Zo installeer en gebruik je GCam op Android
De camerasoftware GCam op Google-telefoons wordt enorm gewaardeerd. De app van Google heeft allerlei handige snufjes die voor de mooiste foto’s kunnen zorgen zorgen. Je kunt die camera-app ook op andere smartphones installeren, maar dat heeft wat voeten in aarde.
Voordat je begint met het downloaden van het apk-bestand, doe je er goed aan eerst wat dingen te controleren. Zo moet je weten of je telefoon Camera2API ondersteunt. De camera-app werkt niet zonder die onderliggende technologie. Op sommige apparaten is de api reeds geactiveerd. Dat kun je controleren door de app Camera2 API Probe te downloaden uit de Google Play Store. Dankzij de api (dat staat voor Application Programming Interface), krijgt je smartphone mogelijk toegang tot veel meer cameramogelijkheden. Zo heb je meer controle over de iso-waarden en autofocus, kun je bestanden in het raw-formaat schieten (en later beter bewerken) en nog veel meer.
Na het installeren en openen van de Camera2 API Probe vanuit Google Play, geef je de nodige toestemmingen en kun je meteen checken hoe het ervoor staat. In beeld staat nu een lange lijst met technische gegevens. Hoe meer groene vinkjes je ziet, hoe beter in dit geval. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Neem de Camera ID. Het cijfer 0 staat voor de camerasensoren achterop, terwijl het cijfer 1 laat zien wat de selfiecamera precies in huis heeft.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Hardware Support Level
Het volgende belangrijke onderdeel is de Hardware Support Level. Dat staat meteen onder Camera ID. Er bestaan vier verschillende niveaus en elk niveau geeft aan wat een apparaat aankan, zoals je kunt lezen in de officiële documentatie van Google.
De vier niveaus zijn: Level_3, Full, Limited en Legacy. Elk toestel heeft zo zijn eigen niveau. Het toestel dat wij in deze test gebruiken is vrij nieuw, namelijk de OnePlus 8T. Uit de gegevens blijkt dat dit toestel het Level_3-niveau heeft. Maar wat betekent dat precies?
Level_3: De camerafabrikant heeft additionele functies aan de camerahardware toegevoegd, zoals yuv-encodering (dat is een kleurencoderingssysteem), de mogelijkheid foto’s in raw-formaat te schieten en nog veel meer. Dit is het beste niveau.
Full: De smartphone in kwestie ondersteunt allerlei belangrijke functies van de Camera2 API.
Limited: De telefoon ondersteunt slechts een deel van die functionaliteiten.
Legacy: Dit betekent dat je smartphones alleen ondersteuning aanbiedt voor de Camera1 API en dus werkt met verouderde systemen.
Als je er eenmaal achter gekomen bent welk niveau je telefoon ondersteunt, dan ben je er nog niet. Want soms geeft de app aan dat je Camera2 API ondersteunt, maar dan gooit de fabrikant roet in het eten door dit softwarematig te blokkeren. Je moet de api dan handmatig activeren door de telefoon te rooten, waardoor je toegang krijgt tot de centrale systemen van de smartphone.
Activeren via rooten
Rooten is leuk en aardig, want je krijgt toegang tot heel veel mogelijkheden, maar je kunt er ook heel veel schade aanrichten. Doe dit dus alleen als je weet waar je mee bezig bent. Heb je root access (toegang tot de root), dan installeer je de app BuildProp Editor. Heb je dat gedaan, dan moet je wederom de toestemmingen verlenen waar de app om vraagt.
Vervolgens moet je het build.prop-bestand aanpassen door helemaal onderaan het volgende zinnetje te plakken (je kunt dit kopiëren): persist.camera.HAL3.enabled=1. Nu sla je het bestand op en herstart je het apparaat. Je kunt er ook voor kiezen dit te regelen via de Magisk Module. Download de Camera2API enabler vanaf XDA Developers en installeer het pakket via de Magisk Manager. Zo kun je de benodigde api activeren, zonder dat je daarvoor handmatig in de systeembestanden hoeft te wroeten. Er wordt echter geen garantie op de werking gegeven.
GCam installeren
De kans is echter groot dat je niet hoeft te rooten en dat je kunt overgaan tot het installeren van de juiste software. En dat kan nog knap lastig zijn. Het apk-bestand van Gcam, of Google Camera, werkt namelijk niet zomaar op elke telefoon. Op deze website zie je een lijstje met beschikbare ports. Wanneer die van Arnova afkomstig is, dan zit het meestal wel goed – de community is het erover eens dat deze modder goede kwaliteit aflevert. In de basis is het behoorlijk trial and error om te zien welk installatiebestand nou precies werkt, dus geef niet zomaar op als het niet in één keer goed gaat.
Het kan dus knap lastig zijn te achterhalen welke versie voor jou werkt. Op de pagina met suggesties zie je een lijst met Android-versie staan. Dit kun je aanvankelijk als richtlijn gebruiken, zodat je in elk geval een begin kunt maken. Wanneer je een kopje opent, dan staat er ook vaak een opmerking bij waar je rekening mee moet houden. Zo werkt bijvoorbeeld versie 6 of hoger niet altijd lekker op toestellen met Android 10 en kun je dus beter meteen GCam-versie 7 of hoger gebruiken. Dat soort handige tips kom je vanzelf tegen, waardoor je al gauw je weg vindt op de downloadpagina.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
In sommige gevallen zie je ook een linkje staan onder de term ‘configs’. Als we wederom Arnova als voorbeeld gebruiken voor de bèta van versie 7.4.x, dan zie je op die pagina een complete lijst met smartphones staan. Dit zijn in principe de toestellen waar de software op werkt. Heb je dus één van die modellen, dan kun je het beste die versie downloaden. Het kan ook zijn dat je toestellen moderner is, dan zoek je de meest recente versie op die hoort bij de fabrikant. Voor onze OnePlus 8T hebben wij bijvoorbeeld de OnePlus 8/8 Pro-update gedownload en dat werkt verder prima.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Mogelijke hulp
Nogmaals: niets biedt garantie voor succes, dus de kans is groot dat je tegen specifieke problemen aanloopt waar simpelweg geen oplossing voor is. Als we teruggaan naar de eerder genoemde configs-pagina en klikken op een smartphone, dan is het mogelijk een speciaal bestand te downloaden. Het gaat om een xml-bestand. Dergelijke bestanden helpen om gegevens te structureren. Download het benodigde bestand, zodat we die kunnen implementeren.
Als het goed is heb je na het installeren van de GCam een nieuwe map op je smartphone, genaamd GCam. Daarin vind je een map genaamd Configs. Het is de bedoeling dat het xml-bestand daarin terechtkomt. Kopieer het bestand daar naartoe en open wederom GCam. Tap nu twee keer op het zwarte gebied naast de cameraknop (waarmee je een foto maakt), kies het config-bestand uit dat je in wil laden en tap vervolgens op Restore. Soms moet je dit twee keer doen. Wanneer GCam vervolgens opnieuw opstart, dan weet je dat het gelukt is en is het bestand aangepast.
GCam gebruiken
Dan is het eindelijk tijd om de camerasoftware te gebruiken! Dan is het tijd voor het volgende obstakel. Per telefoon verschilt namelijk het aantal mogelijkheden dat de GCam biedt. Niet iedere telefoon ondersteunt standaard de extra settings voor high dynamic range (hdr). Daarnaast is het ook niet zo dat je standaard toegang hebt tot de exposure-opties, waardoor veel foto’s waarschijnlijk genomen worden met basale instellingen. Mocht je instellingen missen, dan kan het een goed idee zijn om dus een xml-bestand te downloaden en te importeren. Mis je daarna nog steeds functies, dan moet je je telefoon toch echt rooten.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Over het algemeen maakt de GCam echter betere foto’s dan de standaard fotocamera-app van je smartphone. In vergelijking met de camera-app van OnePlus, zien we bijvoorbeeld dat GCam beelden maakt die veel natuurgetrouwer zijn. OnePlus-camera’s kunnen foto’s nog wel eens verzadigd in de kleuren doen lijken. Dat levert soms mooie kiekjes op, vooral met veel licht. Maar wanneer het een beetje donker wordt, dan loop je al gauw tegen de beperkingen van de software aan. GCam lost dat probleem op door gewoonweg meer functies en opties aan te bieden.
In het begin denk je misschien dat sommige kleuren een beetje flets zijn. Maar dat zijn nou eenmaal de kleuren zoals ze opgevangen worden. GCam bewerkt ze in principe niet, tenzij je een hdr-stand gebruikt. Verder valt het op dat er meer detail in schaduw zit, doen selfies het met een bokeh-effect het een stuk betere avondmodus rekenen. Omgevingen zijn wat lichter in de avond, of op donkere plekken, maar daardoor zie je dus wel veel meer detail. Voordat je dit effect bereikt moet je waarschijnlijk wel flink sleutelen aan de instellingen. Maar als het eenmaal werkt, dan kun je zelfs met de goedkopere camera’s op smartphones prima kiekjes maken.
OnePlus 8T-camera zonder GCam (overdag)
©CIDimport
©CIDimport
OnePlus 8T-camera met GCam (overdag)
©CIDimport
©CIDimport
OnePlus 8T-camera zonder GCam (nacht)
©CIDimport
©CIDimport
OnePlus 8T-camera met GCam (nacht)
©CIDimport
©CIDimport