Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het
Overstappen van gas naar elektriciteit wordt steeds populairder. Omdat het scheelt in je portemonnee, maar ook omdat het vaak veel beter is voor het milieu. Ga je elektrisch verwarmen, dan kun je daar soms zelfs subsidie voor krijgen. Dat maakt de overstap nog aantrekkelijker. In dit artikel lees je niet alleen wat voor elektrische verwamingsalternatieven er zijn, maar ook wat ze kosten én wanneer je ze hebt terugverdiend.
In dit artikel lees je:
- Hoe je je voorbereid op elektrisch verwarmen
- Welke elektrische warmtevoorzieningen er zijn
- Alles over de kosten, subsidies en terugverdientijd
Ook interessant: Een woning zonder gas, dit heb je nodig
Lees ook: Hoe lees ik de jaarafrekening?
Als we met z’n allen ineens zouden overstappen van aardgas naar elektriciteit, leidt dit tot een grote vraag op de markt. Dat zoiets problemen kan opleveren, zie je elke dag in het nieuws. Daarom is het belangrijk dat we efficiënt omgaan met ons stroomverbruik. Voordat je overstapt naar elektrisch verwarmen, zijn er een aantal dingen waarvan je moet zorgen dat ze bij jou thuis op orde zijn.
Goede isolatie
Aardgasvrij wonen en goede isolatie gaan hand in hand. Het zorgt ervoor dat er veel minder energie nodig is om je huis te verwarmen. Check daarom de huidige situatie en tref de nodige maatregelen om de woning goed te isoleren.
Ventilatie
Ventilatie = verse lucht. Een juiste balans in ventilatie, vocht en verwarming zorgt voor een gezond binnenklimaat. Tocht en koude lucht voelen niet alleen vervelend, het ze zorgen er ook voor dat je harder moet stoken om je huis behaaglijk te krijgen. Bekijk daarom je huidige ventilatiesysteem en wat je kunt doen om het te optimaliseren.
Radiatoren
Een radiator moet genoeg warmte kunnen afgeven bij lagere verwarmingstemperaturen, zoals bijvoorbeeld bij een warmtepomp die tussen de 35-55 graden verwarmt. Controleer of ze voldoende warmte afgeven en of je extra vloer- of wandverwarming nodig hebt. Hoe je weet of radiatoren genoeg warmte afgeven? Zet de cv-ketel op 50 graden. Voelt het koud bij binnenkomst, dan weet je dat radiatoren of isolatie verbeterd moeten worden.
©2ragon
5x wel warm, geen gas
Ben je klaar om je hr-ketel, cv-ketel of andere warmtevoorziening op gas de deur uit te doen? Er zijn verschillende oplossingen om elektrisch te verwarmen, de een duurzamer, goedkoper of makkelijker dan de andere. Daarom hebben we de voordelen, prijzen en terugverdientijd van vijf elektrische warmtevoorzieningen voor je op een rijtje gezet.
1: Elektrische warmtepomp
Met een volledig elektrische warmtepomp stap je over op elektriciteit als alternatief voor gas. Dit in tegenstelling tot een hybride warmtepomp: daarbij springt de cv-ketel nog bij wanneer nodig. Tenzij het gas is vervangen door groene energie, is de hybride warmtepomp dus niet een volledig duurzame optie.
Er zijn verschillende soorten all-elektrische warmtepompen: de lucht-water warmtepomp, PVT-warmtepomp of bodemwarmtepomp. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dat om in een fijne temperatuur voor in huis.
Voordat je een warmtepomp in huis haalt, is het verstandig te checken met welk soort verwarmingssysteem je het wilt combineren. Bijvoorbeeld met een vloer- of wandverwarming, of radiatoren. Kijk ook of je voldoende ruimte voor een warmtepomp hebt.
Lees ook: De meestgestelde vragen over warmtepompen
Kosten: De investering van een warmtepomp ligt rond de 13.000 euro en is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt verwarmen en de omvang van het huishouden. Ook kan het zijn dat je je stroomaansluiting moet veranderen, zodat er meer elektriciteit het huis in kan komen. Dat wordt ook wel verzwaren genoemd en kost ongeveer 200 euro.
Subsidie: Subsidie voor een elektrische warmtepomp wordt berekend aan de hand van het vermogen. Meestal ligt dit tussen de 1.950 en 3.750 euro.
Terugverdientijd: Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een full-electric warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar. Dat is vrij breed omdat de prijzen ver uiteen liggen en het afhankelijk is van je woning en verbruik.
Ook interessant: Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee?
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
2: Airco
Een airco kan in de zomer koelen, maar ook in de winter verwarmen. De airco warmt lucht op en geen water: daardoor kan hij een ruimte vrij snel opwarmen. Is dit voor jou een goede oplossing? Kijk dan goed naar het energielabel. Energiezuinige airco's hebben een label van A, A+ of A++.
Kosten: Bij het installeren van een airco zonder buitenunit moet je rekening houden met een prijs die start vanaf 1.100 euro. Mét buitenunit kost het ongeveer 1.600 euro. Wil je meerdere ruimtes met airco verwarmen? Dan komt er minimaal 800 euro per airco bij.
Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco met verwarmingsfunctie. In dat geval betaal je geen installatiekosten. Voor rond de 250 euro heb je er al een in huis.
Subsidie: Er zijn helaas geen subsidies op airco’s.
Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd ligt op 4 jaar.
💡 Airco of warmtepomp? In vergelijking met airco’s zijn warmtepompen zuiniger. Ze verbruiken namelijk minder elektriciteit voor dezelfde hoeveelheid warmte. Een warmtepomp is dus duurzamer dan een airco voor het verwarmen, maar is ook duurder in aanschaf. Is je huis nog niet geschikt voor een warmtepomp? Dan is een airco misschien een goede (tijdelijke) oplossing.
Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?
Airco voor koelen én verwarmen?
Kijk & vergelijk
3: Infraroodpanelen
Infraroodpanelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Ze zijn goed om als bijverwarming te gebruiken in combinatie met een warmtepomp bijvoorbeeld. De hele ruimte ermee verwarmen is niet voordelig; gebruik ze echt alleen op de plekken waar je vaak bent. Zoals je thuiskantoor en de zit- of eethoek.
Kosten: Voor infraroodpanelen in je badkamer, woonkamer en keuken ben je ongeveer 4.500 euro kwijt. Check vooraf of je woonhuisaansluiting vergroot moet worden of niet. Dat is misschien nodig, vooral als je panelen op meerdere plekken in huis wilt gebruiken. Wordt je aansluiting hoger dan 3 x 25A? Dan betaal je jaarlijks 1.100 euro méér aan vastrecht kosten stroom.
Daarnaast moet je rekening houden met de verbruikskosten. Infraroodpanelen zijn niet het zuinigst om elektrisch mee te verwarmen. Panelen door het hele huis verbruiken naar schatting 4000 kWh per jaar. Een warmtepomp bijvoorbeeld verbruikt veel minder, namelijk rond de 2800 kWh per jaar. Op basis van het prijsplafond van 0,40 euro per kWh kost een warmtepomp je jaarlijks 1.120 euro aan stroom. Met infraroodpanelen betaal je in dat geval 1.600 euro aan verbruikskosten.
Subsidie: Er is geen subsidie voor infraroodpanelen.
Terugverdientijd: Voor deze panelen kun je een levensduur van 30 jaar verwachten. De geschatte terugverdientijd ligt rond de 5 jaar.
💡 Infrarood of infrarood? Niet alle infraroodverwarming is zuinig. Een infrarood paneel is relatief zuinig, maar een infraroodkachel en infrarood vloerverwarming zijn niet zuinig.
Ook interessant: Deze soorten infraroodpanelen zijn er allemaal
©Heat4All
4: Elektrische pelletkachel
Een elektrische pelletkachel is een alternatief voor de gashaard. De kachel is goed te gebruiken als bijverwarming, in de woonkamer bijvoorbeeld. Hij lijkt ook op een houtkachel of open haard, maar dan met pellets, geperste houtkorrels.
Anders dan een mechanische pelletkachel controleert een elektrische pelletkachel nauwkeurig de ventilator- en verbrandingssnelheid. Op die manier houdt de kachel een constante en comfortabele temperatuur in huis. Met een thermostaat regel je de gewenste temperatuur.
Een pelletkachel is dus een alternatief voor gas. Maar of het een duurzaam en verantwoord alternatief is, is nog maar de vraag. De pellets worden gemaakt van houtafval. Bij verbranding van de pellets komen fijnstofdeeltjes vrij. Vergeleken met een open haard of kachel is de uitstoot van een pelletkachel aanzienlijk minder. Stap je van een open haard of houtkachel op een pelletkachel? Ja, dan is het stoken met pellets dus een hele verbetering voor de luchtkwaliteit. Schaf je de pelletkachel aan terwijl je geen houtkachel of open haard hebt? Dan gaat de luchtkwaliteit er juist flink op achteruit.
💡 Toekomstbestendig In 2030 moet bij pelletkachels de uitstoot met de helft verminderd zijn. Kies daarom bij de aanschaf nu al voor een pelletkachel die aan deze toekomstige (kwaliteits)eisen voldoet.
Kosten: De kosten hangen af van het type en merk. Elektrische pelletkachels die aan de kwaliteitseisen voldoen, kunnen al gauw tussen de 1.500 en 6.000 euro kosten. De installatiekosten verschillen. Ga je voor een inbouw-pelletkachel, dan ben je gemiddeld 300 euro kwijt aan het installeren. Bij een vrijstaande kan dit oplopen tot 950 euro. Daarnaast betaal je voor een zak pellets van 15 kg ongeveer 4,50 euro. 15 kilo is voldoende voor ongeveer 10 branduren. Heb je een schuur, garage of ruime zolder? Als je pellets in bulk koopt, betaal je gemiddeld minder.
Subsidie: Omdat ze fijnstofdeeltjes uitstoten, is de subsidie op pelletkachels in 2020 afgeschaft.
Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd is 2 tot 6 jaar.
Lees ook: Verwarmen met een pelletkachel: alternatief voor cv?
©or&matt.studio
5: Warmtenet
Het warmtenet, ook wel stadsverwarming, is een netwerk aan buizen dat de restwarmte uit met name de industriële sector transporteert naar woningen. Niet elke wijk heeft een warmtenet. Hier kun je checken of er in jouw buurt eentje zit en wie de warmteleverancier is.
Kosten: De kosten verschillen per leverancier. Je betaalt zowel aansluitkosten, afsluitkosten als een maandelijks bedrag. Elke warmteleverancier mag eigen tarieven hanteren aan de hand van het maximum tarief dat het ACM opstelt.
Subsidie: Met een ISDE-subsidie kun je eenmalig 3.325 euro aan subsidie ontvangen, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, kun je vinden op de site van het subsidieloket.
Terugverdientijd: Niet van toepassing. Je gaat gewoon een contract aan met de warmteleverancier waarbij je maandelijks betaalt.
Al aangesloten op het warmtenet, maar wil je er vanaf? Lees dan: Ik wil van mijn stadsverwarming af, kan dat?
🔋 Hoe bespaar jij energie?
Doe mee met de Nationale Energiemonitor