteuning voor wifi en bluetooth, wordt er ook gewerkt met andere smarthomeprotocollen, zoals Zigbee of Z-Wave. Daardoor kunnen ze potentieel worden opgenomen in bredere smarthomenetwerken, al volstaat wifi meestal wel. Het voordeel van een protocol is echter dat het wifinetwerk minder snel overbelast wordt.

Handige hulpmiddelen

Duurdere slimme stekkerdozen beschikken tevens over energiemonitoring (zoals hierboven benoemd). Dankzij deze functie wordt het voor gebruikers inzichtelijk gemaakt hoeveel energie er verbruikt wordt door een gekoppeld apparaat. Dat kun je zien via de beschikbare applicatie. Niet alle stekkerdozen beschikken echter over deze functie, dus moet je daar als consument zelf onderzoek naar doen. Het helpt ook altijd door het gewoon te vragen in de winkel.

Slimme stekkerdozen zijn over het algemeen handige hulpmiddelen voor in huis, waarmee je heel snel al een smarthome in elkaar kunt zetten. Allerlei soorten producten zijn te koppelen aan slimme stekkerdozen of smart plugs, waardoor je dus al snel heel wat dingen op een afstand kunt bedienen. Bovendien zijn dit niet de duurste producten, waardoor de functionaliteit toegankelijk is voor een breed publiek. Met een kleine investering kun je je huis zodoende snel wat slimmer maken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000