10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

© feliks szewczyk pikselstock

10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

Geplaatst: 3 april 2023 - 07:33

Aangepast: 28 maart 2024 - 11:37

Martine van Dorsten

Een (elektrische) bakfiets is ideaal om kinderen of bagage te vervoeren. Met name in grote steden, waar je met de auto nog weleens last kunt hebben van vertraging of parkeerproblemen, wordt daar dan ook steeds vaker gebruik van gemaakt. Maar hoe zorg je dat je jezelf én je kinderen zo veilig mogelijk verplaatst op een bakfiets? Dit artikel helpt je op weg met 10 tips voor accessoires die jouw bakfiets nog veiliger maken.

Na het lezen van dit artikel weet je: Welke accessoires het gebruik van een (elektrische) bakfiets makkelijker én veiliger maken | Hoe je nog handiger én veiliger bagage vervoert in een (elektrische) bakfiets | Welke accessoires bijdragen aan het veilig vervoeren van kinderen in een (elektrische) bakfiets | Waar je op moet letten bij de aanschaf van fietshelmen voor kinderen.

Ook interessant: Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets!

1. Stabiele standaard

Rijd je op een (elektrische) bakfiets met twee wielen? Dan is een stevige en stabiele standaard van groot belang. Deze draagt namelijk bij aan het veilig in- en uitladen van bagage en het veilig in- en uitstappen van kinderen. Je moet er tenslotte niet aan denken dat een bakfiets omvalt terwijl er kinderen in zitten of naast staan. Een brede standaard voorkomt dat een stilstaande fiets omvalt.

een bakfiets met een lage bak

© Sylvain Robin

Heel belangrijk: kies een stevige standaard!

2. Fietspomp met drukmeter

Een fietspomp klink waarschijnlijk als een voor de hand liggende accessoire, maar de juiste fietspomp kan absoluut een rol spelen in de veiligheid van een (elektrische) bakfiets. Door de druk van de fietsbanden op peil te houden, verhoog je namelijk de grip van een bakfiets waardoor er minder kans is op wegglijden en ook het gebruik van de remmen effectiever is. Een fietspomp met drukmeter maakt het makkelijk om de druk zelf regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

Ook interessant: Voor elk ventiel de juiste bandenpomp

3. Fietsspiegels

De wendbaarheid van een bakfiets is anders dan die van een gewone fiets. Omkijken en draaien kan daardoor weleens lastig zijn. Spiegels op het stuur helpen je zicht te houden op het verkeer dat achter of naast je rijdt wanneer je bijvoorbeeld een bocht wilt maken of probeert over te steken.

4. Verlichting en reflectie

Uiteraard wil je ervoor zorgen dat je met je bakfiets altijd en onder alle omstandigheden goed zichtbaar bent op de weg. Goede verlichting aan de voor- en achterkant is daarom ook verplicht. Voor tweewieler-bakfietsen gelden daarbij dezelfde voorschriften als voor normale fietsen. Bij driewielers worden vanwege de breedte van de bak twee koplampen voorgeschreven voor extra zichtbaarheid.

Man op bakfiets

© Gueven Purtul Kara

Zorg voor verlichting en liefst ook reflectoren om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn.

5. Organizers en opbergers

Een bakfiets is naast vervoer van kinderen ook handig om dagelijkse boodschappen te doen of pakketjes weg te brengen. Met de zwaarste spullen in het midden en zo diep mogelijk in de bak voorkom je dat het rijgedrag van de bakfiets wordt beïnvloed. Handig daarbij zijn opbergers (die sommige merken bakfietsen speciaal op maat leveren), om te voorkomen dat spullen kunnen verschuiven. Er bestaan daarnaast ook verschillende organizers en bagagenetten waarin je eenvoudig kleinere producten, zoals het onmisbare veiligheidsslot 👇, vast kunt zetten..

