Wat als een slim slot je buitensluit?

Wat als een slim slot je buitensluit?

Alarmsystemen

Geplaatst: 12 oktober 2022 - 12:01

Wesley Akkerman

Met een slim slot aan de deur kan het gebeuren dat je een keertje buitengesloten wordt. Wat kun je doen wanneer dat gebeurt? En belangrijker nog: wat kun je doen om dit te voorkomen? In dit artikel nemen we de opties met je door.

Het slimme slot wint de laatste jaren aan populariteit. In de basis kan zo’n apparaat helpen bij het veilig houden van de voordeur (of achterdeur). Je hoeft geen sleutels meer onder de deurmat te leggen of in een bloempot te verstoppen; je kunt digitale sleutels aanmaken en die tijdelijk uitdelen aan vrienden of familie. Daarnaast kan zo’n slim slot de deur automatisch voor je op slot draaien en eventueel samenwerken met andere slimme gadgets in huis (zoals deurbellen of camera’s). Bovendien bieden dergelijke producten nog meer functies en voordelen aan.

Slim slot werkt niet mee

 

Stel: je hebt een slim aan de binnenkant van je deur hangen. Je hebt hem helemaal afgesteld zoals je wil: de deur gaat open wanneer je aan komt lopen of gaat open wanneer je binnen de app op de knop drukt. Maar dan komt dat gevreesde moment: het slot werkt niet meer. Wat moet je dan in zo’n situatie doen? In het uiterste geval dien je een slotenmaker te bellen, die het slot, inclusief module aan de binnenkant, van buiten doorboort. Voordat we echter bij die stap aankomen, kunnen we gelukkig nog een aantal dingen controleren; boren kan altijd nog.

Je kunt enkele dingen doen. Start bijvoorbeeld even een keertje de app opnieuw op door hem eerst volledig uit te schakelen. Open de app en probeer het dan opnieuw. Gaat de deur niet automatisch open wanneer je aan komt lopen? Check dan of de locatiedienst op je smartphone wel actief is; op basis van die gegevens controleert het slimme slot namelijk of je in de buurt bent of niet. Probeer ook altijd even je telefoon helemaal uit te schakelen en opnieuw op te starten. Daarnaast kan het helpen om de bluetoothverbinding actief te houden op de achtergrond.

 

Een slim slot maakt soms op twee manieren direct verbinding met een smartphone: via bluetooth of wifi (eventueel nog met een wifi-module ertussen). De bluetoothverbinding heb je helemaal zelf in de hand en zet je aan en uit wanneer je wil. Maar wifi kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je internetprovider kuren heeft of wanneer het stroom eraf ligt. Daarom is het altijd goed om het slot ook direct via bluetooth te kunnen bedienen, als back-up. Heb je deze stappen uitgevoerd en werkt het slot nog niet mee? Dan ligt het probleem niet bij je telefoon of app.

 

Wanneer het nog wel lukt om vanuit de smartphone-app verbinding te maken met het slimme slot, dan weet je ook dat de batterijen niet leeg zijn. Nu je toch in de app bent, controleer dan even hoe het zit met de status van het slot. Hoe zit het met het energieniveau en de verbindingssterkte? Is het automatisch openen wellicht ineens uitgeschakeld? Controleer zo veel mogelijk instellingen om te voorkomen dat je straks niet voor niets de boor door het apparaat laat gaan. Misschien kom je een schuifregelaar tegen die het verlossende antwoord biedt.

De beste oplossing is een goede voorbereiding

 

Mocht het probleem toch bij je smartphone en niet bij het slimme slot liggen, dan kun je waarschijnlijk investeren in enkele accessoires. Niet elk slim slot biedt dergelijke accessoires aan, maar soms kun je producten als een keypad of een paniekslot aanschaffen. Met de keypad voer je een code in waarmee je een deur ontgrendelt, zonder tussenkomst van je smartphone. En met een paniekslotcilinder heb je altijd je eigen sleutel nog altijd back-up. Heeft jouw cilinder die functie niet, dan blijf je echter lang voor een gesloten deur staan, totdat de slotenmaker er is.

 

Dat is dan meteen ook de beste tip die we kunnen geven in het kader van voorbereiding: voordat je een slim slot installeert, installeert dan eerst een cilinder met een paniekfunctie. Dan weet je zeker dat je altijd binnen kunt komen, ook wanneer het slot – om wat voor reden dan ook – dienst weigert. Uiteraard kun je proberen een raampje in te tikken. Maar wanneer je in een flat woont, gaat dat waarschijnlijk wat lastiger. Daarom is in dit geval een goede voorbereiding de beste oplossing voor je probleem. Je wil namelijk voorkomen dat die slotenmaker moeten langskomen.

 

Los van het feit dat zo’n persoon vaak de hoofdprijs rekent voor zijn of haar diensten, gaat ook het slimme slot kapot. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid aan de kosten op zich te nemen en het slot te vervangen, maar dat neemt niet weg dat je mogelijk een paar uur voor een dichte deur staat en daar ellende aan ondervindt. Kortom: mocht een slim slot je buitensluiten, dan heb je een aantal dingen die je kunt doen. Maar werken die niet, dan moet je toch echt dat telefoontje plegen. En hopelijk tref je een volgende keer dan iets betere voorbereidingen om dit te voorkomen.

Toe aan een slim slot? Bekijk het aanbod op Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000