ID.nl logo
Is een slim slot wel veilig?
Zekerheid & gemak

Is een slim slot wel veilig?

Als je in de markt bent voor een slim slot, dan is het helemaal geen gek idee om je af te vragen of dat wel zo’n veilig alternatief is. Het reguliere slot heeft zich immers ruimschoots bewezen, dus in hoeverre kan de slimme variant veiliger zijn voor jouw huis?

Een slim slot stelt je in staat sleutelloos je huis binnen te komen. Dat kan op een aantal manieren. De deur kan voor je opengaan zodra je aan komt lopen; dan bekijkt het systeem of je in de buurt bent door middel van een gps- en soms ook een bluetooth-signaal. Daarnaast kun je aan de buitenkant een keypad hangen, waar je een pincode op moet invoeren om binnen te komen. Daarnaast kun je een slim slot ook altijd via een bijbehorende app ontgrendelen. Kortom: er zijn opties genoeg, maar hoe zit het dan precies met de veiligheid?

 

Kan een slim slot bijvoorbeeld worden gehackt? Voor het antwoord op deze vraag is het goed om een belangrijke kanttekening in acht te nemen. Elk slot heeft namelijk zo z'n kwetsbaarheden. Er zijn natuurlijk mensen die een regulier slot kunnen openbreken, bijvoorbeeld met een paperclip of schuifspeld. Hoewel het vaak wel goed zit met de beveiliging van een slim slot (dat fysieke en elektrische componenten combineert met beveiligde signalen), is het niet ondenkbaar dat iemand met genoeg kennis van zaken zo'n slot kraakt. Zoiets is enorm ingewikkeld vanwege de beveiligde verbinding, maar technisch gezien is het mogelijk.

Slimme sloten zijn ook te ontgrendelen met een bijbehorende app op de smartphone.

Een slim slot veilig houden

Als een slim slot alleen gebruikmaakt van bluetooth om je aanwezigheid voor de deur te verifiëren, dan bestaat de kans dat iemand door middels van device spoofing onbedoeld binnenkomt. Wat houdt dat in? Een kwaadwillend persoon kan zich voordoen als de gebruiker van een specifiek apparaat (in dit geval jouw smartphone), waardoor het slot ‘denkt’ dat de deur veilig kan worden geopend. Heeft zo’n slot ook wifi aan boord, dan is er vaak een extra beveiligingslaag aanwezig. Sommige sloten kunnen zichzelf dan automatisch vergrendelen of de eigenaar een notificatie sturen, wanneer er een sensor getriggerd wordt.

 

Als eigenaar van zo’n slim slot kun je een aantal dingen doen om het apparaat veilig te houden. Het is namelijk niet altijd de schuld van een slot als een dief weet binnen te komen; heel vaak speelt de inschikkelijkheid van een gebruiker ook een rol in het proces. Doe je de deur nooit goed dicht of goed op slot, dan zien dieven natuurlijk hun kans schoon. Bij een slim slot komt er echter wel meer bij kijken om alles veilig te houden.

 

  • Verander de pincodes van het slot regelmatig. Dan doelen we op de pincode die je voor een optioneel keypad gebruikt (die buiten hangt) en de codes die je binnen de app nodig hebt om bijvoorbeeld gebruikers toe te voegen of te verwijderen.

  • Deel als beheerder geen codes en wachtwoorden die je in de app gebruikt met anderen. Moet je het wachtwoord toch onverhoopt een keer delen, pas hem daarna ook weer zo snel mogelijk aan.

  • Zorg ervoor dat je alle updates binnenhaalt. Dan doelen we op updates voor de app van het slimme slot, evenals het apparaat zelf. En zorg ervoor dat iedereen met die app op zijn of haar telefoon hetzelfde doet.

 

Kortom: je bent voor een groot deel dus ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, net zoals dat voor een regulier slot geldt.

Soms is een aanraking genoeg om een deur te openen, zoals bij dit slimme slot van Loqed.

Maar is zo’n slim slot nou echt veilig?

Het antwoord op deze vraag heeft dus de nodige kanttekeningen. Ook moet je zelf wat handelingen ondernemen om ervoor te zorgen dat het gebruik van zo’n slim slot altijd veilig blijft. Maar over het algemeen hoef je je nergens zorgen over te maken. Een slim slot beschikt namelijk over dezelfde digitale beveiliging als banken gebruiken, en die beheren al jaren veilig ons geld. Daarnaast controleren ze altijd je aanwezigheid bij de deur. Bovendien: als iemand wil inbreken en genoeg kennis in huis heeft om zo’n beveiligd signaal te kraken, dan kan die persoon zijn of haar aandacht wellicht beter in lucratievere projecten steken dan jouw huis.

 

In het dagelijks gebruik is een slim slot daadwerkelijker veiliger. Doordat er nu een motor aan de deur hangt die het slot beheert, kunnen handige mensen met die paperclip het slot niet meer zomaar forceren. Daarnaast is het een veilig alternatief voor mensen die voorheen veel voordeursleutels moesten uitlenen aan familie, vrienden, schoonmakers of plantverzorgers. Door een digitale sleutel aan te maken, die je zelf een houdbaarheidsdatum kunt geven, voorkom je dat de sleutels ergens terechtkomen waar ze niet horen. Ook kun je de sleutel niet meer vergeten aan de buitenkant van de deur en hoef je hem niet meer onder de mat te leggen; dat soort dingen gebeurt vaker dan je denkt.

 

Het korte antwoord op de vraag is dus: ja, een slim slot is veilig. Daar kleven wel enkele voorwaarden aan. Maar daar kun je de vele handige mogelijkheden tegenover wegstrepen. Je doet er goed aan je altijd uitgebreid in te lezen over wat een slim slot kan en hoe het zit met de beveiliging. Die informatie lees je in reviews en natuurlijk op productpagina’s.

Zelf een slim slot proberen? Bij Bol.com hebben ze er een aantal in het assortiment!

Ook geïnteresseerd in professionele beveiliging?

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.