ID.nl logo
Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S24 – Compacte topsmartphone, ook zonder die AI

De Samsung Galaxy S24 is de kleinste topsmartphone die Samsung in 2024 aanbiedt. Wat heeft deze opvolger van de Galaxy S23 allemaal in huis en voor wie is de telefoon een goede keuze? Je leest het in onze uitgebreide Samsung Galaxy S24 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S24 is een relatief handzame smartphone met uitstekende specificaties en zeven jaar software-updates. Zo kun je jaren met het toestel vooruit. Omdat de S24 zo toekomstbestendig is en Samsung vol gaat voor AI-functies die opslagcapaciteit in beslag nemen, adviseren we lezers met interesse in de smartphone om niet voor het 128GB-model te gaan. We verwachten dat die te snel ‘vol’ zit en denken dat je beter af bent met de (uiteraard wel iets duurdere) 256GB-variant

Plus- en minpunten
  • Compact, verfijnd ontwerp
  • Uitstekend scherm
  • Veelzijdige, goede camera's
  • Zeven jaar updates
  • Instapmodel heeft maar 128 GB opslagcapaciteit
  • Opladen gaat relatief langzaam
  • Drukke software
  • Sommige concurrenten hebben betere specificaties

De S24-serie bestaat uit de S24, S24+ en S24 Ultra. De Plus-versie is platgeslagen een grotere versie van de S24, waar de Ultra-variant wezenlijk betere specificaties en een speciale styluspen heeft. De prijzen lopen honderden euro’s uiteen. Voor de S24 betaal je het minst. Het instapmodel, voorzien van 128 GB opslagcapaciteit, heeft een adviesprijs van 899 euro. Duurdere varianten hebben meer opslagcapaciteit. Samsung leende ons drie weken een Galaxy S24 om deze review te schrijven.

Platter ontwerp

De Samsung Galaxy S24 is een strakke smartphone, met een platter ontwerp dan zijn voorganger. De lichte bolling in de randen is verdwenen, waardoor het toestel volgens ons en veel mensen in onze omgeving meer op een iPhone is gaan lijken. Of dat een compliment is, weten we niet.

©Rens Blom

We nemen het je niet kwalijk als je de Galaxy S24 op een iPhone vindt lijken.

Het toestel voelt in ieder geval degelijk aan, ligt ondanks zijn redelijk gladde glazen achterkant prettig in de hand en houdt vanwege zijn relatief compacte 6,2inch-scherm comfortabeler met één hand vast dan grotere smartphones. We vinden het slim dat Samsung de S24 niet groter gemaakt heeft dan de S23, want er zijn genoeg mensen die dit formaat prettig vinden en wie een groter toestel wil, kan de S24+ nemen.

©Rens Blom

Je kunt de Galaxy S24 redelijk goed met één hand gebruiken.

Heel fel scherm

Het scherm van de S24 is in één woord fantastisch. Het Full-HD-oled-display oogt scherp, toont hele fraaie kleuren en maakt zwart écht zwart. De 120Hz-verversingssnelheid levert soepel beeld. De grootste verbetering ten opzichte van oudere Samsung-telefoons is de veel hogere maximale helderheid van het scherm, wat betekent dat het S24-scherm buiten op een zonnige dag veel beter zichtbaar is. En dat is écht handig, zelfs nu al in de wintermaanden.

©Rens Blom

Het scherm van de Galaxy S24 kan écht lekker fel.

Geen specsmonster

Qua specificaties is de Samsung Galaxy S24 goed voorzien, maar niet zo indrukwekkend als duurdere S24-modellen (logisch) of concurrenten als de Xiaomi 14 of OnePlus 12. Zo is de processor snel maar niet dé snelste, is het werkgeheugen met 8 GB ruim maar kleiner dan de 12 GB van concurrenten en vinden we de 128 GB opslagcapaciteit in het instapmodel aan de krappe kant. Een microSD-kaartslot ontbreekt. En hoewel de accuduur met een lange dag voldoende is, zit er niet meer in. Opladen via usb-c gaat met 25 watt bovendien langzamer dan bij veel concurrenten, wat ook voor de draadloze oplaadsnelheid (10 watt) geldt. Het zijn geen serieuze minpunten, maar het is jammer dat de S24 op deze punten niet tot nauwelijks voortgang boekt ten opzichte van de S23.

©Rens Blom

De Galaxy S24 laadt even snel (traag) op als de Galaxy S23 van vorig jaar, en een oplader moet je nog steeds zelf regelen.

Licht verbeterde camera's

Op de achterkant van de S24 vind je drie camera’s, in een opstelling die qua uiterlijk verdacht veel doet denken aan de S23. Maar dat niet alleen: de drie camera’s zijn technisch identiek aan die van de S23. Wat betekent dat het toestel beschikt over een 50megapixel-hoofdcamera, 12megapixel-groothoekcamera en 10megapixel-zoomcamera. Goed nieuws: dankzij softwareverbeteringen heeft Samsung de fotokwaliteit van de camera’s verbeterd ten opzichte van de S23. Foto’s ogen weer wat realistischer en met name in het donker scherper en duidelijker, alsof er een extra lantaarnpaal achter je staat. Het verschil met de S23 is niet heel groot, maar als je twijfelt tussen de S23 en S24 is het goed om te weten dat het nieuwe model op dit vlak een streepje voor heeft.

Hieronder zie je series voorbeeldfoto’s met de hoofdcamera, groothoekcamera en standaard zoommodus van drie keer.

©Rens Blom

De Galaxy S24 schiet ook bij minder licht duidelijke foto's met zijn drie cameralenzen.

En ook vier foto's gemaakt met de hoofdcamera, zowel bij veel als minder daglicht.

©Rens Blom

De hoofdcamera schiet erg fraaie foto's.

Veel focus op AI

Samsung zet de S24-serie in de markt met veel beloftes rondom artificiële intelligentie, afgekort AI. De AI-functies in de smartphone moeten je leven comfortabeler maken, bijvoorbeeld door met een paar klikken een tekst op je scherm samen te vatten of te vertalen. Of door live telefoongesprekken te vertalen, raamreflecties op gemaakte foto’s te verwijderen en personen en objecten op diezelfde foto’s te vergroten, te verkleinen en meer. En met ‘Omcirkel en zoek’ kun je na het lang ingedrukt houden van de thuisknop een willekeurig deel van de inhoud op het smartphonescherm omcirkelen, waarna Google relevante informatie toont.

Al die functies vallen onder de marketingkreet ‘Galaxy AI is here’. Prik je door die marketing heen, dan zie je dat Omcirkel en zoek ook werkt op sommige andere smartphones, blijkt het verwijderen van raamreflecties niet altijd feilloos te werken en kun je sommige vertaalfuncties zoals die van telefoongesprekken nog niet in de Nederlandse taal gebruiken. Samsung verwacht dat de vertaalfuncties ‘later dit jaar’ ook in het Nederlands gaan werken. Nog geen echt verkoopargument dus, al zijn we benieuwd hoe Samsungs AI-beloftes de komende jaren verder vorm krijgen. Want onder technologiekenners bestaat er geen enkele twijfel over dat AI in de nabije toekomst nog veel slimmer gaat worden.

7 jaar updates

Belangrijker dan de AI-functies vinden wij het verbeterde updatebeleid van de smartphone. Samsung garandeert namelijk zeven jaar updates voor de S24-serie. Dat is serieus beter dan voor voorgaande topsmartphones, die vijf jaar updates ontvangen. We zijn blij dat Samsung een stap gezet heeft, want de S24 gaat qua updatebeleid nu Apple’s iPhone voorbij en kan zich meten met Google’s Pixel 8-lijn. Met een Galaxy S24 ben je tot begin 2031 verzekerd van updates die je telefoon nieuwe functies geven en veilig houden. Dat is een compliment waard.

©Rens Blom

De eenhandige modus is - excuses voor de woordgrap - handig.

De Samsung-softwareschil blijft visueel erg aanwezig, met veel extra functies en meegeleverde apps van Samsung en partners als Microsoft. Sommige functies, zoals de prettige eenhandige modus, vinden we een mooie toevoeging. Andere zaken, zoals hoe opdringerig Samsung je af en toe vraagt om een Samsung-account te maken, mogen wat ons betreft snel veranderen.

©Rens Blom

Samsung wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt.

Conclusie: Samsung Galaxy S24 kopen?

De Samsung Galaxy S24 is een relatief handzame smartphone met uitstekende specificaties en zeven jaar software-updates. Zo kun je jaren met het toestel vooruit. Omdat de S24 zo toekomstbestendig is en Samsung vol gaat voor AI-functies die opslagcapaciteit in beslag nemen, adviseren we lezers met interesse in de smartphone om niet voor het 128GB-model te gaan. We verwachten dat die te snel ‘vol’ zit en denken dat je beter af bent met de (uiteraard wel iets duurdere) 256GB-variant. ⮯


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema dan ook naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Wij hebben een selectie gemaakt van vijf moderne volautomatische machines voor bonen voor de het lekkerste kopje koffie en meer!

Disclaimer: de prijzen van de besproken producten waren ten tijde van schrijven onder de 300 euro, maar de prijzen kunnen schommelen.

De’Longhi ECAM20.110.B

De’Longhi ECAM20.110.B is een compacte volautomatische espressomachine die zowel koffiebonen als gemalen koffie gebruikt. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo, en dankzij de handmatige stoompijp maak je eenvoudig melkspecialiteiten zoals cappuccino. De machine beschikt over een 1,8 liter waterreservoir, een bonenreservoir van 250 gram en een pompdruk van 15 bar.

Met de draaiknop stel je de koffiesterkte en hoeveelheid naar wens in. De uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je kopjes tot 14,2 cm kunt gebruiken. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Deze machine is ideaal voor wie thuis wil genieten van verse koffie met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ​

Krups EA8150

Deze Krups EA8150 heeft een geïntegreerde metalen kegelmaalwerk en een 15-bar pompdruk, waarmee je met één druk op de knop een espresso, lungo of dubbele koffie kunt zetten. De machine heeft een 1,7-liter waterreservoir en een bonenreservoir van 250 gram, waardoor je meerdere kopjes kunt zetten zonder bijvullen.

Dankzij het lcd-scherm en de eenvoudige bediening stel je gemakkelijk koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Melk opschuimen voor cappuccino's en lattes doe je met de stoompijp. Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's zorgen voor eenvoudig onderhoud en een langere levensduur van de machine.

Philips EP2225/10

Deze espressomachine zet versie koffie van hele bonen. Met één druk op de knop bereid je een espresso of gewone koffie, en met de klassieke stoompijp schuim je melk op voor cappuccino’s. Het maalwerk is keramisch en zorgt voor een consistente maling zonder de bonen te oververhitten. Je personaliseert je koffie via het touch display, waarbij je de sterkte en hoeveelheid instelt.

Het AquaClean waterfilter dat in deze machine is ingebouwd, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van de machine. De machine heeft een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 275 gram, wat deze machine ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

Krups EA8118

De Krups EA8118 is geschikt voor het zetten van espresso, lungo en cappuccino. De machine beschikt over een metalen conische koffiemolen met drie maalstanden en een 15-bar pompdruk. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,7 liter en in het bonenreservoir kun je 260 gram koffiebonen kwijt. Met de draaiknop en de drukknoppen op het bedieningspaneel stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

Dankzij de stoompijp is het mogelijk om melk op te schuimen voor cappuccino's en lattes. De machine heeft automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's, maar de zetgroep is niet uitneembaar. De EA8118 is een instapmodel dat geschikt is voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare espressomachine voor thuisgebruik.​

De’Longhi ESAM3000.B

Deze volautomatische espressomachine kan zowel koffiebonen als gemalen koffie verwerken. De machine beschikt over een geïntegreerde koffiemolen met instelbare maalgraad en een pompdruk van 15 bar. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,8 liter, en het bonenreservoir biedt plaats aan 200 gram koffiebonen. Met de draaiknoppen stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

De uitloop van deze machine is in hoogte verstelbaar, zodat je verschillende kopjesformaten kunt gebruiken. De machine heeft een handmatige stoompijp voor het opschuimen van melk. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Er is geen digitaal display aanwezig; de bediening verloopt via knoppen en indicatorlampjes. De machine voert automatisch spoelcycli uit bij het in- en uitschakelen.

▼ Volgende artikel
Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo
© Asier
Gezond leven

Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo

Dat frisse gevoel na het poetsen – heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met je elektrische tandenborstel zelf? Die krijgt elke dag wat te verduren en kan best wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je hoe je hem makkelijk schoon en fris houdt.

In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🪥 Dit doe je elke keer als je hem gebruikt hebt: afspoelen 🪥 Dit doe je wekelijks: borstelkop en handvat schoonmaken 🪥 Dit doe je maandelijks: desinfecteren

Lees ook: Roterend of sonisch: welke elektrische tandenborstel past bij jouw gebit?

We trappen af met een minder smakelijk onderwerp. Want als je je elektrische tandenborstel nooit schoonmaakt, verandert dat handige ding langzaam in een verzamelplek van bacteriën en ander vuil. Etensresten, tandplak en tandpasta hopen zich op tussen de borstelharen en in de kleine randjes en kiertjes van de handgreep. Je merkt het aan een muffe geur, maar het kan er ook voor zorgen dat je tanden minder goed schoon worden en je loopt meer risico op mondinfecties. Door je elektrische tandenborstel regelmatig schoon te maken, kun je dit allemaal voorkomen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel elke keer dat je hem gebruikt hebt meteen goed af onder stromend water. Zo spoel je achtergebleven resten weg. Schud daarna het water er voorzichtig af en zet de borstel rechtop weg. Zo kan alles goed drogen en blijft de boel fris tot de volgende poetsbeurt.

Eens per week: borstelkop en handvat schoonmaken

Eén keer per week geef je je elektrische tandenborstel wat extra aandacht. Begin met het loshalen van de opzetborstel. Die reinig je eenvoudig met een beetje vloeibare zeep (hooguit een paar druppels, anders ga je zo schuimbekken 😉) en warm water. Wrijf zachtjes over de haren om opgedroogde resten los te maken en spoel alles goed na.

Neem daarna het handvat onder handen. Gebruik een vochtige doek met een beetje zeep en neem vooral de randjes, kiertjes en de oplaadcontacten goed af. Juist daar verzamelt zich ongemerkt vuil.

Klaar? Droog het geheel zorgvuldig met een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek. Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles helemaal droog is. Zo voorkom je dat er opnieuw vocht achterblijft.

Schoonmaken kan met:

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Elke maand: desinfecteren

Het is slim om je elektrische tandenborstel eens per maand te desinfecteren. Zet hem bijvoorbeeld 10 minuten ondersteboven in een beker met kokend water, zodat de borstelharen goed onder staan. Daarna even afspoelen en klaar.

Liever een andere aanpak? Meng wat water met citroensap en een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) en laat de borstel daarin tien minuten weken. Ook dan geldt: goed naspoelen.

Nog een optie: laat de borstelkop een paar uur in een beetje mondwater staan. Vier uur is ideaal. Daarna weer grondig afspoelen. Handige tip: een reinigingstablet voor kunstgebitten werkt ook prima. Los zo'n tablet op in een glas water en zet de borstel met de haren naar beneden in het sopje.

Extra grondig schoonmaken: ultrasoon of met UV-licht Wil je je opzetborstel écht grondig schoonmaken? Dan kun je een ultrasoon reinigingsapparaat gebruiken. Zo'n apparaat vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een desinfecterende vloeistof of een oplostablet voor ultrasoon gebruik. De borstelkop gaat helemaal onder in het waterbad.

Tijdens het reinigen zendt het apparaat razendsnelle trillingen uit. Daardoor ontstaan er minuscule luchtbelletjes die uiteenspatten en vuil losmaken – ook op plekken waar je met de hand niet bij komt. Een reinigingscyclus duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten.

Ook UV-licht wordt soms ingezet om tandenborstels te ontsmetten. Daarbij worden bacteriën met behulp van ultraviolet licht uitgeschakeld. Een handige aanvulling, zeker als je je borstel gedeeld opbergt of extra hygiëne belangrijk vindt.

Opzetborstels tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor een nieuwe borstelkop. Idealiter doe je dit elke 3 tot 6 maanden. een handig ezelsbruggetje om het niet te vergeten is om het te doen op de dag dat een nieuw seizoen begint, dus 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! ✨

Met wat extra aandacht blijft je elektrische tandenborstel in topvorm, en dat merk je elke keer als je poetst. Even schoonmaken kost weinig moeite, maar maakt wel verschil. Gun je borstel dus af en toe een kleine onderhoudsbeurt – je mond is je dankbaar.