Prijsplafond verdwijnt volgend jaar: gaat mijn energierekening weer omhoog?
Het prijsplafond is een tijdelijke maatregel om huishoudens een steun in de rug te geven vanwege de flink opgelopen energieprijzen. De regeling verdwijnt in 2024 weer. Wat betekent dat voor jouw energierekening? Gaat die weer hard omhoog? We leggen je uit hoe het zit.
💡 In dit artikel vertellen we je:
- Wat het prijsplafond ook alweer inhoudt
- Wanneer het precies verdwijnt
- Welke invloed dat heeft op je energierekening
- Of er iets voor het prijsplafond in de plaats komt
- Ook interessant: zo kies je de juiste zonnepanelen voor op jouw huis
🔋 Hoe bespaar jij energie?
Doe mee met de Nationale EnergiemonitorHet prijsplafond is een tegemoetkoming van de overheid om huishoudens te compenseren voor de hard gestegen energieprijzen vanwege onder meer de oorlog in Oekraïne. Huishoudens betalen in 2023 daardoor een maximale prijs voor gas en elektriciteit, maar vanaf 1 januari 2024 stopt het prijsplafond weer.
Dat betekent dat de maximumprijzen van 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas niet langer van toepassing zijn. De afgelopen maanden zijn de energieprijzen weer wat gedaald. Voor veel huishoudens liggen de huidige energieprijzen daardoor onder het prijsplafond.
Het prijsplafond stopt echter midden in de winter met bestaan, terwijl dat nu net de tijd is dat huishoudens meer elektriciteit en gas gebruiken. Huishoudens met een variabel contract gaan waarschijnlijk weer meer betalen in de wintermaanden. De prijzen in deze contracten wijzigen namelijk ieder kwartaal of zelfs iedere maand.
Er zijn ook nog huishoudens met een vast contract waarin de energieprijzen boven het prijsplafond liggen. Die huishoudens gaan vanaf 1 januari 2024 de prijzen uit hun contract betalen, waarschuwt ACM. In totaal bieden drie energieleveranciers op dit moment zelfs nog nieuwe vaste contracten aan met tarieven boven het prijsplafond.
Heb je op dit moment een vast contract met prijzen die boven het prijsplafond liggen? Mogelijk is het dan voordeliger om over te stappen. Dat kan als je huidige contract voor 1 juni 2023 is afgesloten. Je betaalt dan de oude opzegboete, die tussen de 50 en 250 euro bedraagt. Heb je het vaste energiecontract na 1 juni 2023 afgesloten, dan krijg je te maken met een waarschijnlijk veel hogere boete. Overstappen is daardoor veel minder interessant.
Als je momenteel een variabel contract hebt, kan je overwegen een vast contract af te sluiten bij een energieleverancier waarbij de tarieven onder het prijsplafond liggen. Het meerjarige contract is namelijk terug van weggeweest, waardoor je de energietarieven weer voor één of meerdere jaren kunt vastleggen. Voor eigenaren van zonnepanelen gaat die vlieger mogelijk niet op. Verschillende leveranciers bieden zonnepaneeleigenaren niet langer meerjarige contracten aan. Dat heeft alles te maken met het grote overschot aan teruggeleverde stroom afkomstig van zonnepanelen.
©ImagesRouges
Dit verandert er in 2024 nog meer
Op Prinsjesdag, dat dit jaar op 19 september plaatsvond, werd de Miljoenennota gepresenteerd. Het kabinet maakte hierin de plannen voor volgend jaar bekend. We leggen je uit wat dit voor je energierekening betekent.
In 2024 gaat de energiebelasting op gas omhoog, terwijl de energiebelasting op stroom iets daalt. Hierdoor stijgen de energielasten volgens Vereniging Eigen Huis voor een gemiddeld huishouden (met een energieverbruik van 3300 kWh en 1490 kuub gas) volgend jaar met ongeveer 93 euro. Per maand komt dat neer op circa 7,75 euro.
De energiebelasting op gas stijgt namelijk van 0,59 euro per kuub gas naar 0,71 euro per kuub gas. Dit is inclusief 21 procent btw. Mogelijk komen de gasprijzen bij je huidige energiecontract daardoor boven het prijsplafond uit. Met de stijgende gasbelasting wil het kabinet stimuleren dat huishoudens minder gas gebruiken. De energiebelasting op stroom daalt van 0,15 euro per kWh naar 0,13 euro per kWh, wederom inclusief 21 procent btw.
Aan de andere kant gaat de teruggave van de energiebelasting iets omhoog. Huishoudens hoeven over een bepaalde hoeveelheid energie geen belasting te betalen. Daarom krijg je een deel terug van de overheid. De teruggave stijgt beperkt, namelijk van 596,86 euro in 2023 naar 603,04 euro in 2024 (inclusief btw).
Ook komt er vanaf 1 januari een nieuwe schijf voor de energiebelasting op gas en elektriciteit. Het wordt de eerste van in totaal vijf schijven, die loopt tot 1.000 kuub gas en tot 2.900 kWh. Het belastingtarief blijft voorlopig gelijk aan het tarief van de tweede belastingschijf, maar dat kan in de toekomst dus veranderen.
In de dagen na Prinsjesdag debatteerde de Tweede Kamer in de Algemene Politieke Beschouwingen over de begroting voor volgend jaar. Het kabinet sprak daarin de verwachting uit dat de energieprijzen in 2024 niet verder zullen stijgen.
Demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie schreef recent in een Kamerbrief dat 85,6 procent van de huishoudens door de gedaalde prijzen inmiddels een energietarief onder het prijsplafond heeft. Aan het begin van dit jaar was dit nog maar voor 29,6 procent van de huishoudens het geval.
Hoewel de energietoeslag voor minima verdwijnt, blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie nog wel beschikbaar om huishoudens met een laag inkomen te helpen met het betalen van hun energierekening. Demissionair premier Mark Rutte zei in het debat van 21 september dat er in elk geval geen prijsplafond komt. "Het is een hele dure paraplu, zonder dat er regen verwacht wordt", zei hij hierover.
©Andrey Popov
Gaan de energieprijzen weer omhoog?
Zonder glazen bol is het lastig om te voorspellen wat er precies gebeurt met de energieprijzen in de toekomst. Hoewel het mogelijk is dat de energieprijzen niet verder zullen stijgen, is er ook een kans dat de energieprijzen wel weer boven het huidige prijsplafond uitkomen.
De prijsopbouw is namelijk voor een deel afhankelijk van vraag en aanbod. Op het moment dat ons een strenge winter te wachten staat, verbruiken we massaal meer energie. De elektriciteitsprijzen reageren bovendien op de gasprijzen. Daarnaast zijn de energieprijzen afhankelijk van de ingekochte voorraad van de energieleverancier. Wat ook een rol speelt, is hoe gunstig de leverancier elektriciteit en gas heeft ingekocht op groothandelsmarkten.
Ook de stijgende energiebelasting kan ervoor zorgen dat je volgend jaar meer kwijt bent voor energie. In 2023 stegen de belastingen op energie ook al flink, maar door het prijsplafond merkte je daar niet zo veel van. De gasprijzen bestaan volgend jaar bovendien voor ongeveer de helft uit energiebelastingen. Voor huishoudens die afhankelijk zijn van gas, is dat een bittere pil. Het zorgt er bovendien voor dat eigenaren van slecht geïsoleerde woningen minder geld overhouden om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.
Naast het verdwijnen van het prijsplafond moeten huishoudens er rekening mee houden dat de netbeheerkosten omhoog kunnen gaan. Omdat steeds meer huishoudens zonnepanelen op het dak leggen, dreigt het net overbelast te raken. Daarvoor maken de netbeheerders kosten, die ze op zonnepaneeleigenaren willen verhalen. Vandebron heeft inmiddels al een toeslag in het leven geroepen voor klanten met zonnepanelen. Het gaat om een verhoging van enkele tientjes per maand.
Daarnaast verwacht de Autoriteit Consument en Markt dat de jaartarieven van netbeheerders met gemiddeld 8 euro per maand stijgen. Deze kosten betalen huishoudens voor de transport van gas en elektriciteit naar hun woning. Pas later dit jaar worden de uiteindelijke tarieven van netbeheerders bekend.
Meer video's zien over energie & besparen? Klik dan hier.