© PXimport

6 slimme deurbellen getest

Geplaatst: 16 januari 2022 - 13:06

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:55

Rens Blom

Steeds meer huishoudens vervangen hun domme deurbel door een slim exemplaar om nooit meer een pakketje te missen en ongenode gasten op tijd op te merken. Dit jaar hebben we opnieuw zes deurbellen getest, met prijzen tussen de 59 en 199 euro. Wat is de beste slimme deurbel van het moment?

Een jaar geleden schreven we dat zeker een half miljoen Nederlandse huishoudens gebruikmaken van een slimme videodeurbel. Dit jaar zijn dat er al meer dan 640.000, blijkt uit nieuw onderzoek van dezelfde analistenfirma (Multiscope), en de groei lijkt er nog niet uit. Genoeg reden om opnieuw een test van zes slimme videodeurbellen te publiceren.

In de afgelopen maanden hebben we de zes nieuwste bellen van uiteenlopende merken getest. Van het testpanel van Multiscope (5200 deelnemers) heeft een op de drie een bel van Ring hangen – voor ons aanleiding om twee Ring-modellen te testen. In deze test vind je ook bellen van Google Nest, Arlo, Foscam en het Nederlandse Hombli.

Aandachtspunten

Als je nadenkt over de aanschaf van een slimme videodeurbel, zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden. Want neem je een bel die draadloos werkt of wil je er een die je kunt aansluiten op je bestaande belbedrading? En vind je het belangrijk dat je nieuwe bel compatibel is met je bestaande gong? Een draadloze bel is flexibeler te monteren, maar de accu moet gemiddeld eens per kwartaal een paar uur aan de oplader. Een bedrade bel krijgt altijd stroom, maar dan moet je bedrading wel voldoende stroom leveren.

Houd ook rekening met hoe de bel zijn videofragmenten opslaat. Sommige bellen doen dat lokaal op een microSD-kaartje of een speciaal basisstation, waar andere bellen beelden alleen in de cloud kunnen opslaan. Cloudopslag vereist doorgaans een maandelijks abonnement, wat een kostenpost van tientallen euro’s per jaar oplevert voor wie de maximale mogelijkheden uit zijn slimme bel wil halen.

6 slimme deurbellen getest-18707328

© PXimport

Veel slimme videodeurbellen kunnen ook als beveiligingscamera functioneren, en je dus een melding sturen als de camera iemand opmerkt zonder dat de persoon aanbelt. Een handige functie die de accu van een draadloze bel wel een stuk sneller laat leeglopen. Sommige fabrikanten verkopen naast slimme deurbellen ook beveiligingscamera’s en laten deze producten goed samenwerken; zo hopen die fabrikanten jou in hun ecosysteem te krijgen en te houden.

In deze test vergelijken we zes slimme deurbellen op criteria als installatiegemak, beeld- en audiokwaliteit, slimme functies en mogelijke abonnementen.

Ring Video Doorbell 4

6 slimme deurbellen getest-18633863

© PXimport

De Ring Video Doorbell 4 hoort bij de duurdere bellen in deze test. De installatie is zo gepiept en de videodeurbel werkt op een accu die een paar maanden meegaat. Opladen gebeurt helaas niet via een moderne usb-c-poort, maar via een micro-usb-poort. Je kunt de bel ook aansluiten op je bestaande belbedrading voor continue stroom. Of je gong ook werkt, hangt van het model af.

De videokwaliteit van de bel is erg goed en onze stem klinkt helder uit de luidspreker. Noemenswaardig is dat het blikveld van de Video Doorbell 4 iets kleiner is dan van concurrerende bellen als de Google Nest Doorbell. Voor de meeste huizen geen probleem, maar wel iets om op te letten als je de bel ook als beveiligingscamera wilt gebruiken. 

Prettig is dat de Ring-bel goed samenwerkt met andere Ring-apparaten, bijvoorbeeld het alarmsysteem of camera’s. Houd er rekening mee dat de bel pas volledig werkt als je maandelijks drie euro betaalt voor het Ring Protect-abonnement; alleen dan kun je bijvoorbeeld opgenomen beelden van de bel terugkijken.

Ring Video Doorbell 4

Prijs
€ 199,-
Website
www.ring.com/products/video-doorbell-49Score90

 • Pluspunten

 • Beeld- en audiokwaliteit

 • Eenvoudig te installeren

 • Werkt goed met Ring-apparatuur

 • Minpunten

 • Werkt pas volledig met abonnement

 • Ziet minder dan sommige concurrenten

Arlo Video Doorbell Wire-Free

6 slimme deurbellen getest-18633866

© PXimport

Arlo verkoopt zijn slimme videodeurbel in twee uitvoeringen, die respectievelijk bedraad en draadloos én bedraad werken. Wij hebben de draadloze variant getest, die een paar maanden meegaat op een oplaadbare accu. De bel is eenvoudig te installeren. In de doos zit een gong voor in het stopcontact. Bedraad werkt de bel ook met je bestaande gong.

Dankzij het grote blikveld van de bel zie je goed wie er voor de deur staat. De beeldkwaliteit is prima, ook in het donker. Ook de audiokwaliteit voldoet aan de verwachtingen. Heel prettig is dat de Arlo-app je smartphone laat overgaan als er iemand aanbelt en dat je opneemt alsof je een telefoongesprek op de luidspreker voert. Dit werkt sneller dan de reguliere meldingen die concurrerende deurbellen op je telefoonscherm tonen. Ook interessant is dat de Arlo-bel een ingebouwde sirene heeft die automatisch of op jouw verzoek afgaat bij onraad. De sirene klinkt hard genoeg om ongure types te laten schrikken.

Let er wel op dat je een Arlo-abonnement van drie euro per maand moet afsluiten om alle functies van de bel te kunnen gebruiken.

Arlo Video Doorbell Wire-Free

Prijs
€ 149,-
Website
http://kwikr.nl/arlobel9Score90

 • Pluspunten

 • Draadloos en bedraad te gebruiken

 • App werkt razendsnel

 • Ingebouwde sirene

 • Minpunten

 • Abonnement nodig voor alle functies

 • Dikste bel uit de test

Foscam VD1

6 slimme deurbellen getest-18633868

© PXimport

De Foscam VD1 is een minder bekende deurbel, maar met zijn prijs van 169 euro zeker geen budgetmodel. Dat is terug te zien in de scherpe videobeelden die de bel maakt, te danken aan de hoge cameraresolutie. De dualband-wifi-ondersteuning maakt de wifi-verbinding van de bel bovendien snel en stabiel. Ook prettig is dat de bel een kaartslot heeft, zodat je beelden lokaal en offline kunt opslaan, waar veel concurrerende bellen dat alleen online doen en een abonnement vereisen. Je kunt de bel ook verbinden met je bestaande gong.

Minder enthousiast zijn we over de installatie van de VD1. De installatiehandleiding is summier, de bel werkt alleen bedraad en veel (web)winkels raden aan een monteur in te huren in plaats van zelf aan de slag gaan. Ook jammer is dat de app van de bel minder ‘af’ en verfijnd overkomt dan de apps van de bekende merken. De bewegingsdetectie van de VD1 is ook niet betrouwbaar genoeg om te gebruiken. Als beveiligingscamera is deze bel daarom geen goede keuze. Sowieso hadden we gezien de prijs wat meer verwacht van de Foscam VD1.

Foscam VD1

Prijs
€ 169,-
Website
http://kwikr.nl/foscamvd16Score60

 • Pluspunten

 • Scherpe videobeelden

 • Snelle werking via wifi

 • Kan beelden lokaal opslaan

 • Minpunten

 • Installatie

 • Onbetrouwbare bewegingsdetectie

Google Nest Doorbell

6 slimme deurbellen getest-18713690

© PXimport

De Google Nest Doorbell is een van de duurste bellen in deze test, maar weet niet op alle fronten te overtuigen. Ja, het installeren van de bel is eenvoudig en het is fijn dat de bel zowel draadloos als bedraad werkt. Het ophangmechanisme van de bel oogt echter diefstalgevoelig en de filmresolutie is met 1280 × 960 pixels lager dan de concurrentie. Het beeld had simpelweg scherper mogen ogen. De camera heeft wel een lekker groot blikveld, ook te danken aan de 4:3-beeldverhouding (de beperkte bolling nemen we voor lief). De accuduur bedraagt een paar maanden.

Ook handig is de uitstekende koppeling met Google Nest-apparaten, die je onder andere als gong kunt gebruiken. Je bedient de Nest Doorbell via de gebruiksvriendelijke Google Home-app. Stel bijvoorbeeld in dat je alleen meldingen wilt ontvangen als de bel een pakketje of persoon ziet en niet bij een dier. Dit werkt goed dankzij slimme software in de bel.

Een aandachtspunt is dat je een Nest Aware-abonnement van vijf euro per maand nodig hebt om alle functies te kunnen gebruiken.

Google Nest Doorbell

Prijs
€ 199,-
Website
http://kwikr.nl/googlebel8Score80

 • Pluspunten

 • Eenvoudig te installeren

 • Werkt goed met Google-apparatuur

 • Werkt bedraad en draadloos

 • Minpunten

 • Werkt pas volledig met abonnement

 • Magere videoresolutie

Hombli Smart Doorbell 2

6 slimme deurbellen getest-18633870

© PXimport

De Hombli Smart Doorbell 2 is vooral het overwegen waard als je een bel zoekt die geen abonnement vereist. In deze bel kun je namelijk een microSD-kaartje stoppen om de videofragmenten lokaal en offline op te slaan. Een andere fijne zekerheid is dat Hombli als Nederlands bedrijf een Nederlandstalige klantenservice heeft en goede uitleg geeft over hoe het aan de AVG-privacywet voldoet. De bel is eenvoudig draadloos of bedraad te installeren en kan samenwerken met een los verkrijgbare gong voor in het stopcontact (25 euro).

De Full-HD-videokwaliteit van de bel is goed genoeg mits de zon niet fel schijnt, anders ogen beelden overbelicht. Met zo’n drie maanden licht gebruik is de accuduur gemiddeld. Opladen duurt een paar uur via de (verouderde) micro-usb-poort. De bel maakt je goed verstaanbaar als je via de app praat. We missen een los verkrijgbare signaalversterker voor deze wifi-bel. Als je wifi bij de voordeur minder goed is, verliest de bel namelijk soms zijn verbinding met de app en duurt het opvragen van livebeelden (te) lang.

Hombli Smart Doorbell 2

Prijs
€ 130,-
Website
http://kwikr.nl/homblibel8Score80

 • Pluspunten

 • Focus op klantenservice en privacy

 • Makkelijk te installeren

 • Werkt zonder abonnement

 • Minpunten

 • Beeld oogt al snel overbelicht

 • Geen signaalversterker te koop

Ring Video Doorbell Wired

6 slimme deurbellen getest-18633871

© PXimport

Als het concept van de slimme videodeurbel je aanspreekt, maar je niet meteen honderd euro of meer wilt uitgeven aan zo’n bel, is de Ring Video Doorbell Wired je beste optie. Met een adviesprijs van 59 euro is het bijna een impulsaankoop. Houd wel rekening met het Ring Protect-abonnement van drie euro per maand dat nodig is om beelden terug te kijken en meer functies te gebruiken. De bel is eenvoudig te installeren, werkt alleen bedraad en werkt niet samen met je eventuele huidige gong. Een Ring-gong van 35 euro biedt uitkomst.

Hoewel de bel naar behoren werkt, is de beeldkwaliteit aanzienlijk minder dan die van de duurdere concurrentie. Het beeld oogt uitgewassen en niet kleurecht. Logisch gezien de prijs en geen probleem als je alleen wilt zien wie er aanbelt, maar als beveiligingscamera is deze bel minder geschikt. Gelukkig – en dat vinden we belangrijker – is de audiokwaliteit van de Video Doorbell Wired wel dik in orde. Ook fijn is dat de bel via de Ring-app goed samenwerkt met eventuele andere Ring-apparatuur in je huis.

Ring Video Doorbell Wired

Prijs
€ 59,-
Website
http://kwikr.nl/homblibel8Score80

 • Pluspunten

 • Scherp geprijsd

 • Werkt goed met Ring-apparatuur

 • Gebruiksvriendelijk

 • Minpunten

 • Werkt pas volledig met abonnement

 • Matige beeldkwaliteit

Conclusie

Een jaar geleden concludeerden we dat er al veel prima slimme videodeurbellen waren. De meeste van de toen geteste deurbellen hebben inmiddels een opvolger, met veelal een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Zo is de Ring Video Doorbell Wired met zijn adviesprijs van 59 euro bijzonder betaalbaar en werkt de bel naar behoren. De scherpe prijs zie je vooral terug in de minder goede beeldkwaliteit. Als je uitstekend beeld belangrijk vindt, is de Ring Video Doorbell 4 een betere keuze; die heeft ook veel handige functies en is volgens ons daarom de beste koop. Houd er wel rekening mee dat Ring-bellen alleen volledig werken met een abonnement. 

De Arlo Video Doorbell Wire-Free laat eveneens een goede indruk achter en krijgt daarom het predicaat Redactietip. Googles Nest Doorbell bevalt ook goed, maar had gezien de prijs wel betere video’s mogen maken en vereist een abonnement voor alle functies. De Foscam VD1 vinden we minder prettig in gebruik en te duur voor wat hij biedt. 

Tot slot de Hombli Smart Doorbell 2, een bel van Nederlandse bodem. Qua specificaties geen winnaar, maar deze bel werkt volledig zonder abonnement en komt met duidelijke privacywetgeving. Kortom, er is dus voor iedereen wat te kiezen.

6 slimme deurbellen getest-18633873

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000