Nederlanders hebben flink gestookt door hoge gasprijs
Steeds meer Nederlanders zijn overgegaan op het stoken van hout en houtpellets om hun woning te verwarmen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 30% van de huishoudens met een haard of kachel het afgelopen jaar meer is gaan stoken dan voorheen.
Uit een recent onderzoek van het CBS bleek 30 procent van de 1,2 miljoen huishoudens met een haard of kachel meer te stoken dan voorheen, terwijl 19 procent juist minder hout of houtpellets verbrandde. De belangrijkste drijfveer voor deze toename in stookgedrag bleek de hoge gasprijs te zijn.
Hoge gasprijs
Het CBS-onderzoek wees uit dat maar liefst 84 procent van de huishoudens die meer stookten dan voorheen, dit voornamelijk deden als reactie op de stijgende gasprijzen. Andere genoemde redenen waren onder meer de beschikbaarheid van hout of houtpellets, een toename in thuiswerkdagen en en het ervaren van koudere temperaturen dan voorheen. Uit het onderzoek kwam ook naar voeren dat een aanzienlijk aantal huishoudens juist minder hout of houtpellets, voornamelijk vanwege de impact op het klimaat (44 procent). Ongeveer een kwart van hen noemde kosten en gezondheidszorgen als reden om terughoudend te zijn in het gebruik van hun haard of kachel.
Manieren van stoken
Het onderzoek wees ook uit dat huishoudens in vrijstaande woningen en oudere huizen vaker beschikten over een haard of kachel waarin hout of houtpellets verbrand kunnen worden. Dit gold met name voor koopwoningen en woningen gebouwd vóór 1945. Een opvallende bevinding van het onderzoek was dat 28 procent van de huishoudens met een lage welvaart aangaf hun woning niet voldoende te kunnen verwarmen op koude dagen. Dit staat in schril contrast met slechts 7 procent van de huishoudens met een hogere welvaart. Over het geheel genomen gaf 15 procent van de huishoudens aan onvoldoende warmte te ervaren op koude dagen, vooral in huur- of slecht geïsoleerde woningen.
Subsidie
In de gemeente Utrecht wordt sinds begin 2023 afgeraden om nog langer hout en kolen te stoken, met name vanwege de overlast en geur die dit verspreidt, maar ook omdat koolstofmonoxide en stikstof wordt uitgestoten. Inwoners van deze gemeente kunnen een subsidie van maximaal 1.500 euro ontvangen als ze hun houd- of pelletkachel wegdoen. Ook moeten ze het rookkanaal onklaar maken of helemaal verwijderen.