ID.nl logo
Oppo Find X3 Neo - Hoog ingeschat
© PXimport
Huis

Oppo Find X3 Neo - Hoog ingeschat

De Oppo Find smartphones zijn de meest luxe serie van het Chinese merk Oppo. Deze serie bestaat uit drie smartphones: de Oppo Find X3 Pro, Find X3 Lite en deze Oppo Find X3 Neo 5G. Will je de smartphone kopen, neem dan eerst deze Oppo Find X3 Neo 5G review door.

Je zou het niet zeggen, maar Oppo is één van ’s werelds grootste smartphonemakers. Maar ondanks dat het merk nu al enkele jaren actief is in Nederland, blijft het qua naamsbekendheid een beetje achter. Veel mensen lijken hier eerder geneigd bij een Androidsmartphone te kiezen voor een wat bekender merk als Samsung. Deze meest luxe smartphone-serie van Oppo probeert het echter direct op te nemen met de luxe Galaxy S21-serie van Samsung, mede dankzij prijzen en andere eigenschappen die gelijk liggen. Om op te kunnen boksen tegen Samsung én eindelijk die naamsbekendheid te verkrijgen, is de voor de hand liggende uitdaging. Een uitdaging waar overigens ook zustermerk OnePlus al jaren mee worstelt.

De uitdaging in deze prijsklasse is de strijd aan gaan met merken als Samsung en Apple.

-

Find X3-serie

Oppo gaat deze uitdaging anno 2021 aan met de Find X3-serie, waarvan deze Oppo Find X3 Neo 5G een 800 euro kostende middenweg is tussen de Find X3 Pro en Find X3 Lite. Wat het toestel precies Neo 5G maakt ontgaat me eerlijkgezegd een beetje. Je hoopt immers toch een beetje op een referentie naar de film The Matrix door die naam.

Voor die 800 euro krijg je een smartphone die qua uiterlijk wel een beetje doet denken aan een luxe Samsung smartphone. Het grote, bijna randloze scherm met afgebogen zijkanten met cameragat in de linkerbovenhoek. De metalen randen rondom de behuizing en het grote camera-eiland aan de achterkant waarin drie lenzen en tal van sensoren verwerkt zitten. Opvallend aan de behuizing is verder dat de boven en onderkant recht lijken te zijn afgesneden, terwijl alle hoeken en schermranden juist rond zijn afgewerkt.

De glanzende behuizing is van kunststof gemaakt. Hoewel dat misschien iets minder luxe aanvoelt dan bijvoorbeeld glas. De parelmoer-afwerking geeft het wel de luxe uitstraling die je verwacht van een smartphone in deze prijsklasse. Bovendien is plastic minder kwetsbaar dan glas, en is het minder vingerafdrukgevoelig voor wie z’n smartphone zonder hoesje gebruikt. Kunststof maakt ook draadloos laden mogelijk, wat bij een metalen behuizing weer niet mogelijk is. Eigenlijk zou je dan ook mogen verwachten dat het mogelijk de Oppo Find X3 Neo 5G draadloos (snel) op te laden. Helaas is deze functie gereserveerd voor enkel de duurdere smartphone.

Wel kun je natuurlijk gewoon de usb-c-poort gebruiken in combinatie met de adapter, die je gewoon in de doos van de Oppo Find X3 Neo 5G vindt. Oppo gebruikt hiervoor één van de snelste snellaadtechnieken die je kunt vinden op een smartphone.

©PXimport

Beeldschoon

Misschien dat een scherm met afgebogen randen niet iedereen kan bekoren. Het maakt de Oppo Find X3 Neo 5G wel een prachtig toestel om te zien. Dat scherm zelf mag ook best gezien worden, want ook hier worden punten gescoord. Het oledscherm heeft een uitstekende kleurweergave, scherpte (Full-HD) en heeft met een 90 hertz verversingssnelheid een vloeiend beeldverloop. Of je nu buiten of binnen foto’s of video’s bekijkt op het scherm van de Oppo Find X3 Neo 5G, alles oogt bijzonder hoogwaardig en laat bijvoorbeeld de meest luxe iPhone 12-uitvoeringen achter zich.

Onder het scherm is de vingerafdrukscanner geplaatst. Hoewel zo’n vingerafdrukscanner onzichtbaar is, en daardoor bijdraagt aan het mooie ontwerp van een smartphone, is deze doorgaans minder snel en accuraat dan fysieke vingerafdrukscanners, die meestal aan de zijkant of achterop het toestel geplaatst zijn. Desondanks wist de vingerafdrukscanner van de Find X3 Neo 5G mijn vingerafdruk sneller en met minder fouten te herkennen dan andere vingerafdrukscanners onder het scherm zoals die van Samsung of OnePlus (wat overigens gek is, aangezien Oppo en OnePlus vaak dezelfde smartphone-onderdelen gebruiken).

©PXimport

Accuduur

Een scherm kan een flinke tol eisen van de accu van een smartphone. Het schermformaat, paneeltype, verversingssnelheid en resolutie. Het telt allemaal bij elkaar op. Hoewel de beeldkwaliteit van de Oppo Find X3 Neo 5G dik in orde is, valt dat ook te zeggen voor de accuduur. Ik haalde er zelf zo’n anderhalve tot twee dagen uit, hoewel dat afhankelijk is van hoe je zelf de smartphone gebruikt natuurlijk. Als je bijvoorbeeld 5G gebruikt in plaats van 4G, zal de accuduur in praktijk ook wat korter zijn.

Software: Android 11 met ColorOS

De Oppo Find X3 Neo 5G draait op Android 11, de meest recente Androidversie. Hierover is Oppo’s ColorOS-schil uitgerold. Hoewel ColorOS misschien nog wat overdreven kleurrijk en kinderlijk oogt, zit er nog altijd flinke vooruitgang in. Alles draait soepel, ik kom weinig bugs tegen en de accu wordt niet door obscure processen leeggetrokken. Positief! ColorOS is echter nog altijd geen vooruitgang ten opzichte van de schone Android-basis. Achtergrond-apps worden afgesloten, wat vervelend kan zijn als je een fitness-app of een actieve app voor een bluetooth-apparaat gebruikt. Ondanks dat er geen onnodige Oppo-apps of -diensten aanwezig zijn, vind je nog wel bloatware, zoals de Facebook-app. Tenslotte heeft Oppo de vertalingen van apps en inhoud nu (bijna) goed op orde, maar heeft het de woordafbrekingen over het hoofd gezien, wat voor een kniesoor (zoals ik) een doorn in het oog is.

Over het updatebeleid laat Oppo desgevraagd weten dat de smartphone twee Androidversie-updates kunt verwachten en twee jaar aan veiligheidsupdates. Over de frequentie van veiligheidsupdates kon niets vermeld worden. Hiermee ontwijkt Oppo zijn update-verantwoordelijkheid niet, maar zou je eigenlijk veel meer mogen verwachten. Vooral omdat de grote concurrent Samsung op dit gebied langere ondersteuning biedt.

©PXimport

Camera’s

Aan de achterkant van de Oppo Find X3 Neo 5G zie je drie grote ronde cameralenzen. Het toestel beschikt (naast een reguliere lens) ook over een dieptesensor, groothoek- en macrolens. Wanneer je je vinger op de lenzen plaatst, kun je precies nagaan welke lens wanneer ingezet wordt. Opvallend is dat van de grote drie lenzen, de bovenste niet gebruikt wordt voor foto’s, maar om diepte in te schatten. De macrocamera zit op de plek waar je juist de dieptesensor zou verwachten.

Qua foto’s heb je dus genoeg fotografiemogelijkheden, en geen van de lenzen levert slechte plaatjes op. Desondanks merk je wel dat je kwalitatief behoorlijk inlevert als je schakelt naar de groothoek- of macrolens. De camera-app biedt verschillende zoomniveau’s (zoals 3x en 5x), hierbij wordt echter gewoon digitale zoom op de reguliere lens gebruikt. Voor de allermooiste foto’s en video’s gebruik je dus bij voorkeur de reguliere lens zonder zoom (zoomniveau 1x).

Die camera levert prima foto’s af. Ook de nachtmodus weet behoorlijk wat vast te leggen als er weinig licht voorhanden is. De camera’s moeten kwalitatief en qua mogelijkheden wel hun meerdere erkennen in die van Samsung’s Galaxy S21 of de Apple iPhone 12, die ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen.

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

De verschillende lenzen en inzoomniveau's van de Oppo Find X3 Neo 5G.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Van links naar rechts: reguliere camera overdag, 's nachts en 's nachts met nachtmodus.

Alternatieven voor de Oppo Find X3 Neo 5G

Door zijn prijskaartje van zo’n 800 euro ontkom je er niet aan om de Oppo Find X3 Neo 5G te vergelijken met de Samsung Galaxy S21 en Apple iPhone 12. Om eerlijk te zijn kan de Find X3 Neo 5G deze strijd niet aan. Vooral de camera’s en software(-ondersteuning) van deze smartphones is een stuk beter. Qua beeldkwaliteit en ontwerp kan de Find X3 Neo 5G beslist meekomen en in het voordeel van Oppo kan weer de razendsnelle laadtechniek (en gewoon een adapter in de doos) genoemd worden.

Dat maakt de Oppo Find X3 Neo 5G overigens geen slechte smartphone of een smartphone die niet aan te raden valt. Integendeel! De smartphone kent weinig minpunten en is daarmee een veilige keuze als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone. Het lijkt er op of Oppo zijn smartphone qua prijs wat overschat, wat verwachtingen schept en vergelijkingen met gerenommeerde merken die voor een gelijke prijs net even wat meer bieden. Met bijvoorbeeld extra’s als een stof- en waterdichte behuizing, audio-aansluiting, draadloos opladen of betere update-support hadden er makkelijk extra punten gescoord kunnen worden. Zie je echter de Find X3 Neo 5G flink afgeprijsd voorbijkomen, dan hoef je niet te twijfelen om je slag te slaan.

Het lijkt er op of Oppo zijn smartphone qua prijs wat overschat.

-

©CIDimport

Conclusie: Oppo Find X3 Neo 5G kopen?

De Oppo Find X3 Neo 5G is een prima smartphone, met weinig tekortkomingen. Het beeldscherm, de camera, de accuduur en -lader: op alle gebieden scoort de Find X3 Neo 5G ruim voldoende. Alleen is de prijs net even te hoog, waardoor Samsung en Apple net even wat betere smartphones bieden die ongeveer hetzelfde kosten.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 799,- **Kleuren** Zwart, zilver **OS** Android 11 (ColorOS) **Scherm** 6,6 inch amoled (2400 x 1080, 90hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Qualcomm Snapdragon 865) **RAM** 12GB **Opslag** 256GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 13, 16 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht** 184 gram **Overig** Vingerafdrukscanner onder scherm **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphones/series-find/find-x3-neo)

Plus- en minpunten
  • Beeldscherm
  • Snellader
  • Prijs
  • Geen audio-aansluiting
▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.