ID.nl logo
Review Google Pixel 9 Pro XL – Investeren in een smartphonetoekomst
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9 Pro XL – Investeren in een smartphonetoekomst

De Google Pixel 9 Pro XL is een high-end smartphone met indrukwekkende specificaties en een focus op artificiële intelligentie (AI). Die AI-foefjes moeten je toestel slimmer in gebruik maken, belooft Google. Maar veel functies werken nog niet in het Nederlands en vereisen na een jaar een abonnement, merken we na het testen van de smartphone. In deze Google Pixel 9 Pro XL review lees je wat je nu concreet met de telefoon kunt.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9 Pro XL is een prachtige smartphone met complete specificaties die in gebruik erg prettig is. We zijn ook blij met de belofte van zeven jaar softwareupdates. De AI-functies waar Google graag over praat, maken tot dusver weinig indruk op ons. Sommige functies werken vooralsnog niet in Nederland en het is wat onduidelijk of je na een gratis proefjaar toegang houdt tot alle foefjes die de Pixel 9 Pro XL een slimmere telefoon maken. De adviesprijs van de smartphone vinden we ook stevig, zeker aangezien we de 128GB-variant niet aanraden.

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Groot(s) scherm
  • Zeven jaar softwareupdates
  • Potentie van AI-functies
  • AI-functies echter nog beperkt
  • Slechts 128 GB opslag in goedkoopste versie
  • Prijzig, zeker als 256GB-versie

Strak en groot(s) ontwerp

De Pixel 9 Pro XL is een grote smartphone met een strak ontwerp en de directe opvolger van de 8 Pro. Het toestel heeft een behuizing van glas, kan draadloos opladen en is waterdicht. Hij houdt prettig in de hand, maar is met 221 gram wel relatief zwaar.

©Rens Blom

Wij vinden de Pixel 9 Pro XL een strakke, fraaie smartphone.

Het 6,8inch-oledscherm voldoet aan de verwachtingen van een dure smartphone en is erg fijn om naar te kijken. Het scherm kan erg fel, wat handig is in de buitenlucht. Vind je dit scherm te groot, dan kun je de Pixel 9 Pro nemen. Die heeft een 6,3inch-scherm én is 100 euro goedkoper.

©Rens Blom

Het scherm is groot en kan erg helder.

Complete specificaties...

Van een dure telefoon mag je krachtige en complete specificaties verwachten. Op dit vlak doet de Pixel 9 Pro XL precies wat je wilt. Hij is erg snel, heeft heel veel werkgeheugen (16 GB) en gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt. Opladen gaat best rap via de usb-c-poort, al moet je zelf een oplaadadapter regelen. Draadloos opladen duurt langer.

©Rens Blom

De Pixel 9 Pro XL is een heel complete smartphone.

...met een aandachtspunt

Hoewel we erg enthousiast zijn over de Pixel 9 Pro XL, vinden we het raar dat de instapversie van de smartphone slechts 128 GB opslagcapaciteit heeft. In dit prijssegment is 256 GB gebruikelijk. Omdat je niet de volle 128 GB kunt gebruiken, zit de telefoon relatief snel vol. Hier komen we zo op terug.

©Rens Blom

De goedkoopste versie van de Pixel 9 Pro XL heeft slechts 128 GB opslag.

Uitstekende camera's

Zoals we van Google's Pixel-serie gewend zijn, heeft de Pixel 9 Pro XL uitstekende camera's. De hoofdcamera schiet heel scherpe plaatjes en video's en doet het ook in het donker bovengemiddeld goed. De groothoekcamera staat ook zijn mannetje. Je vangt er een breder beeld mee, zonder dat de zijkanten bollen. Dan is er ook nog een zoomcamera die vijf keer zoom zonder kwaliteitsverlies biedt. Die camera vinden we erg handig. Je kunt verder inzoomen, maar dan gaat de kwaliteit langzaam achteruit.

Hieronder zie je verschillende fotoseries met de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomcamera.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: normaal, groothoek en 5x zoom.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: normaal, groothoek en 5x zoom.

Hieronder nog een moeilijke situatie voor een smartphone: tegen de zon in fotograferen, eerst met de hoofdcamera en daarna met vijf keer zoom.

©Rens Blom

Tegen de zon in houdt de Pixel 9 Pro XL zich goed.

©Rens Blom

Tegen de zon in met 5x zoom. Het gebouw blijft scherp en goed belicht.

En twee foto's gemaakt in een relatief donkere kerk, die toch heel licht en duidelijk zijn. Oók bij vijf keer zoom.

©Rens Blom

De kerk was in het echt best donker, dus dit is goed gedaan van de Pixel 9 Pro XL.

©Rens Blom

5x zoom in een relatief donkere kerk, maar het beeld blijft duidelijk.

AI-functies

Google schenkt in zijn marketing veel aandacht aan de AI-functies van de smartphone, die verenigd zijn onder de naam Gemini. Je kunt Gemini beschouwen als een digitale assistent die je helpt met het beantwoorden van vragen, het bedenken van recepten aan de hand van restjes in je koelkast en het zo bewerken van je kattenfoto's dat je lieve poezen zich opeens in Hollywood lijken te bevinden. Deze functies werken naar behoren en de Nederlandstalige Gemini-assistent biedt veel potentie voor de lange termijn.

We zeggen expres de lange termijn, want de volledige functionaliteiten van Gemini vind je vooralsnog niet in Nederland. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, kan Google's digitale hulpje meer. Je schermafbeeldingen analyseren om na een vraag meteen de juiste schermafbeelding tevoorschijn te toveren, bijvoorbeeld. Google zegt er hard aan te werken om dit soort functies ook naar Europa te brengen, maar kan niet zeggen of dit echt gaat gebeuren en zo ja wanneer.

Vooralsnog moeten we het in Nederland dus doen met een assistent die twee benen heeft maar op één been hinkelt. Waarschijnlijk vanwege de strenge Europese digitale wetgeving, al is dat niet helemaal duidelijk. De functies van Gemini maken ons in ieder geval nieuwsgierig naar die lange termijn. Al willen we ook graag een kanttekening plaatsen bij die lange termijn. Google geeft je bij aanschaf van de Pixel 9 Pro (XL) namelijk een jaar gratis toegang tot zijn One-abonnement dat alle Gemini-functies en 2 TB cloudopslag omvat. Na een jaar vervalt die toegang, tenzij je 22 euro per maand betaalt. Hoe Gemini er tegen die tijd voor staat en welke functies je dan zonder abonnement niet meer kunt gebruiken, durven we niet te voorspellen.

7 jaar updates

Hoewel we dus terughoudend zijn in het aanraden van de Google Pixel 9 Pro XL om zijn AI-functies, kunnen we het toestel wél adviseren als je waarde hecht aan een lang updatebeleid. Net als de Pixel 8-serie van vorig jaar geeft Google de Pixel 9-reeks namelijk zeven jaar softwareupdates. Die updates voegen functies toe en dichten beveiligingsproblemen, waardoor je de Pixel 9 Pro XL vele jaren met plezier en een veilig hart kunt gebruiken. Maar nogmaals: omdat dit soort updates ruimte in beslag nemen, lijkt het ons onverstandig om de 128GB-versie van deze smartphone te kopen.

©Rens Blom

Je krijgt zeven jaar updates met de Pixel 9 Pro XL.

Conclusie: Google Pixel 9 Pro XL kopen?

De Google Pixel 9 Pro XL is een prachtige smartphone met complete specificaties die in gebruik erg prettig is. We zijn ook blij met de belofte van zeven jaar softwareupdates. De AI-functies waar Google graag over praat, maken tot dusver weinig indruk op ons. Sommige functies werken vooralsnog niet in Nederland en het is wat onduidelijk of je na een gratis proefjaar toegang houdt tot alle foefjes die de Pixel 9 Pro XL een slimmere telefoon maken. De adviesprijs van de smartphone vinden we ook stevig, zeker aangezien we de 128GB-variant niet aanraden. Kijkend naar voorgaande Pixel-smartphones zal de verkoopprijs echter snel dalen, dus als je geen haast hebt, kan wachten aantrekkelijk zijn.

Google Pixel 9 Pro XL

Klik hier voor de actuele prijs
▼ Volgende artikel
Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?
© Michael J Berlin - stock.adobe.com
Huis

Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?

Je opent de Mail-app op je iPhone, maar er komen geen nieuwe berichten binnen. Heel vervelend, zeker als je belangrijke mails verwacht. In dit artikel laten we zien wat je kunt doen om dat op te lossen.

Dit kun je doen: Handmatig verversen | iPhone herstarten | Vliegtuigmodus checken | Mail-app opnieuw installeren | Verversen op de achtergrond inschakelen | Meldingen controleren | Netwerkinstellingen resetten | Mobiele data voor Mail inschakelen | Databesparingsmodus uitschakelen
Hóe je dit allemaal precies doet, lees je in het artikel.

Handmatig verversen

Voordat we wat meer gevorderde instellingen en mogelijkheden gaan nalopen, bekijken we eerst een aantal simpele oplossingen die het euvel kunnen verhelpen. Zo kun je de Mail-app openen en kijken of een handmatige refresh helpt. Dat werkt heel simpel: na het openen houd je je duim of vinger op het scherm en trek je het naar beneden totdat je een cirkeltje ziet staan. Zodra het cirkeltje begint te draaien, kun je loslaten. De app maakt dan verbinding met de servers om nieuwe berichten op te halen. Onder in beeld staat ook altijd wanneer de update voor het laatst plaatsvond; daarmee kun je zien of het verversen gelukt is.

iPhone herstarten

Daarnaast kun je de iPhone opnieuw opstarten. Dat verhelpt in de meeste gevallen de problemen. Ontgrendel hiervoor je iPhone en trek het snelmenu vanaf rechtsboven naar beneden (of, als je nog een iPhone met TouchID hebt, van beneden naar boven). Tik nu op het aan/uit-symbool, eveneens rechts bovenin. Zet de schakelaar om naar Uit en zet het toestel daarna aan.

Vliegtuigmodus checken

Helpt dat niet, dan staat de vliegtuigmodus misschien aan. Als dat het geval is, dan worden alle verbindingen met internet- en mobiele netwerken geblokkeerd. Haal opnieuw het snelmenu tevoorschijn en check of het vliegtuigicoontje een kleurtje heeft. Is dat het geval, dan moet je erop tikken om hem uit te schakelen.

Mail-app opnieuw installeren

Verder kun je proberen om de app te verwijderen en opnieuw te installeren. Houd daarvoor je duim of vinger op het appicoon van Mail, zodat het contextuele menu tevoorschijn komt. Selecteer nu Verwijder app (in het rood). Open daarna de App Store om de applicatie te downloaden. Log in met je account en check of de problemen zich nog voordoen.

Verversen op de achtergrond instellen

Helpt dit ook niet, dan wordt het tijd om iets verder de diepte in te gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar Instellingen > Algemeen > Ververs op de achtergrond. Selecteer die optie en kies in de (korte) lijst voor Wifi en mobiele data.

Meldingen controleren

Nog steeds geen mail? Dan is de volgende stap het controleren van enkele instellingen. Misschien komen mails wel binnen, maar mis je een notificatie. Check bij Instellingen > Meldingen of Mail wel notificaties mag versturen. Zet naast Sta meldingen toe de regelaar naar rechts.

Netwerkinstellingen resetten

Het kan ook helpen om je netwerkinstellingen te resetten. Ga hiervoor naar Instellingen > Zet over of stel iPhone opnieuw in > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. Houd er rekening mee dat je daarna handmatig verbinding moet maken met je wifi-netwerk.

