Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard

© Rens Blom

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard

Geplaatst: 6 september 2023 - 08:02

Rens Blom

De Engelse startup Nothing lanceert met de Phone (2) zijn tweede smartphone. Die is dus lang niet zo bekend als een telefoon van Apple of Samsung, maar wel degelijk interessant. Waarom? Dat lees je in deze Nothing Phone (2)-review.

De afgelopen twee weken heb ik (Rens Blom) de Nothing Phone (2) gebruikt, een telefoon die in Nederland te koop is vanaf 699 euro. Voor dat geld krijg je een versie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. De Phone (2) is hiermee flink duurder dan de Phone (1) die vorig jaar uitkwam vanaf 469 euro en positief beoordeeld werd.

Uniek ontwerp

Het ontwerp van de Phone (2) valt op. Net als zijn voorganger is het toestel gemaakt van glas met een semitransparante achterkant die gebruikte onderdelen toont. Je ziet onder meer de oplaadspoel voor de draadloze oplader.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373715

© Rens Blom

De Nothing Phone (2) heeft een semitransparante achterkant.

Interessanter zijn de led-stripjes. Dat zijn er meer en met meer zones dan in de Phone (1), waardoor de telefoon meer verlichtingsfuncties heeft. Je kunt de led-lampjes laten oplichten voor meldingen, om een aflopende timer of opladende accu te volgen en nog veel meer. Ik ben fan van deze unieke functie op een smartphone, die overigens ook uit te zetten is.

Een timer zie je via de ledstrip aflopen

© Rens Blom

Een timer zie je via de ledstrip aflopen

Prettige gebruikservaring

Belangrijker dan een verfrissend ontwerp is de gebruikservaring van de smartphone. Die is gelukkig dik in orde. De Phone (2) is met zijn krachtige processor (Qualcomm Snapdragon 8 Gen1+) erg snel, geholpen door 12 GB werkgeheugen. Zware games spelen soepel af en alle bekende apps openen vliegensvlug. Al die apps, games en foto’s bewaar je op een ruime 256 GB opslagcapaciteit. Voor honderd euro meer koop je een 512GB-model.

De accuduur van de smartphone is dik in orde. Het is mij bij normaal gebruik niet gelukt om de accu in één dag leeg te krijgen. Een oplaadadapter moet je zelf regelen, en kies dan het liefst een 45watt-model. Zo laad je de accu het snelst op, namelijk in net geen uur. Je kunt de Nothing Phone (2) ook draadloos opladen (met 15 watt) en geschikte oordopjes of elektrische tandenborstel opladen door ze op de achterkant van de telefoon te leggen.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373149

© Rens Blom

Deze cirkel is de spoel om de smartphone draadloos op te laden

Niet de beste camera's

De camera’s van de Phone (2) zijn goed, maar geen reden om juist deze smartphone te kopen. Voor hetzelfde geld koop je namelijk de Google Pixel 7 Pro, die veelzijdigere en betere camera’s heeft. Op de Phone (2) vind je een 50megapixel-hoofdcamera en een 50megapixel-groothoekcamera voor extra brede beelden. Met beide camera’s schiet je bij voldoende (dag)licht scherpe en kleurrijke foto’s. In een donkere omgeving heeft de Phone (2) het lastiger, wat deels komt omdat de camera-app geen speciale nachtmodus heeft.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373105

© Rens Blom

Een foto gemaakt met de Nothing Phone (2)

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373109

© Rens Blom

Kleuren worden realistisch vastgelegd, ook met een blauwe lucht op de achtergrond

Een ander punt waarop de Phone (2) het aflegt tegen de Pixel 7 Pro en toestellen van Samsung en Apple is zoomen. De Nothing-telefoon mist namelijk een aparte zoomcamera. De Phone (2) zoomt dus niet, maar maakt een uitsnede van het beeld. Die bevat minder details dan een echte zoomfoto.  

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373114

© Rens Blom

De kop van de kat had hier iets minder donker mogen zijn

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373132

© Rens Blom

Met de groothoeklens zie je een groter deel van de omgeving. De kop van de kat is nog steeds nogal donker.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373134

© Rens Blom

Op deze 2x-zoomfoto blijft de kop wat donker.

Toch echt een goede zoomfunctie nodig?

Met een losse lens haal je onderwerpen van veraf naar dichtbij!

Interessante software

Prettig aan de Nothing Phone (2) is de schone software-ervaring met verfrissende elementen. De telefoon draait op Android 13 en Nothing heeft hier weinig extra apps toegevoegd, wel handige functies. Zo kun je veel app-icoontjes een monochroom uiterlijk geven om ze minder aantrekkelijk te maken – handig als je vindt dat je te veel op je toestel zit. Genoeg app-icoontjes kunnen echter niet monochrome worden. Tof is dat gekoppelde Apple AirPods hun accustatus en die van het oplaaddoosje netjes in de bluetooth-instellingen tonen. Op andere Android-smartphones heb je daar een extra app voor nodig. Snel verbinden met je Tesla – als je die hebt, uiteraard – is ook mogelijk door deze experimentele functie op de Nothing Phone (2) te activeren.

Lees ook: Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373096

© Rens Blom

De interface is opvallend, met standaard monochrome icoontjes.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373097

© Rens Blom

Maar niet alle apps krijgen een monochroom icoontje.

Review Nothing Phone (2): Onbekend, maar het kennen waard-69373100

© Rens Blom

Instellingen voor de verlichting op de achterkant.

Het updatebeleid van Nothing is gemiddeld, maar niet bovengemiddeld. De fabrikant geeft de Phone (2) drie versie-updates (Android 14, 15 en 16) en vier jaar lang beveiligingsupdates. Google belooft drie om vijf, Samsung zelfs vier om vijf. Een Apple iPhone krijgt vijf tot zes jaar updates.

Conclusie: Nothing Phone (2) kopen?

De Nothing Phone (2) is qua ontwerp een bijzondere smartphone en ik vind het lovenswaardig dat een merk zich op deze manier durf te onderscheiden in een markt waarin de meeste toestellen veel op elkaar lijken. Als telefoon zelf is de Phone (2) een degelijk premium model: erg snel, met een mooi scherm, lange accuduur en prettige software. Een interessante keuze in dit prijssegment dus, met de Google Pixel 7 Pro, Apple iPhone 13 en Samsung Galaxy S23 als serieuze alternatieven.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten