Elektrische bakfiets kopen? Zo wordt je proefrit een succes

© feliks szewczyk

Elektrische bakfiets kopen? Zo wordt je proefrit een succes

Geplaatst: 10 juni 2024 - 08:31

Aangepast: 12 juni 2024 - 10:09

Jeroen de Jager

Een bakfiets is geen impulsaankoop. Logisch dat je eerst een proefrit wilt maken voordat je een aantal duizenden euro’s aftikt. Alleen zo weet je zeker dat de bakfiets aan al jouw huidige én toekomstige wensen voldoet. ID.nl legt uit hoe je ervoor zorgt dat je tijdens een testrit een echt goede indruk krijgt van een bakfiets.

Lees ook: Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Dit doe je (ruim) vóór je proefrit

Elektrische bakfietsen zijn er in verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Inventariseer dus eerst waar jij hem voor wilt gebruiken. Is dat vooral om je kinderen naar school te brengen en op te halen? En om hoeveel kinderen gaat het dan? Om er boodschappen mee te doen? Ga je vooral korte stukken in druk stadsverkeer fietsen of wil je hem juist gebruiken voor dagjes weg? Wil je een bakfiets met twee wielen of met drie? Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Zijn opties als veel versnellingen en het type aandrijving (riem of ketting) belangrijk voor je? Kijk daarnaast ook naar je budget: wat wil (of kun) je uitgeven? Vergeet daarbij ook niet bijkomende kosten zoals accessoires, een goed slot en een verzekering.

Gebruik je wensenlijst om informatie te verzamelen en online modellen te vergelijken. Lees zeker ook reviews van andere gebruikers: die geven doorgaans een reëel beeld van wat je kunt verwachten.

Maak hierna een selectie. Beperk je niet tot één model, maar maak een shortlist van een aantal bakfietsen. Ga op allemaal een proefrit maken. Juist dan kun je de fietsen goed met elkaar vergelijken en zul je het snelst ervaren welke bakfiets je het prettigst vindt.

Klaar voor je proefrit? Daar gaan we!

1: Laat de bakfiets goed afstellen

Voordat je op de fiets stapt, is het belangrijk dat de verkoper hem goed afstelt op jouw lichaamsbouw en fietsvoorkeuren. Let tijdens de afstelling op de hoogte en positie van het zadel en het stuur. Deze factoren hebben een enorme invloed op je comfort en de algehele fietservaring. Is de afstelling niet helemaal naar je zin? Geef dat meteen aan en zorg dat je pas wegfietst wanneer alles naar jouw wens is aangepast.

2: Boots je normale omstandigheden na

Weet je nu al dat je de fiets vooral gaat gebruiken voor je kinderen? Neem ze mee tijdens de proefrit. Je merkt dan meteen hoe de fiets met deze ‘belading’ fietst en reageert. En, niet onbelangrijk: je ziet óók meteen of je kinderen voldoende ruimte hebben, of ze lekker zitten en of je ze veilig kunt vervoeren. Wordt het vooral een boodschappenkar? Neem dan een paar tassen met boodschappen mee. Je ziet dan meteen goed hoeveel er in de bak past en of alles stabiel blijft staan tijdens het rijden.

Kinderen in bakfiets

© pikselstock

Lees ook: 10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

3: Test technische aspecten én stabiliteit

Natuurlijk, fietscomfort is heel belangrijk, maar vergeet ook (vooral) de technische aspecten niet. Voel dus goed hoe eenvoudig of moeilijk het is om te schakelen, of de trapondersteuning werkt zoals je verwacht en hoe goed de remmen zijn. Het is ook heel belangrijk dat je let op de stabiliteit van de fiets tijdens het rijden; een stabiele fiets maakt dat je fijner fietst, vooral wanneer je kinderen of zware boodschappen vervoert.

Ook interessant: Veilig fietsen op een bakfiets doe je zo

4: Kies een slimme, gevarieerde route

Een slim gekozen route kan je veel vertellen over de prestaties van de fiets onder verschillende omstandigheden. Zorg daarom dat je vooraf al een rondje uitgestippeld hebt met veel variatie: dus met kruispunten, stoplichten en als het kan een tunnel en een helling of een steil bruggetje. Hierdoor kun je de versnellingen en de kracht van de remmen beter beoordelen, maar ook de trapondersteuning en de snelheid waarmee de bakfiets optrekt. Het is ook aan te raden om de bakfiets te testen in zowel drukke winkelstraten als rustige woonwijken. Laat de fiets zich onder alle omstandigheden goed manoeuvreren? Is hij wendbaar genoeg voor smallere straatjes? Las onderweg ook een korte tussenstop in op meerdere plekken. Kun je hem gemakkelijk parkeren? Klapt de standaard soepel uit? Ook iets om te doen, wanneer je een proefrit in de buurt van je huis maakt: kijk of je de bakfiets bijvoorbeeld makkelijk de schuur of achtertuin in krijgt.

Bakfiets

© JdV | ID.nl

Kijk, kies en vergelijk

Jouw ideale bakfiets staat er zeker tussen!

5: Test niet alleen bij mooi weer

Als je de gelegenheid hebt, plan dan proefritten op verschillende dagen en onder verschillende weersomstandigheden. Een testrit op een zonnige dag is natuurlijk aangenaam, maar het is ook heel belangrijk om te voelen hoe de fiets presteert in de regen, vooral wat de remmen en de grip van de wielen betreft. Want dit is natuurlijk wel Nederland hè: je gaat de bakfiets in de praktijk natuurlijk ook met weer en wind gebruiken.

Het kost een beetje tijd, maar …

Wanneer je het maken van een proefrit op deze manier aanpakt, kost het je wel wat tijd. Maar daar staat tegenover dat je uiteindelijk zeker weet dat je een bakfiets koopt waarop je lekker fietst, waarop je je veilig voelt en die helemaal past bij jouw situatie. Dat zijn dé ingrediënten om er jarenlang veel plezier van te hebben!


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten