ID.nl logo

Categorie

Besparen

Let op: tijdelijk Noodfonds Energie sluit bijna!

Op 22 januari werd het Tijdelijk Noodfonds Energie weer geopend. Huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekening kunnen daar aankloppen voor hulp: het fonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen een deel van de energiekosten voor een periode van zes maanden. De uitbetaling verloopt via de energieleverancier. Wie nog een aanvraag wil indienen, moet opschieten: het fonds sluit op 15 maart.

13 maart 2024 - 16:52
Redactie ID.nl

Bijna 50 procent stroomproductie komt uit duurzame energie

Van de totale elektriciteitsproductie in Nederland komt de helft uit duurzame energie, aldus nieuwe cijfers van het CBS. Het gebruik van fossiele bronnen neemt ook nu steeds verder af.

07 maart 2024 - 07:05
Mark Gamble

Nederlanders hebben flink gestookt door hoge gasprijs

Steeds meer Nederlanders zijn overgegaan op het stoken van hout en houtpellets om hun woning te verwarmen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 30% van de huishoudens met een haard of kachel het afgelopen jaar meer is gaan stoken dan voorheen.

07 februari 2024 - 08:28
Mark Gamble

Tijdelijk Noodfonds Energie weer open

Vanaf vandaag kunnen huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekening terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen een deel van de energiekosten voor een periode van zes maanden. De uitbetaling verloopt via de energieleverancier.

22 januari 2024 - 12:27
Redactie ID.nl

Bijna 1 op de 7 Nederlandse huishoudens wil wisselen van energieleverancier

Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 1 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier en nog eens 1,1 miljoen overweegt om in de komende twaalf maanden over te stappen. Vooral ANWB Energie en Vandebron zijn daarbij in trek. Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope, dat voor de Nationale Benchmark Energieleveranciers ruim 6400 Nederlanders ondervroeg.

16 januari 2024 - 07:19
Redactie ID.nl

Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

0 op de meter, het kan! In 2020 waren er al meer dan 12.000 woningen die zich energieneutraal (A++++) mochten noemen. Voor die woningeigenaren geldt: lage energiekosten, een fijne woonomgeving en een gezond binnenklimaat. Wil jij dat ook? We helpen je op weg om jouw situatie in kaart te brengen, zodat je weet welke duurzame maatregelen je het best kunt treffen voor jouw woning én wat het je kost.

25 oktober 2023 - 12:39
Corine Overvest

Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het

Overstappen van gas naar elektriciteit wordt steeds populairder. Omdat het scheelt in je portemonnee, maar ook omdat het vaak veel beter is voor het milieu. Ga je elektrisch verwarmen, dan kun je daar soms zelfs subsidie voor krijgen. Dat maakt de overstap nog aantrekkelijker. In dit artikel lees je niet alleen wat voor elektrische verwamingsalternatieven er zijn, maar ook wat ze kosten én wanneer je ze hebt terugverdiend.

24 oktober 2023 - 19:33
Corine Overvest

Is het slim om (weer) een vast energiecontract af te sluiten?

Vanaf 1 januari 2024 komt het prijsplafond voor de energiemarkt ten einde. Is het slim om (weer) een vast energiecontract af te sluiten? En neem je dan een (half)jaarcontract of juist beter een meerjarig contract? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn.

11 oktober 2023 - 14:02
Sabine Schults

Prijsplafond verdwijnt volgend jaar: gaat mijn energierekening weer omhoog?

Het prijsplafond is een tijdelijke maatregel om huishoudens een steun in de rug te geven vanwege de flink opgelopen energieprijzen. De regeling verdwijnt in 2024 weer. Wat betekent dat voor jouw energierekening? Gaat die weer hard omhoog? We leggen je uit hoe het zit.

23 september 2023 - 09:45
Sabine Schults

Overstappen op een dynamisch energiecontract? Let op de prijsverschillen!

Steeds meer Nederlanders maken de overstap van een vast energiecontract naar een dynamisch energiecontract. Denk jij daar ook over na? Zorg dan dat je goed vergelijkt. Je kunt namelijk kiezen uit steeds meer aanbieders. En: je betaalt namelijk niet bij elke aanbieder hetzelfde!

08 september 2023 - 08:34
Redactie ID.nl

Zo lees je je (slimme) energiemeter uit

Vanaf 2014 zijn netbeheerders gratis slimme meters gaan uitdelen om de domme meters in het huishouden te vervangen. Daardoor hoef je geen meterstanden meer door te geven, want dat doet dat slimme apparaatje voor je. Niettemin is het aan te raden om met regelmaat een fotootje van de meterstanden te maken. Zo kun je makkelijk(er) fouten opsporen wanneer de slimme meter toch niet zo slim blijkt te zijn. Dat is overigens ook raadzaam wanneer je nog een analoge of digitale meter hebt.

14 augustus 2023 - 09:51
Corine Overvest

💧 Zo lees je je watermeter uit

In 2019 startte Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, met het testen van een slimme watermeter. De slimme watermeter bevindt zich ondertussen nog steeds in de testfase. Je kunt er zelf eentje aanschaffen, maar voor de meeste huishoudens in Nederland geldt dat ze nog geen slimme watermeter hebben. In dat geval moet je zelf de watermeter uitlezen en de standen doorgeven.

10 augustus 2023 - 12:32
Corine Overvest

Zo lees je je gasmeter uit

We gebruiken gas om ons huis te verwarmen, tijdens het koken en voor een warme douche. De gasprijzen zijn ten opzichte van een paar jaar geleden flink gestegen, waardoor zuinig omgaan met gasverbruik zinvol is. Het voorschotbedrag, dat je maandelijks betaalt, wordt gebaseerd op de meterstanden. Maar hoe lees je de gasmeter goed uit en wat geef je precies door?

08 augustus 2023 - 12:31
Corine Overvest

Groene vs. grijze stroom: hoe zit het precies?

Groene of grijze stroom: ze zitten allebei op hetzelfde stroomnet, gaan door dezelfde kabels heen en komen uit hetzelfde stopcontact. Wat maakt groene stroom dan zo groen en grijze stroom grijs? In dit artikel lees je over (genuanceerde) verschillen tussen duurzame en fossiele brandstoffen, van het productie- tot het recyclingproces.

03 augustus 2023 - 19:33
Corine Overvest

Overstappen op een dynamisch energiecontract: waar moet je op letten?

We kennen allemaal de vaste en variabele contracten voor energie. Variabele contracten zijn het meest gangbaar, maar leveranciers dekken zich in met relatief hoge tarieven. Het prijsplafond maakt het dit jaar nog enigszins behapbaar. Tegenwoordig kun je ook voor een dynamisch contract kiezen, waarbij je naast de gebruikelijke opslagen altijd de marktprijs voor energie betaalt. In dit artikel leggen we meer uit over dynamische energiecontracten en wanneer je hier wel (of juist niet) voor zou kunnen kiezen.

18 januari 2023 - 09:57
Gertjan Groen

Aanbevolen voor jou

Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.