Is een slim slot wel veilig?

Alarmsystemen

Geplaatst: 7 oktober 2022 - 12:57

Wesley Akkerman

Als je in de markt bent voor een slim slot, dan is het helemaal geen gek idee om je af te vragen of dat wel zo’n veilig alternatief is. Het reguliere slot heeft zich immers ruimschoots bewezen, dus in hoeverre kan de slimme variant veiliger zijn voor jouw huis?

Een slim slot stelt je in staat sleutelloos je huis binnen te komen. Dat kan op een aantal manieren. De deur kan voor je opengaan zodra je aan komt lopen; dan bekijkt het systeem of je in de buurt bent door middel van een gps- en soms ook een bluetooth-signaal. Daarnaast kun je aan de buitenkant een keypad hangen, waar je een pincode op moet invoeren om binnen te komen. Daarnaast kun je een slim slot ook altijd via een bijbehorende app ontgrendelen. Kortom: er zijn opties genoeg, maar hoe zit het dan precies met de veiligheid?

 

Kan een slim slot bijvoorbeeld worden gehackt? Voor het antwoord op deze vraag is het goed om een belangrijke kanttekening in acht te nemen. Elk slot heeft namelijk zo z'n kwetsbaarheden. Er zijn natuurlijk mensen die een regulier slot kunnen openbreken, bijvoorbeeld met een paperclip of schuifspeld. Hoewel het vaak wel goed zit met de beveiliging van een slim slot (dat fysieke en elektrische componenten combineert met beveiligde signalen), is het niet ondenkbaar dat iemand met genoeg kennis van zaken zo'n slot kraakt. Zoiets is enorm ingewikkeld vanwege de beveiligde verbinding, maar technisch gezien is het mogelijk.

Slimme sloten zijn ook te ontgrendelen met een bijbehorende app op de smartphone.

Een slim slot veilig houden

Als een slim slot alleen gebruikmaakt van bluetooth om je aanwezigheid voor de deur te verifiëren, dan bestaat de kans dat iemand door middels van device spoofing onbedoeld binnenkomt. Wat houdt dat in? Een kwaadwillend persoon kan zich voordoen als de gebruiker van een specifiek apparaat (in dit geval jouw smartphone), waardoor het slot ‘denkt’ dat de deur veilig kan worden geopend. Heeft zo’n slot ook wifi aan boord, dan is er vaak een extra beveiligingslaag aanwezig. Sommige sloten kunnen zichzelf dan automatisch vergrendelen of de eigenaar een notificatie sturen, wanneer er een sensor getriggerd wordt.

 

Als eigenaar van zo’n slim slot kun je een aantal dingen doen om het apparaat veilig te houden. Het is namelijk niet altijd de schuld van een slot als een dief weet binnen te komen; heel vaak speelt de inschikkelijkheid van een gebruiker ook een rol in het proces. Doe je de deur nooit goed dicht of goed op slot, dan zien dieven natuurlijk hun kans schoon. Bij een slim slot komt er echter wel meer bij kijken om alles veilig te houden.

 

  • Verander de pincodes van het slot regelmatig. Dan doelen we op de pincode die je voor een optioneel keypad gebruikt (die buiten hangt) en de codes die je binnen de app nodig hebt om bijvoorbeeld gebruikers toe te voegen of te verwijderen.

  • Deel als beheerder geen codes en wachtwoorden die je in de app gebruikt met anderen. Moet je het wachtwoord toch onverhoopt een keer delen, pas hem daarna ook weer zo snel mogelijk aan.

  • Zorg ervoor dat je alle updates binnenhaalt. Dan doelen we op updates voor de app van het slimme slot, evenals het apparaat zelf. En zorg ervoor dat iedereen met die app op zijn of haar telefoon hetzelfde doet.

 

Kortom: je bent voor een groot deel dus ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, net zoals dat voor een regulier slot geldt.

Soms is een aanraking genoeg om een deur te openen, zoals bij dit slimme slot van Loqed.

Maar is zo’n slim slot nou echt veilig?

Het antwoord op deze vraag heeft dus de nodige kanttekeningen. Ook moet je zelf wat handelingen ondernemen om ervoor te zorgen dat het gebruik van zo’n slim slot altijd veilig blijft. Maar over het algemeen hoef je je nergens zorgen over te maken. Een slim slot beschikt namelijk over dezelfde digitale beveiliging als banken gebruiken, en die beheren al jaren veilig ons geld. Daarnaast controleren ze altijd je aanwezigheid bij de deur. Bovendien: als iemand wil inbreken en genoeg kennis in huis heeft om zo’n beveiligd signaal te kraken, dan kan die persoon zijn of haar aandacht wellicht beter in lucratievere projecten steken dan jouw huis.

 

In het dagelijks gebruik is een slim slot daadwerkelijker veiliger. Doordat er nu een motor aan de deur hangt die het slot beheert, kunnen handige mensen met die paperclip het slot niet meer zomaar forceren. Daarnaast is het een veilig alternatief voor mensen die voorheen veel voordeursleutels moesten uitlenen aan familie, vrienden, schoonmakers of plantverzorgers. Door een digitale sleutel aan te maken, die je zelf een houdbaarheidsdatum kunt geven, voorkom je dat de sleutels ergens terechtkomen waar ze niet horen. Ook kun je de sleutel niet meer vergeten aan de buitenkant van de deur en hoef je hem niet meer onder de mat te leggen; dat soort dingen gebeurt vaker dan je denkt.

 

Het korte antwoord op de vraag is dus: ja, een slim slot is veilig. Daar kleven wel enkele voorwaarden aan. Maar daar kun je de vele handige mogelijkheden tegenover wegstrepen. Je doet er goed aan je altijd uitgebreid in te lezen over wat een slim slot kan en hoe het zit met de beveiliging. Die informatie lees je in reviews en natuurlijk op productpagina’s.

Zelf een slim slot proberen? Bij Bol.com hebben ze er een aantal in het assortiment!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000