Politie valt huis iPhone-blogger binnen

Agenten hebben vier computers, twee servers en een iPad meegenomen uit het huis van de Gizmodo-blogger die vorige week de hand legde op een nieuw iPhone-prototype.

De politie-inval vond plaats toen blogger Jason Chen met zijn vrouw uit eten was. Een politiewoordvoerder bevestigt tegen Reuters dat een strafrechtelijk onderzoek gaande is, en dat Apple aangifte heeft gedaan van het verlies van een nieuw iPhone-prototype.

Gizmodo publiceerde vorige week maandag uitgebreid over "de nieuwe iPhone", die het in handen kreeg doordat een Apple-medewerker het prototype in een bar had achtergelaten. Voor 5000 euro kocht het gadgetblog de iPhone van de persoon die het prototype in de bar vond. Apple-juristen waren er als de kippen bij op het prototype terug te eisen.

Surfgeschiedenis-onderzoek

De politie heeft computers en een telefoon van Chen in beslag genomen om uit te zoeken hoe Gizmodo het iPhone-prototype precies in handen kreeg, en hoe Gizmodo er achter kwam dat Apple-medewerker Gray Powell degene was die het toestel in de bar verloor. Onder meer e-mails, telefoondata, adresboeken en de surfgeschiedenis worden onderzocht door de forensische afdeling van de politie, blijkt uit het huiszoekingsbevel van de politie, waar Gizmodo over publiceert.

Gizmodo claimt dat de huiszoeking illegaal is omdat Chen journalist is, en journalisten beschermd zijn tegen dit soort politie-acties. Een juridisch expert van de Electronic Frontier Foundation (EFF) zegt ook dat onaagekondigde inbeslagname van eigendommen van journalisten in strijd is met de wet.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000