Een navigatiesysteem met de looks, eigenschappen en bovenal de gebruiksvriendelijkheid van een smartphone: dat is wat TomTom ons beloofd met de nieuwe Go 6000. Het apparaat heeft een 6 inch touch screen en heeft een scherm dat zich qua beeldkwaliteit en aanraakgevoeligheid kan meten met een high-end smartphone. De resolutie van het scherm bedraagt 800x480 pixels en dat is substantieel meer dan gebruikelijk is bij navigatie-apparaten.

Een belangrijk voordeel van de nieuwe serie is dat TomTom er vanaf nu altijd gratis kaartupdates bij levert. Je hoeft dus nooit meer per jaar te betalen als je een nieuwe kaart wilde hebben, iets dat vroeger zo’n € 75 per jaar kostte. De kaarten beschikken over 3D-afbeeldingen, waardoor je in verschillende grote steden bepaalde gebouwen als 3D-model op je scherm ziet.

De Go 6000 heeft een ingebouwde 3G-verbinding, waardoor het kastje in heel Europa gratis verbinding kan maken met de TomTom servers voor de real-time HD Traffic verkeersinformatie. Ook deze informatie is onbeperkt te ontvangen, want afhankelijk van het model betaal je voor bestaande TomToms zo’n 50 à 60 euro per jaar voor de Live-diensten. Voor de informatie van flits- en cameralocaties moet je bij de TomTom Go 6000 overigens wel betalen. Bij aanschaf mag je de functie 3 maanden gratis gebruiken, maar daarna moet je € 29,95 per jaar neertellen om de flitsinformatie te blijven ontvangen. Verder zijn alle andere Live-diensten bij de nieuwe TomTom verdwenen. Zo is er geen mogelijkheid meer om een actueel weerbericht op te vragen, maar helemaal vervelend is dat TomTom Places is verdwenen. Op bestaande TomTom Live-apparaten kun je simpelweg een bedrijfsnaam invoeren en wordt daar online daar een adres bij gezocht. Met de TomTom Go 6000 is dat dus niet meer mogelijk.

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe Go-reeks is de software, want deze is van de grond opnieuw ontwikkeld. Die software ziet er super gelikt uit, maar is bovenal ook nog eens nóg gebruiksvriendelijker dan we al van TomTom gewend waren. De software leunt zwaar op het aanraakscherm van de nieuwe Go-serie van Tomtom, die goed te bedienen is. Vooral het zoeken van adressen gaat snel, want wat je ook invoert: er wordt direct in alle adressen en POI’s van de kaart in Europa gezocht. Helaas missen we functies die je als doorgewinterde TomTom-gebruiker toch geregeld gebruikt: handmatig alternatieve routes berekenen, wegversperringen omzeilen et cetera: ,dat is er niet meer bij. De Go 6000 heeft een adviesprijs van € 349. Z’n goedkopere broertje, de Go 5000, heeft een 5 inch scherm en lagere resolutie (480x272 pixels). Daarnaast zijn er de Go 600, Go 500 en Go 400, apparaten met respectievelijk 6 inch, 5 inch en 4,3 inch schermen, maar missen een ingebouwde 3G-verbinding.

Zelden heeft een nieuw product ons met zo’n dubbel gevoel achter gelaten als de nieuwe TomTom Go 6000. De hardware is top, de software is mooi en gebruiksvriendelijk. Maar ten opzichte van de vorige generatie missen teveel features om écht enthousiast te worden. Werk aan de winkel voor de ontwikkelaars van TomTom, want potentie heeft de nieuwe Go-reeks zeker.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

uitstekende hardware

mooie en gebruiksvriendelijke software

gratis kaartupdates en HD traffic

Minpunten

teveel functies van voorgangers missen

voor flitsers moet je wel jaarlijks betalen

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000