OnePlus 9 - Alle ballen op de camera

© PXimport

OnePlus 9 - Alle ballen op de camera

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 maart 2021 - 11:20

Aangepast: 25 november 2022 - 10:51

Joris Peterse

Met de OnePlus 9 zoekt het Chinese merk OnePlus aansluiting met de concurrentie, met name als het aankomt op de camera. Maar natuurlijk heeft de smartphone meer in zijn mars, zoals je leest in deze OnePlus 9 review.

Dat OnePlus zoekende is, dat moge duidelijk zijn. Budgetsmartphones, smartwatches, oortjes. Het merk probeert op alle manieren te groeien, maar dat gaat niet echt met succes. Want ondanks dat het wegvallen van Huawei van de smartphonemarkt een enorm gat achterlaat, weet OnePlus daar niet optimaal van te profiteren en is het vooral Samsung dat zich als vertrouwd merk verstevigt.

Er is OnePlus dus veel aan gelegen om deze negende generatie (eigenlijk de achtste, aangezien OnePlus het Chinese ongeluksgetal vier vermeed) een succes te laten worden met groeiende naamsbekendheid en verkoopcijfers. De maanden voor de aankondiging werd veel geïnvesteerd om hype te genereren, met ‘uitgelekte’ productafbeeldingen en de aanstaande samenwerking met een gerenommeerd cameramerk.

Deze negende generatie van OnePlus bestaat uit twee smartphones: de meest luxe OnePlus 9 Pro en deze OnePlus 9. Op de achterkant van beide smartphones pronkt ook het logo van het cameramerk Hasselblad, waarmee OnePlus een meerjarige samenwerking is aangegaan in de hoop de enorme achterstand op cameragebied ten opzichte van Samsung, Google en Apple eindelijk in te lopen.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

OnePlus 9 of Oppo Find X3?

Qua ontwerp zie je direct dat OnePlus-smartphones van dezelfde assemblageband afrollen die moederbedrijf BBK Electronics ook gebruikt voor de Oppo Find X3 smartphoneserie. Dat is niet nieuw, eigenlijk alle elektronica die het stempeltje van OnePlus dragen lijken van dezelfde onderdelen te zijn gemaakt.

Het ontwerp met de uitvergrote ronde camera-ogen aan de achterkant ziet er in ieder geval fraai uit, en lijkt dit keer iets minder afgekeken van Samsung als dat het met de voorganger (de OnePlus 8T) het geval was. De glazen achterkant geeft het toestel een luxe uitstraling, het toestel oogt als een juweel. Totdat je er met je vingers aan zit, want de glazen behuizing is wederom een vingerafdrukmagneet. Een hoesje is dus geen overbodige luxe, vooral omdat het achterpaneel van glas gemaakt is. Zo’n hoesje vind je overigens gewoon in het doosje, wat zeker een pluspunt is. Houd er overigens rekening mee dat de OnePlus 9 niet over waterdichtheidscertificering beschikt.

© CIDimport

Hasselblad-camera

Dat OnePlus de samenwerking heeft gezocht met Hasselblad is niet verwonderlijk. Ondanks dat OnePlus bij iedere smartphone-introductie keer op keer hamert op de camera’s, is het vooral kwantiteit boven kwaliteit geweest. Door een groot deel van de achterzijde te behangen met lenzen, was er veel mogelijk. Maar de foto’s zijn steeds kwalitatief slechter dan de concurrentie, zelfs in goedkopere prijsklasses.

De kwalitatieve verschillen werden alleen maar groter, en dat terwijl zelfs Google al jaren dezelfde sensor gebruikt op zijn Pixel-smartphones. Het verschil wordt tegenwoordig met name gemaakt in de software die de camera aanstuurt. Dat OnePlus écht wat moest doen, blijkt wel uit het feit dat veel gebruikers GCam op hun OnePlus-smartphone zette. Google’s camerasoftware, gemaakt voor andere sensoren, was zelfs in staat betere foto’s te maken dan OnePlus met z’n eigen software.

De OnePlus 9 heeft dezelfde camera als de OnePlus 8 Pro van vorig jaar.

-

De OnePlus 9 heeft dezelfde camera als de OnePlus 8 Pro van vorig jaar. Dat hoeft dus niet nadelig te zijn, want ervaring leert dus dat je met oudere sensoren met goede software nog altijd voorop kunt lopen qua smartphonefotografie. De samenwerking met Hasselblad is voor de OnePlus 9 dus vooral qua afstelling geweest, waarbij bijvoorbeeld kleur- en ruisherkenning moet zorgen voor realistischere foto’s.

Zo’n samenwerking is veel marketing, je smartphone heeft een stempel van een geronommeerd fotografiemerk. Nokia partnerde met Zeiss en Huawei met Leica. Beide smartphonemerken hebben echter op hun beurt wél voorop gelopen als het aankomt op smartphonefotografie. Verwachtingen voor OnePlus liggen dus hoog, ook op lange termijn. Hasselblad’s naamsbekendheid is vooral tijdens de begindagen van de ruimtevaart gebouwd. Het Zweedse merk leverde de camera’s van iconische NASA-beelden die bijvoorbeeld gemaakt zijn tijdens de maanlanding.

Hoewel Hasselblad nog altijd een vertrouwd merk is, is er veel veranderd. De cameramaker is bijvoorbeeld overgenomen door de Chinese dronemaker DJI, wat wellicht de drempel voor het Chinese OnePlus lager maakte om contact te leggen. In het verleden heeft Hasselblad al eerder samengewerkt met een Chinese smartphonemaker: Motorola (onderdeel van Lenovo). Hasselblad ontwierp een camera die je op een Motorola-smartphone kon zetten, een zogenoemde Moto Mod. Helaas was deze samenwerking teleurstellend. Zowel qua verkoop als fotokwaliteit.

OnePlus 9 foto’s

Voor de OnePlus 9 lijkt de samenwerking met Hasselblad vooralsnog geen inhaalslag. De camera geeft gemengde gevoelens. Enerzijds qua realistisch kleuren vastleggen en met de nachtmodus zijn er flinke stappen gemaakt. Anderzijds had ik tijdens het testen vaak last van bewegingsonscherpte omdat de camera iets teveel stroperige processen lijkt af te werken na een druk op de sluiterknop en het dynamisch bereik stelt teleur. Mijn zwarte modelkat is voor de OnePlus 9 niet meer dan een zwarte vlek met gele ogen. Zo ligt de OnePlus 9 helaas kwalitatief nog altijd ver achter op de concurrentie, mijn veel goedkopere Pixel 4A 5G wist in alle omstandigheden een betere (onbewogen) foto af te leveren.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Naast de reguliere lens vind je op de achterkant een groothoeklens en een monochroomlens. De toegevoegde waarde van de laatste ontgaat me een beetje. De groothoeklens biedt de mogelijkheid om wat verder uit te zoomen (0,6x) om meer op de foto te krijgen. De andere zoomniveau’s (1x en 3x) worden door de reguliere lens gedaan, waarbij je bij 3x inzoomen dus digitaal inzoomt. De groothoeklens heeft wat meer moeite met tegenlicht en weinig licht dan de reguliere lens.

De camera van de OnePlus 9 is dus geen reden om het toestel aan te schaffen. Dat is jammer, want de samenwerking met Hasselblad lijkt bij de OnePlus 9 Pro wel voor een verbetering te zorgen, hoewel dat waarschijnlijk ook te danken is aan andere (betere) sensoren. Collega Rens Blom was in zijn review van de OnePlus 9 Pro positief over de camera.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Van links naar rechts: overdag, avond, avond (nachtmodus).

Krachtige OnePlus-smartphone

Hoewel er van een inhaalslag op cameragebied nog geen sprake lijkt te zijn, scoort de OnePlus 9 nog altijd goede punten met de gebruikte onderdelen. Ik noemde al kort de mooie behuizing, maar ook het scherm en chipset geven wederom een topervaring. Mijn uitvoering had 12GB werkgeheugen en 225GB opslag naast de razendsnelle Snapdragon 888 chipset, die desgewenst ook met een 5G mobiel netwerk verbinding maakt.

Het scherm springt er wederom uit als je kijkt naar helderheid en kleurweergave. De Full-HD-resolutie zorgt er bovendien voor dat alles er scherp uitziet. Vooral als je regelmatig je smartphone gebruikt voor streamen van bijvoorbeeld YouTube of Netflix, dan heb je aan de OnePlus 9 een geweldige keuze.

Onder dit scherm is de vingerafdrukscanner geplaatst. Deze zit vrij laag, wat even wennen is. In praktijk werkt de scanner erg snel en redelijk accuraat. Maar nog altijd niet in lijn met een fysieke vingerafdrukscanner.

Het scherm beschikt ook over een hoge verversingssnelheid van 120 hertz, waardoor beeldovergangen vloeiend lopen. Dat is prettig, maar eist wel zijn tol van de batterij. Een dynamische instelling, die de hoge verversingssnelheid alleen toepast wanneer nodig is er niet. Deze mogelijkheid is bewaard voor de OnePlus 9 Pro of de Samsung Galaxy S21-serie. Wanneer je een goede accuduur nodig hebt, dan kun je de beeldinstellingen beter terugbrengen naar 60 hertz.

© CIDimport

Accuduur

Want die accuduur, dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Zo’n hoge verversingssnelheid en helder scherm, eist gewoonweg zijn tol van de accu. Vooral als je daarbij ook nog eens 5G gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je accu net aan een dag mee komt bij regelmatig gebruik. Wanneer je de instellingen wat omlaagschroeft en 4G gebruikt, dan komt de accu tot maximaal anderhalve dag mee.

