Samsung Galaxy S21: ideale high-end smartphone?
De Samsung Galaxy S21 bewijst dat premium smartphones niet elk jaar groter en duurder hoeven te worden. Dit relatief handzame toestel is met 849 euro niet eens zo gek geprijsd. Maar biedt de smartphone genoeg om 'm te verkiezen boven de concurrentie? Je leest het in deze Samsung Galaxy S21 review.
Samsung presenteerde de Galaxy S21-serie op 14 januari. Destijds kon ik de S21, S21 Plus en S21 Ultra al even testen en mijn collega Joris heeft inmiddels een uitgebreide review van de Galaxy S21 Ultra gepubliceerd. In deze review lees je wat ik van de Galaxy S21 vind, het kleinste en goedkoopste model van de drie.
Ontwerp
Wat ik mooi vind aan de Samsung Galaxy S21, is dat het toestel een eigen identiteit heeft. Niet zo eigen als een iPhone, maar het toestel is wel goed te onderscheiden van andere Android-smartphones. Zo is het camera-eiland mooi verwerkt in de rand van de smartphone en gebruikt de achterkant een matte afwerking die vingerafdrukken tegengaat. Opvallend aan de achterkant is dat hij van kunststof gemaakt is. Dit om de kosten en het gewicht van de smartphone te drukken. Ik vind het een slimme zet, want de afwerking komt over als glas en houdt prettig vast.
Het ontwerp van de Galaxy S21 weet mij sowieso te bekoren. De smartphone is lekker handzaam; ik kan ‘m prima met één hand gebruiken. De bovenkant van het scherm aanraken lukt echter niet zomaar, daar is de S21 wel te groot voor. Wel is het toestel lekker licht (169 gram) en natuurlijk stof- en waterdicht. Opladen gaat via de usb-c-poort of draadloze oplader. Een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort ontbreekt helaas, al geldt dat voor veel duurdere smartphones.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Gewijzigd scherm pakt goed uit
Net als de S20 heeft de S21 een oled-scherm van 6,2 inch met een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Maar wie denkt dat er niets veranderd is, komt bedrogen uit. Het scherm is op meerdere punten aangepast. Zo heeft de S21 een ‘plat’ scherm, zonder de gebogen verticale randen van de S20. Dat ziet er iets minder high-end uit, maar ik kan het display wel prettiger bedienen. De schermresolutie is daarnaast verlaagd van qhd naar full-hd. Klinkt als een achteruitgang, maar het scherpteverschil zie je niet tot nauwelijks. De keuze is daarom logisch, helemaal omdat de lagere resolutie een langere accuduur mogelijk maakt.
De accu profiteert ook van de adaptieve verversingssnelheid van het scherm. De S21 bepaalt automatisch hoeveel keer per seconde het display ververst, afhankelijk van wat het scherm laat zien. De S20 kan dit niet en ververst zijn scherm altijd 120 keer per seconde. De S21 doet dat alleen als het nut heeft en ververst anders minder vaak, tussen de 48 en 120 keer per seconde.
De schermkwaliteit is zoals het Samsung betaamt uitmuntend. Het oled-scherm uit eigen fabriek toont hele fraaie kleuren, laat zwart echt als zwart zien en heeft een piepklein gaatje voor de selfiecamera. Die maakt prima foto's en video's.
Achter het display zit een opvallend goede vingerafdrukscanner. De scanners op dure Samsung-smartphones waren steevast langzamer en minder accuraat dan die van de concurrentie, maar de S21 maakt een goede inhaalslag. Deze scanner bevalt mij prima.
©PXimport
Uitstekende specificaties...
De specificaties van de Galaxy S21 zijn zoals je mag verwachten van een 849 euro kostende smartphone. Dik in orde, toekomstbestendig en compleet. De S21 draait op een gloednieuwe Exynos 2100-processor met 8 GB werkgeheugen. Deze combinatie maakt het toestel razendsnel en moet ook na een paar jaar gebruik nog soepele prestaties leveren. 5G-ondersteuning is natuurlijk ook aanwezig, al kan 5G pas vanaf eind 2022 écht sneller mobiel internet leveren.
De S21 heeft standaard 128 GB opslaggeheugen. Voor vijftig euro meer koop je de uitvoering met 256 GB geheugen. Hoewel ik denk dat de meeste mensen genoeg hebben aan het instapmodel, is het raadzaam om na te denken hoeveel geheugen je de komende jaren nodig hebt. De smartphone mist namelijk een micro-sd-slot, een functie die steevast in Samsung-toestellen zat.
©PXimport
... met compromissen
Wat ook ontbreekt bij de S21, is een oplader. In het doosje zit alleen een usb-c-kabel. Samsung laat de oplader weg uit milieuoverwegingen. Daar heb ik begrip voor. Je hebt vast ergens een usb-c-oplader liggen om de S21 mee op te laden. Alleen: hoe krachtig is die oplader? De S21 ondersteunt snelladen met maximaal 25 Watt. De kans dat je zo’n oplader hebt, is niet zo groot. En dan laad je de smartphone dus langzamer op. Onhandig als je even wil bijladen omdat je bijna de deur uitgaat. Toch maar Samsungs 25 Watt-oplader kopen? Die kost je 25 euro. Een lagere verkoopprijs – exclusief voor S21-klanten – had mij sympathieker geleken.
De accuduur van de S21 is overigens prima, maar niet bovengemiddeld. Bij normaal gebruik kan ik het toestel een lange dag gebruiken en leg ik hem aan de oplader als ik naar bed ga. Op een drukke dag met meer telefoontjes en het spelen van een spelletje, raakt de batterij al na het avondeten leeg. Dat is begrijpelijk omdat de accu met een capaciteit van 4000 mAh niet heel groot is. De verversingssnelheid van het scherm verlagen van 120 naar 60 Hz komt de accuduur ten goede, maar dan beknibbel je dus op de schermkwaliteit.
©PXimport
Prima camera's
Op de achterkant van de Samsung Galaxy S21 zijn drie cameralenzen geplaatst. Het gaat om een 12 megapixel hoofdcamera, een 12 megapixel groothoekcamera en een 64 megapixel telelens om het beeld dichterbij te halen. Deze combinatie ken je misschien van de Galaxy S20. De S21 maakt dankzij andere sensors en slimmere software betere foto’s en video’s, maar het kwaliteitsverschil met zijn voorganger is beperkt. De camera’s voelen aan als een evolutie, niet als een revolutie. Dat is niet erg, want de foto’s en video’s zien er erg fraai uit. Ook in het donker maakt de S21 scherpe plaatjes, zeker als je de nachtmodus gebruikt.
De zoomfunctionaliteit is met name bruikbaar als je de 3x zoom-functie kiest. Die houdt een goede balans tussen inzoomen en het bewaren van de beeldkwaliteit. De S21 kan maximaal dertig keer zoomen. Dat is veel, maar levert geen mooie foto op. De groothoeklens bevalt uitstekend omdat hij het beeld uitvergroot en fraaie kiekjes schiet. Hieronder zie je de verschillende camerastanden gericht op een whiteboard.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Drukke software krijgt jaren updates
Op de Galaxy S21 is Android 11 geïnstalleerd, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Samsung legt zijn vernieuwde OneUI-schil over Android heen. Die schil is gebruiksvriendelijk, zeker als je een Samsung-smartphone gewend bent. OneUI zit ook vol handige functies, waaronder een eenhandige modus en een balk om snel je favoriete apps op te roepen. Ik kan daarom goed met OneUI overweg, maar prefereer toch een minder aanwezige softwareschil.
OneUI zit namelijk vol apps van Samsung en partners, wat ik druk vind. Ook toont de software regelmatig reclames, met name via de Galaxy Store-app. Die advertenties kun je uitschakelen in de app, maar wie weet dat? Ook treurig is Samsungs obsessie met zijn Bixby-spraakassistent, die standaard in beeld komt als je de aan- en uitknop ingedrukt houdt. Dat doe je omdat je de S21 wilt uitschakelen, niet om gestoord te worden door een app die niet eens Nederlands begrijpt. Je moet de instellingen induiken om bij het uitschakelen van het toestel daadwerkelijk de uitknop in beeld te krijgen. Door dit soort beslissingen voelt Samsungs software onlogisch aan, alsof eigen diensten belangrijker zijn dan de gebruikerservaring.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Het updatebeleid laat echter weer zien dat de fabrikant een goede gebruikerservaring wel degelijk belangrijk vindt. Samsung garandeert drie (jaar) versie-updates, dus voor de S21 naar Android 12, 13 en 14. Google geeft zijn Pixel-telefoons ook drie updates, andere merken maximaal twee. Samsung is dus koploper, ook qua beveiligingsupdates. De S21 krijgt vier jaar updates en dat is een jaar langer dan de concurrentie. Uitzondering is Apple, dat zijn iPhones steevast vier tot vijf jaar updates geeft.
Conclusie: Samsung Galaxy S21 kopen?
De Samsung Galaxy S21 laat zien dat een high-end smartphone geen duizend euro of meer hoeft te kosten. Weliswaar is hij met 849 euro nog steeds stevig aan de prijs, je krijgt er wel veel voor terug. De S21 heeft een fraai ontwerp, een fantastisch scherm, goede specificaties en krijgt updates tot 2025. Het toestel is een betrouwbare keuze en extra interessant als je een handzame smartphone zoekt. Voor wie een grotere en nog betere telefoon wilt, biedt Samsung de Galaxy S21 Ultra aan. Die is met 1249 euro wel een stuk duurder en daarom bedoeld voor een niché. Vanwege zijn prijs-kwaliteitsverhouding is de S21 de juiste keuze voor het grote publiek.
**Adviesprijs** € 849,- **Kleuren** Grijs, wit, roze, paars **OS** Android 11 (One UI) **Scherm** 6,2 inch oled (2400 x 1800, 120hz) **Processor** 2,9 Ghz octacore (Exynos 2100) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 of 256 GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 12 en 64 megapixel (achter), 10 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,1 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht** 169 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, water- en stofdicht **Website** [www.samsung.com/nl](www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s21-5g/)
- Ontwerp
- Prestaties
- Scherm
- Updatebeleid
- Geen oplader meegeleverd
- Drukke software
- Accuduur had beter gemogen