Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter

© Wesley Akkerman

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter

Geplaatst: 28 maart 2024 - 13:02

Wesley Akkerman

De OnePlus 12 is een smartphone die zich om veel redenen laat aanbevelen. Tegelijkertijd zijn er ook een hoop mitsen en maren waar je rekening mee moet houden. Wellicht te veel, als je kijkt naar de aanschafprijs van minimaal 949 euro...

7,5

OnePlus 12

Pluspunten

Natuurlijk ogend scherm

Algemene processorprestaties

Degelijk camerasysteem

Eindelijk een IP-certificaat!

Schone, rappe software

Lange accuduur en snel opladen

Minpunten

Krappe zoommogelijkheiden cameramodule

Minder lange software-ondersteuning

Geen AI-functies

Processor wordt afgeknepen

Prijsstijging

Conclusie

De OnePlus 12 is om verschillende redenen onderaan de streep een interessant toestel. De accu gaat ontzettend lang mee en is zo opgeladen. Het scherm oogt natuurlijk en kleurrijk, de processor is over het algemeen snel en de camera presteert degelijk. De software is schoon en rap, en het ontwerp is stoer. Voor de prijs van iets minder dan 1000 euro haal je in elk geval een degelijke smartphone in huis. Niettemin zijn er ook enkele factoren die een aanbeveling in de weg kunnen zitten, hoewel je die mogelijk kunt wegrationaliseren. Zo stelt het IP-certificaat teleur (al is het wel fijn dat dat er eindelijk is), gaat het camerasysteem niet goed overweg met zoomfuncties en is de software-ondersteuning met maximaal vijf jaar minder dan bij de directe concurrentie. Daarnaast loopt de OnePlus 12 achter op het gebied van kunstmatige intelligentie, zien we toch dat de processor wordt afgekneld en is de prijs flink gestegen. Het gebrek aan AI-opties zou je nog als winst kunnen ervaren – maar die andere negatieve eigenschappen zitten een glorievolle aanbevelingen helaas toch in de weg....
Lees meer

Het is geen geheim dat het merk OnePlus veel mensen naar zich heeft toegetrokken door aanvankelijk een scherpe prijs-kwaliteitverhouding voor te stellen. Daarnaast spelen het stoere ontwerp en de opgeruimde software ook een grote rol in het succes. Maar de laatste jaren levert het merk veel in. Te veel, als je het ons vraagt. De prijs gaat steeds verder omhoog, terwijl de software inmiddels is overgegaan op wat zusterbedrijf Oppo aanbiedt. Van de OnePlus-identiteit is dus weinig over, maar daar zijn fans van het merk inmiddels al aan gewend.

Dat de prijzen stijgen, is logisch, want die gaan overal omhoog. En als je kijkt naar de prijzen van andere premium Android-smartphones, dan biedt OnePlus nog steeds een interessant alternatief. Maar van de term 'flagship killer', die elk jaar opnieuw door allerlei recensenten haast traditiegetrouw wordt toegewezen aan nieuwe OnePlus-smartphones, is allang geen sprake meer. Dit is gewoon een vlaggenschip dat meedoet met de andere vlaggenschepen, maar doet alsof het nog steeds anders is dan de rest. Dat mag natuurlijk, maar de poging is behoorlijk transparant.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-D_NKz0TBS5yiijU9iPdkdg

© Wesley Akkerman

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-THUfLEKhTA6Iy2y58ebciw

© Wesley Akkerman

Premium Snapdragon-processor

Het gebrek aan een eigen identiteit kun je een merk nog vergeven als er in elk geval sprake is van een sterk product. Dan is dat waar consumenten op af komen. De OnePlus 12 wordt in elk geval geleverd met een premium Qualcomm-processor, namelijk de Snapdragon 8 Gen 3 (net als de Galaxy S24 Ultra en ASUS ROG Phone 8). Daar hoort 12 tot 16 GB aan werkgeheugen bij, evenals 256 tot 512 GB aan opslagruimte. Voor 12/256 GB betaal je 949 euro. Ga je een stapje hoger, dan ben je daar 1.099 euro aan kwijt. Dan krijg je de versie met 16/512 GB.

Er is vrij weinig mis met de Qualcomm-chipset. Ten opzichte van z’n voorganger moet die 25 procent sneller en 20 procent energiezuiniger zijn, al merk je daar in de praktijk vrij weinig van. De processor van Qualcomm is in elk geval capabel genoeg voor high-end games (en kan retrospellen van de zesde generatie spelcomputers in een verhoogde resolutie draaien op 60 fps) en is natuurlijk uitermate geschikt voor allerlei dagelijkse taken. Als je niet op dit toestel gaat gamen, is de processorkracht wellicht zelfs een beetje overkill.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-RGuAIreCTvautb6T3ucbuw

© Wesley Akkerman

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-EvGgEIjcS2a6V6zpA_ROuA

© Wesley Akkerman

Prestaties: verschil tussen test en praktijk

Het is ook bij de OnePlus 12 zo dat er processorverstikking plaatsvindt (ook wel bekend als throttling). De prestaties worden dan tijdelijk beperkt om de accuduur te verlengen, of om ervoor te zorgen dat het toestel z’n warmte kwijt kan. OnePlus is een berucht merk als het om dit soort praktijken gaat, waardoor processors nooit helemaal tot hun recht komen. Uit onze test blijkt dat het toestel al binnen een kwartier een stapje terug kan schakelen. Gelukkig merk je ook daar in de praktijk vrij weinig van. Games blijven nog steeds speelbaar op hogere resoluties en in hoge framerates.

Wellicht komt dat door het feit dat cpu's steeds sneller en krachtiger worden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor een beter balans tussen hoge prestaties en een lange accuduur. En daar komt OnePlus dan mooi mee weg. Op papier zien we echter dat er dus nog wel degelijk wat achter de schermen gebeurt, maar we merken er dus niet al te veel van.

De lange accuduur van ruim twee dagen is daar een mooi resultaat van. En als je toch extra sap nodig hebt, dan kun je het toestel na ongeveer een halfuurtje weer van de lader halen. Dan is de accu vol.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-bqTzLQayTTixy8xBzOs-aA

© Wesley Akkerman

0,6x (groothoeklens)

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-XsTxIt2uSaWrNq3Ghm2n_Q

© Wesley Akkerman

1x (standaard)

Nog even stoer

Alle onderdelen zijn verpakt in een inmiddels bekend ontwerp, maar dat betekent niet dat er niks is om van te houden. Zo is de matte achterkant geen vingerafdrukmagneet. Bij de OnePlus 11 leek het er nog op dat er stof tussen de lenzen en het glas van de cameramodule zat, maar dat effect is nu verdwenen. Verder is en blijft de alertslider een toffe toevoeging, waardoor je zonder je telefoon te hoeven pakken het geluid en meldingen kunt uitschakelen. Over het algemeen oogt de OnePlus 12 nog even stoer als altijd.

Toch zijn er ook wat zaken waar we minder vrolijk van worden. De achterkant is namelijk behoorlijk glad, waardoor het toestel snel uit je handen of van de bank glijdt. Daarnaast moet het toestel het doen met een IP65-certificaat. Dat houdt in dat de OnePlus 12 wel tegen regendruppels kan, maar (officieel) niet kan worden ondergedompeld. Hoewel het fijn is om te zien dat OnePlus eindelijk heeft betaald voor dit certificaat (voorgangers moesten het namelijk zonder doen), loopt het merk toch achter op de concurrentie. Bovendien is het ook niet erg duurzaam op deze manier.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-QeDinVsGTPKZB5dG5mrR-A

© Wesley Akkerman

2x (ingezoomd)

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-PGLCZbdATCKtCKCcWt9qZA

© Wesley Akkerman

Portretmodus

OnePlus 12 doet aan trendbreuk

Voor op het toestel zit een riant scherm van 6,8 inch, waardoor de OnePlus 12 qua hoogte in elk geval niet onderdoet voor de Samsung Galaxy S24 Ultra. Daar waar veel fabrikanten – gelukkig – kiezen voor een plat scherm, zien we dat OnePlus z’n kont tegen krib gooit en voor een oledscherm met gebogen randen heeft gekozen. Dat zal een voorkeursdingetje zijn; wij vinden platte schermen handiger, omdat je dan nooit last hebt van ghost input, waarbij je handpalm toch iets activeert op het scherm. Ook is bediening vanaf de rand wat beter, omdat je de rand daadwerkelijk voelt.

Omdat het OnePlus 12-display een ltpo-scherm is, kan die dynamisch schakelen tussen 1 en 120 Hertz. Als er minder frames nodig zijn, dan schakelt het toestel dus vanzelf over – wederom in het kader van energiezuinigheid. De maximale helderheid is met zo’n 1.100 nits niet verkeerd, maar dat komt ook niet overeen met wat OnePlus in zijn marketinguitingen vertelt. Bovendien bieden concurrenten vaak een hogere helderheid. Maar 1.100 nits is in principe voldoende voor normaal gebruik. Ook op zonnige dagen is alles nog steeds goed te zien.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-deMHjwA4SiKOyweXvoZPvg

© Wesley Akkerman

0,6x (groothoeklens)

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-E1Pu1XrmQcGSIurEKFwHxQ

© Wesley Akkerman

1x (standaard)

Geen AI-foefjes

Een andere trendbreuk die we opmerken is het gebrek aan opties op basis van kunstmatige intelligentie. Toegegeven: niet alle AI-opties zijn even handig of gewenst, maar de OnePlus 12 biedt gewoon niets aan. Niets. Daar hebben we gemengde gevoelens over. Enerzijds loopt het toestel daardoor achter de feiten aan, maar anderzijds is het ook wel fijn om gewoon een smartphone te hebben die doet wat-ie moet doen. Niet iedereen is op zoek naar allerlei extra foefjes. Maar als er verder weinig echt grote verschillen zijn, dan kunnen die wellicht wel het verschil maken.

Verder lijkt OnePlus ook op het gebied van software-ondersteuning iets achter te lopen. Je krijgt weliswaar direct toegang tot OxygenOS 14 (op basis van Android 14), maar daarna krijg je nog 'maar' vier upgrades (en vijf jaar aan beveiligingsupdates). Google, Samsung en Apple doen dat een stuk beter door daar minimaal twee jaar bovenop te gooien.

Verder is OxygenOS nog even snel en schoon als altijd (al blijven de Oppo-invloeden eeuwig zonde), en kom je hier en daar de typische OnePlus- en Google-apps tegen.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-Gqj_X84kTt-2CzKIitXQFA

© Wesley Akkerman

2x (ingezoomd)

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-P1JFkhktTGiRq0XEqzx68g

© Wesley Akkerman

3x (ingezoomd)

De beperkingen ondervangen

En hoewel OnePlus nog altijd niet bekendstaat om z’n camerakwaliteit (ondanks de samenwerking met Hasselblad), moeten we toch stellen dat de kiekjes best prettig ogen. Vooral als je mensen fotografeert of vaak selfies maakt, kun je nog weleens worden verrast vanwege de authenticiteit van de foto's. Verder is het niet echt een veelzijdige camera-setup waarmee je alle kanten op kan, maar de basis is prima. Foto’s ogen kleurrijk en gedetailleerd, en kunnen prima op social media of op websites worden gepubliceerd.

Zodra je inzoomt, stuit je echter op de nodige problemen. Helemaal als je iets veraf wilt vastleggen, heeft de OnePlus 12 daar moeite mee. Een foto van dichtbij nemen gaat ook niet van een leien dakje, aangezien foto’s dan al snel wazig lijken. In beide gevallen moet je meerdere foto’s maken, in de hoop dat er dan dan een goede tussen zit. Maar voor straat- en objectfotografie zonder te hoeven inzoomen werkt het systeem wel goed. In de app zitten bovendien allerlei handige opties, zoals een Pro-modus, waarmee je enkele beperkingen mogelijk ondervangt.

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter-DdPC9QU9RbS7PN50REhYZQ

6x (ingezoomd)

OnePlus 12 kopen?

De OnePlus 12 is om verschillende redenen onderaan de streep een interessant toestel. De accu gaat ontzettend lang mee en is zo opgeladen. Het scherm oogt natuurlijk en kleurrijk, de processor is over het algemeen snel en de camera presteert degelijk. De software is schoon en rap, en het ontwerp is stoer. Voor de prijs van iets minder dan 1000 euro haal je in elk geval een degelijke smartphone in huis. Niettemin zijn er ook enkele factoren die een aanbeveling in de weg kunnen zitten, hoewel je die mogelijk kunt wegrationaliseren.

Zo stelt het IP-certificaat teleur (al is het wel fijn dat dat er eindelijk is), gaat het camerasysteem niet goed overweg met zoomfuncties en is de software-ondersteuning met maximaal vijf jaar minder dan bij de directe concurrentie. Daarnaast loopt de OnePlus 12 achter op het gebied van kunstmatige intelligentie, zien we toch dat de processor wordt afgekneld en is de prijs flink gestegen. Het gebrek aan AI-opties zou je nog als winst kunnen ervaren – maar die andere negatieve eigenschappen zitten een glorievolle aanbevelingen helaas toch in de weg.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem