ID.nl logo
Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus 12 – Blijft cool, maar loopt ook achter

De OnePlus 12 is een smartphone die zich om veel redenen laat aanbevelen. Tegelijkertijd zijn er ook een hoop mitsen en maren waar je rekening mee moet houden. Wellicht te veel, als je kijkt naar de aanschafprijs van minimaal 949 euro...

Goed
Conclusie

De OnePlus 12 is om verschillende redenen onderaan de streep een interessant toestel. De accu gaat ontzettend lang mee en is zo opgeladen. Het scherm oogt natuurlijk en kleurrijk, de processor is over het algemeen snel en de camera presteert degelijk. De software is schoon en rap, en het ontwerp is stoer. Voor de prijs van iets minder dan 1000 euro haal je in elk geval een degelijke smartphone in huis. Niettemin zijn er ook enkele factoren die een aanbeveling in de weg kunnen zitten, hoewel je die mogelijk kunt wegrationaliseren. Zo stelt het IP-certificaat teleur (al is het wel fijn dat dat er eindelijk is), gaat het camerasysteem niet goed overweg met zoomfuncties en is de software-ondersteuning met maximaal vijf jaar minder dan bij de directe concurrentie. Daarnaast loopt de OnePlus 12 achter op het gebied van kunstmatige intelligentie, zien we toch dat de processor wordt afgekneld en is de prijs flink gestegen. Het gebrek aan AI-opties zou je nog als winst kunnen ervaren – maar die andere negatieve eigenschappen zitten een glorievolle aanbevelingen helaas toch in de weg.

Plus- en minpunten
  • Natuurlijk ogend scherm
  • Algemene processorprestaties
  • Degelijk camerasysteem
  • Eindelijk een IP-certificaat!
  • Schone, rappe software
  • Lange accuduur en snel opladen
  • Krappe zoommogelijkheiden cameramodule
  • Minder lange software-ondersteuning
  • Geen AI-functies
  • Processor wordt afgeknepen
  • Prijsstijging

Het is geen geheim dat het merk OnePlus veel mensen naar zich heeft toegetrokken door aanvankelijk een scherpe prijs-kwaliteitverhouding voor te stellen. Daarnaast spelen het stoere ontwerp en de opgeruimde software ook een grote rol in het succes. Maar de laatste jaren levert het merk veel in. Te veel, als je het ons vraagt. De prijs gaat steeds verder omhoog, terwijl de software inmiddels is overgegaan op wat zusterbedrijf Oppo aanbiedt. Van de OnePlus-identiteit is dus weinig over, maar daar zijn fans van het merk inmiddels al aan gewend.

Dat de prijzen stijgen, is logisch, want die gaan overal omhoog. En als je kijkt naar de prijzen van andere premium Android-smartphones, dan biedt OnePlus nog steeds een interessant alternatief. Maar van de term 'flagship killer', die elk jaar opnieuw door allerlei recensenten haast traditiegetrouw wordt toegewezen aan nieuwe OnePlus-smartphones, is allang geen sprake meer. Dit is gewoon een vlaggenschip dat meedoet met de andere vlaggenschepen, maar doet alsof het nog steeds anders is dan de rest. Dat mag natuurlijk, maar de poging is behoorlijk transparant.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Premium Snapdragon-processor

Het gebrek aan een eigen identiteit kun je een merk nog vergeven als er in elk geval sprake is van een sterk product. Dan is dat waar consumenten op af komen. De OnePlus 12 wordt in elk geval geleverd met een premium Qualcomm-processor, namelijk de Snapdragon 8 Gen 3 (net als de Galaxy S24 Ultra en ASUS ROG Phone 8). Daar hoort 12 tot 16 GB aan werkgeheugen bij, evenals 256 tot 512 GB aan opslagruimte. Voor 12/256 GB betaal je 949 euro. Ga je een stapje hoger, dan ben je daar 1.099 euro aan kwijt. Dan krijg je de versie met 16/512 GB.

