Review Google Pixel 9 Pro XL – Investeren in een smartphonetoekomst
Geplaatst: 21 augustus 2024 - 17:00
Rens Blom
De Google Pixel 9 Pro XL is een high-end smartphone met indrukwekkende specificaties en een focus op artificiële intelligentie (AI). Die AI-foefjes moeten je toestel slimmer in gebruik maken, belooft Google. Maar veel functies werken nog niet in het Nederlands en vereisen na een jaar een abonnement, merken we na het testen van de smartphone. In deze Google Pixel 9 Pro XL review lees je wat je nu concreet met de telefoon kunt.
Google Pixel 9 Pro XL
Pluspunten
Ontwerp
Groot(s) scherm
Zeven jaar softwareupdates
Potentie van AI-functies
Minpunten
AI-functies echter nog beperkt
Slechts 128 GB opslag in goedkoopste versie
Prijzig, zeker als 256GB-versie
Conclusie
Strak en groot(s) ontwerp
De Pixel 9 Pro XL is een grote smartphone met een strak ontwerp en de directe opvolger van de 8 Pro. Het toestel heeft een behuizing van glas, kan draadloos opladen en is waterdicht. Hij houdt prettig in de hand, maar is met 221 gram wel relatief zwaar.
Het 6,8inch-oledscherm voldoet aan de verwachtingen van een dure smartphone en is erg fijn om naar te kijken. Het scherm kan erg fel, wat handig is in de buitenlucht. Vind je dit scherm te groot, dan kun je de Pixel 9 Pro nemen. Die heeft een 6,3inch-scherm én is 100 euro goedkoper.
Complete specificaties...
Van een dure telefoon mag je krachtige en complete specificaties verwachten. Op dit vlak doet de Pixel 9 Pro XL precies wat je wilt. Hij is erg snel, heeft heel veel werkgeheugen (16 GB) en gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt. Opladen gaat best rap via de usb-c-poort, al moet je zelf een oplaadadapter regelen. Draadloos opladen duurt langer.
...met een aandachtspunt
Hoewel we erg enthousiast zijn over de Pixel 9 Pro XL, vinden we het raar dat de instapversie van de smartphone slechts 128 GB opslagcapaciteit heeft. In dit prijssegment is 256 GB gebruikelijk. Omdat je niet de volle 128 GB kunt gebruiken, zit de telefoon relatief snel vol. Hier komen we zo op terug.
Uitstekende camera's
Zoals we van Google's Pixel-serie gewend zijn, heeft de Pixel 9 Pro XL uitstekende camera's. De hoofdcamera schiet heel scherpe plaatjes en video's en doet het ook in het donker bovengemiddeld goed. De groothoekcamera staat ook zijn mannetje. Je vangt er een breder beeld mee, zonder dat de zijkanten bollen. Dan is er ook nog een zoomcamera die vijf keer zoom zonder kwaliteitsverlies biedt. Die camera vinden we erg handig. Je kunt verder inzoomen, maar dan gaat de kwaliteit langzaam achteruit.
Hieronder zie je verschillende fotoseries met de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomcamera.
Hieronder nog een moeilijke situatie voor een smartphone: tegen de zon in fotograferen, eerst met de hoofdcamera en daarna met vijf keer zoom.
En twee foto's gemaakt in een relatief donkere kerk, die toch heel licht en duidelijk zijn. Oók bij vijf keer zoom.
AI-functies
Google schenkt in zijn marketing veel aandacht aan de AI-functies van de smartphone, die verenigd zijn onder de naam Gemini. Je kunt Gemini beschouwen als een digitale assistent die je helpt met het beantwoorden van vragen, het bedenken van recepten aan de hand van restjes in je koelkast en het zo bewerken van je kattenfoto's dat je lieve poezen zich opeens in Hollywood lijken te bevinden. Deze functies werken naar behoren en de Nederlandstalige Gemini-assistent biedt veel potentie voor de lange termijn.
We zeggen expres de lange termijn, want de volledige functionaliteiten van Gemini vind je vooralsnog niet in Nederland. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, kan Google's digitale hulpje meer. Je schermafbeeldingen analyseren om na een vraag meteen de juiste schermafbeelding tevoorschijn te toveren, bijvoorbeeld. Google zegt er hard aan te werken om dit soort functies ook naar Europa te brengen, maar kan niet zeggen of dit echt gaat gebeuren en zo ja wanneer.
Vooralsnog moeten we het in Nederland dus doen met een assistent die twee benen heeft maar op één been hinkelt. Waarschijnlijk vanwege de strenge Europese digitale wetgeving, al is dat niet helemaal duidelijk. De functies van Gemini maken ons in ieder geval nieuwsgierig naar die lange termijn. Al willen we ook graag een kanttekening plaatsen bij die lange termijn. Google geeft je bij aanschaf van de Pixel 9 Pro (XL) namelijk een jaar gratis toegang tot zijn One-abonnement dat alle Gemini-functies en 2 TB cloudopslag omvat. Na een jaar vervalt die toegang, tenzij je 22 euro per maand betaalt. Hoe Gemini er tegen die tijd voor staat en welke functies je dan zonder abonnement niet meer kunt gebruiken, durven we niet te voorspellen.
7 jaar updates
Hoewel we dus terughoudend zijn in het aanraden van de Google Pixel 9 Pro XL om zijn AI-functies, kunnen we het toestel wél adviseren als je waarde hecht aan een lang updatebeleid. Net als de Pixel 8-serie van vorig jaar geeft Google de Pixel 9-reeks namelijk zeven jaar softwareupdates. Die updates voegen functies toe en dichten beveiligingsproblemen, waardoor je de Pixel 9 Pro XL vele jaren met plezier en een veilig hart kunt gebruiken. Maar nogmaals: omdat dit soort updates ruimte in beslag nemen, lijkt het ons onverstandig om de 128GB-versie van deze smartphone te kopen.
Conclusie: Google Pixel 9 Pro XL kopen?
De Google Pixel 9 Pro XL is een prachtige smartphone met complete specificaties die in gebruik erg prettig is. We zijn ook blij met de belofte van zeven jaar softwareupdates. De AI-functies waar Google graag over praat, maken tot dusver weinig indruk op ons. Sommige functies werken vooralsnog niet in Nederland en het is wat onduidelijk of je na een gratis proefjaar toegang houdt tot alle foefjes die de Pixel 9 Pro XL een slimmere telefoon maken. De adviesprijs van de smartphone vinden we ook stevig, zeker aangezien we de 128GB-variant niet aanraden. Kijkend naar voorgaande Pixel-smartphones zal de verkoopprijs echter snel dalen, dus als je geen haast hebt, kan wachten aantrekkelijk zijn.