Hoe Apple zijn projecten geheim weet te houden

© PXimport

Hoe Apple zijn projecten geheim weet te houden

Geplaatst: 21 januari 2012 - 16:31

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Wouter Hoeffnagel

Apple staat bekend om zijn geheimzinnigheid. Maar hoe weet het bedrijf te voorkomen dat medewerkers informatie lekken naar de media? The Week heeft een aantal veiligheidsmaatregelen op een rijtje gezet.

Eén van de maatregelen die Apple volgens The Week heeft genomen is het verstrekken van zo min mogelijk informatie aan sollicitanten, tot het moment dat zij hun contract hebben getekend. Het bedrijf zou daarom vacatures doelbewust vaag houden en sollicitanten ook tijdens de sollicitatiegesprekken niet vertellen welke positie zij gaan vervullen.

Ook zou Apple regelmatig de layout van gebouwen aanpassen om deze aan te passen aan nieuwe projecten. Zo zou Apple onverwachts muren binnen het gebouw verplaatsen en beveiligingsprotocollen wijzigen. Medewerkers die aan geheime projecten werken krijgen een speciale kamer toegewezen. Hiervan worden de ruiten donker gemaakt of in sommige gevallen geheel verwijderd.

Medewerkers moeten een contract tekenen waarin staat dat zij zich bewust zijn van het feit dat zij aan een zeer geheim project werken. Ook staat in het contract dat de medewerker met niemand over het project mag praten. Medewerkers die toch informatie naar de buitenwereld lekken over een geheim project worden niet alleen ontslagen, maar doorgaans ook aangeklaagd.

Buiten werktijd zijn medewerkers echter lastig in de gaten te houden. Apple zou daarom beveiligingsmedewerkers in onopvallende kleding na werktijd werknemers laten volgen. The Week schrijft dat het beveiligingspersoneel onder andere controleert of werknemers in de kroegen tegenover de campus in Cupertino hun mond niet voorbij praten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten