ID.nl logo
Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het
© Leonid Iastremskyi
Energie

Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het

Overstappen van gas naar elektriciteit wordt steeds populairder. Omdat het scheelt in je portemonnee, maar ook omdat het vaak veel beter is voor het milieu. Ga je elektrisch verwarmen, dan kun je daar soms zelfs subsidie voor krijgen. Dat maakt de overstap nog aantrekkelijker. In dit artikel lees je niet alleen wat voor elektrische verwamingsalternatieven er zijn, maar ook wat ze kosten én wanneer je ze hebt terugverdiend.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je je voorbereid op elektrisch verwarmen
  • Welke elektrische warmtevoorzieningen er zijn
  • Alles over de kosten, subsidies en terugverdientijd

Ook interessant: Een woning zonder gas, dit heb je nodig

Lees ook: Hoe lees ik de jaarafrekening? 


Als we met z’n allen ineens zouden overstappen van aardgas naar elektriciteit, leidt dit tot een grote vraag op de markt. Dat zoiets problemen kan opleveren, zie je elke dag in het nieuws. Daarom is het belangrijk dat we efficiënt omgaan met ons stroomverbruik. Voordat je overstapt naar elektrisch verwarmen, zijn er een aantal dingen waarvan je moet zorgen dat ze bij jou thuis op orde zijn.

Goede isolatie

Aardgasvrij wonen en goede isolatie gaan hand in hand. Het zorgt ervoor dat er veel minder energie nodig is om je huis te verwarmen. Check daarom de huidige situatie en tref de nodige maatregelen om de woning goed te isoleren. 

Ventilatie

Ventilatie = verse lucht. Een juiste balans in ventilatie, vocht en verwarming zorgt voor een gezond binnenklimaat. Tocht en koude lucht voelen niet alleen vervelend, het ze zorgen er ook voor dat je harder moet stoken om je huis behaaglijk te krijgen. Bekijk daarom je huidige ventilatiesysteem en wat je kunt doen om het te optimaliseren. 

Radiatoren

Een radiator moet genoeg warmte kunnen afgeven bij lagere verwarmingstemperaturen, zoals bijvoorbeeld bij een warmtepomp die tussen de 35-55 graden verwarmt. Controleer of ze voldoende warmte afgeven en of je extra vloer- of wandverwarming nodig hebt. Hoe je weet of radiatoren genoeg warmte afgeven? Zet de cv-ketel op 50 graden. Voelt het koud bij binnenkomst, dan weet je dat radiatoren of isolatie verbeterd moeten worden.

©2ragon

5x wel warm, geen gas

Ben je klaar om je hr-ketel, cv-ketel of andere warmtevoorziening op gas de deur uit te doen? Er zijn verschillende oplossingen om elektrisch te verwarmen, de een duurzamer, goedkoper of makkelijker dan de andere. Daarom hebben we de voordelen, prijzen en terugverdientijd van vijf elektrische warmtevoorzieningen voor je op een rijtje gezet.

Disclaimer
De prijzen en terugverdientijd zijn een schatting. Die hangen namelijk ook af van factoren als het specifieke apparaat dat je aanschaft, de installateur, de grootte van je woning en van je huishouden, en hoe (goed) je huis geïsoleerd is.

1: Elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp stap je over op elektriciteit als alternatief voor gas. Dit in tegenstelling tot een hybride warmtepomp: daarbij springt de cv-ketel nog bij wanneer nodig. Tenzij het gas is vervangen door groene energie, is de hybride warmtepomp dus niet een volledig duurzame optie.

Er zijn verschillende soorten all-elektrische warmtepompen: de lucht-water warmtepomp, PVT-warmtepomp of bodemwarmtepomp. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dat om in een fijne temperatuur voor in huis. 

Voordat je een warmtepomp in huis haalt, is het verstandig te checken met welk soort verwarmingssysteem je het wilt combineren. Bijvoorbeeld met een vloer- of wandverwarming, of radiatoren. Kijk ook of je voldoende ruimte voor een warmtepomp hebt.

Lees ook: De meestgestelde vragen over warmtepompen

Kosten: De investering van een warmtepomp ligt rond de 13.000 euro en is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt verwarmen en de omvang van het huishouden. Ook kan het zijn dat je je stroomaansluiting moet veranderen, zodat er meer elektriciteit het huis in kan komen. Dat wordt ook wel verzwaren genoemd en kost ongeveer 200 euro. 

Subsidie: Subsidie voor een elektrische warmtepomp wordt berekend aan de hand van het vermogen. Meestal ligt dit tussen de 1.950 en 3.750 euro.

Terugverdientijd: Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een full-electric warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar. Dat is vrij breed omdat de prijzen ver uiteen liggen en het afhankelijk is van je woning en verbruik.  

Ook interessant: Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee? 

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

2: Airco

Een airco kan in de zomer koelen, maar ook in de winter verwarmen. De airco warmt lucht op en geen water: daardoor kan hij een ruimte vrij snel opwarmen. Is dit voor jou een goede oplossing? Kijk dan goed naar het energielabel. Energiezuinige airco's hebben een label van A, A+ of A++.  

Kosten: Bij het installeren van een airco zonder buitenunit moet je rekening houden met een prijs die start vanaf 1.100 euro. Mét buitenunit kost het ongeveer 1.600 euro. Wil je meerdere ruimtes met airco verwarmen? Dan komt er minimaal 800 euro per airco bij.

Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco met verwarmingsfunctie. In dat geval betaal je geen installatiekosten. Voor rond de 250 euro heb je er al een in huis.

Subsidie: Er zijn helaas geen subsidies op airco’s. 

Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd ligt op 4 jaar. 

💡 Airco of warmtepomp? In vergelijking met airco’s zijn warmtepompen zuiniger. Ze verbruiken namelijk minder elektriciteit voor dezelfde hoeveelheid warmte. Een warmtepomp is dus duurzamer dan een airco voor het verwarmen, maar is ook duurder in aanschaf. Is je huis nog niet geschikt voor een warmtepomp? Dan is een airco misschien een goede (tijdelijke) oplossing. 

Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?

Airco voor koelen én verwarmen?

Kijk & vergelijk

3: Infraroodpanelen 

Infraroodpanelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Ze zijn goed om als bijverwarming te gebruiken in combinatie met een warmtepomp bijvoorbeeld. De hele ruimte ermee verwarmen is niet voordelig; gebruik ze echt alleen op de plekken waar je vaak bent. Zoals je thuiskantoor en de zit- of eethoek. 

Kosten: Voor infraroodpanelen in je badkamer, woonkamer en keuken ben je ongeveer 4.500 euro kwijt. Check vooraf of je woonhuisaansluiting vergroot moet worden of niet. Dat is misschien nodig, vooral als je panelen op meerdere plekken in huis wilt gebruiken. Wordt je aansluiting hoger dan 3 x 25A? Dan betaal je jaarlijks 1.100 euro méér aan vastrecht kosten stroom.

Daarnaast moet je rekening houden met de verbruikskosten. Infraroodpanelen zijn niet het zuinigst om elektrisch mee te verwarmen. Panelen door het hele huis verbruiken naar schatting 4000 kWh per jaar. Een warmtepomp bijvoorbeeld verbruikt veel minder, namelijk rond de 2800 kWh per jaar. Op basis van het prijsplafond van 0,40 euro per kWh kost een warmtepomp je jaarlijks 1.120 euro aan stroom. Met infraroodpanelen betaal je in dat geval 1.600 euro aan verbruikskosten.      

Subsidie: Er is geen subsidie voor infraroodpanelen.

Terugverdientijd: Voor deze panelen kun je een levensduur van 30 jaar verwachten. De geschatte terugverdientijd ligt rond de 5 jaar. 

💡 Infrarood of infrarood? Niet alle infraroodverwarming is zuinig. Een infrarood paneel is relatief zuinig, maar een infraroodkachel en infrarood vloerverwarming zijn niet zuinig.

Ook interessant: Deze soorten infraroodpanelen zijn er allemaal

©Heat4All

Infraroodpanelen zijn gelukkig niet altijd standaard wit. Wat je hierboven ziet is bijvoorbeeld geen schilderij, maar een infraroodpanel met een kunst-coating!

4: Elektrische pelletkachel

Een elektrische pelletkachel is een alternatief voor de gashaard. De kachel is goed te gebruiken als bijverwarming, in de woonkamer bijvoorbeeld. Hij lijkt ook op een houtkachel of open haard, maar dan met pellets, geperste houtkorrels.

Anders dan een mechanische pelletkachel controleert een elektrische pelletkachel nauwkeurig de ventilator- en verbrandingssnelheid. Op die manier houdt de kachel een constante en comfortabele temperatuur in huis. Met een thermostaat regel je de gewenste temperatuur. 

Een pelletkachel is dus een alternatief voor gas. Maar of het een duurzaam en verantwoord alternatief is, is nog maar de vraag. De pellets worden gemaakt van houtafval. Bij verbranding van de pellets komen fijnstofdeeltjes vrij. Vergeleken met een open haard of kachel is de uitstoot van een pelletkachel aanzienlijk minder. Stap je van een open haard of houtkachel op een pelletkachel? Ja, dan is het stoken met pellets dus een hele verbetering voor de luchtkwaliteit. Schaf je de pelletkachel aan terwijl je geen houtkachel of open haard hebt? Dan gaat de luchtkwaliteit er juist flink op achteruit. 

💡 Toekomstbestendig In 2030 moet bij pelletkachels de uitstoot met de helft verminderd zijn. Kies daarom bij de aanschaf nu al voor een pelletkachel die aan deze toekomstige (kwaliteits)eisen voldoet.

Kosten: De kosten hangen af van het type en merk. Elektrische pelletkachels die aan de kwaliteitseisen voldoen, kunnen al gauw tussen de 1.500 en 6.000 euro kosten. De installatiekosten verschillen. Ga je voor een inbouw-pelletkachel, dan ben je gemiddeld 300 euro kwijt aan het installeren. Bij een vrijstaande kan dit oplopen tot 950 euro. Daarnaast betaal je voor een zak pellets van 15 kg ongeveer 4,50 euro. 15 kilo is voldoende voor ongeveer 10 branduren. Heb je een schuur, garage of ruime zolder? Als je pellets in bulk koopt, betaal je gemiddeld minder. 

Subsidie: Omdat ze fijnstofdeeltjes uitstoten, is de subsidie op pelletkachels in 2020 afgeschaft.  

Terugverdientijd: De geschatte terugverdientijd is 2 tot 6 jaar.  

Lees ook: Verwarmen met een pelletkachel: alternatief voor cv? 

©or&matt.studio

5: Warmtenet

Het warmtenet, ook wel stadsverwarming, is een netwerk aan buizen dat de restwarmte uit met name de industriële sector transporteert naar woningen. Niet elke wijk heeft een warmtenet. Hier kun je checken of er in jouw buurt eentje zit en wie de warmteleverancier is. 

Kosten: De kosten verschillen per leverancier. Je betaalt zowel aansluitkosten, afsluitkosten als een maandelijks bedrag. Elke warmteleverancier mag eigen tarieven hanteren aan de hand van het maximum tarief dat het ACM opstelt. 

Subsidie: Met een ISDE-subsidie kun je eenmalig 3.325 euro aan subsidie ontvangen, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, kun je vinden op de site van het subsidieloket

Terugverdientijd: Niet van toepassing. Je gaat gewoon een contract aan met de warmteleverancier waarbij je maandelijks betaalt.

Al aangesloten op het warmtenet, maar wil je er vanaf? Lees dan: Ik wil van mijn stadsverwarming af, kan dat? 

🔋 Hoe bespaar jij energie?

Doe mee met de Nationale Energiemonitor


🧣 Optimaal profiteren van elektrisch verwarmen? Zorg dat je huis goed geïsoleerd is!



Vraag een offerte aan voor isolatie:

▼ Volgende artikel
Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

In een aantal opzichten voelt de Dreame H15 Pro vooral als een alternatief voor zijn voorganger, de H14 Pro. De nieuwe dweilstofzuiger heeft gelukkig wel wat innovaties meegekregen, maar levert helaas tegelijkertijd in op de ervaring. In deze review lees je daar meer over.

Uitstekend
Conclusie

Dreame levert opnieuw een robotstofzuiger waar we enthousiast over zijn. De nieuwe wisser voorkomt gedoe en het verbeterde zelfreinigingssysteem maakt onderhoud makkelijker. Maar niet alle veranderingen die de fabrikant heeft doorgevoerd vallen bij ons in de smaak. Neem bijvoorbeeld de schoonwatertank. Waar die bij eerdere modellen nog aan de steel zat, heeft Dreame hem nu op de kop van de stofzuiger geplaatst. Hierdoor kun je soms wat water knoeien als je hem bijvult. Dit model werkt vooral goed op houten en laminaatvloeren. De wisser, die ook als schraper dient, houdt de borstel schoon en voorkomt dat er na het dweilen te veel water achterblijft op de vloer. Heb je al een H14 Pro? Dan is overstappen niet nodig. De verbeteringen zijn klein vergeleken met de sprong van H13 Pro naar H14 Pro.

Plus- en minpunten
  • Soepel en behendig
  • Gaat ook onder de bank
  • Krachtiger dan de H14 Pro
  • Bijna geen omkijken naar
  • Installatie zo gepiept
  • Veel beter dweilresultaat dan de H14 Pro
  • Koppeling met app
  • Muren worden niet nat
  • Robotarm en wisser
  • Plat en rechtop
  • Oppassen met draden op de vloer
  • Dreame stuurt aan op gebruik van eigen schoonmaakmiddel
  • Dezelfde opvangbak voor stof en vies water
  • Geen tapijtherkenning
  • Waterbak op de kop

Het gebeurt overal in de techindustrie: fabrikanten brengen jaarlijks een of twee nieuwe modellen uit binnen een serie, terwijl de verschillen steeds kleiner worden. Daardoor voelen die nieuwkomers minder als opvolgers en meer als varianten op wat er al is. Die trend zie je bij smartphones, televisies, handhelds en oordoppen – en dus ook bij stofzuigers.

Nieuwe modellen pakken dingen vaak nét iets anders aan en kunnen unieke eigenschappen hebben, maar de vraag is of die echt iets toevoegen. De Dreame H15 Pro is daar een perfect voorbeeld van. Over zijn voorganger, de Dreame H14 Pro, waren we eind 2024 behoorlijk positief, al had de dweilstofzuiger ook minpunten. Een beperkte accuduur, oppassen met kabels en stekkers (om te voorkomen dat ze opgezogen worden), geen tapijtherkenning en een opvangbak waarin zowel vuil als vies water worden opgevangen. Pakt de Dreame H15 Pro deze dingen anders aan?

©Wesley Akkerman

Dezelfde nadelen

We vallen met de deur in huis: nee, bij de nieuwste Dreame-dweilstofzuiger plaatsen we weer precies dezelfde kanttekeningen. Dat betekent dus dat je moet uitkijken met draden (en andere objecten op de vloer), aangezien die met een zuigkracht van 21.000 Pa moeiteloos opgezogen worden. Voor al het vuil op de grond doet hij prima zijn werk, maar een herkenningssysteem zoals bij robotmodellen zou een mooie toevoeging zijn. Sommige robotzuigers stoppen namelijk automatisch met zuigen als er iets klem zit.

Nu is dat laatste – toegegeven – minder van belang bij de Dreame H15 Pro. Dit is immers een apparaat dat je zelf gebruikt. Je bent er dus altijd bij als het misgaat, terwijl een robotstofzuiger vaak autonoom door het huis rolt wanneer je niet thuis bent. Maar voor de onoplettende momenten zou zo'n herkenningssysteem wel fijn zijn. Hetzelfde geldt voor tapijtherkenning. Net zoals het fijn zou zijn als Dreame een robotarm zou implementeren die de dweilborstel omhoog tilt op het moment dat je een tapijt bereikt. Nu moet je óf het kleed omzeilen óf het met een andere stofzuiger schoonmaken.

©Wesley Akkerman

Nuttige opties

Over een robotarm gesproken: die zit wél in de Dreame H15 Pro. Dit is een nieuw onderdeel van de dweilstofzuiger. Dankzij de arm is het mogelijk dichter bij de randen van de muur te dweilen dan met vergelijkbare apparaten (inclusief zijn voorganger). Zodra de Pro bij een muur komt, gaat er voorop een schuifje omlaag en beweegt de roller zich dichter naar de muur. Daardoor weet je zeker dat je niet ondertussen per ongeluk de muur nat maakt: het schuifje vangt namelijk alle spetters op. Een klein detail, maar ontzettend nuttig.

Dat extra schuifje heeft nog een ander voordeel. Wanneer je de Dreame H15 Pro tijdens het dweilen naar achteren trekt, komt het omlaag en wordt het vuil van de borstel geschraapt. Ook voorkomt het schuifje dan dat de borstel te nat wordt. Bij voorgaande modellen kon het nog wel eens gebeuren dat er na het dweilen een zichtbaar laagje water op de vloer achterblijft, maar dat is bij deze variant stukken minder. Je maakt nog steeds op hetzelfde hoge niveau schoon, zonder last te hebben van een te vochtige vloer na afloop.

©Wesley Akkerman

Zelfschoonmaak op 100 graden

Daarnaast heeft het basisstation een flinke upgrade gekregen. Dit is de plek waar je de Dreame H15 Pro oplaadt en schoonmaakt. Bij voorgaande en vergelijkbare dweilstofzuigers gebeurt dat schoonmaken vaak met water van veertig tot zestig graden Celcius, maar voor dit model heeft Dreame het aantal graden verhoogd naar honderd. Daardoor weet je echt zeker dat alle vuil verdwijnt en dat je geen last hebt van nare geurtjes. Het schoonmaakproces duurt daarnaast aanzienlijk korter. Na een half uur is de roller schoon en droog en klaar voor de volgende ronde.

We hebben daarnaast gemerkt dat we weinig tot geen tijd kwijt zijn aan het onderhoud. Vanwege de extra wisser voorop is de roller nooit te nat wanneer deze op de basis landt. Dat oplaadstation vergt daardoor minder aandacht, omdat het nooit echt vochtig is. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de opvangbak zowel vies water als stof opvangt. Daardoor kan het legen van de bak, ondanks de aanwezige afscheiding tussen de compartimenten, toch een beetje een kliederboel worden. Verder moet je hem af en toe even afstoffen, maar dat is eigenlijk alles wat je moet doen.

©Wesley Akkerman

Opvallende verandering

Een andere opvallende aanpassing is de verplaatsing van de schoonwatertank. Voorheen zat die op de steel, maar nu vind je hem op de kop. Dat heeft als voordeel dat de Dreame H15 Pro minder zwaar aanvoelt dan zijn voorganger. Maar hier kleven ook twee nadelen aan. Zo kun je nu niet meer gebruikmaken van het slimme doseersysteem voor het (van Dreame afkomstige) schoonmaakmiddel. Zowel het water als het middel gaan direct in de kop, waardoor je misschien meer vloerreiniger zult gebruiken dan voorheen. Je moet immers zelf doseren.