De accucapaciteit van 4.500 mAh had iets hoger gemogen om het uithoudingsvermogen van de OnePlus 9 te verbeteren. Die pijn wordt iets verzacht door de oplaadmogelijkheden. Nieuw ten opzichte van de OnePlus 8(t)-smartphones is dat de OnePlus 9 in staat is draadloos te snelladen. De bedrade snellaadtechniek is ook nog altijd één van de snelste oplaadmethodes die je kunt vinden. De usb-c-lader is zelfs zo krachtig dat het de meeste laptops ook oplaadt.

De adapter om de OnePlus 9 snel op te laden vind je gelukkig gewoon in de doos. Het is één van de unieke verkoopargumenten van OnePlus. Het zou zonde zijn als OnePlus dat weg zou laten, net zoals Apple dat met greenwashing-argumenten doet sinds de iPhone 12.

Android 11 met OxygenOS

Eén van de verkoopargumenten van veel OnePlus-gebruikers is de software van OnePlus. De skin die OnePlus gebruikt krijgt doorgaans snel updates en lijkt niet veel te veranderen aan de Androidbasis. Hoewel alles op het oog nog zo lijkt, biedt OxygenOS langzaam maar zeker niet meer de goede ervaring die je gewend bent. Het updatebeleid van OnePlus verslechtert, wat een trendbreuk is: de grote concurrent Samsung investeert juist in snellere uitrol en langere ondersteuning. OnePlus stelt twee versie-updates en drie jaar veiligheidsupdates te bieden. Maar de veiligheidsupdates komen steeds minder frequent uit, en versie-updates laten steeds langer op zich wachten. Samsung belooft intussen drie versie-updates voor nieuwe smartphones.

Om de accu te ontzien worden achtergrondprocessen rigoureus afgekapt, wat erg frustrerend kan zijn als je bijvoorbeeld sport-apps gebruikt of bijvoorbeeld een alternatieve wekker-app.

Ook de toevoeging van een ‘RAM Booster’ doet me de wenkbrauwen fronsen. Dit soort applicaties zijn handig voor Windows 98. Maar bij mobiele besturingssystemen ga je hier op lange termijn alleen maar meer accuverbruik en een instabieler systeem van krijgen. Bovendien, de hoeveelheid RAM waarover de OnePlus 9 beschikt is ruim voldoende.

Op het oog is OxygenOS nog altijd de schone Androidschil, die weinig bloatware toevoegt en er visueel gelikt uit ziet. Maar de bugvrije positieve ervaring die het bood. Die tijd lijkt helaas echt achter ons te liggen.

Als je kijkt naar rekenkracht, scherm en luxe behuizing. Dan kun je voor de prijs die de OnePlus 9 geen betere alternatieven vinden

-

Alternatieven voor de OnePlus 9

Als je kijkt naar rekenkracht, scherm en luxe behuizing. Dan kun je voor de prijs die de OnePlus 9 geen betere alternatieven vinden. De OnePlus 9 Pro is een flinke slag duurder, en eigenlijk vooral het overwegen waard als je persé een OnePlus wilt met een wat betere camera. Op dat gebied lijkt de OnePlus 9 ook een beter optie dan de Xiaomi Mi 11, die vergelijkbare rekenkracht biedt met matige software en een hogere prijs.

Maar als je kijkt naar belangrijke zaken die je mag verwachten van een smartphone van 700 euro, zoals software-ondersteuning en camera’s. Dan zijn er betere alternatieven in ongeveer dezelfde prijsklasses. Denk hierbij aan de iPhone 12, Samsung Galaxy S21 of zelfs de Pixel 4A 5G. Laatstgenoemde verliest het echter wel op andere eigenschappen, zoals het scherm, laadmoglijkheden en rekenkracht.

Conclusie: OnePlus 9 kopen?

De samenwerking met Hasselblad moet op langere termijn OnePlus-smartphones ook op laten vallen qua camera. Helaas is dat nog niet het geval met de OnePlus 9: de verschillen met Samsung, Apple en Google blijven heel erg groot. Verder biedt de OnePlus 9 wat je mag verwachten: een prachtige smartphone, met de krachtigste specs en een bijzonder fraai scherm waar verder eigenlijk vrijwel niks op af te dingen valt.

7,0

ONS OORDEEL

OnePlus 9

Pluspunten

Krachtige smartphone

Ontwerp

Beeldscherm

Minpunten

Camera nog niet goed genoeg

Geen audiopoort

Accuduur

Conclusie

**Prijs** Vanaf € 699,- **Kleuren** Zwart, blauw, paars **OS** Android 11 (Oxygen OS) **Scherm** 6,55 inch oled (2400 x 1080, 120Hz) **Processor** 2,84 GHz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 8GB of 12GB **Opslag** 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 48, 50, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, nfc, gps **Formaat** 16 x 7,4 x 0,9 cm **Gewicht** 192 gram **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/9)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000