Bijna 50 procent stroomproductie komt uit duurzame energie
Van de totale elektriciteitsproductie in Nederland komt de helft uit duurzame energie, aldus nieuwe cijfers van het CBS. Het gebruik van fossiele bronnen neemt ook nu steeds verder af.
Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestond bijna de helft van de totale elektriciteitsproductie vorig jaar uit duurzame stroom. Deze opmerkelijke groei wordt voornamelijk toegeschreven aan de verdere uitbreiding van windenergie en de toenemende populariteit van zonnepanelen. In de zomermaanden oversteeg de energieproductie die van fossiele brandstoffen: 57 procent kwam toen van duurzame bronnen. Ten opzichte van 2022 steeg de productie van hernieuwbare energie met 21 procent ten opzichte van 2022.
Veel export naar buitenland
Nederland heeft in 2023 een recordhoeveelheid van 120 miljard kilowattuur stroom geproduceerd, een kleine stijging van één procent vergeleken met het voorgaande jaar. Ook de export van stroom steeg flink, met Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk als voornaamste afnemers. De toename van de stroomexport naar Duitsland kan worden verklaard door het feit dat daar vorig jaar de laatste kerncentrale werd gesloten, waardoor dat land meer stroom uit het buitenland importeerde.
Wind en zon domineren
Windenergie kende een sterke groei van 35 procent, voornamelijk dankzij de uitbreiding van het totale vermogen van windmolens op zowel land als zee. Ook zonne-energie liet een stijging zien: 24 procent meer energie was in 2023 afkomstig van zonnepanelen.
Daarentegen is de stroomopbrengst uit biomassa teruggelopen, met name door verminderde verbranding. Die totale opbrengst daalde met 12 procent, waarbij vooral de energieproductie uit kolen een forse daling liet zien: 38 procent. Deze verschuiving kan onder meer ook worden toegeschreven aan het feit dat wind- en zonne-energie nu goedkoper zijn dan kolen.