Mobiele data voor Mail inschakelen

Als we nog even bij de netwerkinstellingen blijven, kunnen we ook meteen de instellingen voor mobiele data controleren. Het is mogelijk dat je eerder hebt ingesteld dat de Mail-app geen data mag verbruiken via je mobiele netwerk. Ben je onderweg en krijg je geen mails binnen, dan zou dat de oorzaak kunnen zijn. Om dit te controleren ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk. Zoek vervolgens de Mail-app op in de lijst met apps die toegang hebben tot je mobiele dataverbinding. Zorg ervoor dat de schuifregelaar naar rechts staat. Alleen dan kan de Mail-app gebruikmaken van je mobiele data wanneer je niet met wifi bent verbonden. Als de schuif naar links staat, werkt de app alleen als er wifi beschikbaar is.

Databesparingsmodus uitschakelen

Tot slot kan de databesparingsmodus roet in het eten gooien. Deze modus kun je geactiveerd hebben voor zowel wifi als het mobiele netwerk. Ga naar Instellingen > Wifi en tik op het informatie-icoon om de Databesparingsmodus te zien staan. Zorg ervoor dat dit uitgeschakeld is (met de regelaar naar links). Dit kun je ook doen voor je mobiele netwerk, via Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data -> Datamodus. Staat daar de Databesparingsmodus aan, dan worden onder automatische updates en achtergrondtaken gepauzeerd – en worden er dus op de achtergrond geen nieuwe mails binnengehaald.

Nog steeds geen e-mail?

Dan zit er maar één ding op ...

▼ Volgende artikel
Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro
Huis

Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro

De periode vóór de lente is traditiegetrouw het moment dat veel tv-fabrikanten hun nieuwste modellen lanceren. Welke vernieuwingen kunnen we in 2025 van Samsung verwachten? Een draadloze One Connect Box, meer modellen met anti-reflectie eigenschappen en een verbeterde The Frame staan op stapel.

Samsung introduceerde vorig jaar de Glare Free antireflectielaag op de S95D. En in 2025 zal niet alleen de S95F ermee uitgerust zijn, maar krijgen ook de 8K QN990F en QN900F en de 4K QN90F die antireflectielaag. Glare Free is een mat scherm dat reflecties erg goed tegenhoudt. Vooral scherp afgetekende reflecties zou dan geen hindernis meer moeten zijn. Daar tegenover staat wel dat je wat contrast verliest, maar dat is onvermijdelijk.

Glare Free zorgt voor verdeelde meningen en niet iedereen houdt van deze aanpak. Wij zijn wel overtuigd dat je in een doorsnee woonkamer waar toch vaak lichtinval is, veel voordeel kunt halen uit Glare Free; zeker wanneer de opstelling niet optimaal is.

De One Connect Box, nu draadloos

Met de One Connect Box heeft Samsung al enkele jaren een handige oplossing in huis om kabels uit het zicht te houden. Alle kabels worden aangesloten op een aparte box en en via één kabel breng je niet alleen stroom, maar ook beeld, geluid en data naar de tv. In 2025 brengt Samsung ook een draadloze versie op de markt. Je kunt die tot 10 meter van de televisie plaatsen. Stroom voor de televisie is dan vanzelfsprekend niet draadloos, maar moet je de televisie zelf op het stopcontact aansluiten. Als je alleen via wifi wil streamen dan is de Wireless One Connect Box niet eens nodig.

De Box is alleen beschikbaar op de 8K QN990F en op de Frame Pro, en is dus niet als losse kast voor andere Samsung-tv’s te koop. De bedrade One Connect Box blijft beschikbaar op The Frame en de S95F.

The Frame Pro

The Frame, een tv die eruitziet als een kunst- of schilderijkader, met ingebouwde Art Store, mat scherm en verwisselbare kaders is volgens Samsung erg succesvol. Dit jaar komt er een nieuwe versie die gebruik maakt van een Neo QLED-achtergrondverlichting; dat is een miniled-achtergrondverlichting die gedimd kan worden in verschillende zones.

Daarmee krijgt de beeldkwaliteit een flinke boost, op vlak van contrast, helderheid en kleurbereik. Ook dit model zal voorzien zijn van een mat scherm.  De Art Store is verder uitgebreid en vind je er inmiddels meer dan 3000 kunstwerken. The Frame Pro is beschikbaar in 65, 75 en 85 inch. De ‘oude’ The Frame blijft beschikbaar in 32-, 43-, 50- en 55 inch-formaten.

Andere line-up

In de (Neo) qled-line-up van Samsung zien we twee wijzigingen. De 2025-QN7XF krijgt voor het eerst een Neo qled-achtergrondverlichting en dat is een aanzienlijke upgrade tegenover de 2024 Q70D. De Q60D van dat jaar is niet echt verdwenen, maar kreeg de wat verwarrende naam Q7FX.

In de oled-line-up valt vooral het verdwijnen van een opvolger voor de S85D op. De S95F blijft het topmodel en is beschikbaar in 55, 65, 77 en 83 inch. Het nieuwe qd-oled-paneel moet ongeveer 30% helderder zijn. We moeten daar wel bij opmerken dat de 83inch-versie geen qd-oled-paneel gebruikt maar een w-oled- paneel. De S9XF is 25% helderder dan in 2024 en beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch, waarbij alleen nog maar het 65inch-model een qd-oled -paneel gebruikt en de andere modellen een w-oled -paneel.

Grote modellen blijven nadrukkelijk aanwezig in de line-up, in verschillende prijscategorieën. Als instapmodel blijft de 98 inch DU9070 beschikbaar. De QN80F, een midrange-model met minileds en local dimming, zal beschikbaar zijn in 100 inch, en het 4K-topmodel QN90F is verkrijgbaar in 98 inch en 115 inch. De 8K QN990F in 98 inch is voor wie echt maximale beeldkwaliteit wenst.

AI, Smart tv updates en gratis content

Ook Samsung biedt nu voor lange tijd smart tv OS-updates. Met zeven jaar is de update-periode bovendien erg lang. We vinden dat een uitstekende ontwikkeling. Het is natuurlijk afwachten of alle features zullen doorstromen naar oudere modellen. In de gevallen waar nieuwe hardware nodig is, is dat niet mogelijk.

Smart tv betekent weinig als er geen content is. Net als vorig jaar heeft Samsung daarom een pakket content voorzien dat bij een aantal tv’s gratis meegeleverd wordt. Het gaat om diensten zoals DAZN, Xbox Game Pass, Rakuten TV en meer. Meer informatie vind je op Made for NL en Made for BE. (Op het moment van schrijven verwezen deze pagina’s nog naar het 2024 aanbod).

Samsung pakt – net als veel fabrikanten - ook graag uit met AI. De oled- en (Neo) qled-modellen zijn dit jaar voorzien van Vision AI. Onder die noemer vallen veel van de features die Samsung al langer aanbiedt. Zoals AI upscalen, AI Game Mode, Q-Symphony enzovoort. De term groepeert alle beeld- en geluidsfuncties die op basis van content en de kijk- en luisteromgeving ingrijpen op de content. Je kunt ook AI-kunst genereren voor je tv, elke dag krijg je tien credits om een beeld te maken op basis van twee sleutelwoorden. Daarnaast kun je nu ook je tv met gebaren besturen als je en Galaxy Watch hebt.

Kantelbare soundbar

Het belangrijkste nieuws bij de soundbars is de introductie van de HW-QS700F en HW-QS750F ‘Convertible Soundbars’. Je kan ze op een tv-meubel zetten, of 90° kantelen en ze aan de muur hangen. Zo hebben ze ook aan de muur een slank profiel. Een sensor detecteert of de soundbar verticaal hangt of horizontaal staat en wisselt de rol van de omhoog en naar voor gerichte luidsprekers zodat je in beide gevallen optimale audiokwaliteit geniet. De HW-QS700F is een 3.1.2-kanaals model en de HW-QS750F is een 5.1.2-kanaals model. Ze ondersteunen allebei Dolby Atmos en DTS:X.