ID.nl logo
Veilig fietsen op een bakfiets doe je zo
© Mailin Busko
Mobiliteit

Veilig fietsen op een bakfiets doe je zo

Duurzaamheid, snelheid, parkeergelegenheid en gemak. Zomaar een aantal redenen waarom de bakfiets steeds vaker de auto vervangt of aanvult in een gezin. En zeker als je er kinderen mee gaat vervoeren is veiligheid daarbij van groot belang. Nou ziet zo'n bakfiets er misschien vrij groot en onhandig uit, maar met het juiste gebruik en de juiste keuzes kan een bakfiets net zo comfortabel én veilig zijn als een gewone fiets of de auto. In dit artikel lees je hoe je daarvoor zorgt.

Na het lezen van dit artikel weet je: Wat verschillende bakfietsen voor invloed hebben op de veiligheid | Hoe je comfortabel en veilig fietst op een bakfiets | Wat je kunt doen om een bakfiets extra veilig te maken | Hoe je veilig kinderen vervoert met een bakfiets.

Lees ook:
Bakfiets kopen? Hier moet je op letten!
Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets

Stabiel en flexibel rijden

De stabiliteit en flexibiliteit van een bakfiets worden onder andere bepaald door de keuze uit een bakfiets met twee of drie wielen. Een driewieler heeft één wiel achter en twee wielen voor, onder de bak. Dat maakt de driewieler stabieler dan een bakfiets met twee wielen, maar het stuurt wel zwaarder. Daarnaast heeft een driewieler vaak een grotere bak. Handig om meer kinderen of spullen tegelijk te vervoeren, maar daardoor neemt de bakfiets wel meer ruimte in beslag. Wat lastig kan zijn bij het opbergen en stallen van de bakfiets, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van korte bochten om de bakfiets in een schuur of door een poort te manoeuvreren.

Een bakfiets met twee wielen daarentegen is vaak flexibeler. De tweewieler heeft net als achter ook voor maar één wiel, onder de bak. Dit maakt de tweewieler over het algemeen lichter en beter wendbaar. Wil je kinderen vervoeren? Dan kan een tweewieler de voorkeur hebben, omdat deze beter meebuigt in bochten en bij oneffenheden, wat de tweewieler ook comfortabeler maakt voor passagiers. Daarnaast is de bakfiets met twee wielen compacter en het sturen van een tweewieler is eenvoudiger dan een driewieler. Dat maakt het parkeren en stallen op krappe plekken en in kleine ruimtes een stuk makkelijker. En het helpt je de bakfiets met kleinere bochten bijvoorbeeld in en uit de schuur en/of een poort te rijden.

💡 Bakfietsen kunnen worden voorzien van kantelstoppers. Dit om te voorkomen dat je tijdens het rijden of manoeuvreren een te scherpe bocht maakt waarbij de bakfiets om kan vallen.

©Gueven Purtul Kara

Leer fietsen op een bakfiets

Denk niet dat je van een gewone fiets zomaar overstapt op een bakfiets. De draaicirkel is anders, de ruimte die je inneemt is groter en bochten zijn niet even makkelijk te maken. Neem daarom de tijd om een bakfiets te leren kennen en oefen voldoende voordat je er bijvoorbeeld kinderen in gaat vervoeren.

Tips om veilig te fietsen op een bakfiets:

  • Neem bochten ruimer dan je gewend bent en beweeg daarbij mee met je lichaam om de bakfiets in balans te houden. Zet daarbij de bocht in door het stuur aan die kant naar beneden te drukken.

  • Zorg dat je altijd voldoende ruimte hebt om te keren, omdat de draaicirkel van een bakfiets veel groter is dan bij een standaard fiets. Wil je de fiets op zijn plek draaien? Stap dan af en til met één hand de bagagedrager op, terwijl je met de andere hand het stuur vasthoudt.

  • Fiets drempels of heuveltjes altijd recht op en met een lage snelheid. Zo blijft de bakfiets het beste in balans.

  • Let op je snelheid. Zeker een elektrische bakfiets maakt het verleidelijk om snel te fietsen, maar moet je onverwacht remmen of een bocht maken dan is dat stukken veiliger bij een lagere snelheid. Let er wel op dat je snelheid ook niet té laag is, want net als bij een normale fiets is je balans het beste wanneer je vaart hebt.

  • Kijk niet naar beneden, naar de bak of voorwielen bijvoorbeeld, maar kijk vooruit om je balans te versterken. Zo kun je ook aankomende handelingen, zoals het nemen van een bocht of het remmen voor een stoplicht, beter zien aankomen.

  • Let op de lading en maak de bak niet te zwaar. Hoe lichter de bak, hoe eenvoudiger het fietsen. Let er daarbij ook op dat eventuele bagage goed vastzit om de balans te verbeteren.

  • Wees je bewust van de remweg. Een bakfiets is een stuk zwaarder dan een standaard fiets waardoor er (zeker bij het afdalen van een helling) meer kracht nodig is om te remmen en de bakfiets een langere remweg heeft.

Het belang van een stabiele standaard

Veiligheid is niet alleen van belang tijdens het fietsen, maar ook wanneer een bakfiets wordt geparkeerd. Je moet er tenslotte niet aan denken dat de fiets omvalt terwijl er kinderen in zitten of naast staan. Het in- en uitklappen van de standaard van een bakfiets is echter niet altijd even makkelijk. Je moet de bakfiets als het ware over een bepaald punt heen tillen om deze op de standaard te zetten. Het probleem is daarbij vaak het gewicht van de bak. Zorg er dus in ieder geval voor dat de bak zo leeg mogelijk is wanneer je moeite hebt met de standaard.

Er bestaan verschillende typen standaards die het gemak van het parkeren en stallen van een bakfiets kunnen beïnvloeden. Zo heeft bijvoorbeeld een brede standaard waar je op kunt staan het voordeel dat je met je lichaamsgewicht kunt werken, waardoor je de bakfiets makkelijker op de standaard zet. Een brede en sterke standaard voorkomt daarbij ook dat een fiets bij stilstand omvalt, terwijl de kinderen in- en uitstappen of in de bak zitten. Test daarom bij de keuze van een bakfiets altijd eerst goed of je de bakfiets makkelijk op de standaard krijgt en of deze stabiel genoeg is.

Ook interessant: Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!

Maak je bakfiets zo veilig mogelijk

Om de algemene veiligheid van een bakfiets te verhogen is het belangrijk aandacht te besteden aan onder andere zichtbaarheid, bescherming en comfort. Dit verlaagt het risico op ongelukken en verkleint de mogelijke gevolgen.

Een aantal punten die aandacht verdienen voor de veiligheid van een bakfiets:

  • Houd de bandendruk op peil - Door de druk van de fietsbanden op peil te houden verhoog je de grip van je bakfiets waardoor er minder kans is op wegglijden en het gebruik van de remmen een beter effect heeft.

  • Voorzie de bakfiets van reflectiestrips - Naast de standaard verlichting op een fiets verbeteren reflectiestrips de zichtbaarheid voor andere weggebruikers. Zo wordt de kans op ongelukken verkleind.

  • Gebruik fietsspiegels op een bakfiets - De wendbaarheid van een bakfiets is anders dan die van een gewone fiets. Omkijken en draaien wil daardoor weleens lastig zijn. Spiegels op het stuur helpen je alert te houden op het verkeer dat achter of naast je rijdt wanneer je bijvoorbeeld een bocht wilt maken of probeert over te steken.

  • Controleer de bak regelmatig - De bak heeft het soms zwaar te verduren op een bakfiets, waardoor bouten los kunnen komen te zitten. Controleer daarom wekelijks of maandelijks even of dat het geval is en draai ze eventueel aan.

💡 Controle van onderdelen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar verlengt ook de levensduur van een bakfiets.

Lees ook: De beste tips voor het onderhoud van je bakfiets

Onmisbaar: een goede fietspomp! 👇

Kinderen veilig vervoeren in een bakfiets

Vanwege het gemak in de stad en in het drukke verkeer wordt de bakfiets steeds vaker gebruikt om kinderen te vervoeren. Daarmee wordt de veiligheid natuurlijk nóg belangrijker voor ouders of verzorgers. Er zijn daarom een aantal punten om aandacht aan te besteden. Om te beginnen de keuze van de bakfiets zelf. Met een tweewieler neem je over het algemeen veilig drie kinderen mee: twee in de bak en een in een zitje achter op de fiets. Bij een driewieler kan dat vaak tot wel vijf kinderen zijn: vier voorin en een achterop.

Het aantal te vervoeren kinderen kan zo al bepalend zijn voor de opties qua stabiliteit en flexibiliteit van de bakfiets. Het is daarom aan te raden bij de aanschaf al diverse bakfietsen uitvoerig te testen door middel van testritten mét kinderen in de bak. Zo kun je zelf ervaren wat voor ruimte er nodig is en welke mate van flexibiliteit en stabiliteit in het gebruik voor jou de voorkeur heeft.

Naast de juiste bakfiets zijn er nog diverse factoren die invloed hebben op het veilig vervoeren van kinderen:

  • Zet de kleintjes vast in een speciaal zitje of kies voor een accessoire waarmee je een Maxi-Cosi of ander type kinderstoel eenvoudig vastzet. Voor de allerkleinsten bestaan er ook zitjes waarmee je zelfs kinderen van een paar maanden al veilig kunt vervoeren in je bakfiets.

  • Laat oudere kinderen plaatsnemen op de bankjes in de bakfiets die vaak al voorzien zijn van driepuntsgordels om ze veilig vast te zetten.

  • Laat kinderen altijd een helm en een gordel dragen. Zeker bij elektrische bakfietsen loopt de snelheid al gauw hoog op en een ongeluk zit in een klein hoekje.

  • Let erop dat de handen van de kinderen niet buiten de bak steken, om ongelukken te voorkomen.

  • Leg een antislipmat op de bodem van de bak, zodat kinderen tijdens het in- en uitstappen minder snel uitglijden en vallen.

©feliks szewczyk pikselstock - stock.adobe.com

💡 Zelfs voor de allerkleinsten bestaan er zitjes waarmee je kinderen van een paar maanden al veilig kunt vervoeren in een bakfiets. Daarbij is het wel belangrijk dat je gebruikmaakt van een babyschaal of een speciale drager.

Lees ook: Zo vervoer je kinderen veilig in een bakfiets

Ben je op zoek naar een elektrische bakfiets

Bekijk het aanbod & check meteen de winkelvoorraad

▼ Volgende artikel
Zo kies je een parfum dat echt bij je past
© ranczandras
Gezond leven

Zo kies je een parfum dat echt bij je past

Een parfum is meer dan een geur; het is een verlengstuk van wie je bent. Het juiste parfum kan je stemming versterken, je zelfvertrouwen boosten en een blijvende indruk achterlaten. Maar hoe vind je een geur die echt bij jouw persoonlijkheid past? In dit artikel krijg je praktische tips om een parfum te kiezen dat perfect bij jou aansluit.

In dit artikel lees je:

  • Welke geuren goed passen bij welke persoonlijkheden
  • Hoe je een geur vindt die echt bij jou past

Lees ook: Parfum, eau de parfum of eau de toilette: wat is eigenlijk het verschil?

Geuren hebben de kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Denk maar aan hoe de geur van vers gebakken brood je naar een warme keuken kan brengen of hoe een frisse bloesemgeur je doet denken aan de lente. Parfums werken op dezelfde manier. Ze kunnen iets over jouw persoonlijkheid vertellen zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Elke geur is opgebouwd uit noten die samen een bepaalde indruk creëren. Citrusgeuren stralen energie uit, bloemige geuren roepen zachtheid op en houtachtige tonen worden vaak geassocieerd met kracht en stabiliteit. Door een parfum te kiezen dat overeenkomt met jouw karaktereigenschappen, kun je een geur vinden die naadloos bij jou past.

Persoonlijkheidstypen en bijpassende geuren

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende persoonlijkheidstypen en welke geuren daar goed bij aansluiten.