0

Powered by

logo

6. Antislipmat

Leg een antislipmat op de bodem van de bak, zodat kinderen tijdens het in- en uitstappen minder snel uitglijden en vallen. Vervoer je (vooral) bagage met je (elektrische) bakfiets? Ook dan kan een antislipmat een aanrader zijn. Deze zorgt ervoor dat bijvoorbeeld boodschappen of pakketjes niet gaan schuiven tijdens het rijden. Dat voorkomt dat de bakfiets uit balans raakt en verkleint zo de kans op ongelukken en valpartijen.

7. Fietshelmen

Het dragen van een fietshelm is in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, niet wettelijk verplicht voor volwassenen en kinderen. Toch wordt dit steeds vaker wel gedaan en dat is ook aan te raden. Zeker in het geval van een elektrische bakfiets loopt de snelheid al snel hoog op en een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht er een ongeluk gebeuren dan vangen de zijpanelen van de bak hoogstwaarschijnlijk een deel van de klap of de val op, maar het dragen van een fietshelm verhoogt de veiligheid en verkleint de gevolgen.

Moeder met kinderen op fiets en bakfiets met helmen

© feliks szewczyk pikselstock

Fietshelmen: (nog) niet verplicht, wél verstandig!

Let bij de aanschaf van een fietshelm voor kinderen op het volgende:

  • De helm moet goed op het hoofd passen. Kies daarom bij voorkeur een fietshelm die kan worden aangepast met een aanpasbare draairing aan de binnenkant van de helm.

  • In het geval van een val of aanrijding is het natuurlijk van belang dat de helm goed op het hoofd blijft zitten. Controleer daarom regelmatig of de fietshelm niet van zijn plek schuift door hem van voor naar achter en van links naar rechts te bewegen.

  • De sluiting en riempjes van een fietshelm moeten stevig zijn. Controleer dit daarom goed door aan deze onderdelen te trekken.

  • Felle kleuren en reflectiematerialen spreken kinderen vaak aan en verhogen ook nog eens de zichtbaarheid in het verkeer. Een win-win situatie.

  • Een fietshelm moet comfortabel zitten. Een zachte kinband kan daarbij helpen, net als ventilatie door openingen in de helm. Een comfortabele (en leuke) helm wordt sneller zonder tegenzin gedragen, dus laat je kind een helm altijd proberen bij de aankoop.

Ook interessant: Een goede fietshelm vind je zó

8. Veiligheidsriemen

Veiligheidsgordels voor kinderen zijn niet wettelijk verplicht in bakfietsen. Maar om te voorkomen dat kinderen onverwachts opstaan tijdens het rijden en te zorgen dat de kleintjes beter beschermd zijn in het verkeer zijn veiligheidsriemen wel verstandig. Driepuntsgordels zijn daarvoor de beste optie. Die zorgen er namelijk meteen voor dat de kleine passagiers ook minder makkelijk van het bankje glijden tijdens het remmen.

Veiligheidsriemen in een bakfiets

© Frank - stock.adobe.com

Gebruik je je bakfiets vaak om je kinderen te vervoeren? Gebruik dan veiligheidsriemen.

9. Kinderzitjes

Zet de kleintjes vast in een speciaal zitje of kies voor een accessoire waarmee je een Maxi-Cosi of ander type kinderstoel eenvoudig vastzet. Voor de allerkleinsten bestaan er ook zitjes waarmee je zelfs kinderen van een paar maanden al veilig kunt vervoeren in je bakfiets.

10. Regenkappen / zonneschermen

Naast de risico's van het verkeer wil je kinderen ook beschermen tegen wisselende weersomstandigheden. Daarvoor bieden zonnedaken en regententen uitkomst. Veel merken combineren dergelijke accessoires door het mogelijk te maken een zonnedak te monteren op de tentstokken van een bijpassende regentent. Zo pas je jouw bakfiets zelfs in de meest wisselvallige weersomstandigheden snel en simpel aan naar wat op dat moment comfortabel én veilig is voor zelfs de kleinste passagiers.

Een bakfiets met een regenhoes over de bak

© Jobakashii

Altijd droog en uit de wind? Schaf dan een regenkap aan.

0

Powered by

logo

Ben je op zoek naar een elektrische bakfiets?

Bekijk het aanbod & check meteen de winkelvoorraad

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten