ID.nl logo
Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het
Energie

Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het

Overstappen van gas naar elektriciteit wordt steeds populairder. Omdat het scheelt in je portemonnee, maar ook omdat het vaak veel beter is voor het milieu. Ga je elektrisch verwarmen, dan kun je daar soms zelfs subsidie voor krijgen. Dat maakt de overstap nog aantrekkelijker. In dit artikel lees je niet alleen wat voor elektrische verwamingsalternatieven er zijn, maar ook wat ze kosten én wanneer je ze hebt terugverdiend.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je je voorbereid op elektrisch verwarmen
  • Welke elektrische warmtevoorzieningen er zijn
  • Alles over de kosten, subsidies en terugverdientijd

Ook interessant: Een woning zonder gas, dit heb je nodig

Lees ook: Hoe lees ik de jaarafrekening? 


Als we met z’n allen ineens zouden overstappen van aardgas naar elektriciteit, leidt dit tot een grote vraag op de markt. Dat zoiets problemen kan opleveren, zie je elke dag in het nieuws. Daarom is het belangrijk dat we efficiënt omgaan met ons stroomverbruik. Voordat je overstapt naar elektrisch verwarmen, zijn er een aantal dingen waarvan je moet zorgen dat ze bij jou thuis op orde zijn.

Goede isolatie

Aardgasvrij wonen en goede isolatie gaan hand in hand. Het zorgt ervoor dat er veel minder energie nodig is om je huis te verwarmen. Check daarom de huidige situatie en tref de nodige maatregelen om de woning goed te isoleren. 

Ventilatie

Ventilatie = verse lucht. Een juiste balans in ventilatie, vocht en verwarming zorgt voor een gezond binnenklimaat. Tocht en koude lucht voelen niet alleen vervelend, het ze zorgen er ook voor dat je harder moet stoken om je huis behaaglijk te krijgen. Bekijk daarom je huidige ventilatiesysteem en wat je kunt doen om het te optimaliseren. 

Radiatoren

Een radiator moet genoeg warmte kunnen afgeven bij lagere verwarmingstemperaturen, zoals bijvoorbeeld bij een warmtepomp die tussen de 35-55 graden verwarmt. Controleer of ze voldoende warmte afgeven en of je extra vloer- of wandverwarming nodig hebt. Hoe je weet of radiatoren genoeg warmte afgeven? Zet de cv-ketel op 50 graden. Voelt het koud bij binnenkomst, dan weet je dat radiatoren of isolatie verbeterd moeten worden.

©2ragon

5x wel warm, geen gas

Ben je klaar om je hr-ketel, cv-ketel of andere warmtevoorziening op gas de deur uit te doen? Er zijn verschillende oplossingen om elektrisch te verwarmen, de een duurzamer, goedkoper of makkelijker dan de andere. Daarom hebben we de voordelen, prijzen en terugverdientijd van vijf elektrische warmtevoorzieningen voor je op een rijtje gezet.

Disclaimer
De prijzen en terugverdientijd zijn een schatting. Die hangen namelijk ook af van factoren als het specifieke apparaat dat je aanschaft, de installateur, de grootte van je woning en van je huishouden, en hoe (goed) je huis geïsoleerd is.

1: Elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp stap je over op elektriciteit als alternatief voor gas. Dit in tegenstelling tot een hybride warmtepomp: daarbij springt de cv-ketel nog bij wanneer nodig. Tenzij het gas is vervangen door groene energie, is de hybride warmtepomp dus niet een volledig duurzame optie.

Er zijn verschillende soorten all-elektrische warmtepompen: de lucht-water warmtepomp, PVT-warmtepomp of bodemwarmtepomp. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dat om in een fijne temperatuur voor in huis. 

Voordat je een warmtepomp in huis haalt, is het verstandig te checken met welk soort verwarmingssysteem je het wilt combineren. Bijvoorbeeld met een vloer- of wandverwarming, of radiatoren. Kijk ook of je voldoende ruimte voor een warmtepomp hebt.

Lees ook: De meestgestelde vragen over warmtepompen

Kosten: De investering van een warmtepomp ligt rond de 13.000 euro en is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt verwarmen en de omvang van het huishouden. Ook kan het zijn dat je je stroomaansluiting moet veranderen, zodat er meer elektriciteit het huis in kan komen. Dat wordt ook wel verzwaren genoemd en kost ongeveer 200 euro. 

Subsidie: Subsidie voor een elektrische warmtepomp wordt berekend aan de hand van het vermogen. Meestal ligt dit tussen de 1.950 en 3.750 euro.

Terugverdientijd: Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een full-electric warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar. Dat is vrij breed omdat de prijzen ver uiteen liggen en het afhankelijk is van je woning en verbruik.  

Ook interessant: Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee? 

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

2: Airco

Een airco kan in de zomer koelen, maar ook in de winter verwarmen. De airco warmt lucht op en geen water: daardoor kan hij een ruimte vrij snel opwarmen. Is dit voor jou een goede oplossing? Kijk dan goed naar het energielabel. Energiezuinige airco's hebben een label van A, A+ of A++.  

Kosten: Bij het installeren van een airco zonder buitenunit moet je rekening houden met een prijs die start vanaf 1.100 euro. Mét buitenunit kost het ongeveer 1.600 euro. Wil je meerdere ruimtes met airco verwarmen? Dan komt er minimaal 800 euro per airco bij.

Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco met verwarmingsfunctie. In dat geval betaal je geen installatiekosten. Voor rond de 250 euro heb je er al een in huis.

Subsidie: Er zijn helaas geen subsidies op airco’s. 

Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd ligt op 4 jaar. 

💡 Airco of warmtepomp? In vergelijking met airco’s zijn warmtepompen zuiniger. Ze verbruiken namelijk minder elektriciteit voor dezelfde hoeveelheid warmte. Een warmtepomp is dus duurzamer dan een airco voor het verwarmen, maar is ook duurder in aanschaf. Is je huis nog niet geschikt voor een warmtepomp? Dan is een airco misschien een goede (tijdelijke) oplossing. 

Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?

Airco voor koelen én verwarmen?

Kijk & vergelijk

3: Infraroodpanelen 

Infraroodpanelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Ze zijn goed om als bijverwarming te gebruiken in combinatie met een warmtepomp bijvoorbeeld. De hele ruimte ermee verwarmen is niet voordelig; gebruik ze echt alleen op de plekken waar je vaak bent. Zoals je thuiskantoor en de zit- of eethoek. 

Kosten: Voor infraroodpanelen in je badkamer, woonkamer en keuken ben je ongeveer 4.500 euro kwijt. Check vooraf of je woonhuisaansluiting vergroot moet worden of niet. Dat is misschien nodig, vooral als je panelen op meerdere plekken in huis wilt gebruiken. Wordt je aansluiting hoger dan 3 x 25A? Dan betaal je jaarlijks 1.100 euro méér aan vastrecht kosten stroom.

Daarnaast moet je rekening houden met de verbruikskosten. Infraroodpanelen zijn niet het zuinigst om elektrisch mee te verwarmen. Panelen door het hele huis verbruiken naar schatting 4000 kWh per jaar. Een warmtepomp bijvoorbeeld verbruikt veel minder, namelijk rond de 2800 kWh per jaar. Op basis van het prijsplafond van 0,40 euro per kWh kost een warmtepomp je jaarlijks 1.120 euro aan stroom. Met infraroodpanelen betaal je in dat geval 1.600 euro aan verbruikskosten.      

Subsidie: Er is geen subsidie voor infraroodpanelen.

Terugverdientijd: Voor deze panelen kun je een levensduur van 30 jaar verwachten. De geschatte terugverdientijd ligt rond de 5 jaar. 

💡 Infrarood of infrarood? Niet alle infraroodverwarming is zuinig. Een infrarood paneel is relatief zuinig, maar een infraroodkachel en infrarood vloerverwarming zijn niet zuinig.

Ook interessant: Deze soorten infraroodpanelen zijn er allemaal

©Heat4All

4: Elektrische pelletkachel

Een elektrische pelletkachel is een alternatief voor de gashaard. De kachel is goed te gebruiken als bijverwarming, in de woonkamer bijvoorbeeld. Hij lijkt ook op een houtkachel of open haard, maar dan met pellets, geperste houtkorrels.

Anders dan een mechanische pelletkachel controleert een elektrische pelletkachel nauwkeurig de ventilator- en verbrandingssnelheid. Op die manier houdt de kachel een constante en comfortabele temperatuur in huis. Met een thermostaat regel je de gewenste temperatuur. 

Een pelletkachel is dus een alternatief voor gas. Maar of het een duurzaam en verantwoord alternatief is, is nog maar de vraag. De pellets worden gemaakt van houtafval. Bij verbranding van de pellets komen fijnstofdeeltjes vrij. Vergeleken met een open haard of kachel is de uitstoot van een pelletkachel aanzienlijk minder. Stap je van een open haard of houtkachel op een pelletkachel? Ja, dan is het stoken met pellets dus een hele verbetering voor de luchtkwaliteit. Schaf je de pelletkachel aan terwijl je geen houtkachel of open haard hebt? Dan gaat de luchtkwaliteit er juist flink op achteruit. 

💡 Toekomstbestendig In 2030 moet bij pelletkachels de uitstoot met de helft verminderd zijn. Kies daarom bij de aanschaf nu al voor een pelletkachel die aan deze toekomstige (kwaliteits)eisen voldoet.

Kosten: De kosten hangen af van het type en merk. Elektrische pelletkachels die aan de kwaliteitseisen voldoen, kunnen al gauw tussen de 1.500 en 6.000 euro kosten. De installatiekosten verschillen. Ga je voor een inbouw-pelletkachel, dan ben je gemiddeld 300 euro kwijt aan het installeren. Bij een vrijstaande kan dit oplopen tot 950 euro. Daarnaast betaal je voor een zak pellets van 15 kg ongeveer 4,50 euro. 15 kilo is voldoende voor ongeveer 10 branduren. Heb je een schuur, garage of ruime zolder? Als je pellets in bulk koopt, betaal je gemiddeld minder. 

Subsidie: Omdat ze fijnstofdeeltjes uitstoten, is de subsidie op pelletkachels in 2020 afgeschaft.  

Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd is 2 tot 6 jaar.  

Lees ook: Verwarmen met een pelletkachel: alternatief voor cv? 

©or&matt.studio

5: Warmtenet

Het warmtenet, ook wel stadsverwarming, is een netwerk aan buizen dat de restwarmte uit met name de industriële sector transporteert naar woningen. Niet elke wijk heeft een warmtenet. Hier kun je checken of er in jouw buurt eentje zit en wie de warmteleverancier is. 

Kosten: De kosten verschillen per leverancier. Je betaalt zowel aansluitkosten, afsluitkosten als een maandelijks bedrag. Elke warmteleverancier mag eigen tarieven hanteren aan de hand van het maximum tarief dat het ACM opstelt. 

Subsidie: Met een ISDE-subsidie kun je eenmalig 3.325 euro aan subsidie ontvangen, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, kun je vinden op de site van het subsidieloket

Terugverdientijd: Niet van toepassing. Je gaat gewoon een contract aan met de warmteleverancier waarbij je maandelijks betaalt.

Al aangesloten op het warmtenet, maar wil je er vanaf? Lees dan: Ik wil van mijn stadsverwarming af, kan dat? 

🔋 Hoe bespaar jij energie?

Doe mee met de Nationale Energiemonitor


🧣 Optimaal profiteren van elektrisch verwarmen? Zorg dat je huis goed geïsoleerd is!



▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.

▼ Volgende artikel
Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag
Huis

Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag

Black Friday komt er weer aan: op 29 november kun je weer overal terecht voor de beste kortingen. Dat Black Friday ook in Nederland leeft, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Een groot deel van de jongeren die op zoek zijn naar een product wacht met aanschaf tot Black Friday.

Black Friday is weer in aantocht en dat betekent aantrekkelijke kortingen op alles van kleding en cosmetica tot elektronica en zelfs internetabonnementen. Maar wie profiteert het meest van dit koopjesfestijn? Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar slim wachten op Black Friday om hun slag te slaan.

Lees ook: Zo vind je snel de beste Black Friday-deals

58% van jongeren stelt aankopen uit

Geduld is een schone zaak, zeker als het op Black Friday aankomt. Maar liefst 58% van de 18- tot 34-jarigen houdt de hand op de knip tot de kortingen losbarsten 1. Ter vergelijking: slechts 12% van de 55-plussers en 32% van de 35- tot 54-jarigen wacht op Black Friday. Hoe jonger, hoe meer geduld om te wachten op die felbegeerde koopjes, zo blijkt.

Elektronica en mode populairst

Waar geven al die jongeren hun zuurverdiende centen aan uit tijdens Black Friday? Elektronica en mode zijn veruit het populairst, samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen. Ook huishoudelijke apparaten doen het goed met een aandeel van 20%. Opvallend genoeg is de categorie meubels met slechts 5% van de aankopen het minst in trek.

Niet meer alleen fysieke producten

Black Friday is allang niet meer alleen voor fysieke producten. Steeds meer internetproviders bieden aantrekkelijke kortingen en welkomstcadeaus aan tijdens deze periode. "De verwachting is dan ook dat veel mensen dit jaar opnieuw tijdens Black Friday zullen overstappen," aldus telecomexpert Jean-Paul Würsten van Overstappen.nl.