ID.nl logo
10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken
© feliks szewczyk pikselstock
Mobiliteit

10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

Een (elektrische) bakfiets is ideaal om kinderen of bagage te vervoeren. Met name in grote steden, waar je met de auto nog weleens last kunt hebben van vertraging of parkeerproblemen, wordt daar dan ook steeds vaker gebruik van gemaakt. Maar hoe zorg je dat je jezelf én je kinderen zo veilig mogelijk verplaatst op een bakfiets? Dit artikel helpt je op weg met 10 tips voor accessoires die jouw bakfiets nog veiliger maken.

Na het lezen van dit artikel weet je: Welke accessoires het gebruik van een (elektrische) bakfiets makkelijker én veiliger maken | Hoe je nog handiger én veiliger bagage vervoert in een (elektrische) bakfiets | Welke accessoires bijdragen aan het veilig vervoeren van kinderen in een (elektrische) bakfiets | Waar je op moet letten bij de aanschaf van fietshelmen voor kinderen.

Ook interessant: Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets!

1. Stabiele standaard

Rijd je op een (elektrische) bakfiets met twee wielen? Dan is een stevige en stabiele standaard van groot belang. Deze draagt namelijk bij aan het veilig in- en uitladen van bagage en het veilig in- en uitstappen van kinderen. Je moet er tenslotte niet aan denken dat een bakfiets omvalt terwijl er kinderen in zitten of naast staan. Een brede standaard voorkomt dat een stilstaande fiets omvalt.

💡 Naast veiliger is een brede standaard vaak ook eenvoudiger te gebruiken, doordat je je eigen lichaamsgewicht kunt gebruiken om de bakfiets op de standaard te zetten.

©Sylvain Robin

Heel belangrijk: kies een stevige standaard!

2. Fietspomp met drukmeter

Een fietspomp klink waarschijnlijk als een voor de hand liggende accessoire, maar de juiste fietspomp kan absoluut een rol spelen in de veiligheid van een (elektrische) bakfiets. Door de druk van de fietsbanden op peil te houden, verhoog je namelijk de grip van een bakfiets waardoor er minder kans is op wegglijden en ook het gebruik van de remmen effectiever is. Een fietspomp met drukmeter maakt het makkelijk om de druk zelf regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

Ook interessant: Voor elk ventiel de juiste bandenpomp

3. Fietsspiegels

De wendbaarheid van een bakfiets is anders dan die van een gewone fiets. Omkijken en draaien kan daardoor weleens lastig zijn. Spiegels op het stuur helpen je zicht te houden op het verkeer dat achter of naast je rijdt wanneer je bijvoorbeeld een bocht wilt maken of probeert over te steken.

4. Verlichting en reflectie

Uiteraard wil je ervoor zorgen dat je met je bakfiets altijd en onder alle omstandigheden goed zichtbaar bent op de weg. Goede verlichting aan de voor- en achterkant is daarom ook verplicht. Voor tweewieler-bakfietsen gelden daarbij dezelfde voorschriften als voor normale fietsen. Bij driewielers worden vanwege de breedte van de bak twee koplampen voorgeschreven voor extra zichtbaarheid.

💡 Naast de verplichte verlichting is het ook aan te raden de zijkanten van de bak te voorzien van reflectiestickers. Hiermee verhoog je de zichtbaarheid én geef je jouw bakfiets meteen een persoonlijk tintje.

©Gueven Purtul Kara

Zorg voor verlichting en liefst ook reflectoren om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn.

5. Organizers en opbergers

Een bakfiets is naast vervoer van kinderen ook handig om dagelijkse boodschappen te doen of pakketjes weg te brengen. Met de zwaarste spullen in het midden en zo diep mogelijk in de bak voorkom je dat het rijgedrag van de bakfiets wordt beïnvloed. Handig daarbij zijn opbergers (die sommige merken bakfietsen speciaal op maat leveren), om te voorkomen dat spullen kunnen verschuiven. Er bestaan daarnaast ook verschillende organizers en bagagenetten waarin je eenvoudig kleinere producten, zoals het onmisbare veiligheidsslot 👇, vast kunt zetten..

6. Antislipmat

Leg een antislipmat op de bodem van de bak, zodat kinderen tijdens het in- en uitstappen minder snel uitglijden en vallen. Vervoer je (vooral) bagage met je (elektrische) bakfiets? Ook dan kan een antislipmat een aanrader zijn. Deze zorgt ervoor dat bijvoorbeeld boodschappen of pakketjes niet gaan schuiven tijdens het rijden. Dat voorkomt dat de bakfiets uit balans raakt en verkleint zo de kans op ongelukken en valpartijen.

7. Fietshelmen

Het dragen van een fietshelm is in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, niet wettelijk verplicht voor volwassenen en kinderen. Toch wordt dit steeds vaker wel gedaan en dat is ook aan te raden. Zeker in het geval van een elektrische bakfiets loopt de snelheid al snel hoog op en een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht er een ongeluk gebeuren dan vangen de zijpanelen van de bak hoogstwaarschijnlijk een deel van de klap of de val op, maar het dragen van een fietshelm verhoogt de veiligheid en verkleint de gevolgen.

©feliks szewczyk pikselstock

Fietshelmen: (nog) niet verplicht, wél verstandig!

💡 Na een val of krachtige schok kan het schokdempende vermogen van een fietshelm afnemen waardoor de helm minder bescherming biedt en vervangen dient te worden. Ook in het geval van rafelende riempjes of haperende sluitingen en verstelmechanismen is het aan te raden een fietshelm zo snel mogelijk te vervangen.

Let bij de aanschaf van een fietshelm voor kinderen op het volgende:

  • De helm moet goed op het hoofd passen. Kies daarom bij voorkeur een fietshelm die kan worden aangepast met een aanpasbare draairing aan de binnenkant van de helm.

  • In het geval van een val of aanrijding is het natuurlijk van belang dat de helm goed op het hoofd blijft zitten. Controleer daarom regelmatig of de fietshelm niet van zijn plek schuift door hem van voor naar achter en van links naar rechts te bewegen.

  • De sluiting en riempjes van een fietshelm moeten stevig zijn. Controleer dit daarom goed door aan deze onderdelen te trekken.

  • Felle kleuren en reflectiematerialen spreken kinderen vaak aan en verhogen ook nog eens de zichtbaarheid in het verkeer. Een win-win situatie.

  • Een fietshelm moet comfortabel zitten. Een zachte kinband kan daarbij helpen, net als ventilatie door openingen in de helm. Een comfortabele (en leuke) helm wordt sneller zonder tegenzin gedragen, dus laat je kind een helm altijd proberen bij de aankoop.

Ook interessant: Een goede fietshelm vind je zó

8. Veiligheidsriemen

Veiligheidsgordels voor kinderen zijn niet wettelijk verplicht in bakfietsen. Maar om te voorkomen dat kinderen onverwachts opstaan tijdens het rijden en te zorgen dat de kleintjes beter beschermd zijn in het verkeer zijn veiligheidsriemen wel verstandig. Driepuntsgordels zijn daarvoor de beste optie. Die zorgen er namelijk meteen voor dat de kleine passagiers ook minder makkelijk van het bankje glijden tijdens het remmen.

©Frank - stock.adobe.com

Gebruik je je bakfiets vaak om je kinderen te vervoeren? Gebruik dan veiligheidsriemen.

9. Kinderzitjes

Zet de kleintjes vast in een speciaal zitje of kies voor een accessoire waarmee je een Maxi-Cosi of ander type kinderstoel eenvoudig vastzet. Voor de allerkleinsten bestaan er ook zitjes waarmee je zelfs kinderen van een paar maanden al veilig kunt vervoeren in je bakfiets.

💡 De allerkleinste kinderen, vanaf een paar maanden, kunnen al veilig worden vervoerd in een bakfiets. Daarbij is het wel belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van een babyschaal of een speciale drager.

10. Regenkappen / zonneschermen

Naast de risico's van het verkeer wil je kinderen ook beschermen tegen wisselende weersomstandigheden. Daarvoor bieden zonnedaken en regententen uitkomst. Veel merken combineren dergelijke accessoires door het mogelijk te maken een zonnedak te monteren op de tentstokken van een bijpassende regentent. Zo pas je jouw bakfiets zelfs in de meest wisselvallige weersomstandigheden snel en simpel aan naar wat op dat moment comfortabel én veilig is voor zelfs de kleinste passagiers.

💡 Meer weten over het veilig vervoeren van kinderen in een (elektrische) bakfiets? Lees dan ook: Zo vervoer je kinderen veilig in een bakfiets

©Jobakashii

Altijd droog en uit de wind? Schaf dan een regenkap aan.

Ben je op zoek naar een elektrische bakfiets?

Bekijk het aanbod & check meteen de winkelvoorraad
▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.