Er is vrij weinig mis met de Qualcomm-chipset. Ten opzichte van z’n voorganger moet die 25 procent sneller en 20 procent energiezuiniger zijn, al merk je daar in de praktijk vrij weinig van. De processor van Qualcomm is in elk geval capabel genoeg voor high-end games (en kan retrospellen van de zesde generatie spelcomputers in een verhoogde resolutie draaien op 60 fps) en is natuurlijk uitermate geschikt voor allerlei dagelijkse taken. Als je niet op dit toestel gaat gamen, is de processorkracht wellicht zelfs een beetje overkill.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Prestaties: verschil tussen test en praktijk

Het is ook bij de OnePlus 12 zo dat er processorverstikking plaatsvindt (ook wel bekend als throttling). De prestaties worden dan tijdelijk beperkt om de accuduur te verlengen, of om ervoor te zorgen dat het toestel z’n warmte kwijt kan. OnePlus is een berucht merk als het om dit soort praktijken gaat, waardoor processors nooit helemaal tot hun recht komen. Uit onze test blijkt dat het toestel al binnen een kwartier een stapje terug kan schakelen. Gelukkig merk je ook daar in de praktijk vrij weinig van. Games blijven nog steeds speelbaar op hogere resoluties en in hoge framerates.

Wellicht komt dat door het feit dat cpu's steeds sneller en krachtiger worden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor een beter balans tussen hoge prestaties en een lange accuduur. En daar komt OnePlus dan mooi mee weg. Op papier zien we echter dat er dus nog wel degelijk wat achter de schermen gebeurt, maar we merken er dus niet al te veel van.

De lange accuduur van ruim twee dagen is daar een mooi resultaat van. En als je toch extra sap nodig hebt, dan kun je het toestel na ongeveer een halfuurtje weer van de lader halen. Dan is de accu vol.

©Wesley Akkerman

0,6x (groothoeklens)

©Wesley Akkerman

1x (standaard)

Nog even stoer

Alle onderdelen zijn verpakt in een inmiddels bekend ontwerp, maar dat betekent niet dat er niks is om van te houden. Zo is de matte achterkant geen vingerafdrukmagneet. Bij de OnePlus 11 leek het er nog op dat er stof tussen de lenzen en het glas van de cameramodule zat, maar dat effect is nu verdwenen. Verder is en blijft de alertslider een toffe toevoeging, waardoor je zonder je telefoon te hoeven pakken het geluid en meldingen kunt uitschakelen. Over het algemeen oogt de OnePlus 12 nog even stoer als altijd.

Toch zijn er ook wat zaken waar we minder vrolijk van worden. De achterkant is namelijk behoorlijk glad, waardoor het toestel snel uit je handen of van de bank glijdt. Daarnaast moet het toestel het doen met een IP65-certificaat. Dat houdt in dat de OnePlus 12 wel tegen regendruppels kan, maar (officieel) niet kan worden ondergedompeld. Hoewel het fijn is om te zien dat OnePlus eindelijk heeft betaald voor dit certificaat (voorgangers moesten het namelijk zonder doen), loopt het merk toch achter op de concurrentie. Bovendien is het ook niet erg duurzaam op deze manier.

©Wesley Akkerman

2x (ingezoomd)

©Wesley Akkerman

Portretmodus

OnePlus 12 doet aan trendbreuk

Voor op het toestel zit een riant scherm van 6,8 inch, waardoor de OnePlus 12 qua hoogte in elk geval niet onderdoet voor de Samsung Galaxy S24 Ultra. Daar waar veel fabrikanten – gelukkig – kiezen voor een plat scherm, zien we dat OnePlus z’n kont tegen krib gooit en voor een oledscherm met gebogen randen heeft gekozen. Dat zal een voorkeursdingetje zijn; wij vinden platte schermen handiger, omdat je dan nooit last hebt van ghost input, waarbij je handpalm toch iets activeert op het scherm. Ook is bediening vanaf de rand wat beter, omdat je de rand daadwerkelijk voelt.

Omdat het OnePlus 12-display een ltpo-scherm is, kan die dynamisch schakelen tussen 1 en 120 Hertz. Als er minder frames nodig zijn, dan schakelt het toestel dus vanzelf over – wederom in het kader van energiezuinigheid. De maximale helderheid is met zo’n 1.100 nits niet verkeerd, maar dat komt ook niet overeen met wat OnePlus in zijn marketinguitingen vertelt. Bovendien bieden concurrenten vaak een hogere helderheid. Maar 1.100 nits is in principe voldoende voor normaal gebruik. Ook op zonnige dagen is alles nog steeds goed te zien.

©Wesley Akkerman

0,6x (groothoeklens)

©Wesley Akkerman

1x (standaard)

Geen AI-foefjes

Een andere trendbreuk die we opmerken is het gebrek aan opties op basis van kunstmatige intelligentie. Toegegeven: niet alle AI-opties zijn even handig of gewenst, maar de OnePlus 12 biedt gewoon niets aan. Niets. Daar hebben we gemengde gevoelens over. Enerzijds loopt het toestel daardoor achter de feiten aan, maar anderzijds is het ook wel fijn om gewoon een smartphone te hebben die doet wat-ie moet doen. Niet iedereen is op zoek naar allerlei extra foefjes. Maar als er verder weinig echt grote verschillen zijn, dan kunnen die wellicht wel het verschil maken.

Verder lijkt OnePlus ook op het gebied van software-ondersteuning iets achter te lopen. Je krijgt weliswaar direct toegang tot OxygenOS 14 (op basis van Android 14), maar daarna krijg je nog 'maar' vier upgrades (en vijf jaar aan beveiligingsupdates). Google, Samsung en Apple doen dat een stuk beter door daar minimaal twee jaar bovenop te gooien.

Verder is OxygenOS nog even snel en schoon als altijd (al blijven de Oppo-invloeden eeuwig zonde), en kom je hier en daar de typische OnePlus- en Google-apps tegen.

©Wesley Akkerman

2x (ingezoomd)

©Wesley Akkerman

3x (ingezoomd)

De beperkingen ondervangen

En hoewel OnePlus nog altijd niet bekendstaat om z’n camerakwaliteit (ondanks de samenwerking met Hasselblad), moeten we toch stellen dat de kiekjes best prettig ogen. Vooral als je mensen fotografeert of vaak selfies maakt, kun je nog weleens worden verrast vanwege de authenticiteit van de foto's. Verder is het niet echt een veelzijdige camera-setup waarmee je alle kanten op kan, maar de basis is prima. Foto’s ogen kleurrijk en gedetailleerd, en kunnen prima op social media of op websites worden gepubliceerd.

Zodra je inzoomt, stuit je echter op de nodige problemen. Helemaal als je iets veraf wilt vastleggen, heeft de OnePlus 12 daar moeite mee. Een foto van dichtbij nemen gaat ook niet van een leien dakje, aangezien foto’s dan al snel wazig lijken. In beide gevallen moet je meerdere foto’s maken, in de hoop dat er dan dan een goede tussen zit. Maar voor straat- en objectfotografie zonder te hoeven inzoomen werkt het systeem wel goed. In de app zitten bovendien allerlei handige opties, zoals een Pro-modus, waarmee je enkele beperkingen mogelijk ondervangt.

6x (ingezoomd)

OnePlus 12 kopen?

De OnePlus 12 is om verschillende redenen onderaan de streep een interessant toestel. De accu gaat ontzettend lang mee en is zo opgeladen. Het scherm oogt natuurlijk en kleurrijk, de processor is over het algemeen snel en de camera presteert degelijk. De software is schoon en rap, en het ontwerp is stoer. Voor de prijs van iets minder dan 1000 euro haal je in elk geval een degelijke smartphone in huis. Niettemin zijn er ook enkele factoren die een aanbeveling in de weg kunnen zitten, hoewel je die mogelijk kunt wegrationaliseren.

Zo stelt het IP-certificaat teleur (al is het wel fijn dat dat er eindelijk is), gaat het camerasysteem niet goed overweg met zoomfuncties en is de software-ondersteuning met maximaal vijf jaar minder dan bij de directe concurrentie. Daarnaast loopt de OnePlus 12 achter op het gebied van kunstmatige intelligentie, zien we toch dat de processor wordt afgekneld en is de prijs flink gestegen. Het gebrek aan AI-opties zou je nog als winst kunnen ervaren – maar die andere negatieve eigenschappen zitten een glorievolle aanbevelingen helaas toch in de weg.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.