1. Romantisch en dromerig

Als je gevoelig, creatief en een tikkeltje nostalgisch bent, passen bloemige en poederachtige geuren goed bij jou. Ze roepen een zachte, romantische sfeer op die jouw persoonlijkheid onderstreept.

Voorbeeldnoten: roos, jasmijn, viooltje, vanille.

2. Krachtig en zelfverzekerd

Heb je een sterke aanwezigheid en straal je vertrouwen uit? Houtachtige en kruidige geuren versterken deze eigenschappen. Ze hebben een warme, diepe basis die jouw kracht benadrukt.

Voorbeeldnoten: sandelhout, cederhout, patchouli, peper.

3. Mysterieus en sensueel

Ben je iemand die graag een beetje raadselachtig blijft en houdt van subtiele verleiding? Oriëntaalse geuren met exotische kruiden en warme, zoete tonen passen hier goed bij. Deze geuren hebben een rijke, gelaagde samenstelling die je een tikkeltje mysterieus maakt.

Voorbeeldnoten: amber, wierook, kardemom, muskus.

4. Speels en spontaan

Ben je altijd vrolijk, ongecompliceerd en een beetje eigenzinnig? Frisse, fruitige geuren passen bij jouw vrolijke uitstraling. Deze geuren zijn licht en uitnodigend, perfect voor een ongedwongen sfeer.

Voorbeeldnoten: perzik, appel, framboos, zwarte bes.

5. Avontuurlijk en energiek

Houd je van spanning en ben je altijd op zoek naar nieuwe ervaringen? Kies dan voor frisse, energieke geuren zoals citrus, aquatische tonen of groene accenten. Deze geuren geven een gevoel van vitaliteit en passen perfect bij een actieve levensstijl.

Voorbeeldnoten: bergamot, grapefruit, munt, zeewater.

©colnihko

Zo vind je jouw perfecte parfum

Nu je weet welke geuren bij jouw persoonlijkheid passen, is het tijd om een parfum te kiezen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Ken je favoriete geurnoten

Noteer geuren waar je je prettig bij voelt. Dit kunnen geuren zijn die je al eerder hebt gebruikt, of natuurlijke geuren waar je van houdt, zoals lavendel of citroen. Probeer parfums met vergelijkbare noten uit.

2. Neem de tijd

Probeer niet te veel geuren tegelijk. Spray een parfum op je huid en wacht minstens een paar uur om te zien hoe de geur zich ontwikkelt. Topnoten vervliegen snel, maar de hart- en basisnoten blijven langer hangen.

Topnoten, hartnoten en basisnoten

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen samen de verschillende lagen van een parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt zodra je het parfum aanbrengt, vaak fris en licht, maar ze vervliegen snel. Na enkele minuten komen de hartnoten naar voren, die het ‘hart’ van de geur vormen en meestal bloemig, kruidig of fruitig zijn. Deze laag blijft langer hangen en bepaalt de kern van het parfum. De basisnoten verschijnen als laatste en zijn het meest blijvend. Ze geven diepte en warmte aan het parfum, vaak met houtachtige, muskusachtige of vanille-achtige geuren.

3. Laat je niet leiden door trends

Wat populair is, past niet altijd bij jou. Kies een parfum dat goed voelt, ook als het niet ‘in de mode’ is. Je parfum is een persoonlijke keuze.

4. Vraag om hulp

Parfumeriemedewerkers kunnen je helpen met het vinden van een geur die bij je past. Vertel iets over je voorkeuren en persoonlijkheid, zodat ze gericht advies kunnen geven.

5. Denk aan verschillende gelegenheden

Net zoals je kleding aanpast aan een situatie, kun je ook je parfum variëren. Kies een lichte geur voor overdag en een intensere geur voor speciale gelegenheden.

Je geur als visitekaartje

Een parfum vertelt veel over wie je bent. Besteed dus wat tijd aan het vinden van een geur die goed bij je past. Met de tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Geur gevonden? Dan weet je nu...

...altijd wat je als cadeau kunt vragen!

▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.