Overstappen op een dynamisch energiecontract? Let op de prijsverschillen!
Steeds meer Nederlanders maken de overstap van een vast energiecontract naar een dynamisch energiecontract. Denk jij daar ook over na? Zorg dan dat je goed vergelijkt. Je kunt namelijk kiezen uit steeds meer aanbieders. En: je betaalt namelijk niet bij elke aanbieder hetzelfde!
Wat zijn dynamische energiecontracten?
Dynamische energiecontracten bieden geen vaste tarieven maar variabele prijzen die kunnen schommelen van uur tot uur. Dit biedt kansen om te besparen, vooral als je gebruikmaakt van slimme apps die de actuele prijzen tonen. Soms zijn de prijzen zelfs negatief, wat betekent dat je geld krijgt als je energie verbruikt.
Wie bieden ze aan?
De markt voor dynamische energiecontracten groeit snel, blijkt uit een inventarisatie van Overstappen.nl. Aanbieders als Tibber, Frank Energie, ANWB Energie, Innova Energie, Vandebron, een onderdeel van Essent en NextEnergy dien dat al langer en recentelijk hebben ook grote spelers als Eneco en Budget Energie aangekondigd met dynamische contracten te gaan komen. Omdat de verwachting is dat er per 2025 vanuit de ACM een verplichting gaat komen voor alle energieaanbieders om dynamische contracten aan te bieden, is het meer dan waarschijnlijk dat bijvoorbeeld Vattenfall (dat nu nog geen dynamisch energiecontracten aanbiedt) op afzienbare termijn ook de stap gaat maken.
Prijsverschillen: let op de details
Niet alle dynamische contracten zijn hetzelfde. Er zijn grote verschillen in de opslagen en het vastrecht dat aanbieders rekenen. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. In de tabel hieronder zie je dat in één oogopslag. Alle bedragen zijn inclusief 21 procent BTW.
Laatste update: 5 september 2023. Scrol naar rechts om de complete tabel te bekijken. Bron: Overstappen.nl
Lees ook: Overstappen op een dynamisch energiecontract: waar moet je op letten?
Toekomstperspectief
De verwachting is dat alle grote energieleveranciers in 2025 een dynamisch contract moeten aanbieden. Dit betekent meer keuze maar ook meer concurrentie. Aanbieders zullen dus meer moeten doen om klanten te winnen en te behouden. Denk aan het aanbieden van kortingen, maar ook op het verslagen van de opslagen per kWh en per m3 omlaag gaan.
Is een dynamisch energiecontract iets voor jou?
Een dynamisch contract is niet voor iedereen geschikt. Als je waarde hecht aan zekerheid of weinig mogelijkheden hebt om je verbruik aan te passen, is een vast contract wellicht een betere keuze.
Lees ook: Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract: hoe werkt salderen?