Minister: cookiewetschending Apple/U2 is zaak voor ACM

De schending van de telecomwet door Apple met het automatisch gepushte gratis U2-album is een zaak voor toezichthouder ACM. Dit stelt minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen.

De door PCM onthulde schending van de zogeheten cookiewet is door PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug aangekaart bij minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die bewindsman antwoordt nu formeel dat dit een kwestie is voor toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt). Hij erkent dat de Telecommunicatiewet in artikel 11.7a vereist dat aanbieders vooraf toestemming van gebruikers moeten hebben om informatie op een apparaat te plaatsen.

Doorverwijzen naar toezichthouder


Bovendien moet de gebruiker bij het vragen van die toestemming ook adequaat geïnformeerd worden over de doeleinden van de te plaatsen informatie, schrijft Kamp. De minister geeft hiermee echter niet aan dat Apple met de push van het U2-album naar iTunes-gebruikers daadwerkelijk de wet heeft geschonden.”Het is de regering niet bekend of Apple in dit geval aan de eisen van artikel 11.7a heeft voldaan, het is aan toezichthouder ACM om dit te beoordelen.”

Kamerlid Oosenbrug lijkt deze doorverwijzing te hebben voorzien, want ze heeft in haar eerder ingediende Kamervragen ook direct gevraagd of er actie wordt ondernomen. “Bent u bereid er bij de Autoriteit Consument en Markt en bij het College bescherming persoonsgegevens op aan te dringen een onderzoek in te stellen?” De minister antwoordt dat dit geen zaak is voor de regering, maar dat een eventueel besluit om over te gaan tot een onderzoek aan de toezichthouders zelf is. “Alleen bij het vermoeden van zeer ernstige schendingen vindt de regering het vragen van een onderzoek op zijn plaats.”

Lastig, want vanuit Luxemburg


Daarnaast geeft Kamp ook aan dat eventuele handhaving moeilijk kan zijn aangezien Apple zijn iTunes-activiteiten doet vanuit Luxemburg. “Voor wat betreft de handhaving zijn de mogelijkheden echter beperkt. Zo kan het in de praktijk lastig zijn voor ACM om boetes in het buitenland te innen waardoor de handhaving aan effectiviteit verliest. De Nederlandse regering heeft daarom in Europees verband aandacht gevraagd voor dit probleem.”

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000