Deze manier van water en middel bijvullen geeft een hogere kans op lekkage. Niet wanneer de waterbak op de kop geklikt zit – maar meer de momenten van de kraan naar de dweilstofzuiger. Dat ligt natuurlijk aan de gebruiker, maar het heeft desondanks effect op de algemene ervaring. Bij voorgaande Dreame H-modellen hadden we dit probleem niet, omdat de schoonwatertank rechterop staat. De horizontale kopaccessoire kan eerder lekken, omdat je die niet stabiel kunt neerleggen op het aanrecht. Ook het aandraaien van het dopje kan lekkage veroorzaken.

©Wesley Akkerman

Schoonmaakmiddel Dreame gebruiken? Gebruik je het schoonmaakmiddel van de fabrikant zelf of koop je iets in de supermarkt (waardoor je vaak goedkoper uit bent)? Dreame zegt daarover zelf: "De schoonmaakoplossing van Dreame heeft extensieve interne tests ondergaan. Daardoor garandeert het merk dat het schoonmaakmiddel geen risico vormt voor gebruik in combinatie met zijn stofzuigers. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken over corrosie of andere potentiële schade. Wanneer je middelen van andere merken gebruikt, dan loop je die garantie mis." Het is dus als consument een afweging die je zelf moet maken.

Muggenziften

Het is een beetje muggenziften, dat geven we ruimschoots toe. Maar het apparaat kost 699 euro. Dan wil je niets met lekkende onderdelen te maken hebben. Plus: voorgaande modellen hebben hier geen last van, dus het is een aanpassing die de ervaring niet per se verbetert. Bovendien is de waterbak nu kleiner dan voorheen. Hoewel het om slechts 100 ml minder gaat, merkten we geen verschil in de gebruiksduur. Sterker nog, de accuduur is iets verbeterd – al hangt dat volledig af van de stand die je gebruikt.

Daar waar we een paar maanden geleden nog iets meer dan dertig procent van de accu nodig hadden voor het schoonmaken van de complete woning, is dat nu rond de twintig procent. Dat is een merkbare vooruitgang. Net als vorig jaar beschikt de Dreame H15 Pro over vier standen, en met de stille modus houd je het tot zestig minuten vol. Dat is twintig minuten langer dan bij de H14 Pro. Of het ook voor jouw woning genoeg is, kun je zelf uitrekenen. De H15 Pro moet op een volle accu een omgeving van vierhonderd vierkante meter kunnen schoonmaken.

©Wesley Akkerman

Lijkt – gelukkig – veel op zijn voorganger

Tot slot heeft de Dreame H15 Pro veel functies behouden waarover we al enthousiast waren bij de H14 Pro. Zo kun je ook dit model platleggen en bijvoorbeeld onder kastjes, tafels, banken of stoelen schoonmaken (hoewel hij door de nieuwe kop niet overal meer onder past). Daarnaast is het apparaat nog even behendig als altijd. Het rijdt soepel over de vloer en je kunt het met één hand bedienen (ondanks de bijna zes kilo aan gewicht, daar merk je vrijwel niets van).

De Dreame H15 Pro ondersteunt daarnaast de Dreame-app, net als zijn voorganger. Zo kun je de zelfschoonmaaktaak op afstand inschakelen en krijg je te zien hoe het ervoor staat met verschillende sensoren en onderdelen (en kun je zien wanneer je ze moet schoonmaken of vervangen). Je kunt bovendien zien hoe lang de zelfreiniging nog duurt, het gedrag van de robotarm per stand aanpassen en de stille modus vervangen door de aangepaste modus. Dan kun je zelf bepalen hoeveel water de Dreame H15 Pro moet gebruiken.

Dreame H15 Pro kopen?

Dreame levert opnieuw een robotstofzuiger waar we enthousiast over zijn. De nieuwe wisser voorkomt gedoe en het verbeterde zelfreinigingssysteem maakt onderhoud makkelijker. Maar niet alle veranderingen die de fabrikant heeft doorgevoerd vallen bij ons in de smaak. Neem bijvoorbeeld de schoonwatertank. Waar die bij eerdere modellen nog aan de steel zat, heeft Dreame hem nu op de kop van de stofzuiger geplaatst. Hierdoor kun je soms wat water knoeien als je hem bijvult.

Dit model werkt vooral goed op houten en laminaatvloeren. De wisser, die ook als schraper dient, houdt de borstel schoon en voorkomt dat er na het dweilen te veel water achterblijft op de vloer. Heb je al een H14 Pro? Dan is overstappen niet nodig. De verbeteringen zijn klein vergeleken met de sprong van H13 Pro naar H14 Pro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goedkope hogedrukreinigers van max 210 euro
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Waar voor je geld: 5 goedkope hogedrukreinigers van max 210 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare hogedrukreiniger om bijvoorbeeld jouw tuinset of tegels schoon te spuiten? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken hogedrukreinigers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 210 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Nilfisk Core 140-8 InHand PowerControl

Deze betaalbare basisset van Nilfisk leent zich perfect voor veelvoorkomende reinigingstaken. Met een werkdruk tot maximaal 140 bar spuit je bijvoorbeeld een fiets, barbecue of (tuin)gereedschap binnen een mum van tijd schoon. De Deense fabrikant claimt dat je in een uur tot maximaal veertig vierkante meter kunt reinigen. Nuttig voor het schoonspuiten van een terras, vlonder of gevel. Op de geïntegreerde haspel zit een slang van acht meter. Zeker in combinatie met de transportwagen heeft de Nilfisk Core 140-8 InHand PowerControl dus een behoorlijk bereik. Je sluit deze hogedrukreiniger met een voedingskabel van vijf meter aan op netstroom.

Nilfisk levert een spuitlans, schuimsproeier en vuilfrees mee. Dankzij het handige kliksysteem kun je vlot tussen accessoires wisselen. De Core 140-8 InHand PowerControl bevat een aluminium pomp, zodat het apparaat beter bestand is tegen temperatuurschommelingen. De werking is eenvoudig, want je stelt op het 'pistool' de gewenste druk in. De compacte behuizing weegt nog geen tien kilo. Prettig is dat Nilfisk levenslang garantie geeft op zijn producten.

Bosch Fontus GEN II

De Bosch Fontus GEN II is werkelijk overal inzetbaar. Deze bescheiden hogedrukreinger gebruikt voor de energievoorziening namelijk een accu van 18 volt. Die is overigens niet standaard inbegrepen, maar wellicht bezit je al ander (tuin)gereedschap met een geschikte batterij. Uiteraard zijn een geschikte accu en lader ook los te koop. Als er geen waterpunt in de buurt is, kun je alsnog kleine reinigingstaken uitvoeren: de ingebouwde watertank heeft namelijk een capaciteit van vijftien liter. Je kunt als alternatief ook gewoon een tuinslang aansluiten.

Een accureiniger heeft logischerwijs een lagere werkdruk dan een hogedrukreiniger op netstroom. Toch is de maximale werkdruk van 20 bar voldoende om bijvoorbeeld een auto, motor, caravan of camper mee schoon te maken. Bosch levert hiervoor een zachte borstel mee. De lengte van de bijgesloten slang bedraagt vier meter. Draai aan de rode knop bovenop de behuizing om de gewenste druk in te stellen. Met behulp van de wielen en het uitschuifbare handvat rijd je de Fontus GEN II eenvoudig naar de gewenste plek. De behuizing (zonder accu) weegt maar 6,4 kilo.

Kärcher K3 Power Control

Het gerenommeerde merk Kärcher heeft met de K3 Power Control een betaalbare hogedrukreiniger in zijn gamma. De behuizing weegt zonder accessoires slechts 4,4 kilo! Je tilt het apparaat dus makkelijk over een stoeprand, drempel of ander obstakel. Uiteraard kun je de K3 Power Control via het telescopische handvat en de wielen ook rijden. Ondanks de geringe omvang ondersteunt dit exemplaar een maximale werkdruk van 120 bar. Voor vrijwel alle klussen rondom je huis is dat voldoende. Je stelt het benodigde drukniveau direct op de spuitlans in. Achterop het hogedrukpistool kun je de gekozen instellingen aflezen.

In de kenmerkende gele behuizing bevindt zich een speciale tank voor reinigingsmiddel. Zo laat je een auto of motor weer blinken. Dankzij de behoorlijke slang van zeven meter loop je makkelijk om het voertuig heen. De voedingskabel meet vijf meter. Een vuilfrees en spuitlans zijn standaard meegeleverd, zodat je de meeste reinigingsklussen moeiteloos kunt uitvoeren. Bij dit product hoort ook een app. Je selecteert daarin de beoogde schoonmaakklus, waarna onder meer het juiste drukniveau en de aanbevolen accessoires worden weergeven. Kärcher geeft op dit product vijf jaar garantie.

Lees ook: Schoonmaken met power: tips voor je hogedrukreiniger

Nilfisk C 110.7-5 X-TRA

Op zoek naar een goede hogedrukreiniger voor minder dan honderd euro? In dat geval is de Nilfisk C 110.7-5 X-TRA een absolute aanrader. Dit model is met name geschikt voor mensen die af en toe eens een hogedrukreiniger nodig hebben. bijvoorbeeld voor het schoonspuiten van een mountainbike of tuinmeubilair. Voor dit soort simpele onderhoudstaken voldoet de maximale werkdruk van 110 bar prima.

Voor een hogedrukreiniger in deze prijsklasse is de C 110.7-5 X-TRA behoorlijk compleet. Zo zijn er een spuitlans, vuilfrees, sproeier en schuimunit inbegrepen. De waterslang en voedingskabel zijn allebei vijf meter lang, waardoor je redelijk wat bewegingsruimte hebt. Net als duurdere producten van Nilfisk bevat ook dit apparaat een aluminium pomp. Dat bevordert de duurzaamheid van de hogedrukreiniger. Verder kun je de lichtgewicht behuizing van 26 × 29,5 × 66 centimeter makkelijk in een hoekje van een garage, schuur of bijkeuken kwijt. De Deense fabrikant biedt levenslang garantie!

Black & Decker BCPC18D1-QW

Is er ergens geen stroompunt beschikbaar? Met dit mobiele apparaat van Black & Decker is dat ook helemaal niet nodig. Bevestig onder het handvat de bijgesloten accu van 18 volt en koppel een tuinslang aan de hogedrukpistool. Meer hoef je niet te doen, want je kunt direct aan de slag. Je kiest met de sproeiknop tussen vijf standen. Je switcht zo tussen een brede of smalle straal en bepaalt zo de gewenste waterintensiteit. Je gebruikt de BCPC18D1-QW bijvoorbeeld voor het schoonmaken van een fiets, brommer, motor en auto.

De fabrikant levert een waterslang van zes meter mee. Je hoeft overigens niet per se de kraan te gebruiken, want een emmer, zwembad of andere waterbron volstaat ook. Deze handzame hogedrukreiniger weegt maar 2,5 kilo. Kortom, je hebt waarschijnlijk niet zo gauw last van vermoeide armen. Er is overigens een lader voor de accu inbegrepen. Verder zit er in de productdoos een universele adapter voor het aansluiten van een tuinslang.