TomTom is het Nederlandse verkoopkanon als het om navigatiesystemen gaat. Dat heeft het bedrijf te wijten aan het gebruiksgemak en de mogelijkheden. De Go 940 LIVE is op dit moment het topmodel, maar krijgt u waar voor uw geld?

De Go 940 LIVE is het duurste TomTom-navigatiesysteem. Het hoge aanschafbedrag levert u wel kaarten van heel Europa en Amerika. Komt u nooit in Amerika? Kies dan voor de Go 740 LIVE, die alleen 32 Europese landen bevat, maar verder dezelfde functionaliteit biedt.

De Go 940 is een mooi, degelijk vormgegeven apparaat met een aan/uit-knop aan de bovenzijde en een micro-sd-slot en dock connector aan de onderzijde. Een stroom- of usb-aansluiting zoekt u tevergeefs; als u dit navigatiesysteem aan uw pc wilt koppelen, moet u de meegeleverde desktop cradle gebruiken. De autobevestiging kent eenzelfde connector, de usb-lader plugt in de achterzijde hiervan. Een optionele cradle laat u ook nog eens een iPod aansturen, maar de meerprijs hiervan is te hoog om dit als serieuze optie te beschouwen.

Gelukkig kan de Go 940 LIVE zelf ook muziek afspelen. Er is zelfs een fm-transmitter ingebouwd, zodat u muziek via fm op uw autoradio af kunt spelen. Ook kunt u muziek en routeïnstructies via bluetooth afspelen, maar krijgen deze TomTom niet aan de praat met onze Parrot-carkit.

Eén van de belangrijkste verkooppunten van de LIVE-reeks is de toevoeging van een sim/gsm-module. Hiermee wordt onder andere fileinformatie via een dataverbinding binnengehaald, in plaats van via TMC. Ook mogelijk met LIVE zijn courante benzineprijzen, weersinformatie, locaties van vrienden en Google Local Search. Typ 'kebab' in en u bent binnen de kortste keren bij de dichtstbijzijnde shoarmatent. Helaas zijn de LIVE-diensten niet gratis: na een proefperiode van drie maanden betaalt u € 9,99 per maand.

Op het berekenen van routes kunnen we niets aanmerken. De rijstrookaanwijzingen en -informatie zijn uitstekend en de rijtijd is uiterst accuraat, dankzij historische routegegevens (IQ Routes) en nauwkeurige fileinformatie (HD Traffic). We kunnen hooguit opmerken dat de speaker nog wel iets harder mag. De 940 LIVE kent volledige spraakbesturing. Tik het scherm aan en roep een commando als 'Navigeer naar' of 'Volume zachter'.

Het is evenens mogelijk bepaalde functies te selecteren die u in een snelkoppelingsmenu wilt plaatsen. Dit menu is met één tik te benaderen vanaf het hoofdscherm, maar wat ons betreft maakt het het navigatiescherm wat onoverzichtelijk. Qua kleurgebruik vinden we de kaartweergaven van TomTom sowieso wat te overdreven in vergelijking met systemen van Navigon en Mio, die dezelfde informatie duidelijker weer weten te geven.

Net als bij voorgaande TomTom-navigatiesystemen komt u met een tik op het scherm in het menu, met een aantal duidelijke iconen en een Volgende-knop. Dit is waar TomTom eens serieus over een herontwerp van het menu na moet denken, want inmiddels telt het Instellingen-menu al acht(!) pagina's met icoontjes. Tik eenmaal te veel op Volgende en u moet alle menu's weer opnieuw door. Het is een verademing om zoveel extra's tot onze beschikking te hebben, maar ze vinden kan tot enige frustratie leiden.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitstekende routeberekening

  • ingebouwde connectiviteit

  • drukke interface

  • LIVE vereist abonnement

Er zijn veel navigatiesystemen die vergelijkbare opties bieden als de TomTom Go 940 LIVE, maar de uitwerking is bij TomTom verreweg het beste. Maarja, u heeft dan ook een continue abonnement van bijna een tientje per maand nodig voor deze extra's. Tel dat bij de hoge aanschafprijs op en de Go 940 wordt al meteen een stuk minder aantrekkelijk. Wie alleen in Europa rijdt is beter uit met de 740 LIVE, mensen die niet zo merkvast zijn kunnen beter eens kijken naar de goedkope Mio Spirit-serie.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000