Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI

© Rens Blom

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI

Geplaatst: 4 maart 2024 - 18:28

Rens Blom

De Samsung Galaxy S24 is de kleinste topsmartphone die Samsung in 2024 aanbiedt. Wat heeft deze opvolger van de Galaxy S23 allemaal in huis en voor wie is de telefoon een goede keuze? Je leest het in onze uitgebreide Samsung Galaxy S24 review.

8,5

Ons oordeel

Samsung Galaxy S24

Pluspunten

Compact, verfijnd ontwerp

Uitstekend scherm

Veelzijdige, goede camera's

Zeven jaar updates

Minpunten

Instapmodel heeft maar 128 GB opslagcapaciteit

Opladen gaat relatief langzaam

Drukke software

Sommige concurrenten hebben betere specificaties

Conclusie

De Samsung Galaxy S24 is een relatief handzame smartphone met uitstekende specificaties en zeven jaar software-updates. Zo kun je jaren met het toestel vooruit. Omdat de S24 zo toekomstbestendig is en Samsung vol gaat voor AI-functies die opslagcapaciteit in beslag nemen, adviseren we lezers met interesse in de smartphone om niet voor het 128GB-model te gaan. We verwachten dat die te snel ‘vol’ zit en denken dat je beter af bent met de (uiteraard wel iets duurdere) 256GB-variant...
Lees meer

De S24-serie bestaat uit de S24, S24+ en S24 Ultra. De Plus-versie is platgeslagen een grotere versie van de S24, waar de Ultra-variant wezenlijk betere specificaties en een speciale styluspen heeft. De prijzen lopen honderden euro’s uiteen. Voor de S24 betaal je het minst. Het instapmodel, voorzien van 128 GB opslagcapaciteit, heeft een adviesprijs van 899 euro. Duurdere varianten hebben meer opslagcapaciteit. Samsung leende ons drie weken een Galaxy S24 om deze review te schrijven.

Platter ontwerp

De Samsung Galaxy S24 is een strakke smartphone, met een platter ontwerp dan zijn voorganger. De lichte bolling in de randen is verdwenen, waardoor het toestel volgens ons en veel mensen in onze omgeving meer op een iPhone is gaan lijken. Of dat een compliment is, weten we niet.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-AFePJfr-QVujK3w1Pec1dg

© Rens Blom

We nemen het je niet kwalijk als je de Galaxy S24 op een iPhone vindt lijken.

Het toestel voelt in ieder geval degelijk aan, ligt ondanks zijn redelijk gladde glazen achterkant prettig in de hand en houdt vanwege zijn relatief compacte 6,2inch-scherm comfortabeler met één hand vast dan grotere smartphones. We vinden het slim dat Samsung de S24 niet groter gemaakt heeft dan de S23, want er zijn genoeg mensen die dit formaat prettig vinden en wie een groter toestel wil, kan de S24+ nemen.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-OW2dFOgVSbCUHMifVeQtvg

© Rens Blom

Je kunt de Galaxy S24 redelijk goed met één hand gebruiken.

Heel fel scherm

Het scherm van de S24 is in één woord fantastisch. Het Full-HD-oled-display oogt scherp, toont hele fraaie kleuren en maakt zwart écht zwart. De 120Hz-verversingssnelheid levert soepel beeld. De grootste verbetering ten opzichte van oudere Samsung-telefoons is de veel hogere maximale helderheid van het scherm, wat betekent dat het S24-scherm buiten op een zonnige dag veel beter zichtbaar is. En dat is écht handig, zelfs nu al in de wintermaanden.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-QS38sD8BRzqCmB_tmHM1Sg

© Rens Blom

Het scherm van de Galaxy S24 kan écht lekker fel.

Geen specsmonster

Qua specificaties is de Samsung Galaxy S24 goed voorzien, maar niet zo indrukwekkend als duurdere S24-modellen (logisch) of concurrenten als de Xiaomi 14 of OnePlus 12. Zo is de processor snel maar niet dé snelste, is het werkgeheugen met 8 GB ruim maar kleiner dan de 12 GB van concurrenten en vinden we de 128 GB opslagcapaciteit in het instapmodel aan de krappe kant. Een microSD-kaartslot ontbreekt. En hoewel de accuduur met een lange dag voldoende is, zit er niet meer in. Opladen via usb-c gaat met 25 watt bovendien langzamer dan bij veel concurrenten, wat ook voor de draadloze oplaadsnelheid (10 watt) geldt. Het zijn geen serieuze minpunten, maar het is jammer dat de S24 op deze punten niet tot nauwelijks voortgang boekt ten opzichte van de S23.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-X4N0nvbsTtqUjtjspHo7Gg

© Rens Blom

De Galaxy S24 laadt even snel (traag) op als de Galaxy S23 van vorig jaar, en een oplader moet je nog steeds zelf regelen.

Licht verbeterde camera's

Op de achterkant van de S24 vind je drie camera’s, in een opstelling die qua uiterlijk verdacht veel doet denken aan de S23. Maar dat niet alleen: de drie camera’s zijn technisch identiek aan die van de S23. Wat betekent dat het toestel beschikt over een 50megapixel-hoofdcamera, 12megapixel-groothoekcamera en 10megapixel-zoomcamera. Goed nieuws: dankzij softwareverbeteringen heeft Samsung de fotokwaliteit van de camera’s verbeterd ten opzichte van de S23. Foto’s ogen weer wat realistischer en met name in het donker scherper en duidelijker, alsof er een extra lantaarnpaal achter je staat. Het verschil met de S23 is niet heel groot, maar als je twijfelt tussen de S23 en S24 is het goed om te weten dat het nieuwe model op dit vlak een streepje voor heeft.

Hieronder zie je series voorbeeldfoto’s met de hoofdcamera, groothoekcamera en standaard zoommodus van drie keer.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-En1d2T-iRIKmFoD7Aw_inQ

© Rens Blom

De Galaxy S24 schiet ook bij minder licht duidelijke foto's met zijn drie cameralenzen.

En ook vier foto's gemaakt met de hoofdcamera, zowel bij veel als minder daglicht.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-EslsnZ-ATBeoOkT7FyIhiA

© Rens Blom

De hoofdcamera schiet erg fraaie foto's.

Veel focus op AI

Samsung zet de S24-serie in de markt met veel beloftes rondom artificiële intelligentie, afgekort AI. De AI-functies in de smartphone moeten je leven comfortabeler maken, bijvoorbeeld door met een paar klikken een tekst op je scherm samen te vatten of te vertalen. Of door live telefoongesprekken te vertalen, raamreflecties op gemaakte foto’s te verwijderen en personen en objecten op diezelfde foto’s te vergroten, te verkleinen en meer. En met ‘Omcirkel en zoek’ kun je na het lang ingedrukt houden van de thuisknop een willekeurig deel van de inhoud op het smartphonescherm omcirkelen, waarna Google relevante informatie toont.

Al die functies vallen onder de marketingkreet ‘Galaxy AI is here’. Prik je door die marketing heen, dan zie je dat Omcirkel en zoek ook werkt op sommige andere smartphones, blijkt het verwijderen van raamreflecties niet altijd feilloos te werken en kun je sommige vertaalfuncties zoals die van telefoongesprekken nog niet in de Nederlandse taal gebruiken. Samsung verwacht dat de vertaalfuncties ‘later dit jaar’ ook in het Nederlands gaan werken. Nog geen echt verkoopargument dus, al zijn we benieuwd hoe Samsungs AI-beloftes de komende jaren verder vorm krijgen. Want onder technologiekenners bestaat er geen enkele twijfel over dat AI in de nabije toekomst nog veel slimmer gaat worden.

7 jaar updates

Belangrijker dan de AI-functies vinden wij het verbeterde updatebeleid van de smartphone. Samsung garandeert namelijk zeven jaar updates voor de S24-serie. Dat is serieus beter dan voor voorgaande topsmartphones, die vijf jaar updates ontvangen. We zijn blij dat Samsung een stap gezet heeft, want de S24 gaat qua updatebeleid nu Apple’s iPhone voorbij en kan zich meten met Google’s Pixel 8-lijn. Met een Galaxy S24 ben je tot begin 2031 verzekerd van updates die je telefoon nieuwe functies geven en veilig houden. Dat is een compliment waard.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-Pugr4k-qTFKT5m3JnfdkKQ

© Rens Blom

De eenhandige modus is - excuses voor de woordgrap - handig.

De Samsung-softwareschil blijft visueel erg aanwezig, met veel extra functies en meegeleverde apps van Samsung en partners als Microsoft. Sommige functies, zoals de prettige eenhandige modus, vinden we een mooie toevoeging. Andere zaken, zoals hoe opdringerig Samsung je af en toe vraagt om een Samsung-account te maken, mogen wat ons betreft snel veranderen.

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI-W3zFb2BYTyCOxRC6h_b2EA

© Rens Blom

Samsung wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt.

Conclusie: Samsung Galaxy S24 kopen?

De Samsung Galaxy S24 is een relatief handzame smartphone met uitstekende specificaties en zeven jaar software-updates. Zo kun je jaren met het toestel vooruit. Omdat de S24 zo toekomstbestendig is en Samsung vol gaat voor AI-functies die opslagcapaciteit in beslag nemen, adviseren we lezers met interesse in de smartphone om niet voor het 128GB-model te gaan. We verwachten dat die te snel ‘vol’ zit en denken dat je beter af bent met de (uiteraard wel iets duurdere) 256GB-variant. ⮯


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten